AppGallery vraća Google aplikacije na Huawei telefone

Jedna od dilema prosečnog kupca telefona u Srbiji je da li i kako rade Google aplikacije na Huawei telefonima, a mi smo rešili da to proverimo.

AppGallery vraća Google aplikacije na Huawei telefone

Sa bogatom paletom pametnih uređaja, kompanija Huawei važi za ozbiljnog inovatora koji je godinama gurao napred industriju telefona i nosivih uređaja. Uvođenje sankcija od strane SAD je onemogućilo normalno korišćenje Google aplikacija na telefonima i tabletima ove kompanije, ali je AppGallery, sopstvena prodavnica aplikacija ponovo vratila Google aplikacije na Huawei telefone.

Huawei se godinama unazad trudio da svojim korisnicima omogući da njihovo iskustvo korišćenja ne zaostaje za konkurencijom, pa smo imali Petal Search, AppGallery i Gspace preko kojih smo mogli da upotpunimo ekosistem aplikacija koje koristimo na svojim telefonima. I Huawei je u međuvremenu shvatio da stvari treba da budu jednostavne i fokusirao se na AppGallery, kao centralnu aplikaciju koja vas jednostavno vodi do svih aplikacija koje su vam potrebne, uključujući i Google pretragu, Maps, Drive i druge Google aplikacije.

Telefoni kao što su Mate 50 Pro ili Nova 10 serija oduvek su bili malo drugačiji, fokusirajući se na specifičnosti koje uglavnom nećete naći kod drugih telefona. Da li je AppGallery dorastao zadatku odlučili smo da isprobamo i prenesemo vam naše utiske. Za potrebe testiranja koristili smo Mate 50 Pro telefon ažuriran na najnoviju verziju softvera – 13.0.0.187 + EMUI 13.

Gbox

Prilikom prvog pokretanja telefona, telefon vam nudi da vam instalira nekoliko osnovnih aplikacija, među kojima se nalazi novi GBox, preko koje se obavlja ceo proces instaliranja aplikacija sa Play Store. Ukoliko ga ne instalirate na početku, on će zatražiti instalaciju kada budete hteli da instalirate neku Google aplikaciju.

Za početak smo krenuli od esencijalnih aplikacija koje svakodnevno koristimo: Google (pretraga), Maps, YouTube, Drive, Photos, Docs, Sheets, Google News

Google aplikacije na Huawei telefonima

Otvorili smo AppGallery i ukucali “Maps“, kako bismo pronašli Google Maps. Prvi rezultat na listi je Google Maps, a dugme pored piše “INSTALL“. Kako nismo instalirali Gbox, dobijamo poruku da je potrebno instalirati GBox da bi mogla da se instalira aplikacija Google Maps. Nakon nekoliko dozvola potrebno je da se ulogujete u svoj Google nalog i dobićete potpuno funkcionalnu aplikaciju, što možete videti na slikama ispod.

Nakon što jednom instalirate GBox, proces instalacije drugih aplikacija se obavlja klikom na INSTALL dugme desno od aplikacije. Instalirali smo Google pretragu, Google Photos, Google Drive, YouTube, Sheets, Docs, Google News i HBO Max. Sve aplikacije se automatski instaliraju i njihove prečice se kreiraju na Home ekranu, bez ikakvih dodatnih oznaka.

Google Photos je primera radi napravio rezervne kopije slika ekrana koje smo koristili da ilustrujemo ovaj tekst. Google Drive prepoznaje sve Cloud dokumente, YouTube je ulogovan na vaš nalog, sa vašim pretplatama i zapamćenim kanalima, a Google News vam daje informacije o najnovijm dešavanjima prema unapred definisanim željama i interesovanjima.

Sama GBox aplikacija ima preporučene najčešće korišćene aplikacije, pa ukoliko nešto zaboravite, lako ih možete pronaći, a s druge strane, AppGallery će vam prilikom instalacije ponuditi popularne aplikacije, tako da preko nekoliko klikova možete da opremite telefon sa 90% potrebnih funkcionalnosti.

Za brže pokretanje preporučujemo da GBox držite aktivnim jer ne opterećuje previše bateriju, a aplikacije se pokreću trenutno i rade bez bilo kakvih ograničenja.

Bez dileme, AppGallery i GBox predstavljaju najelegantnije rešenje koje je Huawei do sada ponudio, a iz prve ruke možemo da potvrdimo da je instalacija jednostavna i intuitivna. Ovo znači da će i najmlađi i najstariji korisnici bez problema pronaći sve ono što im treba, kao i da ograničenja po pitanju Google aplikacija praktično ne postoje, a da Huawei telefoni više ne zaostaju za svojim Android konkurentima ni u kom pogledu.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (10)
 1. Trebalo ste testirati i neki aplikaciju od banke koja traži google servise kao i recimo viber backup koji to radi na Google Drive.

 2. NShappy

  Ok, i na kraju, da li rade aplikacije naših banaka, plaćanje čitanjem QR koda, NFC plaćanje?!?

 3. illidan

  valjda je bitnije da rade dva vibera?

 4. jocasylver

  Radi MobiBankRS, apk Poštanske Štedionice. Čita QR kodove i sve vezano za apk. Sama apk ne podržava beskontaktno plaćanje ali sam čuo da rade na tome.

 5. Opet farsa. Dakle, mora da se ima GBox i Huawei ga sada zvanično podržava softverski. Ok je kao dodatak, ali botovi će ipak morati da odabiju. Jednostavno, njihovi telefoni su prevashodno za one koji žele varijantu Androida reverzibilnim inženjeringom bez gapps, da im HMS bude zadovoljavajuća zamena za GMS i još ponešto, ali na gPay da se ne računa, već na pripadajuća bankarska rešenja poput RaiPay, NLB Pay i slično.

 6. jocasylver

  Trenutno najbolje rešenje je Honor

 7. AleksandarBe

  Trebalo ste testirati i neki aplikaciju od banke koja traži google servise kao i recimo viber backup koji to radi na Google Drive.

  Koliko vidim imaju aplikacije našiha banaka na Huawei Appstoru, sad da li rade nemam pojma, Gpay ne radi, al nije toliko bitno ako radi qr code. Sad to bi bila dobra infirmacija pošto mi je jedan huawei tel u užm izboru. 😁

  Trenutno najbolje rešenje je Honor

  Na žalost izbor njihovih telefona je nikakav.....

 8. Fumigans

  Pre par godina sam koristio Huawei Mate 20 Lite. Zbog problema sa radom poslovnih aplikacija kompanija nas je prebacila na Samsung telefone. I dalje svi tugujemo za Huawei-em iako je generacijski bio iza Samsung telefona koje smo dobili. Izuzetno otporni na mehanička oštećenja, nikakvi bug-ovi tokom rada sa više aplikacija istovremeno (dok se na novom Samsungu svakim danom pojavljuju novi), brz, intuitivan, jednostavan, lakši, zgodniji u ruci, bolje fotke iako je imao manje deklarisanih piksela, jednom rečju najbolji telefon koji sam koristio. A koristio sam privatno i razne Samsunge, iPhone... Ova vest me je baš obradovala, jedva čekam da se vratim Huawei kvalitetu!


  View image at the forums

  AppGallery vraća Google aplikacije na Huawei telefone​
  Jedna od dilema prosečnog kupca telefona u Srbiji je da li i kako rade Google aplikacije na Huawei telefonima, a mi smo rešili da to proverimo.

  Kompletan članak: https://benchmark.rs/clanci/softver/appgallery-vraca-google-aplikacije-na-huawei-telefone/

 9. pedjatk

  Da li neko zna da li je i kako moguće prebaciti viber sa postojećom komunikacijom sa Samsung na mate 50 pro? Da li se i kad se prebaci može.vrstiti bekapovanje preko Gmail kao na Androidu? Isto pitanje i za whatsup.
  Hvala

 10. AleksandarBe

  Da li neko zna da li je i kako moguće prebaciti viber sa postojećom komunikacijom sa Samsung na mate 50 pro? Da li se i kad se prebaci može.vrstiti bekapovanje preko Gmail kao na Androidu? Isto pitanje i za whatsup.
  Hvala

  Ja nisam uspeo da prebacim, a sto se tice bekapovanja samo huawei cloud nudi u opcijama vibera

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi