Gigabyte Aorus M3 miš i AMP 500 podloga

Gigabyte Aorus M3 miš i AMP 500 podloga

Gigabyte nastavlja da uvećava svoje prisustvo u segmentima gde doskora nije bio prisutan. Kako je gejming itekako u trendu, ne čudi što je tajvanska kompanija rešila da upravo u ovom segmentu ponudi novu seriju proizvoda i na našem tržištu. Nakon odlične K7 tastature, na red dolazi veoma zanimljiv miš, oznake M3, koji takođe stiže pod kompanijinim Aorus brendom, koji jasno indicira kome su uređaji namenjeni...

  Sadržaj

   Filip Majkić
   Gigabyte je na stranim tržištima zastupljen u većoj meri nego što je kod nas. Dok u Srbiji ovog svetski priznatog proizvođača znamo prevashodno po matičnim pločama i grafičkim kartama, u svetu itekako znaju za Gigabyte periferije, kućišta, kulere, pa čak i laptopove, koje kompanija već godinama izbacuje za probranu klijentelu. Sada se ta slika menja u lokalu, sa sve više proizvoda koji trebaju da privuku pažnju potencijalnih kupaca. Hoće li Gigabyte uspeti u tome?
   ga_aorus_m3_1_s.jpg
   Ukoliko bude pažljivo odmeravao gde se i kako pozicionirati, naš je utisak da – hoće. Danas na testu imamo Aorus M3 miša, koji u inostranstvu košta svega 40-ak dolara. Iako cena za Srbiju još uvek nije poznata, za očekivati je da će se kretati u nekim razumnim okvirima, što bi, imajući u vidu kvalitet uređaja u koji ćete se uskoro uveriti i sami, moglo da učini M3 veoma dobrim, razumnim i popularnim izborom za sve gejmere koji žele solidnog miša, i uopšte za sve korisnike kojima je potrebna kvalitetna periferija.
   amp500_1_s.jpg
   Uz to, na test smo dobili i još jedan proizvod, koji jasno indicira da se Gigabyte ne šali kada je reč o ulasku na gejming tržište. Reč je o podlozi za miša koja dolazi pod oznakom AMP500. Drugim rečima, Gigabyte nudi čitav komplet kao sopstveno rešenje i pod sopstvenim brendom. Pogledajmo stoga šta možemo očekivati…
   Pakovanja
   Interesantno je kako Aorus-brendirani proizvodi odskaču već svojim kvalitetnim i veoma informativnim pakovanjem. Ukoliko se zateknete u prodavnici i razgledate izložene uređaje, ne samo da ćete biti vizuelno impresionirani, već ćete na pakovanju zateći mnoštvo korisnih informacija.
   ga_aorus_m3_15_s.jpg
   Zapravo, otvorivši prednja vratanca, moći ćete da direktno vidite kako izgleda miš, pa i stavite šaku na njega (tj. na plastiku koja ga prekriva) kako biste na licu mesta procenili da li vam odgovara njegov oblik. Na unutrašnjoj strani vratanaca ćete pronaći i veoma interesantnu informaciju – ovaj miš je dizajniran tako da odgovara svim “igračkim stilovima”, kako je to Gigabyte nazvao, odnosno svim načinima držanja miša. Palm grip, Claw grip i Fingertip grip, svi su iscrtani, i za sve njih je – tvrdi Gigabyte – ovaj miš dobro prilagođen. U suštini, radi se o sjajnom dostignuću, jer je vraški teško prilagoditi miša različitim stilovima držanja.

   Sve relevantne informacije su dostupne na raznim stranicama pakovanja. Miš je dobro oslikan, tu su informacije o senzoru, tasterima, različitim mogućnostima, izradi miša. U samom pakovanju zatičemo veoma prijatno iznenađenje – komplet rezervnih teflonskih glajdera, i to ne jedan, već dva komada. Stižu u različitim bojama – beloj i crnoj. Zaista pohvalan potez Gigabyte-a, za koji bismo voleli da bude standardan za sve miševe svih proizvođača, tim pre vredan hvale jer se radi o relativno pristupačnom proizvodu. Voleli bismo da se ova rezerva za deo koji se u suštini najviše haba isporučuje sa svim miševima, posebno sa onim skupljim, ali se ne sećamo da smo do sada zatekli ovako nešto u pakovanju.
   ga_aorus_m3_3_s.jpg
   Slično možemo reći i za AMP500 podlogu. Kutija je lepo dizajnirana, dominiraju crna i narandžasta boja. Kako je reč o mekoj podlozi, ona stiže savijena u paketu, a tu je i prozirna plastika kroz koju možete videti podlogu. Šteta što ovaj deo nije potpuno otvoren kako biste bili u prilici da opipate podlogu i materijal, ali razumemo i zbog čega je ovakvo pakovanje praktičnije sa aspekata potencijalnih oštećenja ili prljanja. Takođe imamo situaciju da su glavne karakteristike vidljivo i dobro istaknute na pakovanju, tako da ćete i u ovom slučaju biti veoma dobro informisani u pogledu toga šta kupujete.
   amp500_2_s.jpgAorus M3 miš
   Aorus M3 deluje veoma dopadljivo u ruci. Vrlo je interesantan i dobro osmišljen, sa velikim površinama na koje možete spustiti šaku ili njen deo. Uopšte, njegov oblik je blago izduženiji u odnosu na nekog standardnog miša iz ove kategorije od oko 40-ak evra. To je i neophodno da bi se miš mogao držati podjednako raznim vrstama gripa.
   ga_aorus_m3_8_s.jpg
   Miš je prilagođen desnorukim korisnicima, ali nije izrazito oblikovan prema njima, već vrlo naginje simetričnoj formi. No, ipak postoje blaga zakrivljenja, a i tasteri sa leve strane otklanjaju svaku eventualnu sumnju u tom smislu. Kvalitet materijala bismo okarakterisali osrednjim, što nije nimalo loše za napravu koja bi trebala da košta oko 40 evra. Uopšte, ceo miš je u dobroj meri gumiran radi boljeg ležanja u ruci, a plastika je, u nedostatku boljeg izraza, debela. Sve ovo utiče da miš deluje u ruci masivnije nego što zapravo jeste.
   [modul]specifikacija=9270[/modul]
   Gumirani bokovi nam se u praksi ne dopadaju zbog svojih nabora i zazora. U ovim delovima miša, naime, vrlo lako će se skupljati prašina i prljavštine. Jasno nam je da je namera Gigabyte-a bila da učine svoj miš atraktivnijim, ali se u praksi to nije ostvarilo u naročitoj meri. Što se ostalih stvari tiče, ponovo bismo miša ocenili solidnim ocenama. Glavni tasteri su veliki i prijatnog klika, dok su bočni tasteri sa leve strane nekako previše istaknuti i u praksi je veoma lako kliknuti na njih, pa je potrebna blaga doza navikavanja pre nego što neželjena kliktanja bočnim tasterima svedete na minimum. Točkić deluje jeftino, ali funkcionalno. Ispod njega se nalaze tasteri za promenu osetljivosti u letu. Indikator aktivnog podešavanja pak možete pronaći na levom boku, skroz pri vrhu, sa četiri linijice koje će vam signalizirati koje je od pet podešavanja u trenutnom profilu tom prilikom aktivno.

   Na donjoj strani zatičemo teflonske glajdere, za koje smo već spomenuli da se isporučuju rezervne u pakovanju. Sa dva seta rezervnih glajdera, ukupno tri, verujemo da će se svaki korisnik dugo družiti sa ovim mišem, a da ne mora da trpi degradaciju performansi. Na tom mestu je smešten i senzor, što nas dovodi do priče o onome što je u M3 mišu smešteno “ispod haube”.

   Naime, Aorus M3 koristi Pixart 3988 senzor. Reč je o optičkom senzoru koji nudi maksimalnu rezoluciju od 6400 DPI, i tu valja naglasiti da je reč o pravih 6400 DPI, a ne interpoliranih, što je česta praksa u poslednje vreme, naročito u kategoriji pristupačnijih miševa. U realnom radu, nemamo nikakvih zamerki na ponašanje senzora. On svoj posao obavlja više nego korektno.


   Takođe, valja naglasiti i da se ispod glavnih tastera miša nalaze Omron mikroprekidači. Oni su deklarisani na 20 miliona klikova, što znači da pripadaju prethodnoj generaciji (aktuelna i naravno skuplja varijanta nudi 50 miliona klikova), ali je svakako dobar indikator da se radi o izdržljivom uređaju. Kada pride uračunamo da senzor prati čak 200 inča po sekundi pri silama ubrzanja do čak 50G, jasno je da se radi o veoma, veoma dobrom performeru, posebno imajući u vidu klasu ovog miša.

   AMP500 podloga
   Moramo reći da je podloga na nas ostavila odličan utisak! Reč je o mekoj podlozi, ali visokog kvaliteta izrade. Sa donje strane se nalazi narandžasta guma koja odlično prijanja za praktično svaku vrstu podloge, dok je tkanina sa gornje strane veoma lepo obrađena. Naravno, na obe strane možete videti Aorus logo.
   amp500_4_s.jpg
   Treba istaći i da je tkanina otporna na prolivanje tekućina, što će pozdraviti svi igrači, i ne samo oni. Ukoliko se pak desi da je uprljate, možete je oprati sa lakoćom. Zbog toga što je donja strana gumirana i odlično “hvata” podlogu, ne morate se bojati da ćete je degradirati na taj način. Sve u svemu, miš odlično ide po podlozi, i ne samo Aorus M3 već i neki drugi miševi koje smo probali, i možemo toplo preporučiti ovu podlogu. Šteta je što, ponovo, ne znamo finalnu cenu, ali je za očekivati da će se kretati u rangu sličnih podloga na domaćem tržištu…

   amp500_6_s.jpg
    
    Softver
   Aorus M3 koristi RGB Fusion sistem koji Gigabyte upotrebljava u svojim proizvodima. Naime, to znači da osvetljenje njegovih uređaja možete kontrolisati, koordinisati i objedinjavati iz jedne kontrolne aplikacije. Tako na ovaj način možete (pored, recimo, parametara overklokovanja grafičke karte) kontrolisati osvetljenje grafičke karte, tastature, miša i matične ploče, sve sa jednog mesta. Naravno, dokle god su to proizvodi kompanije Gigabyte koji imaju RGB Fusion logo na svom pakovanju.
   softver_aorus_m3_1.jpg
   Uopšte, softver koji Gigabyte koristi nije neophodno koristiti, mada on naravno omogućava fino podešavanje određenih parametara. Tako recimo možete podešavati osetljivost u koracima od 50 DPI. Možete menjati funkcije pojedinim tasterima ili snimati makroe. Funkcioniše korektno u generalnom smislu, ali je primetno da upravo sa osvetljenjem može doći do bagova različite vrste, odbijanja da se promene parametri i slično. Mišljenja smo da bi softver valjalo doraditi kako bi se otklonile bubice ove vrste, posebno zbog toga što svi proizvođači danas nude nešto slično i to u prilično funkcionalnoj meri.

   Zaključak
   Aorus M3 je veoma solidan proizvod, ali kao i svaki miš koji je svrstan u kategoriju povoljnih uređaja, neminovno sa sobom nosi određene kompromise. Sa očekivanom cenom od svega 40-ak evra, on nudi zaista mnogo. Ponaša se veoma lepo u svakodnevnom radu, posebno ukoliko ga uparite sa odličnom AMP500 podlogom. Cenimo da ćete biti veoma, veoma zadovoljni ovim mišem, posebno ukoliko cenite agresivan dizajn.
   ga_aorus_m3_10_s.jpg
   Tim rečeno, određene mane su primetne. Skrol točkić nije naročito kvalitetan, a bočni tasteri su previše izbačeni i veoma je lako slučajno ih aktivirati. Na bokovima je isto tako veoma lako zaprljati i zaparati reljefne delove, pa se pitamo kako će miš izgledati nakon par meseci ili godina intenzivnije upotrebe. Ipak, ukupan utisak je veoma pozitivan. Tome doprinose ne samo specifikacije miša, već pre svega činjenice da radi izuzetno dobro, da imate rezervne setove glajdera u pakovanju, da njegov senzor odlično funkcioniše – štaviše, po karakteristikama, on se po svemu može meriti ili prevazići senzore optičkih miševa koji su skuplji i po pedesetak procenata, što je sjajna stvar.
   ga_aorus_m3_5_s.jpg
   Sve u svemu, deluje da je Aorus M3 veoma dobar i razuman izbor u svojoj kategoriji. Kada bismo znali finalnu cenu proizvoda, lakše bi nam bilo da damo definitivan sud. Ovako, M3, uprkos manama, ostaje jedan od najozbiljnijih kandidata za visoko priznanje u kategoriji najpristupačnijih miševa. Kada bi bilo moguće definisati “isplativost miša”, verovatno bi Aorus M3 bio jedan od primera koji bi odmah padali na um…
   Prednosti:
   – Opšti utisak o mišu – Ergonomija i univerzalna prilagodljivost svim popularnim načinima držanja – Kvalitetan senzor i svičevi – Odnos uloženog i dobijenog, ukoliko se ostvare najave o ceni – Dva seta rezervnih glajdera u pakovanju
   Nedostaci:
   – Ispupčenost bočnih tastera – Skrol točkić je mogao biti bolji – Potencijal za prljanje u borama i reljefnim elementima na bokovima
    
   Očekivana cena: oko 40 evra
   Uređaj na test ustupio Gigabyte.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi