Sunovrat se nastavlja – EVGA napajanje vraćeno sa reklamacije ubilo 22 TB diskova

Pravi primer kako od manjeg može da nastane ogromni problem je EVGA napajanje koje je otišlo na reklamaciju zbog šuma, a po povratku je spržilo 22 TB podataka

Sunovrat se nastavlja – EVGA napajanje vraćeno sa reklamacije ubilo 22 TB diskova

Revidirano EVGA napajanje, koje je na reklamaciju otišlo zbog šuma, nakon vraćanja korisniku je imalo drugačiji raspored pinova na konektoru za napajanje diskova, što je dovelo do toga budu uništeni svi SATA uređaji. Korisnik foruma Reddit u/sgircys objavio je da to dovelo do toga 22 TB podataka na njegovom radnom računaru bude uništeno.

Nakon što je on svoje EVGA napajanje poslao na reklamaciju istoimenoj kompaniji zbog šuma, desio se još veći problem. EVGA mu je poslala revidiranu verziju istog modela koji je kupio, sa navodno unapređenim rasporedom pinova na konektoru za napajanje diskova. Nažalost, EVGA je zaboravila da mu pošalje nove napojne kablove koji bi bili kompatibilni sa promenama.

Kada je ovaj Reddit korisnik pokušao da sve poveže, EVGA napajanje je poslalo previše napona na pogrešne žice, sprživši sve njegove uređaje za skladištenje podataka.

Proizvod koji je poslat na reklamaciju je novo EVGA GQ 1000W Gold napajanje. Nakon što je „Sgircys“ kontaktirao kompaniju, poslao joj je proizvod, i to o svom trošku da bi rešila problem. Međutim, uobičajeno, EVGA je rekla korisniku da zadrži sve svoje dodatke i napojne kablove, jer mu ne bi bili vraćeni ako ih pošalje, što nije neuobičajena praksa za većinu proizvođača napajanja.

Nakon što je „Sgircys“ dobio svoj proizvod nazad, ponovo ga je priključio na svoj uređaj, samo da bi saznao da računar ne radi. Štaviše, čuo je klik koji ukazuje na to da je OCP mehanizam bio aktiviran. Nakon rešavanja problema, otkrio je da može da uključi sistem, ali samo nakon što je isključio sve svoje uređaje sa SATA napajanjem.

Kada je ponovo kontaktirao kompaniju, EVGA predstavnik mu je saopštio da je „u nekom trenutku napravljen drugačiji raspored pinova“, potvrđujući zašto napajanje nije radilo. Kompaniju mu je potom poslala novi set kablova kompatibilan sa novom verzijom njegovog napajanja za korišćenje.

Međutim, ovde priča dostiže dno. Nakon što je priključio nove kablove, „Sgircys“ je otkrio da su svi njegovi diskovi sa ukupno 22 TB podataka bili uništeni. Stari kablovi koje je koristio prilikom prvog priključenja uređaja nakon reklamacije ranije spržili su sve njegove uređaje sa SATA napajanjem zbog nepravilnih napona koji su proticali kroz pogrešne žice.

Nakon ponovog kontaktiranja kompanije, saznao je da EVGA odbija da zameni njegove uređaje za skladištenje, izjavivši sledeće:

Nikada nismo naišli na garanciju koja nudi pokrivanje gubitka podataka ili troškova vezanih za oporavak podataka, i prema slovu naših uslova garancije, tehnički ne pokrivamo nikakav gubitak ili oštećenje koje nastaje zbog naših proizvoda“.

Kompanija je uz to uputila korisnika da podnese zahtev za garanciju direktno proizvođaču uređaja za skladištenje. Međutim, ukoliko ga tu odbiju, a postoji velika verovatnoća da hoće, on će sam morati da rešava problem, što neće biti jeftino. Naravno, ukoliko ne odluči da nastavi proces sa EVGA kompanijom i ne istera problem na čistac, jer je u pitanju očigledno njihova greška.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (20)
  1. Mijucin

    Vratite onog dečka Marka nazad ovo je sramota

  2. CountMike

    I naslov je loše i nepravilno napisan. Ne možeš da ubiješ neživu stvar ai šta mu to znači "22TB diskova"?


  3. View image at the forums


    EVGA power supply allegedly kills 22TB of customer storage — revised model from RMA had a different pin layout and killed all SATA-powered devices

    The vendor changed the SATA pin layout on the EVGA GQ 1000W, which isn't compatible with previous power cables.


    View image at the forums

    www.tomshardware.com

  4. Manda94

    Ja bih pre rekao da se nastavlja sunovrat bench vesti.

    Al bukvalno. U poslednje vreme samo prevod stranih vesti - i to je to…

  5. Manda94

    Nekada deluje da se tekst samo propusti kroz Google translate, i tekst deluje robotski napisan, bez smisla za prirodnu kombcinacije engleskih i srpskih termina u tekstu.

    Slažem se, prvi naslov ove “vesti” nema veze sa vezom a kamoli sam tekst 😂

  6. Manda94

    Skoro sam na YT naleteo na Pecin video oglas gde traže nove kolege za pisanje članaka i za kamermanovog pomoćnika.
    Članci u prethodnom periodu su sve samo ne ono što je Peca tada rekao da je potrebno da ima neko kako bi im se pridružio.

  7. asagrbics

    Ne ulazim u kvalitet vijesti, ali taj što je ostao bez 20 tb podataka je obrao zelen bostan. Jedino šta mu preostaje je da tuži kompaniju.

  8. Dogzilla

    To je greška EVGA servisa zato što nisu poslali odgovarajuće kablove uz novo napajanje.

    Ne mogu da posalju, EVGA ima politiku ne uzimanja, i ne slanja kablova generalno kad rade reklamacije

    Jednostavno stara verzija kablova nije imala raspored pinova (modularno napajanje) koje odgovara novom napajanju i pustila je struju gde ona nije trebala da ide.

    EVGA sluzba je trazila korisniku da ostavi kod sebe i ne posalje stare kablove. Takodje nije radjen RMA zbog kablova za napajanja, nego zbog neceg drugog

  9. Vrlo pametno, kablovi ne mogu da budu neispravni?
    Drugo, kako je moguce da modularna napajanja nemaju nekakav standard koga bi se pridrzavali nego svaki brend radi kako on hoce? Meni je to neshvatljivo.
    Jos u reviziji promene raspored pa coveku naprave nepovratnu stetu.

  10. arcibalde

    Najmanje što su mogli da urade je da nadoknade čoveku štetu, materijalu, plus za izgubljene podatke, pošto je greška isključivo njihova, sudeći po navodima. To su trebali da odrade bez da vest eksplodira na redditu a ne ovako da sada bacaju vruć krompir. Pilićarski potez.

  11. CountMike

    Vrlo pametno, kablovi ne mogu da budu neispravni?
    Drugo, kako je moguce da modularna napajanja nemaju nekakav standard koga bi se pridrzavali nego svaki brend radi kako on hoce? Meni je to neshvatljivo.
    Jos u reviziji promene raspored pa coveku naprave nepovratnu stetu.

    Tako je kako je, za PSU stranu nema univerzalnog standarda. povezivanja iako su sami konektori standardni od Amphenol-a. Većina su pravljena pre ovih napajanja i PC-a upotrebljavani za druge svrhe.

  12. Dogzilla

    Drugo, kako je moguce da modularna napajanja nemaju nekakav standard koga bi se pridrzavali nego svaki brend radi kako on hoce? Meni je to neshvatljivo.

    Kad god je neko pokusao da napravi standard, 90% brend-ova ga je ignorisalo i nije postovalo, i nastavilo je da gura svoj prvobitni raspored

  13. Tu je problem, ne znam zasto je uopste dozvoljeno da svako koristi svoj standard, to bi bilo isto ili slicno kada bi i kablove koji idu na uredjaje i plocu svako menjao kako hoce. Sa obzirom da je opasno (sto se vidi iz ovog primera) to treba standardizovati da se ovo vise ne desava. Ko nece ne mora, nema licencu da prodaje modularna napajanja i nema problema.
    Ovo je teski propust od strane proizvodjaca, zamenili napajanje za noviju seriju, kablovi su trebali da idu novi i da napomenu korisniku da stare ne koristi i da ih baci.

  14. arcibalde

    Da, pogotovo što znaju da im je praksa da ljudi ne šalju kablove. Koja bolouvcijada.

  15. free011

    Ima EU PSU vendore da natera na neki standard, kao Aplle na USB-C :D

  16. NShappy

    ...kako je moguce da modularna napajanja nemaju nekakav standard koga bi se pridrzavali nego svaki brend radi kako on hoce? Meni je to neshvatljivo.
    Jos u reviziji promene raspored pa coveku naprave nepovratnu stetu.

    Cela ideja "pašućih" (MOGU da se ubodu), a ne odgovarajućih kablova (NE SMEJU da se ubodu) je zagarantovana katastrofa u najavi.
    Siguran sam da je bilo još ovakvih incidenata, samo nisu dospeli u medije.

    Sve je to posledica bad engineering. Ako već pinout nije isti, onda se slot/konektor tako dizajniraju da se neodgovarajući kabel ne može uključiti u slot kojem nije namenjen (zatvorena bar jedna "rupa" tamo gde treba pin da uđe, drugačiji oblik samog konektora, "pregrada/zub/igla" negde u konektoru... (kao što npr. mem. slot ima onaj zub da se memorijski modul ne može ubosti naopako)). 100 je načina da se mnogopinski konektor dizajnira tako da paše samo svom slotu, a samo je jedan način da se zagarantuju sr'nja. EVGA ja izabrao baš TAJ jedan način.

    Kod PSU-a, mehanička zaštita od ovakvih grešaka bi morala da postoji bar u okviru istog proizvođača.
    Ali neee... ...koristeći identičan plastični odlivak za sve moguće kombinacije pinout-a, proizvođač uštedo čak 0.8¢ po proizvodu
    A korisnici, pa neka paze šta rade. :mad:

    ... ... ...

    Što se Bench vesti i tekstova tiče, zaista se kreću u lošem smeru. Iako sama vest jeste zanimljiva i značajna, i važna onima koji se HW-om bave, tekst je toliko bzvz. preveden i vest je toliko loše interpetirana da bi tekstopisac kod moje nastavnice srpskog u osnovnoj školi jedva dobio dvojku. A i toliko samo zbog gramatičke ispravnosti.
    Ja sam morao 3x da čitam da prokljuvim šta tu zaista piše i šta se zaista desilo.

    Poenta vesti bi trebala biti , (i da čitaoci to prime k' znanju), kablovi od PSU do ploče, iako identično izgledaju, NISU STANDARDIZOVANI, što eto ja kao neki napredni korisnik, nisam znao (ajd' sad', nisam nešto ni sklapao konfiguracije već 15-20god...). Doći do tog zaključka iz teksta je teško. A to bi trebao biti cilj teksta.

  17. CountMike

    Tu je problem, ne znam zasto je uopste dozvoljeno da svako koristi svoj standard, to bi bilo isto ili slicno kada bi i kablove koji idu na uredjaje i plocu svako menjao kako hoce. Sa obzirom da je opasno (sto se vidi iz ovog primera) to treba standardizovati da se ovo vise ne desava. Ko nece ne mora, nema licencu da prodaje modularna napajanja i nema problema.
    Ovo je teski propust od strane proizvodjaca, zamenili napajanje za noviju seriju, kablovi su trebali da idu novi i da napomenu korisniku da stare ne koristi i da ih baci.

    Uprkos teorijama zavere, ne postoji neka "Svetska vlada" da natera bilo koga na neki standard u celom svetu. EU ili amerika mogu nešto da prčakaju za svoja tržišta ali to može i svaka zemlja. Nema toga za daleko važnije probleme. Postoje regulacione komisije i tela u IT industriji ali njihove odluke nisu obavezujuće, samo preporuke pa ko se složi, složi. OEM kao Apple. HP, Dell, lenovo I onako prave svoje standarde. Ima kod nas zakon da tastature koje se ovde prodaju moraju da imaju i "Srpske fontove" pa nikom ništa. Nije to samo za IT industriju, recimo Caterpillar ima svoje standarde za sve delove i deliće za svoje mašine gde god da se prave.

  18. Alister

    Ja bih pre rekao da se nastavlja sunovrat bench vesti.

    Sunovrat ili mozda napredak ? ... ova vest ima najvise pregleda ! listajuci vesti unazad 10 strana !


    View image at the forums

  19. hedgehog

    Što bi rekli: "Dok nekom ne smrkne, drugom ne svane."🤪

  20. DariusIII

    Što bi rekli: "Dok nekom ne smrkne, drugom ne svane."🤪

    "Dok nekom ne smrdne..." :P

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi