Tensor G3 je sporiji od A14 Bionic čipa koji je debitovao u iPhone 12 seriji

Novi Google čipset koji treba da debituje u Pixel 8 seriji telefona Tensor G3 je sporiji od A14 Bionic čipseta kompanije Apple koji pokreće iPhone 12 telefone

Tensor G3 je sporiji od A14 Bionic čipa koji je debitovao u iPhone 12 seriji

Novo poređenje u Geekbench 6 bazi podataka pokazuje da je predstojeći Google Tensor G3 sporiji od A14 Bionic čipseta kompanije Apple koji je debitovao još pre tri godine u iPhone 12 seriji telefona. Google čip je izgleda tako i do 21,5 posto sporiji od A14 Bionic čipa, ali poboljšani proizvodni proces sugeriše da bi mogao da bude bolji kada je u pitanju energetska efikasnost.

Iako je Tensor G3 zabeležio povećanje u kategoriji jednojezgarnih i višejezgarnih Geekbench 6 rezultata u odnosu na svog prethodnika – Tensor G2 čipset, on značajno zaostaje za konkurentskim čipovima aktuelne generacije kao što su Snapdragon 8 Gen 2 ili A17 Pro.

Ipak, ne samo da zaostaje od aktuelnog Apple čipseta, već je to slučaj i u nekim segmentima kada je u pitanju tri godine stariji A14 Bionic procesor.

Razlika je manja kada su u pitanju višejezgarni rezultati, ali A14 Bionic je 21,5 posto brži od predstojećeg Google čipa kada su u pitanju performanse jednog jezgra.

Međutim, iako se rezultati na papiru razlikuju, to ne mora nužno uvek da znači da će i iskustvo u stvarnom svetu biti isto. Uprkos tome, niži rezultat se pretvara u smanjene performanse, bilo da pretražujete internet, radite video striming ili igrate igre.

Jedina svetla tačka koja bi iz ovog problema mogla da spasi Tensor G3 je u stvari njegova energetska efikasnost. SoC koji se masovno proizvodi na poboljšanom Samsung 4 nm proizvodnom procesu, mogao bi da imao metrike performansi po vatu veće nego A14 Bionic. No, u tome ne treba zaboraviti da je to i dalje čip koji je tri godine stariji od predstojećeg Google flegšipa u ovoj kategoriji proizvoda.

Ukoliko ste među onima koji bi rado preskočili novu Google generaciju čipa jer on nije u stanju da pobedi čip iz 2020. godine i A serije, možda ćete biti razočarani i sledeće godine. Glasine sugerišu da će Tensor G4 nuditi manje nadogradnje u Pixel 9 i Pixel 9 Pro telefonima.

S druge strane, ukoliko želite najčistiji oblik Android operativnog sistema, to možete dobiti samo u Pixel telefonima, tako da ukoliko vam testovi nisu prioritet, možete investirati u Pixel 8 ili Pixel 8 Pro koji treba da budu lansirani tokom današnjeg dana.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (6)
  1. Roy Fokker

    "Sporiji". Ko ide čitav dan i samo vrti benčmarke, biće mu "sporiji".

  2. illidan

    otkad postoji Android, vrte se benchmarci da se vidi ko je najjaci

  3. MegaSkot

    Priznajem samo testove na istom OS-u. Svi znaju da Pixel nije sampion "brzine".

  4. abrakadabra94

    Nema šanse da nisu moglo da naprave procesor koji će parirati konkurentima i po tim testovima... Pitanje je samo zašto nisu, gde su izvukli neki drugu prednost? I Da li se mozda radi o nekoj boljoj optimizaciji, kao sto je slučaj sa RAM memorijom kod iphon-a.

  5. Roy Fokker

    Gomila AI/machine learning funkcija rade kako treba (ili uopšte) samo na Tensor čipovima. Nije totalna implementacija softvera na optimizovanom hardveru kao kod Apple, ali se kreće ka tome.

  6. marinko98

    Priznajem samo testove na istom OS-u. Svi znaju da Pixel nije sampion "brzine".

    Priznajem samo lično testiranje u realnim uslovima korišćenja, a ne tamo neku sintetiku!

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi