Pad iPhone prodaje oborio vrednost Apple za 100 milijardi dolara

Kompanija Apple izgubila je istorijsku novčanu procenu od tri biliona dolara (američkih triliona), jer ju je pad iPhone prodaje oborio za 100 milijardi

Pad iPhone prodaje oborio vrednost Apple za 100 milijardi dolara

Treći godišnji kvartal zaredom, kompanija Apple beleži gubitak prihoda. Tako je samo pad iPhone prodaje tokom tri meseca do juna oborio njenu novčanu vrednosti za 100 milijardi dolara, piše britanski The Telegraph. Time je Apple izgubio status jedine kompanije koja je nedavno dostigla istorijsku procenu vrednosti od tri biliona dolara.

Smanjeni obim iPhone prodaje koji je otkrila kompanija u finansijskom izveštaju prošle nedelje, doveo je do pada cene akcija za 3,5 posto, odnosno na 184 dolara što je automatski smanjilo ukupnu vrednost kompanije za 100 milijardi dolara.

Prethodno procenjena Apple novčana vrednost od tri biliona desila se u junu, nakon što su akcije kompanije porasle za više od 50 odsto tokom ove godine. Dva meseca kasnije, to se očigledno promenilo.

Međutim, uprkos usporavanju prodaje telefona, prihodi od drugih usluga kao što su Apple TV+ i Apple Music su porasli za osam procenata, a ukupan broj pretplata je prvi put premašio milijardu.

Uz to, treba istaći i da su u pitanju letnji finansijski rezultati koji su, kada je ova kompanija u pitanju, obično najslabiji među konkurencijom. To je uglavnom slučaj jer potrošači odlažu kupovinu telefona dok Apple ne lansira nove iPhone uređaje u drugoj polovini godine, obično u septembru.

Izgleda kao da će to biti slučaj i ove godine, jer se Apple priprema za lansiranje iPhone serije 15 već sledećeg meseca. Kompaniji Samsung, svom primarnom dobavljaču ekrana za telefone dao je odobrenje za masovnu proizvodnju četiri različita OLED panela namenjena za telefone predstojeće serije.

To znači da bismo već sledećeg meseca mogli da vidimo ponovni skok u novčanoj proceni ove kompanije, čiji su inače prihodi u Kini porasli za skoro 8 odsto što je donekle ublažilo pad prodaje u matičnoj državi.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (0)

Nema komentara 😞

Trenutno nema komentara vezanih za ovu vest. Priključi se diskusiji na Benchmark forumu i budi prvi koje će ostaviti komentar na ovaj članak!

Pridruži se diskusiji
Možda vam se svidi