Zbog prinudnog smanjenja troškova, jedan model iz Galaxy S24 serije će imati sporiju, UFS 3.1 memoriju

Samsung se navodno opredelio za sporiju UFS 3.1 tehnologiju skladištenja za jednu određenu varijantu uređaja iz Galaxy S24 serije

Zbog prinudnog smanjenja troškova, jedan model iz Galaxy S24 serije će imati sporiju, UFS 3.1 memoriju

U najnovijim informacijama u vezi dolazećih telefona kompanije Samsung iz Galaxy S24 serije, pojavile su se glasine o tome da tehnološki gigant sprovodi mere smanjenja troškova gde je god to moguće, potencijalno praveći kompromise u brzini skladištenja.

Prema informacijama koje donosi insajder yeux1122, navodno se Samsung opredelio za sporiju UFS 3.1 tehnologiju skladištenja za određenu varijantu memorijske konfiguracije iz Galaxy S24 serije.

Navodno će sporija opcija skladištenja biti rezervisana za vanila Galaxy S24 model od 128GB, koji će biti opremljen inferiornom UFS 3.1 tehnologijom skladištenja, prenosi wccftech. Veruje se da je ova strateška odluka deo nastojanja kompanije Samsung da održi strukturu cena Galaxy S24 serije na istom nivou kao i kod njenog prethodnika, Galaxy S23 serije.

Izvori unutar lanca snabdevanja kompanije Samsung, koji navodno dele informacije sa već pomenutim insajderom, nagovestili su da će većina modela Galaxy S24 serije imati brže i naprednije UFS 4.0 skladištenje. Ova odluka može izazvati negodovanje među potencijalnim kupcima, s obzirom da je izbor korišćenja različitih standarda skladištenja unutar iste premijum serije relativno neuobičajen.

Ostali modeli iz Galaxy S24 serije će imati novu i bržu UFS 4.0 memoriju

UFS, ili Univerzalno Flash Skladište (Universal Flash Storage), ključna je komponenta većine Android pametnih telefona koja obezbeđuje interno skladište uređaja. Samsung, poznat po postepenom uvođenju bržih iteracija UFS fleš memorije, postavio je UFS 4.0 kao najnoviji standard.

Ova najnovija verzija se hvali impresivnim brzinama sekvencijalnog čitanja do 4.200MB/s kada je uparena sa Samsungovim vlastitim kontrolerom za skladištenje, nadmašujući prilično svog prethodnika, UFS 3.1.

Dok Apple koristi NVMe skladište u svojim uređajima, Samsungova UFS tehnologija sposobna je da se takmiči u brzini čitanja i pisanja sa konkurentom. Osim toga, UFS 4.0 je navodno 46 posto energetski efikasniji od svog prethodnika, UFS 3.1, dok pruža duplo veću propusnost.

Posledice ovog neslaganja u tehnologiji skladištenja možda neće odmah biti primetne za prosečnog korisnika, posebno kod osnovnog modela Galaxy S24, pa se zato kompanija i odlučila na ovaj korak. Poboljšane operacije ulaza/izlaza po sekundi (IOPS) koje pruža brže UFS 4.0 skladištenje mogu poboljšati ukupnu brzinu i odziv uređaja, posebno tokom zadataka kao što je pokretanje aplikacija.

Trend rastućih troškova čipsetova u industriji, uz glasine da će Snapdragon 8 Gen 3, čipset koji će nova premijum linija Samsungovih telefona koristiti, biti skuplji od svog prethodnika, može biti faktor koji određuje kompromisna rešenja u drugim aspektima specifikacija uređaja.

Još uvek nije jasno koliko će biti značajan jaz u performansama između UFS 3.1 i UFS 4.0 u realnom, svakodnevnom korišćenju. Dok potrošači s nestrpljenjem očekuju lansiranje Galaxy S24 serije, biće interesantno videti da li potencijalni kompromisi u brzini skladištenja utiču na ukupno korisničko iskustvo, i da li osnovni model Galaxy S24 ostaje privlačan izbor za potrošače.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi