Sve nove iPhone 14 Pro opcije koje Android telefoni već imaju

Iako je mnogima iPhone 14 izazvao „deja vu“ sa svojim revolucionarnim opcijama, neke poznate stvari Apple je ipak doterao bolje nego drugi.

Bez ulaženja u to da li treba da kupite iPhone 14 ili ne, i da li je bolji od Android telefona, Apple je predstavio mnoge revolucionarne stvari (prema njihovim uverenjima) sa svojom novom generacijom telefona. Govoriti da je nešto već viđeno na Android telefonima od pre 7 godina revolucionarno je malo pretenciozno, ali ipak, Apple ume da uzme neku tehnologiju i da je sredi mnogo bolje od originala.

Hajde da se pozabavimo „novinama“. Tu su ProRAW režim, Dynamic Island, AlwaysOn ekran i još mnogo toga.

AlwaysOn

Samsung je uveo AlwaysOn ekran na svoju Galaxy Note seriju sa Note 7 modelom 2016. godine. Na zaključanom ekranu ste mogli da vidite vreme, obaveštenja, ili kalendar. Ovo je usvojeno od strane drugih proizvođača koji su godinama unazad koristili ovu nadasve korisnu opciju.

Sa druge strane, Apple AlwaysOn ekran je malo dinamičniji od rešenja koje nude Samsung i drugi proizvođači i omogućava znatno više opcija prilagođavanja, a možete i da menjate konfiguracije i ono što se prikazuje na ekranu. Nije novo, ali je dovoljno promenjeno, ipak Apple korisnici čekaju na AOD više od pet godina.

Dinamičko osvežavanje

Ni ovo nije nova opcija, i dinamičko osvežavanje od 90 i 120 Hz smo viđali na Android telefonima od 300 evra. Apple je ostao na tome da samo oni koji plate Pro modele mogu da dobiju osvežavanje veće od standardnih 60 Hz. Novina je LTPO matrica koja na novim iPhone 14 Pro i Pro Max modelima omogućava spuštanje stope osvežavanja na samo 1 Hz, što je pomak u odnosu na minimalnih 24 Hz kod iPhone 13 Pro i Pro Max modela.

Detekcija sudara

Još jedna revolucionarna opcija. Nije mnogo bitno ko je prvi uveo opciju detekcije sudara, jer se radi o zaista korisnoj opciji. Pored Apple iPhone 14 serije, Google ja pre nekoliko godina na svojim Pixel telefonima uveo detekciju sudara u okviru Personal Safety aplikacije.

Poput Apple implementacije, postoji opcija koja vam omogućava da pošaljete poruku/pozovete hitnu pomoć i podelite svoje podatke o lokaciji kada se desi sudar. Naravno, ukoliko to ne uradite sami, posle određenog vremena, Pixel će automatski zvati 192. Nije nova opcija, ali je veoma korisna.

ProRAW

Samsung Galaxy S22 Ultra je sa svojom 102 MP kamerom ponudio opciju snimanja u RAW formatu, a i drugi telefoni godinama unazad imaju opciju snimanja bez kompresije, kada je potrebno da neke fotografije naknadno doterate u softveru. Čak je i nedavno testirana Motorola Edge 30 Ultra imala tu istu opciju na 200 MP senzoru.

iPhone 14 Pro serija koristi ProRAW tako što snima u punoj rezoluciji 48 MP senzora, umesto da spaja usedne piksele, omogućavajući senzoru da dođe do izražaja. Naravno, ovo znači i manje svetla u kadru i suženiji dinamički raspon, ali bar imate RAW opciju.

Dinamičko ostrvo

Apple je na svojim iPhone 14 Pro telefonima zamenio notch ozbiljnim prorezom na sredini koji je nazvao Dynamic Island. U pitanju je softversko prilagođavanje opcija koje se prikazuju oko tog dela ekrana. Bilo da su u pitanju obaveštenja, poruke ili upravljanje pesmama koje se reprodukuju, Apple je napravio dobar posao. Ne treba zaboraviti ni činjenicu da će česta interakcija sa ovim delom da ostavi sočivo prednje kamere umrljanim, što ne treba da zaboravite kada budete hteli da napravite selfi.

Android je to rešio omogućavanjem raznih obaveštenja oko same kamere, ali moramo priznati da je Apple rešenje atraktivnije. Sa druge strane ne možemo se oteti utisku da smo ovu, ili bar sličnu opciju videli na LG V10 telefonu iz 2016. godine, koji je imao poseban ekran iznad glavnog ekrana, koji je produžavao prostor pored kamera, omogućavajući obaveštenja, aplikacije i mnogo toga drugog na njemu.

Priznajemo, Apple je to uradio daleko elegantnije, iako opcija nije nova.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi