Huawei Watch Fit 2 test - Pravougaona elegancija

Huawei Watch Fit 2 test - Pravougaona elegancija

Huawei Watch Fit 2 pametni sat koji nam se našao na testu donosi praktično sve funkcije GT serije, ali u nešto drugačijem formatu.

  Sadržaj

   Huawei Watch Fit 2 pametni sat koji nam se našao na testu donosi praktično sve funkcije GT serije, ali u nešto drugačijem formatu.

   Huawei Watch Fit 2 test – Pravougaona elegancija

   Pozitivne ocene

   • Mnoštvo pametnih i fitnes funkcija 
   • Odličan dizajn u Classic i Elegant verzijama
   • Trajanje baterije do 10 dana

   Negativne ocene

   • Sistem senzora koji nije na nivou GT serije

   Vrlo dobar sat u pravougaonom formatu sa najbitnijim funkcijama koje smo sretali i na Watch GT seriji.

   Moram priznati da mi satovi pravougaonog formata nisu naročito zanimljivi još od čuvenog Casio modela sa digitronom koji su osamdesetih godina prošlog veka svi nosili kao čudo tehnike, a upravo taj sat se verovatno i može smatrati nekom pretečom današnjih pametnih satova. No, to što nisu po mom ukusu ne znači mnogo, jer popularnost Apple Watch-a jasno govori da ovakav format definitivno ima svojih pristalica, ili makar da ako je sat dobar, format i nije toliko bitan. Uostalom, pravouganih satova je bilo oduvek, nađoh baš ovih dana jedan takav Citizen u fioci – u pravoj izvedbi umeju da ostave dobar utisak.

   A kad pominjemo utisak, Huawei je do sada svojim Watch GT modelima itekako umeo da ga ostavi, pogotovo vizuelno, po pitanju dizajna, izrade i materijala. Pored njih, kompanija u ponudi ima i Watch Fit seriju, satove pravougaonog formata koji se izradom i mogućnostima jasno razlikuju u odnosu na pametne narukvice ove kompanije.
   Ovog puta nam se na testu našao i najnoviji ovakav model, Huawei Watch Fit 2, pa hajde da vidimo šta on to ima da pruži ljubiteljima pametnih satova.

   Huawei Watch Fit 2 – Dizajn, udobnost, verzije

   Na prvi pogled, u pitanju je relativno standardan model ovog formata, ali sa nekim sitnim detaljima koji čine da ostavlja bolji utisak od nekih sličnih satova koje smo do sada viđali. Najpre, veličina ekrana koja je u ovom slučaju 1.74”, blizu 20% veća od prethodnog Watch Fit modela, a koja je rekli bismo optimalna za uređaj ovog tipa, kako sa funkcionalne, tako i čisto estetske strane.

   Takođe, površina ekrana, odnosno zaštitnog stakla koje je tek malo iznad površine okvira, je vrlo blago zakrivljena. Sam okvir je izrađen plastike za koju bismo lako posumljali da je metal i potpuno je zaobljenih ivica, poput onog na mobilnim telefonima, a u njega se u potpunosti utapa narukvica tako da deluje kao deo samog uređaja, iako je odvojiva i izmenjiva.

   Mehanizam za odvajanje je izveden putem dva diskretna tastera sa donje strane i možemo reći da je u pitanju verovatno najbolje rešenje ovog tipa koje smo videli jer je izuzetno lako odvojiti narukvicu kada to želite, mehanizam je vrlo precizan, a i čvrstina veze je bez kompromisa. Narukvice su silikonske i prilično meke i udobne, pogotovo za ovaj tip koji se direktno vezuje za telo sata i sa klasičnom kopčom.

   Ono što je interesantno je da je Huawei Watch Fit 2 dostupan u čak tri verzije, osnovnoj Active koju vidite na ovom testu, a koja dolazi u tri boje, plavoj, roze i crnoj, zatim Classic verzija sa kožnim narukvicama, metalnim okvirom i nešto drugačijom vezom sa telom sata, kao i Elegant edition sa metalnim telom i narukvicama koja definitivno opravdava svoje ime. Funkcije i mogućnosti sve tri verzije su iste, pa ako vam one odgovaraju, možete odabrati koliko elegantan sat zapravo želite. Nama se i kožna i metalna verzija jako dopadaju na slikama i zaista imaju taj šmek klasičnog sata kakav mahom ne očekujemo od pravouganih modela.

   Što se udobnosti na ruci tiče, ona je vrlo dobra, čak i na mom relativno uskom zlobu, a mislim da će neko sa širom rukom imati i još bolji utisak. Mekana narukvica i prilično mala težina od svega 26g čine da sat bude zgodan za konstantno nošenje i danju i noću, što je bitno kako biste maksimalno iskoristili njegove mogućnosti.

   Ekran, skinovi, interfejs

   Ekran na Huawei Watch Fit 2 je naravno AMOLED tipa, dijagonale od 1.74” i rezolucije od 336 x 480 piksela, pa samim tim i vrlo dobrog kvaliteta prikaza, po pitanju oštrine, zasićenja boja, pa i svetline. Prisutan je i senzor ambijentalnog osvetljenja, pa sat može prilagođavati svetlinu po potrebi, što je po mom mišljenju neophodna stavka kod AMOLED ekrana.

   Displej zauzima 72.2% gornje površine sata, što možda ne deluje kao mnogo u poređenju sa tom cifrom na mobilnim telefonima, ali je zapravo veoma dobro s obzirom da je uređaj značajno manji, pa su okvir i margina oko ekrana prilično tanki i u kombinaciji sa ekranom ostavljaju dobar utisak.

   Na ekranu će vas najpre dočekati neki od skinova i kao u slučaju nedavno testiranog Watch GT 3 SE, prodavnica skinova poseduje prilično bogatu selekciju, što besplatnih, što onih koji se plaćaju od pola evra do nekoliko evra. I jednih i drugih ima zaista dobrih, što i nije tako čest slučaj kod pravougaonih modela koji čini se nekako uvek u tom domenu zaostaju za svojim okruglim rođacima. Huawei je čak tokom testa dodao neke nove, pa smo vrlo prijatno iznenađeni koliko zapravo ovaj sat sa nekim lepim analognim skinom može delovati elegantno uprkos svom formatu, a sigurni smo da utisak sa Classic i Elegant verzijama i nekim plaćenim skinom može biti još koji nivo više.

   Interfejs sata je praktično identičan onome na koji smo navikli kod Watch GT serije, a navigacija se vrši dodirivanjem ekrana, pa ćete prevlačenjem prsta levo i desno cirkulisati između widgeta sa informacijama o zdravlju, aktivnostima, vremenskoj prognozi, pozivima ili dobiti pregled informacija o tom danu i pristup kontroli muzike. Što se ovog poslednjeg tiče, možete kontrolisati muziku sa telefona, ili prebaciti pesme na sam sat, a zanimljivo je da vam je za tu svrhu na raspolaganju čak 23GB interne memorije, što je prilično.

   Prevlačenje odozgo na dole daje pristup brzom meniju sa podešavanjima, a odozdo na gore notifikacijama i porukama sa telefona.

   Huawei Watch Fit 2 – Pametne mogućnosti

   Ono što nas je prijatno iznenadilo je i što ovaj sat dolazi praktično sa punim setom pametnih mogućnosti koje donose i Watch GT 3 modeli, pa je moguće primanje ili iniciranje poziva direktno sa sata, s obzirom da je on opremljen i mikrofonom i zvučnikom. Moguće je naravno i pregledati poruke u punoj sadržini, a odgovaranje je omogućeno putem predefinisanih šablona među koje na telefonu možete dodati i sopstvene koje najćešće koristite, odnosno upisati šta god želite.

   Pored poziva i notifikacija, tu su naravno i aplikacije kojima pristupate putem jedinog tastera koji se nalazi na desnoj strani sata. Njegovim pristiskom dobijate ikonice svih instaliranih aplikacija među kojima su sve zdravstvene i fitnes funkcije, kao i alati poput štoperice, tajmera, alarma, kompasa, baterijske lampe u vidu belog ekrana i Petal Maps navigacije koja radi u kombinaciji sa aplikacijom na mobilnom telefonu.

   U App Galeriji u okviru Huawei Health aplikacije će vam za instalaciju biti dostupno još 15-ak aplikacija, od kalkulatora, radija, par logičkih igara, to-do liste, vođenih vežbi i sl. – ne baš impresivna selekcija, ali bolja nego što obično zatičemo na pravougaonim satovima izuzev naravno Apple Watch-a i dovoljna za najčešće potrebe većine korisnika. Vredi pomenuti i da za razliku od Active verzije koja podržava samo Bluetooth 5.2, Classic i Elegant podržavaju i NFC.

   Huawei Watch Fit 2 – Praćenje zdravlja

   Što se praćenja zdravlja tiče, to je još jedan aspekt u kome Watch Fit 2 vrlo podseća na ono što nude modeli GT serije. U mogućnosti je da prati puls, zasićenje kiseonika u krvi, stres i san sa detaljnim informacijama o fazama sna i naravno predlozima za njegovo poboljšanje.

   Za razliku od GT modela koji koriste osmosegmentni True Seen 5.0+ sistem senzora, ovaj model dolazi sa nešto jednostavnijim sistemom sa tri diode, pa preciznost naravno neće baš biti na istom nivou, mada je više nego korektna za rekreativce koji jednostavno žele da znaju u kojoj su zoni pulsa. Praćenje svih ovih parametara se obavlja tokom celog dana i noći za puls, bilo da trenirate ili mirujete, tokom cele noći za san i automatski periodično za stres i SpO2.

   Sat podržava i pozicioniranje i to putem GPS, Beidou, GLONASS, Galileo i QZSS satelita, pa je i u tom pogledu vrlo sposoban, sa dobrom preciznošću, a zanimljivo je da je i na ovom modelu omogućeno importovanje GPS ruta u GPX, TCX i KML formatima, pa vas sat može navoditi ako odete negde na planinarenje npr. Pored GPS-a tu je i takozvani 9-axis IMU sensor koji podrazumeva akcelerometar, žiroskop i magnetometar, pa je jedino što nedostaje u odnosu na GT modele barometar koji mahom služi za bolju procenu visine, koju će ovaj model raditi putem GPS-a.

   Praćenje aktivnosti i baterija

   Što se praćenja aktivnosti tiče, podržano je sve što smo videli i kod nedavno testiranog GT 3 SE izuzev skijanja. Dakle trčanje unutra i napolju, vožnja bicikla, kardio trenažeri, triatlon i sl. – praktično sve što će većini korisnika i zatrebati. Zapravo moramo da se ispravimo jer u toj recenziji nismo primetili da kada uđete na Custom aktivnosti i odaberete + , sat ponudi još gomilu aktivnosti poput raznih plesova, sportova sa i bez lopte, funkcionalnih treninga, borilačkih veština, gimnastike, frizbija, pikada i još koječega, pa je mala verovatnoća da će vam nešto nedostajati, osim pomenutog skijanja. Naravno, tu je i plivanje u bazenu i otvorenim vodama, jer je sat i 5ATM vodootporan.

   U Huawei Health aplikaciji, kao i na samom satu ćete pronaći i vođene treninge prilagođene raznim nivoima koji će vam pomoći da se aktivirate, a tu je i plan treninga generisan putem veštačke inteligencije koji će u obzir uzeti vaše podatke i trenutnu formu i generisati prilagođen plan treninga, odnosno trčanja i hodanja, sa sve kalendarom aktivnosti.

   Sve aktivnosti možete sinhronizovati i sa Strava i Komoot platformama, zbog analize podataka ili takmičenja sa prijateljima, a u tu svrhu Huawei nudi i sopstvenu Health Community platfomu gde možete dodati svoje prijatelje koji je koriste putem Huawei ID-a ili QR koda.

   Za kraj, pomenimo i bateriju koja je deklarisana na do 10 dana upotrebe sa jednim punjenjem i umerenim korišćenjem, nešto kraće ukoliko više koristite GPS. Ako koristite Always On ekran, prema našem iskustvu možete očekivati oko 3 dana sa jednim punjenjem, što nije impresivno, ali je korektno. Punjenje se obavlja putem kabla sa magnetnim konektorom koji dva kontakta postavlja automatski na odgovarajuće mesto.

   Zaključak

   Sve u svemu, Huawei Watch Fit 2 je vrlo sposoban sat i dobra alternativa za one koji žele skoro sve mogućnosti GT serije, ali u nešto drugačijem formatu. Naravno i po nižoj ceni, jer Active verzija koju ste videli u ovom testu košta 21.999 dinara, odnosno oko 185€. Izrada i izgled su i više nego što smo očekivali od ovakvog sata, a lično bih voleo da vidim kako uživo izgledaju i Classic i Elegant varijante, jer sudeći po slikama imaju potencijala da budu među najlepšim pravougaonim modelima na tržištu.

   Kao i uvek, očekujemo da čujemo i vaše utiske, pa vas pozivamo da ih sa nama i drugima podelite u komentarima.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi