AMD Radeon RX 7600 potkopava NVIDIA GeForce RTX 4060 sa cenama

Poslednje dve godine, uglavnom smo mogli da pišemo o tome koliko skaču cene grafičkih karti zbog kriptorudara i nedostatka čipova, sada dolazi Radeon RX 7600

AMD Radeon RX 7600 potkopava NVIDIA GeForce RTX 4060 sa cenama

Gejmeri ​​i PC entuzijasti su nestrpljivo čekali najnovija izdanja Nvidia RTX 4060 i RTX 4060 Ti grafičkih karti, koje su prošle nedelje zvanično najavljene i koje će se na tržištu pojaviti već danas. Međutim, i AMD je odlučio da danas lansira svoju Radeon RX 7600 grafičku kartu srednje klase, po preporučenoj maloprodajnoj ceni od 269 dolara, što je 30 dolara jeftinije od Nvidia karte.

Baš kao i starija Radeon RX 6600, AMD-ova najnovija karta je namenjena gejmerima koji planiraju da se igraju u 1080p rezoluciji. To i nije toliko iznenađujuće, imajući u vidu nedavno istraživanje o hardveru koje je sproveo Steam, koje je pokazalo da skoro dve trećine gejmera još uvek koristi monitore sa 1080p rezolucijom.

AMD Radeon RX 7600 grafička karta koristi AMD RDNA 3 arhitekturi, koja sadrži redizajnirane compute jedinice, raytracing jezgra i AI akceleratore, kao i drugu generaciju AMD Infinity Cache tehnologije. Ona bi trebalo da omogući gejmerima da igraju najnovije naslove pri 60 i više frejmova u 1080p rezoluciji, kao i da strimuju u visokom kvalitetu i koriste AV1 tehnologiju za kompresiju video signala. Kako AMD kaže, nova grafička karti nudi u proseku 29% bolje performanse igranja u 1080p od svog prethodnika – Radeon RX 6600 grafičke karte i 34% bolje performanse u proseku nego Nvidia GeForce RTX 3060 sa 8 GB na maksimalnim podešavanjima.

Ali kao što se možda sećate, RTX 3060 je lansiran sa 12 GB vRAM-a, a ne sa 8 GB. Poređenje koje AMD zaista pravi ovde je sa slabijom RTX 3060 verzijom koja je predstavljena krajem prošle godine, sa mnogo užom 128-bitnom memorijskom magistralom i, prema tome, lošijim performansama, piše The Register.

Preporučene cene i Srbija

Međutim, treba imati na umu cene u Srbiji, jer se kod nas grafičke karte nikada ne prodaju po preporučenoj ceni. Tako se RTX 4060 Ti sa 8 i 16 GB i preporučenom cenom od 399 USD kod nas prodaje po ceni od 60 do 65 hiljade dinara.

Ipak, potkopavanje koje se trenutno dešava između ove dve kompanije je dobra naznaka da se tržište grafičkih kartica stabilizuje, i ne samo to, već da sada ima i prostora za smanjivanje cena, što u nekom trenutku mora da stigne i do nas, nadamo se.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (5)
  1. NevisStarShine

    Bogami, pale cene. I performanse ali i cene.

  2. MegaSkot

    But can it run MS Office?

  3. cronnin

    Ali će kod nas biti 50% skuplja od preporučene cene od $270.

  4. Vlada>>>

    Dok padnu cene u Srbiji, ima da izađe sledeća mid range karta čija će preporučena cena biti verovatno povećana!

    Naravoučenije - ovde će sve samo biti skuplje! :rolleyes:

  5. Samo cenom i moze... I jedna i druga poluproizvodi.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi