Trek Bicycle koristi Nvidia grafike u dizajnu bicikla za Tour de France

Nvidia grafike pomažu biciklima u trci Tour de France jer ih Trek Bicycle koristi u dizajniranju i simuliranju aerodinamike i kvaliteta vožnje njenog tima

Trek Bicycle koristi Nvidia grafike u dizajnu bicikla za Tour de France

Iako Tour de France i Nvidia ne deluju da su povezani, napredak tehnologije doveo je do interesantne saradnje. Tim kompanije koja je jedan od najvećih proizvođača bicikala na svetu Trek Bicycle, u trci Tour de France trkaće se uz pomoć kompanije Nvidia. Naime, ovaj tim koristi Nvidia grafike da pomaže biciklistima na ovoj trci. Snaga Nvidia grafika koristi se za ubrzanje dizajna, CFD simulaciju i aerodinamičku efikasnost, udobnost i kvalitet vožnje, piše na Nvidia blogu.

Bicklisti koji učestvuju na trci u okviru tima koji se zove Lidl-Trek voziće trku na biciklima kao što su Emonda, Madone i Speed Concept koje proizvodi Trek Bicycle, a njihov dizajn uključuje složenu fiziku koja podrazumeva balansiranje aerodinamičkih efikasnosti tokom vožnje.

Kako bi rešili problematiku, dizajneri koriste NVIDIA A100 grafike za pokretanje simulacije kompjuterske dinamike fluida (CFD simulacija), postavljajući tako nova merila za aerodinamičnost bicikala koji ujedno treba da budu udobni i laki za upravljanje.

Inženjeri koriste RTX tehnologiju uključujući Nvidia RTX A5500 GPU kao i Dell Precision 7920 radnu stanicu koja radi sa dva RTX A6000 GPU jezgra, što im ubrzava proces rada.

Ubrzavanje procesa i vizualizacija u realnom vremenu

Kompanija Trek Bicycle u dizajniranju proizvoda počinje sa istraživanjem korisničke vožnje kako bi smislila nove ideje i dizajn. Nakon toga, gradi prototipove bicikala i po potrebi ponavlja dizajn.

Međutim, da bi se u novom proizvodu poboljšale performanse, inženjeri moraju da odrede idealnu geometriju i fleksibilnost okvira na biciklima. U tom procesu koriste se grafički intenzivni alati na kompjuterima koji često zahtevaju mnogo računarske snage i vremena.

Dizajneri ističu da je ovo važno jer „što brže prikažu sliku ili animaciju, brže mogu i da je poboljšaju“, dok istovremeno ne žele da gube vreme na detalje ili ponovno kreiranja modela. U tome im Nvidia proizvodi pomažu jer kako tvrde, rade do 12 puta brže od njihovog mrežnog renderovanja, što je odlika CPU jezgara.

Ipak nije sve ni u dizajnu bicikala, već i u samim trkačima, te ova tehnologija ne mora da garantuje pobedu Lidl-Trek tima u poznatoj biciklističkoj trci Tour de France.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi