Google Pixel Watch test - sat od 2.1 mil. $

Google Pixel Watch test - sat od 2.1 mil. $

Google Pixel Watch je FitBit unapređeni Wear OS sat, po mnogo čemu drugačiji od onih do sada viđenih. Kako se poredi sa njima pogledajte u našoj recenziji...

  Sadržaj

   Google Pixel Watch je najzad stigao nakon čak 7 generacija telefona pod tim brendom. Akvizicija Fitbit-a je pokrenula stvari u pravom smeru, pa je pred nama najzad Pixel Watch, Wear OS sat koji je po mnogo čemu drugačiji od onih do sada viđenih.

   Google Pixel Watch test – sat od 2.1 mil. $

   Pozitivne ocene

   • Odlična integracija sa Androidom
   • FitBit fitness platforma
   • Mnoštvo aplikacija za sve namene

   Negativne ocene

   • Ne baš idealna detekcija aktivnosti
   • Punjenje isključivo putem Type-C porta
   • Mala veličina koja neće odgovarati svima

   Wear OS sat koji se izdvaja specifičnim dizajnom, Fitbit funkcijama i odličnom integracijom sa Android telefonima.

   Kompanija Google se tokom godina, pored svojih glavnih projekata u vidu servisa koje praktično svi svakodnevno koristimo, bavila i još koječime, od brojnih softverskih stvari od kojih je čak 275 napušteno i otišlo u zaborav, do konkretnih uređaja. Sećam se koliko je pažnje npr. privukao prvi Google Nexus mobilni telefon napravljen 2010. u saradnji sa HTC-om, pa zatim prvi Chromecast i razni drugi uređaji kroz koje je Google želeo da demonstrira svoje softverske tehnologije u najčistijem, odnosno izvornom formatu.

   Iako smo i Android i Google TV imali prilike da vidimo u uređajima pod Google brendom, njihov WearOS namenjen pametnim satovima je dugo prisutan na uređajima brojnih kompanija, ali ga nismo videli i u Google izvedbi. A onda je prošle godine Google za 2.1 milijardu dolara kupio kompaniju Fitbit, koja je jedno od najpoznatijih imena pogotovo u Americi, kada su u pitanju nosivi fitness uređaji, pa iako je svrha toga bila pre svega kupovina znanja i patenata, bilo je samo pitanje vremena kada ćemo videti i neki realan uređaj.

   Odmah nakon te kupovine su korisnici počeli da prizivaju Google sat pod Pixel brendom, pa i nije neko iznenađenje što je ove godine zaista i predstavljen i dostupan u prodaji. Naravno ne može se kupiti kod nas, kao uostalom ni Pixel telefoni, ali je Peca u paketu sa telefonom iz Pariza doneo i sat koji se uz Pixel 7 Pro dobija na poklon, pa imamo prilike da vas upoznamo sa time kako radi Pixel Watch i šta specifično donosi u odnosu na druge Wear OS satove. A specifičnosti ima, u raznim aspektima, pa je u pitanju sat koji se solidno razlikuje od svih koje smo do sada testirali, a testirali smo ih prilično.

   Google Pixel Watch – Dizajn

   Prva koja će vam zapasti za oko je naravno dizajn. Pixel Watch je relativno mali sat, čak i na mom uskom zglobu i ako bismo ga sa nečim uporedili, to bi najpre bile 40mm varijante Samsungovih Galaxy Watch modela. Zapravo, Pixel watch je nekim čudom 0.6mm veći od njih, tačnije 41mm u prečniku, pa čak i deblji za dobra 2.5mm, iako ne ostavlja takav utisak – po sećanju, odnosno subjektivnom utisku bismo čak rekli da je obrnuto.

   Razlog za ovo je vrlo specifičan dizajn, pa je Google za razliku od vrlo klasičnih Galaxy Watch modela, Pixel dizajnirao sa potpuno oblim ivicama sa svih strana – pored okruglog oblika, zaobljen je i ekran koji do pola debljine obavija sat ostavljajući tako kada se nosi na ruci utisak da nosite nešto što je u potpunosti od crnog stakla, odnosno kao da ekran pokriva celu površinu uređaja.

   Ta kontura se nastavlja i na donjoj strani koja je u potpunosti pokrivena senzorima, zapravo veći deo su EKG elektrode, dok je u sredini optički sistem, sa po dve diode i dva senzora. U sredini između ekrana i senzora se celim obimom nalazi telo sata koje je izrađeno od nerđajućeg čelika, recikliranog kako Google navodi, pa je vaš sat možda u prethodnom životu bio nečija Zastava 128, ko zna.

   Na ovom metalnom delu su tu prorezi za mikrofone i zvučnik, kao i jedan taster koji je potpuno u ravni sa kućištem, plus digitalna kruna, odnosno kombinacija točkića i tastera kojom ćete pored dodira ekrana i obavljati najveći deo interakcije sa satom. U skladu sa idejom kontinualnog oblika kućišta je i narukvica, koja je dizajnirana tako da se u potpunosti oslanja na sat i deluje kao njegov produžetak.

   U pitanju je silikonska narukvica koja nije baš najtanja, ali je dovoljno fleksibilna da bude udobna, što je u krajnoj liniji i najbitnije. Narukvica je izmenjiva, Google nudi oko 20 modela različitih materijala i dezena, a mehanizam za skidanje je u potpunosti skriven i to u kućište sata.

   Da biste oslobodili narukvicu, potrebno je pritisnuti deo na njenom kraju koji podseća na taster, a zatim je pomeriti ka njemu i to je to – zapravo jako dobro smišljen sistem i možda i najpraktičnijii koji smo videli na nekom satu. Što se kopče tiče, u pitanju je rešenje kod kog se narukvica provuče kroz prsten, nitna ubaci i rupu, a kraj zatim ponovo ubaci kroz drugi prorez i uz ruku, pa nije moguće slučajno osloboditi je i izgubiti sat. Dakle nešto slično Apple Watchu, samo još bezbednije.

   Što se boja tiče, sat dostupan i sa takozvanim šampanjac zlatnim i polirano srebrnim kućištem, ali po našem mišljenju model na testu sa mat crnim kućištem i narukvicom se odlično uklapa sa idejom zakrivljenog ekrana i daje neki specifičan šmek koji će verovatno i privući određene korisnike.

   Ekran i skinovi

   Ekran sata je prečnika od 1.2”, baš kao i na najmanjem Galaxy Watchu, ali uz nešto veću rezoluciju od konkurenta – 450 x 450 umesto 396 x 396 piksela – razlika od 10 piksela po inču koju i nećete baš primetiti, jer je prikaz u svakom slučaju veoma dobar.

   Maksimalna svetlina ekrana je čak 1000 nita što obezbeđuje odličnu vidljivost i po jako sunčanom danu, nešto što je vrlo bitno kod AMOLED ekrana koji za razliku od transflektivnih moraju da se takmiče sa dnevnim svetlom. Ovo se postiže Sunlight Boost opcijom koju možete i deaktivirati po želji, a podržana je i automatska regulacija svetline putem senzora, koja radi vrlo dobro i koja je tu da prištedi bateriju optimalnim nivoom osvetljenja.

   Prvo što će vas dočekati na ekranu sata su naravno skinovi i to određena selekcija napravljena od strane Googla i Fitbita baš za ovaj sat, kao i brojni skinovi dostupni za Wear OS kojih ima praktično neograničen broj. Ovi koji dolaze uz sat naginju ka jednostavnijoj spartanskoj strani u Google stilu, ali po mom iskustvu je to zapravo i ono što nakon što se izigrate i probate sve na kraju i koristite, jer prosto izgleda dobro.

   Pritom, svaki od njih dozvoljava i prilagođavanje izgleda, boja i polja sa informacijama. Onih u prodavnici za Wear OS ima zaista raznolikih i veoma dobrih, od rekreacija nekih popularnih analognih satova do digitalnih sa puno informacija, animiranih i sl. Podržan je i Always On mod ekrana u kome on mahom prikazuje nešto pojednostavljenu verziju skina, ali stalno, kako sat ne bi izgledao kao da je prazan, naravno uz cenu koja se plaća trajanjem baterije, ali o tome ćemo nešto kasnije.

   Interfejs, aplikacije

   Što se interfejsa tiče, iako je vizuelno specifičan u prepoznatljivom Google stilu kakav krasi i vanillla Android, on je funkcionalno praktično sličan onome što viđamo na brojnim drugim satovima, čak i onim koje ne pokreće Wear OS. Prevlačenjem prsta odozgo ili odozdo, ili okretanjem točkića sa početnog ekrana dobićete brzi meni sa osnovnim podešavanjima ili pristup notifikacijama, dok će prevlačenje prsta levo i desno cirkulisati kroz widgete koje možete odabrati po želji.

   Među njima su tu razne stvari, od izbora aktivnosti, pregleda vremenske prognoze, brze aktivacije tajmera, pregleda kalendara, zdravstvenih parametara, kao i widgeti koje će vam dodavati aplikacije koje instalirate, a koji takođe služe za brzi pristup najbitnijim funkcijama. Pritisak tastera na točkiću će vam prikazati abecednu listu aplikacija i funkcija, dvostruki pritisak pokrenuti Google Wallet, dok donji taster pokreće listu nedavno korišćenih aplikacija, a dvostruki pritisak pokreće Google Asistenta. Naravno, neke od funkcija je moguće i mapirati po želji.

   Kad pominjemo aplikacije, Wear OS je praktično ekvivalent Androida za pametne satove, pa se to odnosi i na dostupne aplikacije kojih je zaista impozantan broj za sve moguće potrebe, od sportskih i zdravstvenih do onih korisnih u svakodnevnom životu koji vam mogu olakšati razne zadatke. Praktično sve što vam može zatrebati na satu ili sat može učiniti korisnim je dostupno i tu Wear OS nema premca.

   Pametne funkcije

   Ono što je sjajno je što, s obzirom da je u pitanju Google platforma, sat izuzetno dobro sarađuje sa mobilnim telefonom po pitanju notifikacija, poziva, kalendara i sl, ali i opšte integracije sa svim njegovim funkcijama i to bez potrebe za posebnom rezidentnom aplikacijom na telefonu koja bi dodatno trošila bateriju. U tom smislu je iskustvo korišćenja u kombinaciji sa Android telefonom najbolje moguće, a u tome pomaže i činjenica da su performanse sata veoma dobre, sve je vrlo glatko i radi kao podmazano.

   Za ovo je zadužen Samsungov Exynos 9110 dvojezgrani procesor koji zanimljivo nije onaj isti koji pokreće Galaxy Watch 4 i 5, već stariji koji je pokretao Galaxy Watch 3, izrađen u 10nm umesto 5nm tehnologiji. Vrlo je neobično što se Google odlučio za mator čipset, ali ne možemo baš reći da se to igde da primetiti – da nisam pogledao, pomislio bih da je u najmanju ruku isti kao i na Galaxy Watch 5. Moguće je naravno da je Google prosto vrhunski optimizovao softver, ali sigurno pomaže i činjenica da Pixel Watch ima više RAM-a, čak 2GB, uz 32GB skladišne memorije.

   Pomenuli smo notifikacije i zaista dobru integraciju sa Androidom, a ona omogućuje i pregled poruka iz svih aplikacija za komunikaciju, kao i odgovaranje na njih, bilo da je u pitanju Messenger, Viber, Instagram, SMS ili nešto drugo, što je retkost kada su pametni satovi u pitanju. odgovaranje je moguće glasovno, predefinisanim porukama ili kucanjem na mini tastaturi koja nije baš najpraktičnija, ali može da posluži.

   Takođe, kako je sat opremljen mikrofonom i zvučnikom, moguće je i obavljanje poziva direktno sa njega. Verzija koja se našla na našem testu je čak LTE, pa ukoliko sat povežete sa e-sim brojem, možete primati poruke i pozive obavljati u potpunosti bez potrebe za telefonom, kao uostalom i imati pristup internetu za aplikacije.

   Fitness mogućnosti i FitBit

   Pored pametnih funkcija kakve i očekujemo od prvog Google sata, Pixel Watch je sa “mamine strane” nasledio i gomilu fitness mogućnosti o kojima se brine Fitbit. Zapravo, za podešavanje sata, ažuriranje softvera i instalaciju aplikacija i skinova ćete na telefonu koristiti Watch aplikaciju, dok su sve fitness i zdravstvene funkcije dostupne u Fitbit aplikaciji, kao naravno i na samom satu.

   Pixel Watch nije ekskluzivno vezan za Fitbit, već ga možete koristiti sa bilo kojom aplikacijom dostupnom za Wear OS, poput Strave, Adidas Running, My Fitness Pal i drugim. Ove aplikacije će baš kao i Fitbit koristiti senzore sata, ali će interpretacija podataka biti drugačija zavisno od aplikacije.

   Što se senzora tiče, Pixel Watch je lepo opremljen, pa su tu optički i EKG senzor pulsa, žiroskop, akcelerometar, barometar i senzor zasićenja kiseonika u krvi. Ovo omogućuje praćenje raznih aktivnosti, ali i sna sa sve detaljnim pregledom faza sna, merenje stresa, kao i praćenje zdravlja srca putem EKG-a i Fitbita ili odgovarajućih aplikacija za tu svrhu.

   Fitbit integracija u tom smislu zapravo nudi sve esencijalno, pa i više od toga i kroz nju možete videti informacije o svemu što smo pomenuli, kao i dobiti određenu analitiku, pa i neke napredne informacije poput Heart Rate Variability parametra koji je retkost na uređajima ovog tipa. Nažalost, napredna analitika je rezervisana samo za one koji se pretplate na Fitbit Premium, koji upitno vredi pretplate, ali prvom aktivacijom sata dobijate 6 meseci pretplate besplatno, kao i 3 meseca Youtube Music Premium, pa možete probati punu funkcionalnost dovoljno dugo da procenite da li vam je korisna ili ne.

   U te premium stvari spadaju npr. informacije o tome koliko ste mirno ili nemirno spavali, merenje pulsa tokom sna, dosta više vođenih programa i videa, više obaveštenja sa korisnim informacijama dobijenih analizama vaše istorije vežbi i zdravlja, kao i Health Metrics dashboard. Srećom, Fitbit je i bez pretplate bolji od dobrog dela analitike na pametnim satovima, izuzev Garmina i možda još par specijalizovanih proizvođača, pa nudi sasvim dovoljno informacija da vam pomogne da se dovedete u formu, pogotovo ako ste početnik.

   U aplikaciji su vam dostupni razni treninzi koje možete pratiti i odraditi ukoliko npr. imate 15 minuta slobodnog vremena, vođeni treninzi i razni izazovi koji će vas motivisati da živite zdravije. Sat naravno nudi veliki broj podržanih aktivnosti za praćenje, među kojima su praktično svi relevantni sportovi i aktivnosti napolju, u teretani, pa i na i u vodi, pošto je sat ujedno i 5ATM vodootporan.

   Podržana je i automatska detekcija određenih aktivnosti, pa mi je tako sat uredno zabeležio večernju vožnju biciklom u par navrata. Problem je doduše što ja nemam bicikl i u to vreme nisam ni izlazio iz kuće. Ono što je on prepoznao kao aktivnost je zapravo bilo igranje Overwatch 2, ali mogu da vidim kako je uspeo da se zbuni, položaj ruku je isti, a verovatno mi je i skočio puls od ne baš sjajnih saigrača.

   Što se senzora tiče, oni zapravo rade sasvim korektno, ne mogu baš reći i vrhunski, ali dovoljno dobro da vam daju relevantne informacije o pulsu, snu, stresu i ostalim stvarima korisnim za poboljšanje forme i zdravlja.
   Ono što je možda glavna prednost Fitbita je što je u pitanju sveobuhvatan sistem, koji pored treninga, zdravlja i sna može pratiti i ishranu, unos vode, stres i olakšati vam balansiranje svega u skladu sa ciljem, ili čak davati određene sugestije za poboljšanje i napredovanje.

   Google Pixel Watch – Baterija

   Za kraj vredi pomenuti i bateriju, koja je tokom našeg testa izdržala oko 26 sati sa Always On ekranom, ili oko dan i po bez njega, što je skromno, mada u rangu onoga što i očekujemo od Wear OS modela, pogotovo ovih najmanjih, kojima je to uvek bila slaba tačka. Srećom, punjenje od 0 do 100% traje oko 80 minuta, pa je po mom mišljenju sat najbolje koristiti sa Always on ekranom i puniti tokom dana, npr. na poslu ili predveče kući, kada imate tih sat i po vremena bez aktivnosti.

   Sat se puni bežičnim putem, magnetnim punjačem koji na drugom kraju ima USB-C konektor. Ovo baš i nije najbolja ideja, jer punjači sa USB-C portom još uvek nisu baš rasprostranjeni kao USB A, a i uz Pixel telefon ne dolazi punjač, pa se i nama dešavalo da po kancelariji moramo da tražimo odgovarajući port kako bismo napunili sat.

   Vredi li Google Pixel Watch?

   Sve u svemu, ukupan utisak o Pixel Watchu je da je Google uspeo da napravi sat koji kombinuje pametne i fitness aspekte na vrlo visokom nivou, možemo reći da je po oba parametra u samom vrhu, makar kada su u pitanju proizvođači vezani za industriju mobilnih telefona.

   Neizbežno se nameće poređenje sa Galaxy Watch serijom koja je takođe bazirana na Wear OS platformi i možemo reći da Pixel Watch zapravo ima određenih prednosti, kako u smart delu zbog vrlo elegantne integracije, tako i u fitness delu, jer je Fitbit ipak nešto napredniji od Samsungove Health platforme. Samsung možda ima prednost kada je u pitanju interfejs, trajanje baterije nije takmičenje nego borba za goli život kod oba modela, dok će dizajn biti stvar ukusa – recite nam u komentarima ispod koji od ovih satova se vama više dopada.

   Što se cene tiče, rekli smo da kod nas Pixel Watch nije dostupan u prodaji, ali smo proverili cene u Evropi, pa ga je u Nemačkoj u Saturnu i Mediamarktu moguće naći za 430€ u ovoj LTE varijanti ili 380€ za WiFi verziju, što je za oko 100€ više od odgovarajućeg Galaxy Watch 5 modela.
   Vredi li? Pa procenite sami. Ako vam se dizajn baš dopada, kao i ono što nudi Fitbit, onda je ovo verovatno sat za vas.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi