TCL predstavlja zakrivljene 8K OLED monitore za PC sa inovativnom tehnologijom inkjet panela

TCL je pre neki dan izazvao veliku pažnju predstavljajući niz OLED monitora najnovije generacije koji će se pojaviti na tržištu 2024. godine.

TCL predstavlja zakrivljene 8K OLED monitore za PC sa inovativnom tehnologijom inkjet panela

Na nedavnoj konferenciji o tehnologiji ekrana u Kini, TCL je izazvao pažnju predstavljajući niz monitora najnovije generacije koji će se pojaviti na tržištu 2024. godine. Među najznačajnijim novostima je upotreba inkjet tehnologije za štampanje OLED ekrana, revolucionarne alternative dominantnim LG i Samsung OLED panelima koji su uobičajeni u gejming monitorima.

Dva istaknuta modela koja prikazuju TCL-ov inkjet OLED tehnologiju uključuju 31-inčni 4K monitor sa 120Hz i neobičnim konveksnim panelom, kao i konvencionalniji 65-inčni zakrivljeni monitor sa punom 8K rezolucijom i osvežavanjem od 120Hz.

Model od 31 inča, sa svojim konveksnim dizajnom, pruža prostorni 3D doživljaj bez naočara. Međutim, prava inovacija leži u činjenici da je u pitanju 4K OLED ekran visokog osvežavanja koji nije zasnovan na Samsung ili LG tehnologiji panela.

Novi TCL monitori zahtevaju Display Port 2.0

Monitor od 65 inča, sa svojom 8K rezolucijom, pruža gustinu piksela koja se može uporediti sa standardnim 32-inčnim 4K monitorom, čineći veće ekrane praktičnijim za PC korisnike.

Ipak, povećan broj piksela zahteva značajnu propusnost, što zahteva GPU sa podrškom za DisplayPort 2.0. Trenutno, samo AMD-ova Radeon RX 7000 serija podržava ovaj interfejs, ostavljajući Nvidia-in RTX 4090 nesposobnim da ispuni zahteve.

Iako je monitor od 65 inča planiran za izlazak sledeće godine, poklapa se sa potencijalnim lansiranjem sledeće generacije Nvidia GPU-ova, koji će verovatno podržavati DP 2.0, piše PC Gamer. Međutim, naglasak je na revolucionarnoj inkjet tehnologiji za štampanje OLED panela od strane TCL-a, što predstavlja značajan pomak u odnosu na postojeću LG i Samsung OLED tehnologiju.

TCL je uložio značajnih 6,8 milijardi dolara u novu fabriku za inkjet OLED panele, prvobitno planiranu za proizvodnju 2023. godine, ali je sada pomerena za narednu godinu. Ključna prednost inkjet tehnologije štampe OLED panela leži u njenom ekonomičnom pristupu u poređenju sa konvencionalnim OLED panelima, koristeći Fine Metal Mask (FMM) proces. Ova tehnologija takođe olakšava postizanje veće gustine piksela na PC monitorima u poređenju sa HDTV-ima.

Detalji o osvetljenju celog ekrana i tačnim cenama su i dalje oskudni, ali mogućnost da se dobije konkurencija postojećim OLED tehnologijama, dodaje taj intrigantni element na tržište monitora. 57-inčni dual-4K monitor od strane TCL-a, sa impresivnih 11.000 zona za zatamnjivanje u svom mini-LED osvetljenju, dodatno naglašava predanost brenda da pomera granice tehnologije ekrana.

Kakav će odgovor Kinezima spremiti dve južnokorejske kompanije, i da li će u tome uspeti, ostaje da vidimo u narednim mesecima.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Možda vam se svidi