Tensor G4 se pregreva u radu i do 50% vremena „trotluje“ tokom testova

Razočaravajuće je koliko Google Tensor G4 gubi na performansama tokom rada jer polovinu vremena tokom testova, obara frekvenciju zbog aktiviranja “throttling“ mehanizma zaštite od pregrevanja

Tensor G4 se pregreva u radu i do 50% vremena „trotluje“ tokom testova

Google-ovi napori u razvoju specijalnog silicijuma za svoje procesore koje ugrađuje u svoju prestižnu liniju Pixel telefona suočavaju se sa konstantnim kritikama u vezi sa termalnim upravljanjem i održivim performansama. Sada, rani izveštaji sugerišu da bi Tensor G4 u Pixel 9 Pro XL telefonu mogao biti posebno podložan problemu sa pregrevanjem u radu.

Korisnik na X platformi, @callmeshazzam, podelio je zabrinjavajuće rezultate testova tokom kojih je uočljivo da se CPU pregreva tokom rada. U pitanju je Pixel 9 Pro XL model telefona. Benchmark pokazuje da Tensor G4 gubi do 50% svoje procesorske snage pod produženim opterećenjem zbog aktivacije i delovanja zaštitnog „throttling mehanizma“.

Tensor G4 se zabrinjavajuće greje i gubi performanse u testovima

Stres test prati frekvenciju svih osam CPU jezgara unutar Tensor G4 čipa. Nakon samo tri minuta maksimalnog opterećenja, u velikoj meri počinje da se ispoljava problem sa pregrevanjem. Performanse padaju sve do četvrtog minuta, kada se procenjuje da je CPU izgubio skoro 60% svog potencijala.

Sirovi podaci performansi iz testa pokazuju da je Tensor G4 dostigao maksimum od 341 GIPS (milijardi instrukcija u sekundi), sa prosekom od 246,6 GIPS.

Pri najvećem pregrevanju, čip je navodno oborio frekvenciju i performanse na samo 145,5 GIPS, a što je svega 42,6% maksimalnih performansi. Performanse se delimično oporavljaju nakon toga, stabilizujući se na oko 65% svog maksimalnog potencijala.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Posmatrajući grafikon frekvencije iz testa,  Tensor G4 jezgra visokih performansi su pala na frekvenciju od svega 1.32 GHz, dok su efikasna jezgra dostigla minimum od samo 570 MHz.

Google još uvek nije objavio zvanične specifikacije Tensor G4 procesora, ali Geekbench rezultati su nagovestili da jedno jezgro može dostići 3.1 GHz, tri jezgra rade na 3.6 GHz, a četiri E-jezgra rade na 1.95 GHz.

Važno je napomenuti da instrukcije po sekundi (GIPS) nisu najbolja metrika performansi, a testovi stresa prirodno guraju uređaje do njihovih apsolutnih granica. U realnim scenarijima, degradacija performansi verovatno će biti manja. Međutim, ovi rani izveštaji sugerišu da Google možda još uvek treba da optimizuje termalno upravljanje radom Tensor G4 u Pixel 9 Pro XL telefonu, prenosi Gizmochina.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (3)
  1. NevisStarShine

    Bolje da ugrade Kirin 9010.

  2. MegaSkot

    Po ovom testu, S24 Ultra je spreman za smece ali ce i dalje biti telefon godine na benchu. :)

  3. mematibas

    Po ovom testu, S24 Ultra je spreman za smece ali ce i dalje biti telefon godine na benchu. :)

    Hoće. To se zove nametnuti advertazing

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi