Sopstveni Apple microLED ekrani za iPhone telefone

Već neko vreme znamo da Apple ulaže u istraživanje i razvoj tehnologije microLED ekrana, sa ciljem da smanji zavisnost od Samsung ekrana za iPhone uređaje

Sopstveni Apple microLED ekrani za iPhone telefone

Apple je u poslednjih deset godina uložio najmanje milijardu dolara u istraživanje i razvoj microLED tehnologije. Prema novim informacijama do kojih je došla publikacija Nikkei, Apple je čak dizajnirao i probnu proizvodnu opremu, a sklopio je i partnerstvo sa kompanijama LG Display i TSMC za određene komponente koje se koriste u proizvodnji ovih ekrana. Konačni cilj kompanije Apple je da donese microLED tehnologiju na iPhone uređaje, u isto vreme smanjujući oslanjanje na Samsung koji trenutno proizvodi većinu iPhone ekrana.

Šta je microLED

MicroLED tehnologija je sledeća generacija ekrana sa sopstvenom emisijom svetlosti, koji stiže nakon OLED modela. Samsung je pre pet godina na CES 2018 sajmu potrošačke elektronike predstavio prvu generaciju ovih ekrana. Njihov osnovni kvalitet leži u činjenici da svaki pojedinačni piksel raspolaže diodom koja samostalno emituje svetlost. To u značajnoj meri poboljšava kvalitet prikaza slike i omogućuje bolje uglove gledanja, bolje osvetljenje i veći odnos kontrasta.

Pošto je ekran često najskuplja pojedinačna komponenta u iPhone uređaju, postoji velika mogućnosti za uštedu troškova ukoliko kompanija ne bude morala da se oslanja na Samsungovu intelektualnu svojinu u nameri da obezbedi visokokvalitetne OLED panele za iPhone.

Međutim, proizvodnja microLED ekrana je složena i ima dosta izazova kada je reč o masovnoj proizvodnji. Nikkei piše da je Apple microLED tehnologija još uvek u ranoj fazi, ali da žele da se microLED ekran nađe na Apple Watch-u već 2025. godine. Nikkei takođe piše da Apple trenutno ima microLED istraživačke kapacitete u SAD, Tajvanu i Japanu.

Apple Watch će biti prvi uređaj sa ovim ekranom, jer je u početku lakše napraviti manji microLED ekran. Možda će za pet godina Apple biti spreman za masovnu proizvodnju microLED ekrana i to ne samo za iPhone uređaje.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi