Zbogom ogrebotinama, telefoni sa ekranima koji se sami popravljaju biće dostupni u roku od 5 godina

Zamislite telefon sa ekranom potpuno otpornim na ogrebotine, koji je sposoban da se sam popravi i regeneriše, eliminišući sitna oštećenja na površini stakla. Kod nas je već za 5 godina, bar tako tvrde poslednji izveštaji analitičara ovog dela tržišta

Zbogom ogrebotinama, telefoni sa ekranima koji se sami popravljaju biće dostupni u roku od 5 godina

Zagledani smo u budućnost i ono što nam ona donosi. Za sve nas napredak koji su pametni telefoni ostvarili tokom svih ovih godina je zaista impresivan. Jedna od tehnologija koju sa velikim nestrpljenjem iščekujemo svo vreme i koja bi bila visoko cenjena među zahtevnijim ali i onim običnim korisnicima iz čisto praktičnih razloga, su ekrani koji se sami popravljaju. Međutim, prema jednoj analitičarskoj firmi koja prati kretanja na ovom delu tržišta, ovi uređaji nisu daleka budućnost, već će biti među nama najkasnije do 2028. godine.

Pregled dešavanja istraživačke kuće CCS Insight za tehnološku industriju u 2024. i dalje, sugerišu upozorenje na trenutak „hladnog tuša“ koji sledi za generativnu AI tokom sledeće godine. Takođe, ovaj izveštaj govori i o izgledima za dolazak naredne generacije ekrana na uređajima iz oblasti potrošačke elektronike, a koji imaju unikatnu osobinu da se sami poprave i regenerišu- Sve to kako bi popravili manja oštećenja kao što su ogrebotine i udubljenja. Analitičarska firma veruje da će ovi ekrani stići na tržište već u narednih pet godina.

Tehnologija bi funkcionisala korišćenjem specijalnog nano premaza na površini ekrana. Ako je ekran izgreban, premaz reaguje sa vazduhom stvarajući novi talog materijala i popunjavajući oštećenje.

Ovaj tip ekrana ipak ne bi mogao da popravi velike vidljive pukotine, ali bi trebalo da bude u stanju da ukloni sve ogrebotine koje nastaju na telefonima nošenjem u džepovima ili svakodnevnom upotrebom.

Telefoni sa ekranima koji se sami popravljaju postaju stvarnost

CCS Insight je obajvio kako je uveren da će neka od kompanija za proizvodnju telefona ili proizvođač zaštitnog stakla kao što je Corning, pustiti u opticaj ekrane koji se sami popravljaju pre 2028. godine.

Već smo ranije videli pokušaje samooporavka ekrana. LG se 2013. pohvalio da je G Flex, sa svojim vertikalno zakrivljenim, fleksibilnim ekranom, imao premaz koji se samostalno regeneriše i popravlja. Ipak, nije se dobro završilo. Ista tehnologija je korišćena u slučaju unapređenog G Flex 2 ekrana iz 2015. godine. Opet, bila je daleko od impresivnog, jer su joj bili potrebni sati i sati da bi se bilo šta desilo i popravilo, a česte su bile situacije u kojima ova tehnologija uopšte nije funkcionisala, prenosi Techspot.

Nešto kasnije 2017. godine predstavljen je patent kompanije Motorola koji opisuje korišćenje „memorijskog polimera“, materijala koji može da popravi štetu tako što se preoblikuje kroz termičke cikluse (brzo menja temperaturu). Primenjeno na vrhu površine ekrana, toplotu bi mogao da obezbedi sam telefon.

Još jedno korisno otkriće je stiglo 2017. godine kada su naučnici u Japanu otkrili novu vrstu stakla koje može samo da se oporavi od pukotina na sobnoj temperaturi. Rečeno je da se ekran telefona popravlja samo pritiskom ruke.

Čak je i Apple bio uključen u tehnologiju regenerišućih ekrana. Kompanija iz Kupertina je 2020. dobila patent za sklopivi iPhone sa ekranom koji se sam popravlja.

Još uvek čekamo da vidimo telefone koji efikasno uklanjaju sopstvena kozmetička oštećenja i ogrebotine. Iako deluje kao neki Sci-Fi film i daleka budućnost, CCS Insight izgleda prilično siguran da će ova tehnologija biti među nama već za nekoliko godina.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (2)
  1. I bre, kad je to lg imao 🤣🫣😇

  2. Cineman

    To se ne računa dok Apple ne predstavi na svojim uređajima.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi