Gigabyte GeForce RTX 4080 16 GB Gaming OC - test

Gigabyte GeForce RTX 4080 16 GB Gaming OC - test

Gigabyte GeForce RTX 4080 16 GB Gaming OC je premijum gejming grafička karta koja svoju snagu pokazuje u direktnom duelu sa Radeon RDNA 3 konkurencijom.

  Sadržaj
   Gigabyte GeForce RTX 4080 16 GB Gaming OC – test

   Pozitivne ocene

   • Windforce hladnjak dokazuje efikasnost na delu
   • Manja potrošnja od direktne konkurencije
   • Brza, hladna i izuzetno tiha
   • DLSS3 podrška
   • Brzi NVENC najnovije generacije
   • Performanse u CUDA optimizovanim aplikacijama

   Negativne ocene

   • Ogromne dimenzije zahtevaju veliko provetreno kućište
   • DisplayPort 1.4 specifikacije

   Gigabyte GeForce RTX 4080 16 GB Gaming OC možda nije ultimativno moćna i basnoslovno skupa poput RTX 4090, ali je dovoljno moćna da istakne kandidaturu za jednu od najboljih premijum grafičkih karti visokih performansi za igranje. Sa cenom od oko 1500 evra, upušta se u žestokog okršaj sa najjačom verzijom AMD Radeon RDNA 3 konkurencije i to u grafički najzahtevnijim “AAA” igrama, uključenim Ray Tracing efektima u čitavom rasponu rezolucija od 1080p do 4K prikaza.

   Nakon što smo predstavili Nvidia Ada prvenac u vidu RTX 4090 grafičke karte, do nas je stigla druga po redu, karta iz RTX 40 serijala. U pitanju je GeForce RTX 4080 u verziji sa 16 GB. Dakle ovo nije ona tzv “otkazana” verzija sa ozbiljno osakaćenom varijantom grafičkog procesora i samo 12 GB memorije. U pitanju je punokrvni GeForce RTX 4080 koji zamenjuje RTX 3080 Ti model.

   Nvidia Ada RTX 40 – najvažniji noviteti

   O najnovijoj generaciji Nvidia grafičkih procesora i Ada arhitekturi smo pričali prilikom predstavljanja RTX 4090 modela. Sada ćemo vas samo ukratko podsetiti na najvažnija unapređenja koja je donela GeForce RTX 40 serija grafičkih karti.

   Prvo, poboljšana su sva tri tipa jezgara u grafičkom procesoru. Programabilne “šejder” jedinice poznatije kao CUDA jezgra, dobile su novu Shader Execution Reordering (SER) mogućnost da se reprogramiraju “u letu” i na taj način pomognu za obavljanje Ray Tracing operacija. Na primer, u igrama poput Cyberpunk 2077 ova mogućnost podiže frejmrejt za skoro 50 %.

   Zatim tu je treća generacija namenskih Ray Tracing jezgara, duplo brža u odnosu na prethodnu generaciju. Konačno i praktično treći tip procesora je 4. generacija Tensor jezgara koja je zadužena za AI tehnologiju, poput najnovije DLSS 3 funkcije sposobne da generiše dodatne kadrove u igri i tako podigne frejmrejt.

   DLSS 3 je jedno od najvažnijih poboljšanja na GeForce RTX 40 seriji. Ova tehnologija koristi veštačku inteligenciju kako bi ozbiljno povećala performanse i frejmrejt tako što uposli AI radi kreiranja dodatnih kadrova u visokom kvalitetu.

   Korisnike koji se bave obradom video sadržaja obradovaće novi media procesor sa Nvidia enkoderom (NVENC) koji renderuje AV1 format. Novi, efikasniji i kvalitetniji standard će omogućiti bolji rad svih onih koji se bave strimingom tj prenosom uživo, ali i nekih svakodnevnih funkcija kao što je video pozivanje.

   Nvidia GeForce RTX 4080 16 GB

   Konkretno, kada je u pitanju GeForce RTX 4080 model, on raspolaže sa 9728 CUDA jezgara, 304 Tenzor procesora i 76 Ada Ray Tracing jezgara. Grafička karta ima na raspolaganju 16 GB GDDR6X memorije. Ako bismo uprostili priču, došli bi do zaključka da je grafički procesor na RTX 4080 modelu, oko 70% hardverski slabiji od trenutno najjačeg RTX 4090 i 50% slabiji u pogledu memorije.

   Međutim i to joj je dovoljno da ostvari skoro duplo bolje performanse u odnosu na RTX 3080 Ti prethodnika, koga smenjuje u klasi gejming grafičkih karti sa preporučenom maloprodajnom cenom od 1200 US$. Uz sve navedeno troši i 10% manje struje. Dakle, u pitanju je prilično moćna klasa gejming graifčkih karti.

   Gigabyte RTX 4080 16GB Gaming OC

   Baš kao i prošlog puta kada smo upoznali prvu Nvidia grafičku kartu iz RTX 40 serije, ovaj RTX 4080 pripada Gigabyte liniji proizvoda u Gaming OC varijanti sa nešto većom radnom frekvencijom od 2535 MHz, prema navodima proizvođača. To je tek nešto više ili blago ubrzan rad u odnosu na fabrički preporučene vrednosti. Vizuelno kao i u pogledu dimenzija, Windforce sistema hlađenja i štampane ploče, ova grafička karta je skoro identična GeForce RTX 4090 Gaming OC modelu koji smo nedavno testirali.

   Karakterističan je po velikom Gigabyte Windforce rashladnom sistemu koji je izuzetno efikasan u radu. Dobro hladi i jači RTX 4090, a u slučaju grafičkog procesora sa manje tranzistora, efekat hlađenja još više dolazi do izražaja. Može vam se desiti da u sred rada ugasi ventilatore.

   Naravno, tu su i tri velika RGB ventilatora koja forsirano ubacuju vazduh u zonu ogromnog aluminijumskog hladnjaka sa masivnim telom rebara velike površine. Veliko telo je protkano sa pet “debelih” toplotnih cevi povezanih sa masivnom parnom komorom. Koliko dobro ovako rešen hladnjak odgovara grafičkom procesoru, najbolje govore niske prosečne radne temperature i skoro nečujna buka što je u ovoj klasi GPU snagatora prava retkost.


   Posledica velikog hladnjaka je velika masa, pa je Gigabyte odlučio da u pakovanje uključi dodatni nosač koji sprečava deformaciju i savijanje usled velike mase i položaja u kućištu. Gigabyte RTX 4080 Gaming OC sa procesorom komunicira preko magistrale 16 PCIe putnaja 4. generacije. Za napajanje koristi 16-pinski PCIe 5.0 konektor, dok je za korisnike u pakovanju pripremljen dodatni trokraki PCIe 8-pinski adapter za konvencionalni tip nastavaka za napajanje.

   U ovom slučaju se preporučuju napajanje snage 850W. Za povezivanje sa monitorima služe tri DisplayPort konektora sa 1.4a specifikacijama što je odgovarajuće za karticu sa izmerenim vrednostima frejmrejta i dodatno je tu jedan HDMI 2.1.

   Performanse

   Test sistem:

   MBASRock X670E Taichi
   Cooler NZXT Kraken X73
   CPUAMD Ryzen 9 7900X
   RAM32 GB (2x 16 GB) DDR5-6400 Kingston Renegade
   GPUGigabyte GeForce RTX 4080 16 GB Gaming OC
   SSD2 TB ADATA SU800 SATA3
   1 TB XPG Gammix S70 M.2 PCIe x4 Gen4
   PSUCooler Master MWE 1250W 80Plus Gold
   OSWindows 11 2H22
   DriversGeForce Game Ready 527.56
   AMD Chipset 4.11.15.342

   Dolazimo do onog dela koji vas svakako interesuje jer ova kartica je izašla tek nešto pre Radeon RX 7900 XTX modela koji smo imali prilike da vam prikažemo i tada smo obećali da ćemo testirati uskoro i ovaj RTX 4080 da bi videli koja je zapravo bolja. Ovom prilikom ispunjavamo obećanje…

   Gejming performanse:

   Generalno, GeForce RTX 4080 i njegov ljuti Radeon RX 7900 XTX konkurent su u pogledu performansi skoro izjednačeni, sa ipak blagom brzinskom prednošću na strani AMD modela koja varira u klasičnom tipu raster renderovanih igara od 5 do 30% u zavisnosti od optimizacije same igre.

   Ray Tracing gejming performanse:

   U naslovima sa Ray Tracing podrškom svetlosnih efekata, tamo gde postoji dobra DLSS 2 podrška, GeForce RTX 4080 generalno ima prednost. Naročito je vidno u slučaju postojanja najnovije DLSS3 podrške kada zbog mogućnosti Tensor jezgra da generišu dodatni broj kadrova, frejmrejt je skoro duplo veći u korist Nvidia modela. Takav primer je zahtevni Cyberpunk 2077, ali i Witcher 3 sa najnovijim ažuriranjem. Treba napomenuti da situacija sa DLSS3 još uvek nije “ispeglana” do savršenstva jer zbog veće latencije se mogu javiti velika kašnjenja dok se ne napuni bafer kartice sa dodatnim frejmovima.

   DLSS3 još uvek nije savršen i svemoguć

   Sa druge strane, postoje i igre poput Far Cry 6 naslova koji u Ray Tracing modu bolje rade na Radeon RX 7900 XTX grafičkoj karti. Posebno kada se uključi FSR opcija. Ne zaboravite da je sada i AMD dobio AI jezgra, te da treba sačekati novu Fidelity Super Resolution verziju koja će koristiti ovaj namenski hardver. Baš kao što to čini DLSS 3 sa Tensor jezgrima kod GeForce RTX modela, a što će definitivno dovesti do potpunog poravnanja performansi.

   To se vidi i u ovom trenutku gde je ta prednost GeForce RTX 40 modela upravo rezultat angažovanja Tensor hardvera na kreiranju dodatnog broja kadrova. Takvu mogućnost od sada ima i Radeon, samo treba biti malo strpljiv. Ko neće da čeka, a igra sa uključenim Ray Tracing efektima, RTX 4080 je bolji u ovom trenutku. Sa druge strane ko više igra klasične raster rendering igre sa perspektivom daljeg unapređenja performansi, Radeon RX 7900 XTX je brži u proseku za 10-15%.

   Uglavnom ovo je klasa karti za gejming na monitorima sa visokim vrednostima osvežavanja koje ove grafičke karte mogu u potpunosti da iskoriste: 240Hz u Full HD, 144 Hz u QHD rezoluciji i oko 100-ak frjemova u sekundi na 4K rezoluciji.

   Performanse u aplikacijama:

   Kada pričamo o performansama u aplikacijama najzanimljivije je svakako videti novu AV1 opciju kodiranja videa i koliko je brza nova generacija ugrađenih media procesora. Pravi sud ćemo doneti tek kada najpopularnije aplikacije poput Adobe Premiere Pro i Media Encoder-a ili DaVinci Resolve aplikacija, dobiju punu podršku za novu generaciju AMD i Nvidia modela.

   Aplikacije većinom daju prednost GeForce RTX 4080

   Za sada u poslovima renderinga i eksporta u “Premijeru” AMD ima blagu prednost kod standardnih H.264 i H.265 “kodeka”, AV1 još uvek nema zvaničnu podršku, osim kroz korišćenje “third party” dodataka kao što je Voukoder i koji daje blagu prednost GeForce CUDA modelima.

   DaVinci Resolve 18.1 je prvi dobio zvaničnu AV1 podršku za NVENC i može jasno da ukaže na buduće trendove. Naime on radi značajno brže od AMD Radeon modela koji na žalost u ovom trenutku nema direktnu podršku u ovoj aplikaciji. AV1 eksport je moguć samo uz pomenuti Voukoder dodatak, a koji nije ni blizu u pogledu “native” Resolve podrške za Nvidia Ada modele, a što pokazuju i ostvareni rezultati.

   GeForce RTX 4080 – utisci u radu

   Kada pričamo o temperaturi i potrošnji, u našem današnjem slučaju su došle do izražaja karakteristike konkretnog Gigabyte modela zbog veličine same karte i njenog rashladnog sistema. Ona je skoro za trećinu veća od referentne AMD RX 7900 XTX kartice što se svakako odrazilo na niže temperature i manju potrošnju, dok sa druge strane je bilo i onih kojima su dimenzije i masa predimenzioniranih RTX 40 modela potpuno neprihvatljive.

   U estetskom momentu da i na pričam jer je AMD RX 7900 XTX neuporedivo skladnija i atraktivnija. Videćemo kako će to izgledati u slučaju Radeon RX 7900 modela nezavisnih proizvođača. U pogledu generisane buke moramo priznati da su tihe, RTX 4080 za marginu tiši zbog većeg tela hladnjaka i prečnika upotrebljenih ventilatora, čija buka jedva prelazi 30 dB.

   Konkretan efekat dobrog hladnjaka velikih dimenzija Gigabyte RTX 4080 modela, vidimo u slučaju niže temperature u proseku za nekih 10 stepeni i to u slučaju prilično aktivne “start stop” funkcije ventilatora. To je dodatno uticalo na tiši rad Gigabyte RTX 4080 modela.

   Sa druge strane GeForce RTX 4080 je definitivno štedljiviji. U proseku troši 50-60W manje struje od Radeon RX 7900 XTX modela i pri tome nema one trenutne, iznenadne skokove na 400W. Dakle sa prosekom od 300W potrošnje u najzahtevnijim igrama, Gigabyte RTX 4080 je štedljiviji od fabričkog AMD Radeon RX 7900 XTX modela, a istovremeno vidno štedljiviji od jače RTX 4090 kartice.

   GeForce RTX 4080 je tvrd orah i žestok takmičar

   Na kraju dolazimo i do dela gde sumiramo utiske. Negde bolji, negde lošiji. GeForce RTX 4080 je definitivno bolji i brži od prethodne generacije RTX 3080 Ti modela sa razlikom u performansama koja je duplo bolja u korist novijeg modela. Usput, nova generacija NVENC enkodera stiže sa podrškom opcijama koje ne postoje na prethodnoj generaciji, plus duplo bolje performanse kod primene GPU efekata i renderinga videa.

   Kada je u pitanju odmeravanje snaga sa direktnom Radeon RDNA 3 konkurencijom u vidu RX 7900 XTX modela, evidentno je da GeForce više nema onoliku prednost koliko je bila do juče prilikom odmeravanja snage sa Radeon RDNA 2 RX 6000 serijom. Čak šta više, AMD Radeon model je u većini standardnih igara brži. Ray Tracing ostaje polje na kome je Nvidia ubedljivija, ali ni približmp toliko kao u slučaju prethodne generacije sa perspektivom da ta razlika u skorijoj budućnosti potpuno nestane.

   GeForce RTX 4080 je i dalje bolji na polju upotrebe sa različitim produktiviti i kreativiti aplikacijama sa dobrom CUDA optimizacijom Blender, Maxon RedShift, Da Vinci Resolve u najnovijoj verziji, a izašao je i najnoviji Adobe Premijer koji tradicionalno ima dobru CUDA optimizaciju, a biće svakako predmet naše analize u sledećoj godini.

   RTX 4080 nema kiks sa hlađenjem

   Uz sve to GeForce RTX 4080 u ovoj Gigabyte verziji manje troši, manje je bučan i manje se greje, ali je ogroman što zahteva veliko kućište u koji će se smestiti. Na kraju cena. Ona je u početku bila na strani AMD Radeon RX 7900 XTX modela, ali je Nvidia brzo reagovala i izjednačila sumu novca koju traži za RTX 4080. Dakle, start je od nekih realnih 1400 pa do 1800 evra u zavisnosti o verzije i proizvođača. Ovaj naš današnji Gigabyte je u Nemačkoj 1400€.

   Skupo nema šta, plus tome dodajte da vam za ovu klasu grafičkih karti trebaju najbolji i najskuplji monitori, centralni procesori, matične ploče i memorije, pa lako dolazite u zonu troškova od kojih se zavrti u glavi. Ali, zadovoljstvo nema cenu i baš tako je u današnjem slučaju.

   I koji je na kraju bolji – pa to je iskreno stvar finesa i vaših ličnih naklonosti ka zelenom ili crvenom taboru. Čini se da AMD i Nvidia u skorije vreme nisu bili ovako izjednačeni, a konačni izbor će svakako zavisti da li se više igrate ili radite poslovno u aplikacijama, da li podnosite ogromno tower kućište pored sebe ili ne, tek nadamo se da smo vam pomogli sa svim ovim podacima pomogli u konačnoj odluci o izboru.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Dell G16 7630 (2023) test - brz i glomazan