XR platforma stiže na jesen, najavljuju Google i Samsung

TM Roh iz Samsunga je potvrdio da je nova XR platforma planirana za lansiranje ove godine, označavajući značajan napredak u ovoj tehnologiji

XR platforma stiže na jesen, najavljuju Google i Samsung

Tokom Samsungovog Galaxy Unpacked događaja, Google je najavio svoj nastavak saradnje sa Samsungom na plarformi proširene realnosti (XR platforma), čije se lansiranje očekuje kasnije ove godine.

Za razliku od brojnih najava tokom januarskog Galaxy Unpacked događaja, Googleovo prisustvo danas je bilo suzdržanije, fokusirajući se uglavnom na predstojeće izdanje Galaxy Z Fold 6. Međutim, nisu propustili priliku da nagoveste novosti o svojoj “predstojećoj XR platformi”, projektu koji se razvija zajedno sa Samsungom i Qualcommom.

Jedna od ključnih karakteristika prikazanih bila je nova sposobnost multitaskinga Geminija, otkrivena tokom Google I/O 2024. Ovo poboljšanje omogućava Geminiju da funkcioniše kao overlay panel bez prekida korisničkog iskustva prelaskom na fullscreen UI. Demonstrirajući njegovu svestranost, Google je pokazao kako Gemini overlay bez problema prelazi na podeljeni ekran sa bočnim panelom.

Google je takođe potvrdio skoro uvođenje opcije “Pitaj o ovom videu” na YouTube-u, proširujući interaktivne mogućnosti platforme. Ovaj dodatak se pridružuje postojećim funkcijama poput “Dodaj ovaj ekran” i “Pitaj ovaj PDF”, koje će uskoro biti dostupne.

Tehnološki gigant je takođe istakao YouTube TV-ov multiview mod, omogućavajući gledaocima uživanje u do četiri strima istovremeno, funkcija koja je debitovala na Android uređajima u aprilu.

Na polju nosivih uređaja, Google je najavio izdanje Wear OS 5 na Galaxy Watch Ultra i Galaxy Watch7, obećavajući poboljšanu funkcionalnost i korisničko iskustvo.

Rick Osterloh, predstavnik Google-a, ukratko je spomenuo “predstojeću XR platformu”, prvobitno otkrivenu u januaru 2023. Dok su detalji bili oskudni, Osterloh je nagovestio uzbudljive razvojne projekte u saradnji sa Samsungom i Qualcommom, najavljujući dalja ažuriranja u bliskoj budućnosti.

XR platforma kasni, ali ipak stiže

U naknadnom ažuriranju, TM Roh iz Samsunga je potvrdio da je nova XR platforma planirana za lansiranje ove godine, označavajući značajan napredak u ovoj tehnologiji. Detalji o tačnom datumu lansiranja i dostupnosti u 2024. godini ostaju nejasni, ostavljajući entuzijaste da sa nestrpljenjem očekuju dodatne vesti.

Kako je Googleov SVP za platforme i uređaje naglasio, partnerstvo sa Samsungom ima za cilj pružanje inovativnih iskustava, poput Gemini Live-a, koristeći generativnu veštačku inteligenciju i modele prirodnog jezika u realnom vremenu. Ova saradnja naglašava njihovu posvećenost pomeranju tehnoloških granica i pružanju značajnih inovacija korisnicima širom sveta.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi