Kako izgleda i radi Hipernet TV platforma

Hipernet TV platforma je od lansiranja do danas doživela velike promene, a kako radi u ovom trenutku i šta ima da ponudi, pogledajte u našem detaljnom prikazu.

Kako izgleda i radi Hipernet TV platforma

Hipernet TV kompanije Yettel je jedna on nekoliko TV platformi koje su na raspolaganju domaćim korisnicima i bilo bi jako interesantno videti kako oni biraju TV provajdera kada im istekne prethodni ugovor i dođe vreme za novi. Postoji naravno jedan deo onih koji su odustali od gledanja televizije i koje zanima samo internet bez TV-a, ali su oni verujemo i dalje u manjini.

Druga grupa su oni koji nažalost i nemaju različite opcije na raspolaganju jer je u njihovoj zgradi ili kraju dostupan samo jedan provajder, pa se koristi ono što je dostupno. A oni kojima su dostupne usluge više različitih provajdera odluku mogu doneti na osnovu različitih faktora.

Glavni je svakako cena usluge i ono što se u okviru nje dobija. Zatim, tu je i ponuda specifičnih kanala, mislimo najpre na one sportske usled činjenice da mahom morate birati da li više gledate ono što je ekskluziva Arena Sporta ili Sport Kluba. No, nije zanemarljiva ni razlika u korisničkom iskustvu između samih platformi, jer ako TV gledate svakodnevno, lakoća snalaženja i pronalaženja onoga što želite da gledate itekako doprinosi zadovoljstvu u trenucima kada želite da se opustite uz neki program.

Ovog puta, želeli smo da detaljnije vidimo šta sve ima da ponudi Yettel-ova Hipernet platforma i kakvo iskustvo, sadržaje i dodatne mogućnosti možete očekivati ukoliko se odlučite za nju. Pre oko godinu i po dana kada je Hipernet prvi put predstavljen smo imali video na temu celokupnog Hipernet servisa, uključujući i internet, instalaciju, pakete i sve ostalo, ali je fokus ovog puta na Hipernet TV Box, njegov interfejs i mogućnosti, jer se od tada dosta toga promenilo.

Na samom početku, jasno je bilo naznačeno da je Hipernet TV u eksperimentalnoj fazi i da će se servis tek razvijati: u startu iskustvo upotrebe zaista nije bilo sjajno pa su korisnici zamerali malo funkcija, tromost u radu, zastajkivanje i očekivali više. No, nastavilo se sa unapređenjima i sada možemo da kažemo da je Hipernet TV platforma postala znatno optimizovanija, sređenija, zgodnija za korišćenje, pa i bogatija nekim novim opcijama. Zato, hajde da vidimo kako to sve izgleda i radi i koje su sve mogućnosti korisnicima na raspolaganju.

Hipernet TV Box

Za početak, da kažemo da je i novi TV Box koji se dobija u okviru Hiperneta zapravo Android box sa punim mogućnostima, što pored same televizije donosi još sijaset opcija za zabavu, poput aplikacija, igara i video i dečijih sadržaja. Ovo nije jedinstvena karakteristika za Hipernet – Android uređaje koriste i SBB i Telekom, ali za razliku od Iris platforme npr. ovde Android mogućnosti nisu zaključane od korisnika, što je svakako veliki plus.

Box pokreće vrlo pristojni Amlogic S905X2 čipset, koji uz 2GB RAM-a pruža solidne performanse čak i u Android 3D igrama, dovoljno za ugodno igranje i zahtevnijih naslova. Naravno, procesorska snaga dobro dođe i za sve ostale funkcije samog Hipernet uređaja i interfejsa. Možda je šteta što nije uključeno više skladišne memorije od 4GB, što bi dobro došlo za najveće Android igre, ali dobro. U svakom slučaju vrlo sposoban uređaj čak i kao Android Box.

Što se aplikacija tiče, dostupno je skoro sve što postoji za Android TV platformu. Zapravo, nedostaje samo Netflix, iako su tu HBO Max, Disney+, SkyShowTime, kao i ironično aplikacije drugih provajdera poput EON-a i Irisa.

TV platforma – Interfejs

No, sve ovo su sporedni sadržaji, a glavna stvar je zapravo sama Hipernet TV platforma, koja će vas podrazumevano dočekati svaki put kada pokrenete uređaj. Ono što nam je već na prvi pogled bilo očito je koliko je Hipernet za proteklih godinu i po dana napredovao i koliko sada deluje kao ne samo dobro osmišljen, već i vrlo fino ispoliran servis. SBB-ov EON je dugo u ovom domenu bio bez premca, ali sada već slobodno možemo reći da je Hipernet TV i više od dostojnog konkurenta, kako u pogledu sadržaja i njihove prezentacije, tako i po celokupnom korisničkom iskustvu.

Početni ekran je odličan primer ovoga, jer uspeva da na raspoloživom prostoru omogući pristup svim najbitnijim funkcijama i to uz istovremeni pregled živog TV programa u pozadini, što je ujedno i praktičan i vizuelno lep detalj. Duž gornje ivice su tu prečice za selekciju programa koji se emituje tog dana, kao i tematske sekcije sa emisijama, serijama, filmovima, sportom i dečijim sadržajima.

Sekcija Kanali je zapravo TV vodič, dok se u Extra mogu pronaći sadržaji sa internet video servisa, sa predlozima za gledanje sa YouTube-a i HBO Max, muzike sa Deezer i sl. U gornjem desnom uglu se nalazi deo menija u kome su pretraga i notifikacije, pristup Android aplikacijama i Google Play prodavnici, kao i korisnički profil sa podešavanjima vezanim za sam uređaj, pretplatu, aktivaciju dodataka i roditeljsku kontrolu. Tu su ujedno i sistemska podešavanja samog Android Box-a, uključujući i ona vezana za sliku, aktivaciju HDR-a i sl.

U donjoj polovini ekrana nalaze se linije sa predlozima sadržaja za gledanje, a glavno mesto zauzima ona sa stvarima koje se emituju u tom trenutku i to sa raznovrsnom selekcijom, od svega pomalo – emisije, sport, serije i filmovi. Svaka stavka je predstavljena mini banerom, odnosno slikom koja vam daje ideju o čemu se radi, a utakmice su posebno istaknute sa logotipima timova, kako biste odmah uočili nešto što želite da pratite.

Ispod te linije je baner sa obaveštenjima, a zatim slede izbor dana, kao i selekcije filmova, emisija i sporta koji se emituju tog dana, kao i selekcija najgledanijih sadržaja. U suštini, dobar deo korisnika neće morati ni da mrdne sa početnog ekrana da bi pronašla ono što želi da gleda, pa pohvala za dizajn u tom smislu. Tim pre što se predlozi prilagođavaju samom korisniku, odnosno onome što imate običaj da gledate, pa kada sistem upozna vaše navike i predlozi su prilagođeni vašem ukusu.

Što se navigacije kroz TV kanale tiče, na raspolaganju vam je nekoliko načina za nalaženje onoga što biste mogli da gledate. Osnovni je naravno putem tastera za promenu kanala na daljinskom, gde se možete kretati redom po kanalima, pri čemu svaka promena obično traje između 3 i 4 sekunde, dakle ne baš brzo. Brža opcija je direktno ukucavanje broja samog kanala, mada možemo reći da su obe varijante odavno prevaziđene i obesmišljene nekim modernijim rešenjima koje Hipernet TV nudi.

Najpre, pretraga iz glavnog menija koja će vam dati listu kanala ili emisija po traženom terminu, što može biti tip sadržaja, npr. košarka, ime emisije, ili ime glumca ili gosta u emisiji. Zatim, tu je klasični programski vodič, odnosno EPG koji daje tabelarni prikaz, sa vremenom po horizontalnoj osi i listom kanala po vertikalnoj, a u kome možete na pregledan način videti kada se šta emituje na kom kanalu.

Kada selektujete neku od emisija, u gornjem delu ćete dobiti detaljan opis sadržaja i trajanje, a ulaskom na opis možete videti i detalje poput žanra, glumaca, zemlje porekla, i pustiti emisiju od početka ukoliko ste zakasnili. Na dnu ekrana programskog vodiča su prikazane i prečice, putem kojih možete pristupiti programu prethodnih dana ili videti šta vas očekuje narednih, vratiti se na trenutno vreme, obeležiti emisije koje želite da “snimite” odnosno sačuvate duži period i sl.

Po listi kanala se možete kretati strelicama gore i dole na daljinskom upravljaču kanal po kanal, zatim ekran po ekran u grupama od pet putem tastera za menjanje kanala, ili ukucati broj kanala putem daljinca. Ono što bismo voleli da vidimo u nekoj narednoj verziji softvera je filtriranje kanala po tipu sadržaja, npr. sportski, filmski i sl. što bi moglo olakšati navigaciju u određenim situacijama, kao i opcija dodavanja alarma za određenu emisiju koju želite da gledate kako biste dobili obaveštenje kada ona bude na programu. Srećom, ažuriranja su redovna, a dobijaju ih i korisnici sa starijim verzijama STB uređaja.

Još jedan način kretanja kroz TV kanale je i sa samog programa koji gledate, jer će pritisak strelice na gore i dole na daljincu dati takozvani “zapper” meni, odnosno brzu listu TV programa, gde možete brzo skrolovati do željenog kanala ili ići korak po korak i dobiti detaljan opis emisije koja je trenutno na svakom od kanala. Sve to naravno dok u pozadini i dalje gledate trenutno izabrani kanal.

Kad pričamo o navigaciji, treba pomenuti i daljinski koji je lepo dizajniran i relativno zgodnog formata, ali što je mnogo bitnije – vrlo jasan i pregledan. Praktično svi tasteri su jasno obeleženi, tako da korisnik nema dilemu šta čemu služi.

U ovom pogledu, ovo je daleko bolje rešenje od Iris daljinca, pa možda za nijansu i od EON daljinskog koji je takođe vrlo dobar. Rekli bismo da je kombinacija takvog daljinca i dizajna menija odlična pogotovo za starije korisnike i one koji nisu vični tehnici, a koji se neće osećati izgubljeno i tražiti da im objasnite šta da pritiskaju.

Hipernet TV – Kanali i sadržaji

Što se sadržaja tiče, na raspolaganju je ukupno oko dvestotinak televizijskih kanala u okviru najvećeg Hipernet TV L paketa. Kako to u Yettelu kažu “Izbor kanala koji se zaista gledaju”, verovatno aludirajući na činjenicu da na kablovskim servisima često postoji prilično nekih bizarnih kanala koje većina korisnika preskače i nikada ni ne pogleda.

U okviru pomenutog broja je i 59 HD kanala, plus još 5 HD kanala koji se doplaćuju, a nažalost trenutno u ponudi nema programa u 4K rezoluciji. Činjenica je da na konkurentskim servisima u najvećim paketima ima više kanala, kao i više HD kanala, ali videćete već listu onoga što je dostupno u ovom videu, pa procenite da li vam nedostaje nešto što biste želeli da gledate.

Jedan izuzetak su naravno sportski kanali, jer bismo naravno svi voleli da nam bude dostupan i Arena Sport i Sportklub, ali znate već kakva je situacija po tom pitanju, pa ćete na Hipernetu moći da gledate samo Arena Sport kanale, 3 premijum i još 13 standardnih. Tu su doduše i dva Eurosport HD kanala, Premier League kanal i NBA TV.

Za sve kanale je omogućeno i premotavanje sadržaja ukoliko nešto propustite i to do 7 dana unazad za većinu. Za određene sadržaje za koje odaberete opciju “snimi”, taj rok će biti produžen na 30 dana, pa ako recimo idete dve nedelje na odmor, možete obeležiti šta ne želite da propustite i da vas to sačeka kada se vratite.

Ono gde zapravo vidimo najveću snagu ove platforme je selekcija serija, filmova i dokumentarnih emisija koja omogućuje da uvek imate šta da gledate, čak i ako ne pronađete ništa zanimljivo na TV-u. U današnje vreme dobar deo korisnika je naviknut na korišćenje streaming servisa poput Netflix-a, pa je ova funkcija način da se spoje dva sveta i omogući praktičnije praćenje i TV sadržaja.

Način na koji je sve ovo razvrstano je vrlo dobar, pa ćete u serijama imati izbor najgledanijih ili domaćih serija, selekciju najnovijih epizoda, kao i razvrstavanje po žanrovima. I da, “turske serije” su žanr za sebe. Takođe, svaka serija je razvrstana po sezonama i epizodama, kako to uostalom i očekujemo.

Slično je i sa filmovima, pa tu imate izbor urednika, neke starije ili skorije hitove, porodične filmove, selekciju za one koji ne vole holivudsku produkciju i crno bele klasike. I ovde je dostupan izbor po žanru, kao i sekcija u kojoj su filmovi čije gledanje ste započeli kako biste mogli nastaviti gde ste stali.

Mobilna i web aplikacija i dostupnost svuda

Pored TV box-a Hipernet je moguće gledati i putem računara, odnosno web sajta, kao i mobilne aplikacije ako se zadesite van kuće, a gleda vam se neka utakmica npr.
Vredi pomenuti i još jednu veliku prednost Hiperneta u odnosu na druge platforme, a to je da TV Box i sam servis nisu ograničeni samo na Hipernet internet, već se box može koristiti na bilo kojoj internet vezi, bilo putem LAN kabla, ili WiFi-a.

Praktična korist od ovoga je da sam uređaj možete koristiti bilo gde u kući imali LAN port ili ne, odneti ga u vikendicu ili na odmor, ili čak poneti kod prijatelja koji ima samo Sport Klub kada želite da gledate Ligu Šampiona. Dakle, sve dok imate neku internet konekciju, možete gledati sve TV kanale, što je ono kako bi to trebali da rade svi. U današnje vreme ograničavanje korisnika zaista nema smisla kada je globalni trend da sve usluge budu dostupne svima i na način na koji je to korisniku najzgodnije.

Hipernet TV – Utisci

Sve u svemu, Hipernet TV je prilično napredovao od vremena kada je servis prvi put pokrenut i možemo reći da je u pitanju zaista dobro dizajnirana platforma koja je jednostavna za korišćenje i nudi prilično sadržaja. Iako je u tom pogledu, kao i cenovno vrlo konkurentna sa drugim domaćim TV servisima, mesta za unapređenje ima, pa verujemo da će Yettel nastaviti u istom tempu na razvoju na radost sadašnjih i budućih korisnika.

Inače, na Benchmark forumu je nedavno bilo priče oko cena Hipernet paketa i poskupljenja ovih usluga, ali uporedili smo ih sa cenama koje smo najavili u našem videu od pre godinu i po dana i ispostavilo se da su potpuno iste kao što su bile tada. Što se samog Hipernet TV Android Box-a tiče je u ovom slučaju vredan bonus koji dodatno proširuje mogućnosti igrama, aplikacijama i opcijom streaminga sadržaja sa mobilnih uređaja i dobro će doći da “opametite” postojeći TV.

Ostani u toku

Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

Hvala!

Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

Komentari (7)
 1. Giaggor

  Čim ubace N1 i Novu, moći će da konkurišu SBBu.

 2. lordajvar

  Odgovor na naslov "
  Kako izgleda i radi Hipernet TV platforma" je:​očajno, sporo, restartuje se često. Za 1 god ništa nisu uradili da otklone navedene probleme ...

 3. vsalek978

  Obrni, okreni ali čini mi se da SBB Eon platforma ubedljivo najbolje radi u odnosu na ostatak ponude...

 4. Mladja996

  Obrni, okreni ali čini mi se da SBB Eon platforma ubedljivo najbolje radi u odnosu na ostatak ponude...

  Ja sam korisnik MTS-a odnosno Telekoma, optika, i odlicno sce radi brzina neta je kao u ugovoru 500, nisam imao problema.
  Na stranu sto su im cene nerealne i morao sam kod njih da ostanem jer mi nisu dali da predjem u Yettel, mada ni SBB ne bezi Telekomu za mnogo, tu su negde sto se drpanja tice, prednjaci ubedljivo Yettel ali cuo sam na par mesta da im je usluga upitna, nisam imao iskustva, takodje sam i za SBB cuo losa iskustva i da im je podrska uzas od bliskih kolega i prijatelja.

 5. vsalek978

  Ja sam korisnik MTS-a odnosno Telekoma, optika, i odlicno sce radi brzina neta je kao u ugovoru 500, nisam imao problema.
  Na stranu sto su im cene nerealne i morao sam kod njih da ostanem jer mi nisu dali da predjem u Yettel, mada ni SBB ne bezi Telekomu za mnogo, tu su negde sto se drpanja tice, prednjaci ubedljivo Yettel ali cuo sam na par mesta da im je usluga upitna, nisam imao iskustva, takodje sam i za SBB cuo losa iskustva i da im je podrska uzas od bliskih kolega i prijatelja.

  Ja sam u Zemunu i evo koristim SBB usluge vec trecu godinu i realno nemam nijednu zamerku. Desi se vrlo retko prekid saobracaja koji se resi veoma brzo, a posto u proseku pola meseca radim od kuce ni tu nemam zamerki za kvalitet neta. Ali ono na sta sam najvise mislio u prethodnom postu je to sto eon aplikacija mnogo bolje, brze i fluidnije radi od Iris-a a cak mi se cini i da je kvalitet slike na TV-u bolji nego kod mts-a.

 6. floppy drive

  a cak mi se cini i da je kvalitet slike na TV-u bolji nego kod mts-a.

  jeste bolja slika na TV-u posle prelaska sa super nove na SBB (optika).

  po rečima montira, SBB je pravi 1080p (well, it’s 1080i) dok je SN/mts ili 720p ili 1080 sa očajnim bitrate. sad ne znam otkud oni znaju kakav signal ovi drugi imaju, ali slika jeste dosta bolja sad

 7. Čim ubace N1 i Novu, moći će da konkurišu SBBu.

  Тако је... Н1, Нова и бесплатно вакцинисање, па да човек и размисли.

Pridruži se diskusiji
Komentari su zatvoreni.
Možda vam se svidi