Pixel 10 će gotovo sigurno koristiti Tensor čip iz TSMC pogona

Linija Pixel Tensor čipova dugo je bila ograničena neodgovarajućim proizvodnim procesom. To bi se uskoro moglo promeniti u slučaju predstojećeg Pixel 10 telefona

Pixel 10 će gotovo sigurno koristiti Tensor čip iz TSMC pogona

Nedavno smo preneli informacije da će TSMC proizvoditi Tensor G5 procesor, koji se očekuje da pokreće seriju Pixel 10. Sada je drugi izvor potvrdio navode o ovoj značajnoj promeni.

BusinessKorea izveštava da će Google preći na TSMC-ov 3 nm proces u cilju proizvodnje Tensor G5 procesora koji će se ugrađivati u Pixel 10 telefon. Ovaj javni servis informisanja tvrdi da će Tensor G4, koji će pokretati Google Pixel 9 seriju telefona i dalje proizvoditi u Samsung Foundry postrojenjima.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Korejski sajt dalje tvrdi da će Qualcomm za “početnu proizvodnju” Snapdragon 8 Gen 4 takođe angažovati TSMC. Ovo nije iznenađenje jer su Qualcomm-ovi vodeći procesori proizvedeni od strane tajvanskog proizvođača čipova počev od Snapdragon 8 Plus Gen 1 modela iz 2022. godine.

Tensor G5: Zašto promena za Pixel 10?

BusinessKorea je izvestio da je Samsung Foundry 3 nm proces imao problema sa velikim procentom škart čipova, citirajući “industrijske stručnjake.” Isti izvor navodi da Samsung 3nm proces daje 10 do 20% lošije performanse od TSMC 3 nm procesa.

Drugim rečima, Tensor G5 proizveden od strane TSMC-a mogao bi imati značajna poboljšanja u performansama i efikasnosti u odnosu na isti čip proizveden od strane Samsung Foundry. To sugeriše da čak i ako Tensor G5 bude isti čipset kao Tensor G4, mogli bismo videti značajnija poboljšanja samo zbog promene proizvođača.

Već smo videli sličnu priču 2022. godine sa Snapdragon 8 Gen 1 i Snapdragon 8 Plus Gen 1 procesorima. Prvi je proizveo Samsung Foundry dok je drugi napravio TSMC, ali se drugi manje grejao u radu, uz bolju efikasnost i do 30%, istovremeno pružajući bolje brzinske performanse.

Izveštaji o Samsungovim razočaravajućim 3 nm performansama i prinosima dolaze nakon nekih sugestija da je kompanija imala bolji procenat ispravnih čipova od 3 nm tehnologije TSMC-a. Dakle, treba s rezervom prihvatiti tvrdnje o poboljšanjima Samsung Foundry proizvodnih pogona, prenosi Android Authority.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (2)
  1. jocasylver

    Ova informacija se pojavljuje bas u momentu kad Samsung prelazi na Snap.
    Pa rekoh vam ja 😄😄

  2. Sreća, sreća, radost!...možda se i konačno vratim na pixel nekad opet

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi