Google Tensor G4 se pojavio u Geekbench 5 bazi sa manje jezgara i sporijim performansama od G3 čipa

Predstojeći Google Tensor G4 čip je navodno čak 19 posto sporiji od svog G3 prethodnika, a uz to ima i manji broj jezgara od njega otkriva rani Geekbench 5 test

Google Tensor G4 se pojavio u Geekbench 5 bazi sa manje jezgara i sporijim performansama od G3 čipa

Izgleda da će se u slučaju predstojećeg Google Tensor G4 čipa, istorija ponoviti – kada u obzir uzmemo da se njegov prethodnik, aktuelni G3 čip nije pokazao u baš najboljem svetlu. Predstojeći čip pojavio se u Geekbench 5 bazi koja pokazuje da je on čak još sporiji od aktuelnog čipa, uz to što ima i drugačiju arhitekturu, odnosno manje jezgara.

Međutim, rezultati i dalje predstavljaju ranu fazu testiranja, što sugeriše da bi stvari mogle da se promene kada on zvanično izađe na tržište. Bez obzira na to, rezultati ranog testiranja i pojedine specifikacije su svakako tu, što znači da ne treba da ih zaobiđemo.

Performanse novog čipa pokazale su niže rezultate od Tensor G3 čipa, kako u testovima za jedno jezgro, tako i u višejezgarnom pogledu. Aktuelni čip ima CPU klaster od devet jezgara sa arhitekturom 1+4+4, sa jednim glavnim Cortex X-3 jezgrom, četiri Cortex-A715 jezgra i još četiri Cortex-A510 jezgra.

Na drugoj strani, Google Tensor G4 prema ovoj bazi ima tradicionalni osmojezgarni CPU u rasporedu 1+3+4. Najveća radna frekvencija pojedinačnog jezgra označena je na 3,10 GHz, što će najverovatnije biti glavno CPU jezgro, ali to je samo neznatno više od glavnog Cortex-X3 jezgra iz Tensor G3 modela koje radi na 3 GHz.

Iz baze se jasno vidi i da predstojeći čip očigledno neće usvojiti arhitekturu Samsung Exynos 2400 čipa sa 10 jezgara, odnosno čak ni onu od svog prethodnika sa devet. Ipak, postoje indicije da će Google usvojiti najnoviji 4LPP+ proizvodni proces kompanije Samsung zasnovan na 4 nm, zajedno sa takozvanom FOWLP (Fan-out Wafer Level Packaging) tehnologijom kako bi povećao efikasnost silicijuma.

Tačno je da sva jezgra koja pripadaju novom modelu rade na većoj frekvenciji nego na aktuelnom čipu, ali rezultati testiranja pokazuju da to nije donelo poboljšanja, pa će verovatno biti potrebna intenzivna optimizacija pre nego što počnemo da uviđamo konačnu sliku performansi. G3 je zaradio 1293 boda u jednojezgarnom rezultatu, dok je novi čip na samo 1082 poena. Kada je u pitanju test sa više jezgara, G3 je ponovo bio bolji ostvarivši 3453 poena, a Google Tensor G4 samo 3121 bod.

Insajderi su nedavno izveštavali o tome da će novi Google čip svakako dobiti manja unapređenja u odnosu na G3, pri čemu će G4 imati isti ARM Immortalis-G715 GPU. Ukratko, čak i sa poboljšanim CPU klasterom, to znači da će grafičke performanse novog čipa biti dosta ispod u odnosu na predstojeće rivale kompanija MediaTek i Qualcomm, odnosno Dimensity 9400 i Snapdragon 8 Gen 4 čipove.

Uz to, uporedni Geekbench 5 test pokazuje da su ukupne performanse Google Tensor G4 čak 19 posto sporije, ali sve ovo bi u jednoj meri moglo da se promeni u narednom periodu, dok čip ne bude zvanično spreman.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi