Google Tensor G3 - šta možemo očekivati od Pixel 8 telefona

Google Pixel 8 telefoni sledeće generacije trebalo bi da dobiju novi Tensor G3 čipset, kako bi održali korak sa konkurencijom

Google Tensor G3 - šta možemo očekivati od Pixel 8 telefona

Gotovo sigurno će biti mnogo novih funkcija na sledećoj generaciji Google Pixel telefona koji bi trebalo da izađu u oktobru, ali ono što se očekuje pre toga je promocija sledećeg Google procesora – Tensor G3, koji će se verovatno naći u novim Pixel telefonima.

Iako Google zasad drži u tajnosti naslednika svog Tensor G2 čipseta koji se nalazi u mnogim najnovijim Google uređajima, pojavile su se informacije i glasine koje kruže internetom o tome kako bi mogao da izgleda i kada će debitovati Tensor G3 čipset.

S obzirom na to da je Google sa svakim izdanjem pametnog telefona iz serije Pixel 6 debitovao sa novim Tensor procesorom, očekuje se će i nova serija telefona ispratiti ovaj tempo, te da će uporedo sa njima stići G3 čipset.

Lansiranje novih telefona trebalo bi da bude u oktobru, ali novi čipset trebalo bi da izađe do kraja ovog meseca, prenosi Android Authority.

Istorijski posmatrano, Tensor nije pratio tradicionalni ritam nadogradnje CPU i GPU jezgara, pa je teško predvideti koje će tačno komponente sadržati novi čipset, ali na osnovu nekih procurelih podataka i dodatnih glasina sa interneta, može se stvoriti šira slika.

Nadograđeni Tensor G3

Najveći nagoveštaj predstavlja podrška za zaštićeni memorijski prostor u budućim čipovima, koju je u pregledu za programere Android 14 uočio novinar Mišal Raman specijalizovan za izveštavanje o Android operativnim sistemima. To znači da će u novom čipsetu biti ugrađena podrška za Memory Tagging Extension (MTE) karakteristična za CPU jezgro zasnovano na ARMV9 arhitekturi. U kombinaciji sa Android 14 operativnim sistemom njena funkcija je sprečavanje greški u memorijskom prostoru prilikom upravljanja memorijom tokom programiranja, a što bi naknadno moglo da uzrokuje neke bezbednosne rizike po uređaj. 

Ova arhitektura je debitovala sa Cortex: X2, A710 i A510 CPU jezgrima pre dve godine, što je ujedno bila i nadogradnja u odnosu na ranija Cortex X1, A78, A76 i A55 jezgra koja koriste Google Tensor i Tensor G2 procesori. Međutim, noviji modeli Cortex-x3 i A715 takođe su kompatibilni sa funkcijom MTE.

U teoriji, Google bi mogao da koristi bilo koji od gorepomenutih CPU jezgara za svoj novi čipset G3, iako se ranije uglavnom držao jeftinijih odnosno starijih komponenti. Međutim, glasine sa interneta upućuju na odnos konfiguracije jedno CPU Cortex-x3 jezgro, četiri A715, kao i četiri A510 jezgara.

To znači da bi performanse novog čipseta bile podignute mnogo bliže, ako ne čak i korak ispred trenutno najboljeg Snapdragon 8 Gen 2 procesora, barem što se tiče CPU dela. Ovakav potez bi ukazao i na potencijalni potpuni prelazak na 64-bitni dizajn softvera novih telefona, a što bi ujedno predstavljao prvi takav Android uređaj i koincidiralo sa željom kompanije Google da se pređe na 64-bitni softver u Pixel 7 seriji.

GPU i (ne)dovoljno poboljšane gejming performanse

Kada je u pitanju grafika, iste glasine sugerišu prelazak na Arm četvrtu generaciju GPU jezgra odnosno na Mali-G715 integrisanu grafičko jezgro za pametne telefone u konfiguraciji sa osam  GPU jezgara. To bi omogućilo pristojnu nadogradnju sa Tensor G2 čipseta koji ima Arm Mali-G710 sedmojezgarnu verziju. Iz kompanije Arm kažu da postoji 15 odsto poboljšanja performansi ISO procesa i dva puta bolje performanse na polju mašinskog učenja kada se uporede G710 i G715.

Međutim, kako zasad deluje, za razliku od CPU dela, unapređenje grafičkog jezgrai na Tensor G3 čipsetu ne bi ga postavilo u poziciju ispred Snapdragon 8 Gen 2 u pogledu gejming mogućnostima. Ipak, do zvaničnog lansiranja, to možemo samo da pretpostavimo.

Čak i u konfiguraciji Tensor G3 procesora sa osmojezgarnom GPU konfiguracijom, to je i dalje slabije nego u poređenju sa MediaTekDimensity 9200 koji ih ima 11. Uz to, MediaTek Dimensity je i prvi čip za pametne telefone sa Arm Immortalis GPU konfiguracijom sa Ray Tracing tehnikom renderovanja svetlosnih efekata koja drastično unapređuje gejming grafiku.

Ukoliko Tensor G3 ne bude imao Immortalis brend u svom novom GPU jezgru, to znači da će ga hijerarhijski postaviti iza trenutnog vodećih čipsetova za Android mobilne uređaje.

No, mogućnost mašinskog učenja je momenat koji definiše Tensor poziciju u borbi sa moćnijim telefonima koje pokreće njegova konkurencija poput: Snapdragon 8 Gen 2 kao i Apple Bionic A16 čipsetova. Mnogi analitičari očekuju da će Google poboljšati TPU (Tensor Processing Unit) u predstojećem čipu, što se odnosi na namenska integrisana kola specifično zaizvršavanje algoritama veštačke inteligencije u procesu mašinskog učenja neuronskih mreža.

Tensor G3 i 4nm Samsung tehnologija proizvodnje

Google će u proizvodnji ovog čipseta sarađivati sa kompanijom Samsung, a koristi će 4nm proces izrade, što je još jedno poboljšanje u odnosu na 5nm proces koji se koristi za Tensor G2. Ovo znači da bi čipset trebalo da radi efikasnije čime će produžiti radnu autonomiju, ali će isto tako biti hladniji čime će u dužem vremenskom periodu obezbediti bolje performanse u radu.

Ipak, treba podsetiti i da su Samsung 4nm čipovi do sada imali problema sa pregrevanjem i to baš kod Google konkurencije u slučaju proizvodnje Snapdragon 8 Gen 1 čipova.

No, po izlasku Tensor G3 procesora ćemo videti da li će Samsung proizvodnja uspeti da nadmaši 4nm TSMC čipove koje koriste Mediatek i Qualcomm. Svakako da bi Google skok na Arm Cortex-x3 seriju predstavljao ozbiljno povećanje sirove procesorske snage u novo,j nestrpljivo očekivanoj verziji čipseta.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi