Apple Watch 7 (Video)

Apple Watch 7 (Video)

Konačno smo u prilici da vam predstavimo Apple Watch koji je odnedavno, nakon godina iščekivanja - dostupan u Srbiji. Bićemo iskreni, potpuno drugačija ideja, drugačiji koncept, drugačija filozofija u odnosu na sve ostale pametne satove koje smo godinama imali priliku da testiramo. I da, radi samo uz iPhone, da je drugačiji, jeste...

  Sadržaj

   Pametni sat možda nije za svakoga, nekim korisnicima i jednostavno dosadi posle nekog vremena, ali dobar deo korisnika mobilnih telefona u pametnom satu pronađe nešto korisno za svoju dnevnu rutinu. Nisu ni svi pametni satovi isti, ima nekih funkcija koje deli većina modela, ali svaki od njih ima i neke specifičnosti po kojima se izdvaja, a koje su i najzanimljiviji deo kada ste poput nas u prilici da probate praktično sve relevantne modele na tržištu. Ipak i pored toliko testova brojnih modela raznih proizvođača, postoji jedan pametni sat koji do sada nismo bili u prilici da probamo i koristimo. 
    

    
   Pitali ste nas često kada će i on doći na red i eto najzad možemo reći da smo u prilici da vam predstavimo Apple Watch i to u svom najnovijem sedmom izdanju. 
    
   Da napomenemo odmah, Manča koji se družio sa ovim satom nije Apple korisnik, pa je ova recenzija praktično pogled na Apple Watch i čitav ekosistem iz ugla nekoga ko je navikao na Android, ali i dobra prilika da napravimo poređenje, vidimo kakvu viziju pametnog sata ima Apple i koje su eventualno prednosti i mane u odnosu na ono što smo viđali do sada.Prva stvar koju treba napomenuti je da za razliku od svih do sada testiranih satova koje možete koristiti sa bilo kojim Android ili Apple telefonom, Apple Watch radi samo i isključivo sa iPhone-om. Nema načina da ga uparite sa Android telefonom, čak ni sa iPadom ukoliko ga imate, već samo iPhone. Ok, ukoliko neko iz vaše porodice ima iPhone, moguće je upariti sa njim, pa koristiti sat kao “pridruženi član”, ali da biste iskoristili sve prednosti ovog sata, realno je potrebno da budete iPhone korisnik. 
    
   watchh1s.jpg
    
   Moramo priznati da je Apple Watch daleko od bilo kog pravougaonog sata koji smo do sada videli, jer je kvalitet materijala i izrade potpuno druga dimenzija u odnosu na sve ostale. Aluminijumsko kućište koje je na našem primerku u izuzetno lepoj plavo anodiziranoj varijanti deluje besprekorno čvrsto i perfektno izrađeno, a na njega se savršeno uklapaju i dva dela narukvice izrađene od silikona, sa vrlo inovativnim mehanizmom za montažu. Narukvice su naravno izmenjive, a Apple nudi priličnu selekciju boja i materijala, od silikona, kože i metala do pletenog najlona i tkanine. Mehanizam kačenja na prvi pogled ne deluje baš elegantno, ali jeste praktičan i nije ga moguće otkačiti slučajno, pa je Apple očekivano napravio dobro i drugačije rešenje. Sat i narukvica lepo obuhvataju ruku, pa je udobnost nošenja vrlo dobra, iako je debljina profila sata prosečna za ovakav format uređaja, a težina nešto veća u odnosu na razne plastične modele koje smo viđali u pravouganom formatu. 
    
   Apple Watch 7 definitivno ima taj premijum osećaj, porediv sa npr. Galaxy Watch ili Huawei modelima, pa očigledno nije neophodno da sat bude okrugao da bi ostavljao ozbiljan utisak, samo je to teže izvesti kako treba. Sat je ujedno i IP6X otporan na prašinu i WR50 vodootporan, za plivanje, ali ne i za ronjenje, kao i drugi modeli ovog tipa. 
    
   watchh2s.jpg
    
   Što se kontrole sata tiče ona je moguća putem ekrana osetljivog na dodir, ali i putem kombinacije tastera i digitalne krune, odnosno točkića koji je linearan, ali ima vrlo prijatan vibracioni feedback koji podseća na pravi mehanizam. Jako nas je zanimalo kako je Apple rešio kontrolu, jer smo na sve dosadašnje satove imali makar neku zamerku, pa možemo reći da ne cveta cveće ni u njihovo preduzeće, iako su bili vrlo blizu, čak bliže nego drugi proizvođači. Naime, točkić podrazumevamo poziva listu aplikacija i okretanjem omogućuje kretanje kroz menije, dok dodatni taster poziva takozvani dock koji može biti lista često korišćenih ili omiljenih aplikacija, što je vrlo praktična zamisao jer na satu i tako najčešće koristite nekoliko funkcija koje onda nije potrebno juriti po meniju. Jedina zamerka je što aplikacije sa te liste nije moguće aktivirati pritiskom krune ili tastera, već vas i jedno i drugo vraća na početni ekran, pa je neophodno prstom pipnuti ekran kako biste aktivirali željenu opciju. 
    
   No, pipanja ekrana je svakako manje nego na većini drugih pametnih satova, a stekli smo i utisak da je ekran dosta otporniji na ostavljanje otisaka i prljanje, a kako Apple kaže i na štošta drugo, jer ga prekriva IonX staklo oko 50% deblje nego na prethodnoj generaciji, koje je zaobljeno na ivicama radi elegantnije konture sata. Sam ekran, koji po običaju nosi oznaku Retina, je OLED tipa i rezolucije od 484×396 piksela, što je okvirno u rangu onoga što pružaju bolji okrugli modeli na tržištu – jasno i oštro čak i za sitan tekst, ali je maksimalna svetlina deklarisana na čak 1000 nita, pa je i vidljivost ekrana u realnoj upotrebi i raznim okruženjima uvek besprekorna.
    
   watchh3s.jpg
    
   Apple se hvali da je povećao površinu ekrana za 20% u odnosu na prethodni model, što nam i ne znači puno s obzirom da je ovo prvi model koji testiramo, ali okvir ekrana jeste prilično tanak, iako ćete to primetiti samo u određenim situacijama usled dizajna interfejsa. Na ekranu će vas u startu dočekati jedan od skinova koje izaberete, a Apple nudi solidnu selekciju, iako je utisak da se ona više izdvaja funkcionalnošću nego dizajnom. Dizajn je dobar i tu su razne alanogne i digitalne varijante, ali smo od Apple-a očekivali možda i više, jer su za to ipak majstori. Naravno u App Store-u se mogu pronaći i brojne aplikacije sa dodatnim skinovima, pa ćete biti u prilici da pronađete nešto po volji, čak i ako vam fabrički nekim čudom ne budu odgovarali. 
    
   Ono što nam se jako dopalo u odnosu na sve prethodne satove drugih proizvođača je što većina skinova omogućuje dosta podešavanja i dodavanje i izmenu takozvanih “komplikacija” odnosno elemenata, pa možete birati informacije koje želite na glavnom ekranu, od vremenske prognoze, pristupa prečicama, informacija o zdravlju, pa čak i praćenje berze i kriptovaluta, vrlo dobro osmišljeno i praktično, pa pohvala Apple-u za nešto što su realno uradili bolje od drugih. 
   Ekran inače podrazumevno podržava always-on mod koji je po želji moguće isključiti, pa će konstantno prikazivati odabrani skin u nešto pojednostavljenoj varijanti i izgledati kao propisan sat.
    
   watchh4s.jpg
    
   Apple Watch 7 pokreće WatchOS 8.0 koji u kombinaciji sa Apple S7 čipsetom i PowerVR grafičkim jezgrom nudi vrlo glatak prikaz i brz interfejs. Kad smo kod interfejsa, on je jednostavan i ne toliko različit od nekih drugih satova, pa povlačenje prsta odozgo ka dole poziva pregled notifikacija, u kontra smeru statusni meni sa brzim prečicama, dok prevlačenje levo i desno cirkuliše između različitih skinova koje ste odabrali, što i nije tako loša alternativa uobičajenim widgetima, s obzirom na pomenute “komplikacije” i mogućnost da npr. imate par identičnih skinova sa različitim informacijama.
    
   Pritisak na točkić poziva listu aplikacija, koja može biti u vidu ikonica ili liste, a okretanje točkića menja zum kako biste lakše pronašli ono što tražite ukoliko instalirate baš puno aplikacija. Moram priznati da nam se ovo u praksi dopalo više nego što sam mislili da hoće i da je uz dobar dizajn ikonica i odziv interfejsa zapravo vrlo praktično rešenje. 
    
   Kad smo kod aplikacija, u App Store-u na samom satu ćete pronaći zaista impresivnu selekciju koja je verovatno i najjači adut ovog modela i ono gde se on izdvaja, čak i u odnosu na Galaxy Watch koji takođe ima jak ekosistem. Ima tu svega, od Strave za koju nas redovno pitate i drugih fitness aplikacija, glasovnog prevodioca, aplikacija za pregled maila, vesti, slušanje muzike i podcasta, aplikacija avio kompanija i još koječega. Kad pomenusmo muziku, sat ima i 32GB memorije za skladištenje. Neke od aplikacija koje imaju svoje varijante za iPhone ili iPad podržavaju i prebacivanje između uređaja i integraciju, pa možemo reći da je ovo definitivno pametni sat u pravom smislu, možda i više od bilo kog drugog koji smo testirali do sada. 
    
   watchh5s.jpg
    
   Drugi razlog za ovakvu tvrdnju je integracija sa telefonom i notifikacijama iz iOS-a koja je usled zatvorenog ekosistema očekivano na višem nivou nego kod većine drugih proizvođača, pa je u većini slučajeva sat moguće koristiti i samostalno, pregledati ili odgovoriti na poruke, javiti se na poziv i sl. Za kucanje je na raspolaganju puna tastatura na ekranu, vrlo sitna, ali koja podržava swipe i uspešno predviđa reči, pa kucanje i nije toliko strašno kada se malo naviknete.
    
   Apple Watch 7 ima i nekih zanimljivih momenata poput npr. jutarnjeg brifinga koji vam nakon buđenja daje informacije o vremenskoj prognozi za taj dan, obavezama u rasporedu i sl, tajmeru za pranje ruku koji se automatski aktivira kada krenete da ih perete, kao i npr. podsećanje da se približava vreme za spavanje koje će nekim od korisnika koji umeju da se zaborave uveče biti od koristi. Takvih sitnica od kojih mnoge nismo viđali na drugim modelima je dosta, neke su korisne, neke verovatno samo određenim korisnicima, a dosta funkcija je potrebno izričito uključiti, pa preporučujemo onima koji se prvi put sreću sa Apple Watchom da temeljno pregledaju Watch aplikaciju na telefonu, jer je dosta toga neaktivno u startu, čak i nekih stvari koje se na modelima drugih proizvođača podrazumevaju, pretpostavljam zbog regulative privatnosti.
    
   watchh6s.jpg
    
   Pored pametnih funkcija tu je naravno i neizbežno praćenje fitness aktivnosti i zdravlja, a u tu svrhu Apple Watch koristi kombinaciju optičkog i EKG senzora, kao i GPS, akcelerometar, žiroskop, barometar i magnetometar – ukupno vrlo bogat set koji omogućuje praćenje raznih parametara, od sna, pulsa, zasićenja kiseonika u krvi i sl. I taman smo se ponadali da ćemo najzad videti kako EKG senzor radi na nekom satu sa ozbiljnom softverskom podrškom, kad ono za našu zemlju nije podržan. Da li mi to imamo strožiju regulativu od Evropske unije ili šta već, ali pomalo je razočarenje da jednu od glavnih funkcija nismo u mogućnosti da koristimo. U odbranu Apple-a, ista funkcija kod nas nije podržana ni na Galaxy Watch 4 seriji, mada taj sat recimo ima merenje pritiska i Body Composition, t.j. merenje procenta masti, mišića i kostiju, pa je ukupno ipak tehnički napredniji od Apple Watch-a, makar za nijansu.
    
   Moramo reći da mi je po pitanju ovih zdravstvenih parametara, nakon brojnih testiranih modela, Apple Watch dosta neobičan, jer većina drugih satova nudi dosta bolji pregled svega na jednom mestu, dok je kod Apple-a to malo razuđenije, pa je nešto u Watch, nešto u Health, a nešto u Fitness aplikaciji. Takođe, neke od stvari poput praćenja sna daju neke informacije, npr. vreme sna, puls tokom noći i učestanost disanja, ali napredniji parametri zahtevaju instalaciju aplikacija drugih kompanija, a praćenje stresa recimo nije ni moguće bez eksterne aplikacije. Ovakav pristup može biti dobar zbog izbora i konkurencije, ali i loš po pitanju kvaliteta dobijenih informacija, ili u nekim slučajevima potrebe da aplikaciju i platite da biste dobili bazičnu funkcionalnost koja je na mnogim modelima standard.
    
   Najbolje je naravno kada proizvođač, koji najbolje i poznaje svoj hardver kalibriše softver u startu, što se najbolje vidi kada je u pitanju praćenje pulsa na Apple Watchu tokom aktivnosti, koje je jedno od najboljih koje smo videli do sada, a to potvrđuju i neka poređenja na netu sa pravom medicinskom opremom. Takođe, pri trčanju na traci, kada sat nema asistenciju GPS-a u proceni pređene razdaljine, Apple Watch je sa svojom procenom bio za tri koplja ispred bilo kod drugog sata koji smo testirali, pokazujući vrlo približnu distancu kao i sama traka za trčanje, čak i pri promenljivoj brzini trčanja. S druge strane, sat ne omogućuje naknadnu kalibraciju distance kao neki drugi modeli, ali je dovoljno precizan da mu damo prednost u odnosu na modele koji imaju tu funkciju.
    
   watchh7s.jpg
    
   Podržanih aktivnosti je dosta, možda ne u ekstremnom broju poput nekih skorašnjih modela iz Kine koji samo što ne prate i one aktivnosti iz Squid Game serije, ali sve bitno je tu. Treba pohvaliti i automatsko prepoznavanje aktivnosti, pa je tako sat posle minut prepoznao vožnju biciklom i ponudio da je prati i beleži, kao i šetnju i trčanje. Vođene vežbe koje smo viđali na nekim drugim pametnim satovima su ovde dostupne u vidu Fitness+ opcije koja se plaća u vidu pretplate, ali koja istina nudi i dosta ozbiljniji pristup, sa kvalitetnom video produkcijom i puno raznih tipova vežbi koje su vam dostupne. Apple Watch nudi i neke parametre koje nismo viđali na bilo kom modelu do sada, poput npr. praćenja simetrije koraka uz pomoć iPhone-a koji nosite u džepu, brzine silaženja niz stepenice ili prosečnog hoda, praćenja buke u okolini i upozoravanja ako ona pređe nivo koji može štetiti sluhu i sl.
    
   Što se baterije tiče, ona je i dalje najveći problem pametnih satova i to po principu, što pametniji, to manje trajanje. Kako je ovo jedan od najpametnijih satova, trajanje baterije od oko dan i po normalnog korišćenja sa aktivnim always-on ekranom je verovatno očekivano, pa vas punjenje očekuje svaki ili svaki drugi dan, zavisno od rasporeda, a ako ste od onih avanturista koji odu u prirodu i nema ih po nedelju dana, ovo verovatno nije sat za vas. Pozitivna stvar za normalne korisnike je da je punjenje relativno brzo pa se sat za oko 60 minuta napuni u potpunosti, što je ok za dopunu dok ste npr. na poslu. Punjenje se vrši bežičnim putem, ali će vam za povezivanje kabla koji se dobija u pakovanju biti neophodan USB Type-C punjač, ili port.Sve u svemu, Apple Watch 7 je veoma dobar pametni sat koji u odnosu na konkurenciju ima svojih dobrih i manje dobrih strana, iako na iOS platformi možemo reći da praktično i nema konkurenciju. Jednostavno, ako ste korisnik iPhone-a, po našem mišljenju nema nikakvog smisla ići na bilo šta drugo, iako opcije postoje. Ako ste Android korisnik, ovo vas svakako neće ni zanimati, jer sat prosto ne radi van iPhone okruženja.
    

    
   Ono što nam je bilo interesantno je da i kada je pametni sat u pitanju, Apple ima drugačiji pristup koji istina prate još od prvog iPhone-a, gde ponude dobar hardver sa mnoštvom senzora, pa prepuste developerima aplikacija da naprave šta god zamisle. Klasično slobodno tržište koje uz dovoljno vremena na kraju često da više inovacija. Da li će tako biti i u ovom slučaju videćemo, ali posle 7 generacija, ne možemo reći da je Apple Watch najnapredniji pametni sat na tržištu, iako jeste u apsolutnom vrhu ponude.
    
   Što se cene tiče, na domaćem tržištu će vas Apple Watch 7 koštati 66800 dinara, t.j. 566€ za 45mm verziju koju smo imali na testu, ili oko 38€ manje za manju 41mm verziju. 
    
   Nadamo se da vam je ova naša recenzija bila jednako interesantna koliko je i nama bio zanimljiv taj prvi kontakt sa Apple Watchom, a očekujemo da u komentarima čujemo i vaša razmišljanja na temu Apple Watch-a i toga kako se on poredi sa nekim drugim modelima na tržištu.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi