Zbogom Exynos procesorima, Galaxy S25 serija će koristiti samo Snapdragon čipove?

Galaxy S25 bi mogao biti opremljen samo Snapdragon čipovima zbog problema sa procentom ispravnih Exynos 2500 u 3nm procesu proizvodnje

Zbogom Exynos procesorima, Galaxy S25 serija će koristiti samo Snapdragon čipove?

Bilo je pitanje vremena kada će početi glasine o tome kako će sledeći Galaxy S flagship koristiti isključivo Qualcomm Snapdragon čipove, i sada su se te glasine proširile. Prema Ming-Chi Kuo-u, „Qualcomm će verovatno biti jedini dobavljač SoC za sledeću Samsung Galaxy S25 seriju telefona.“ Analitičar navodi da je nedostatak Exynos varijante procesora posledica nižeg prinosa ispravnih čipova od očekivanog za 3 nm proces proizvodnje koji će se koristiti za sledeći flagship Exynos čip – Exynos 2500.

Za Galaxy S24 seriju, Qualcomm je isporučio oko 40% čipova. Samo Galaxy S24 Ultra ima Qualcommov Snapdragon 8 Gen 3 čip u verziji za sva svetska tržišta. Exynos 2400 pokreće osnovni Galaxy S24 i Galaxy S24+ svuda osim u SAD, Kanadi, Kini i Japanu.

Nije mnogo toga poznato o Exynos 2500

Tokom gotovo 15 godina proizvodnje Android telefona, jedini put kada je Samsung napustio Exynos čipove za Galaxy S flagship liniju bio je 2023. godine. Mnogi su bili razočarani kada je potvrđeno da će se Exynos vratiti sa Galaxy S24 serijom. Ali, na sreću, Exynos 2400 se pokazao kao izvrstan čip, iako nije dostigao Snapdragon 8 Gen 3 na svim nivoima.

Glasine tvrde da bi mogao da se izjednači sa Snapdragon 8 Gen 4 u energetskoj efikasnosti ili čak da ga nadmaši. Poboljšana efikasnosti bi navodno bila rezultat Samsungove druge generacije 3 nm proizvodnog procesa, ali sada izgleda da taj proces možda nema željeni prinos tj procenat ispravnih čipova nije na zadovoljavajućem nivou koji bi podmirio potrebe masovne proizvodnje Samsung telefona.

Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Obično bi nas obradovalo što Samsung napušta Exynos, ali u ovom slučaju to možda nije dobro. Glasine kažu da bi Snapdragon 8 Gen 4 mogao biti znatno skuplji od svojih prethodnika, što bi moglo naterati Samsung da poveća cene za Galaxy S25, S25+ i S25 Ultra.

Sve ovo su još uvek rane glasine o Galaxy S25 seriji, tako da ništa nije sigurno za sada. Mnogo toga bi se moglo promeniti u narednim mesecima i možda nećemo dobiti prave informacije o Galaxy S25 seriji sve dok ne prođe lansiranje Galaxy Z Fold 6 i Galaxy Z Flip 6, prenosi Sammobile.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (1)
  1. jocasylver

    Dobro su ukapirali.
    Za čipove ne brinu, neće baciti. Ide to u Pixel.

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi