Stiže CAMM modul - budućnost radne memorije laptopova 

JEDEC je u fazi izrade novog RAM standarda - CAMM modul biće zamena 25 godina stare SO-DIMM tehnologije, koji sa sobom nosi i mogućnost konstruisanja zamenjivog LPDDR6 modula.

JEDEC, nezavisna organizacija za trgovinu poluprovodnicima koja se bavi standardizacijom RAM-a, u procesu je izrade nove tehnologije koja bi zamenila SO-DIMM, koji su u upotrebi već 25 godina. Novi standard za RAM module u laptopovima biće “CAMM Common Spec”. Tom Šnel, stariji inženjer kompanije DELL i član JEDEC organizacije, kreirao je originalni CAMM modul (Compression Attached Memory Module) za kompaniju DELL prethodne godine. CAMM dizajn organizacije JEDEC biće zasnovan na Šnelovom dizajnu, ali će krajnji produkt ipak biti drugačiji, prenosi PCWorld.

Iako usvajanje novog hardverskog standarda može biti izuzetno mukotrpan posao, JEDEC se poprilično dobro snašao u tome. Šnel je dodao da je dodao da je toliko dobro prošlo da je već 20 kompanija grupno glasalo u korist novog standarda. JEDEC radi na tome da tehnologija bude spremna do kraja godine, kako bi se CAMM pronašao u gotovim uređajima u toku naredne godine.

CAMM modul se očekuje za narednu godinu

Ko su kompanije koje su glasale u korist usvajanju nove tehnologije? Šnel ne može otkriti, jer na svakom članu samostalno leži odluka da otkrije, ali grupa pokriva veliki niz dobavljača čipseta, konektora, kao i poznatih proizvođača gotovih proizvoda, i jednoglasno su glasali za usvajanje CAMM Common Spec standarda, bez izuzetaka. Trenutno su 332 kompanije uključene u JEDEC organizaciju, i svaka je uključena u drugačiji aspekt kada je memorija u pitanju, u okviru drugačijih industrija.

Dell je prvenstveno predstavio CAMM dizajn u aprilu 2022. godine, sa ciljem da zameni decenijama star SO-DIMM koji se i danas koristi u većini laptopova. Glavna prednost CAMM dizajna je što omogućava izradu modula sa većim memorijskim kapacitetom, uz pritom i veći radni takt.

Šnel je rekao da je CAMM tehnologija daleko od spremne za upotrebu, ali prvi JEDEC CAMM moduli bi trebali nastaviti tamo gde SO-DIMM staje, kod DDR5 6.400 MT/s modula.

Na slici vidimo putanju kojom se podaci kreću od memorijskih modula do procesora: gornji primer prikazuje način funkcionisanja SO-DIMM tehnologije, dok je na donjem novi CAMM modul u pitanju.

Standard će biti dostupan svim kompanijama besplatno

Kada je prvi put CAMM predstavljen, protumačeno je pogrešno, kao da je u pitanju dizajn koji bi zahtevao od kupaca da koriste samo uređaje kompanije DELL ukoliko bi želeli pristup ovoj tehnologiji. DELL je rekao da to nikad nije bila njihova namera, i brzo prihvatanje tehnologije čini se da to potvrđuje. “DELL je ogromna kompanija, ne radimo ovo da bi dobijali naknadu za patent”, rekao je Šnel. “Sve što želimo je da nadoknadimo trošak pronalaska i implementacije ove tehnologije. Mi smo deo industrije računara koja je izgrađena od ekosistema partnera i dobavljača, gde svi ulažu. Da, DELL donosi brojne inovacije u okviru sopstvenih sistema, ali takođe i prisvajamo inovacije drugih ljudi.”

CAMM tehnologija može doneti i zamenjive LPDDR6 module

Budući da je CAMM već u fazi izrade, Šnel je izneo moguće putanje kojim bi mogao ići nakon zamene SO-DIMM modula. DDR6 bio bi jedan od očitih puteva, rekao je, ali CAMM bi čak doneo i mogućnost za LPDDR6 zamenjive module. LPDDR, ili low-power DDR RAM (DDR RAM male potrošnje), je već dugo bio poželjna opcija kod manjih i tanjih laptopova, kao i telefona zbog svoje energetske efikasnosti. Ova tehnologija je već dugo bila primenjivana bez mogućnosti zamene modula, odnosno moduli su zalemljeni za ploču.

Šnel predviđa verziju CAMM modula koji donosi performanse i energetsku efikasnost LPDDR tehnologije, ali u vidu modula koji će moći da se zamene ili nadograde, a sada nakon što je JEDEC usvojio CAMM taj momenat je sve bliži.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi