Vreme je da PC entuzijasti prestanu bacati pare na najjače CPU modele

Samo surovim PC profesionalcima kojima su potrebne apsolutno vrhunske performanse za produktivnost u poslu, trebaju najjači centralni procesori poput AMD Ryzen 9 7950X ili Intel Core i9 14900K

Vreme je da PC entuzijasti prestanu bacati pare na najjače CPU modele

Grafička karta je možda zvezda vaše PC konfiguracije, ali ne možete zanemariti važnost centralnog procesora (CPU). Na kraju krajeva, ceo vaš računar je izgrađen oko CPU-a: matična ploča, memorija i hlađenje pre svega zavise upravo od vašeg izbora centralnog procesora. Za sisteme sa velikim zahtevima za produkciju, CPU postaje još važniji. To čini izbor jednog od najboljih CPU-ova neizostavnim faktorom pri sklapanju računara.

Međutim, u pokušaju da naprave najsavremeniji sistem, PC ljubitelji često preteruju sa izborom CPU-a i na kraju troše više nego što bi trebalo. Malo dodatne procesorske snage neće škoditi nikome, ali ako vam sve te performanse nisu potrebne, samo bacate novac koji bi mogao biti bolje potrošen na GPU i druge komponente vaše konfiguracije. U zavisnosti od vrste korisnika, uvek postoji pametan izbor koji vam može pomoći da izbegnete preterano trošenje na CPU.

Mejnstrim PC gejmerima ne trebaju najjači CPU primerci

Pod mejnstrim gejmerima, mislimo na većinu korisnika koji sklapaju gejming računare oko budžeta od 1.000 €. Mainstream gejming PC sa RTX 4060 ili RX 7600 moći će da pokreće bilo koju modernu igru u 1080p rezoluciji sa srednje-visokim podešavanjima grafičkih detalja. Da bi se održao korak sa GPU-om u takvoj konfiguraciji i obezbedio dovoljan nivo sirovih performansi za dodatne multitasking i povremene produktivnosti zadatke, 6-jezgarni AMD ili Intel čip je više nego dovoljan.

Možete nabaviti Ryzen 5 7600 ili Core i5 13400F za 200 evra i očekivati prilično moćnu konfiguraciju za cenu od oko 1.000 €. Možete čak i unaprediti GPU na RTX 4070 za dodatnih 150 evra i rešiti se brige o potencijalnom uskom grlu koje stvara slabiji CPU. Oba modela, Ryzen 5 7600 i Core i5 13400F lako mogu držati korak čak i sa RTX 4070 Ti Super grafičkom kartom.

Čak ni entuzijasti gejmeri ne trebaju 8+ jezgara

Ako mislite da je 6 jezgara dovoljno za većinu običnih ljudi, ali verujete da će vam biti potreban flagship CPU (koji košta mnogo više) za vašu vrhunsku gejming konfiguraciju, razmislite ponovo. Pre lansiranja Ryzen 7 5800X3D (prvog takve vrste) 2022. godine, gejmeri koji su ciljali na vrhunske performanse uglavnom su se držali high-end čipova poput Core i7-12700K ili Core i9-12900K.

Međutim, 5800X3D je promenio tržište gejming CPU-ova nudeći praktično identične ili bolje gejming performanse od Intelovih (ili čak AMD-ovih) flagship CPU-ova po nižoj ceni (u većini slučajeva). Danas je njegov naslednik, Ryzen 7 7800X3D, neosporeni kralj gejming CPU prostora, dok je istovremeno jeftiniji od Core i7-14700K, Core i9-14900K i Ryzen 9 7950X. Jednostavno, nema boljeg za gejming.

Ne trebaju vam flagship CPU modeli

Kada vam je potreban računar koji nije samo gejming mašina, već može pružiti fantastične performanse produktivnosti u video montaži, strimovanju, renderovanju i drugim zahtevnim multitasking zadacima, ne možete se osloniti na 6-jezgarni čip. Imati dodatna jezgra uvek je korisno za ubrzanje vaših produktivnih zadataka. Ali to ne znači da uvek morate trošiti na najskuplji čip na tržištu.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Na primer, Core i7-14700K nudi značajno bolje performanse od 14600K, ali nije previše udaljen od 14900K. Core i9 CPU neće pružiti dovoljno poboljšanja da opravda premijum iznos koju plaćate za njega. Profesionalci koji traže vrhunske performanse mogu se odlučiti za flagship čip, ali 14700K ima mnogo više smisla kao šampion vrednosti i svestranosti u radu. Plus, u gejmingu je praktično identičan kao i 14900K.

Na AMD strani, sličan slučaj može se napraviti za relativno jeftiniji Ryzen 9 7900X. On pruža većinu performansi skupljeg Ryzen 9 7950X za oko 150 evra manje. Mogli biste čak razmotriti Ryzen 7 7700X, ali iskreno pad u performansama produktivnosti u poređenju sa 7900X bio bi značajan. Stoga, 7900X postaje zlatna tačka preseka za jedan svestrani PC sistem.

Kućnim PC korisnicima ne treba više od 4 jezgra

Na kraju, ako niste hardcore gejmer niti ozbiljan produktivni korisnik, nemate nikakve koristi od najnovijih i najboljih CPU-ova. Čak su i najnoviji 6-jezgarni čipovi previše za PC koji je namenjen samo za pretraživanje weba, rad na dokumentima i tabelama, ili kao kućni bioskop. Core i3-12100 ili Ryzen 3 3200G pružiće dovoljno performansi i brzine za takav sistem.

Koristeći ove procesore, nećete morati dodavati zasebnu grafičku karticu, jer imaju integrisanu grafiku na CPU čipu. Možete izgraditi pristojan PC od 300-400 evra oko ovih CPU-ova, i nadograditi nešto snažnije kasnije ako želite specijalno gejming ili radni PC.

Ne preterujte sa izborom CPU-a

CPU-ovi sa velikim brojem jezgara imaju svoje mesto. Na kraju krajeva, profesionalci koji traže najbolje performanse kako bi uštedeli svaku moguću sekundu trebali bi razmotriti najnovije čipove na tržištu. Ali, ako sklapate PC samo za gejming, sastavljate konfiguraciju za produktivni rad koja istovremeno može pokretati bilo koju modernu igru ili konfigurišete kućnu kancelariju ili kućni PC bioskop, ti high-end čipovi nemaju puno smisla za vas.

Hardcore gejmeri imaju AMD-ove Ryzen X3D čipove, produktivni korisnici će pronaći srednje rangirane 8-jezgarne čipove idealnim, a entry-level PC-ovi mogu raditi sa gotovo bilo kojim starijim 4-jezgarnim CPU-om ili APU-om.

Dakle, budite realni i sigurni da pažljivo procenjujete svoje potrebe i kupujete samo ono što vam je potrebno. Čak i ako tražite malo više rezervnih performansi, ne morate ciljati tako visoko na lestvici proizvoda kao što možda mislite, savetuje XDA.

Da li se slažete sa ovom analizom ili imate primedbe i dodatne savete?

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (2)
  1. Dobar članak, pogotovu u domenu nongejmerskih zaključaka.

  2. Duck 84

    To je strast koju ne možete oduzeti ljudima 😄. Svako ko ima kupuje bolje i ako mu ne treba...ja sam pre 5 godina uzeo solidnu mašinu i ne menjam ništa, još uvek svaki program i igra rade kako treba. I koliko vidim bice mi to ok bar još dve godine.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi