Nothing Ear 1 (Video)

Nothing Ear 1 (Video)

Kompanija koja postoji svega godinu dana uspela je da za kratak period podigne prilično prašine svojim Nothing Ear 1 modelom bežičnih bubica. Da li je ovakva popularnost opravdana realnim kvalitetom i šta sve ove slušalice imaju da ponude, proverili smo u našoj recenziji.

  Sadržaj

   Moramo priznati da kada nam se na testu nađu još jedne od mnogobrojnih bežičnih bubica, inspiracija za pisanje baš i ne navire sama, jer smo do ovog trenutka probali toliko različitih modela, koji opet i nisu tako različiti – većina je zapravo vrlo slična, kako po dizajnu, tako i po funkcijama. Ali, ovo što vam predstavljamo danas je već imalo određenu reputaciju zbog koje smo bili znatiželjni.
    

    
   Pre oko dva meseca, na Youtube-u su nam u jednom danu počele iskakati redom recenzije stranih kolega za neke nove bubice sa sve bombastičnim naslovima, što nam je odmah zamirisalo na prilično agresivnu kampanju, pa smo odlučili da se isključimo iz toga i ni ne pogledamo o čemu se radi.
    
   Dva meseca kasnije, upravo te slušalice su nam se našle u redakciji, pa je možda i dobro što smo celu priču o tome preskočili, jer inače ne gledamo mnogo šta drugi rade, već volimo da nešto probamo sami, i lično steknem svoje mišljenje.U pitanju su naravno Nothing Ear 1, slušalice koje su zahvaljujući pametnoj kampanji privukle prilično pažnje na globalnom nivou, iako je u pitanju kompanija čiji je ovo prvi i za sada jedini proizvod i to zamislite osnovana pre samo godinu dana, u oktobru 2020.
    
   nothing1s.jpg
    
   Ako se pitate kako se to dolazi za godinu dana od nule do nečega o čemu su svi čuli, pa tajna je u tome da nije u pitanju što se kod nas kaže “tikva bez korena”, već iza svega stoji jedan od osnivača OnePlus-a, Carl Pei, koji je je nakon napuštanja kompanije osnovao sopstvenu. Ovaj Šveđanin kineskog porekla očigledno odlično poznaje biznis, pa je zanimljivo da je upravo u ovoj kategoriji prepoznao potencijal za prvi proizvod.
    
   Nothing Ear 1 su od starta reklamirane kao True Wireless bubice od 99 dolara koje pružaju praktično sve što i neki znatno skuplji modeli, pa hajde da vidimo da li ispunjavaju očekivanja i kako zapravo rade u praksi.
    
   U moru proizvoda ovog tipa je jako teško izdvojiti se na bilo koji način, ali svakako lakše dizajnom nego zvukom, čega su naravno bili svesni u ovoj kompaniji. U tu svrhu je angažovan popularni Teenage Engineering, Švedska kompanija koja je poznata kako po svojim izuzetno kreativnim proizvodima, tako i po radu za druge, npr. Ikeu i njihov Frekvens audio sistem koji smo vam takođe predstavili pre oko godinu i po dana.
    
   nothing2s.jpg
    
   Rezultat je očekivano vrlo specifičan i unikatan, sa prepoznatljivim retro-modernim stilom po kome je Teenage Engineering i prepoznatljiv. Naime, cela tema ovih slušalica, od samih bubica do kutije za punjenje je kombinacija providnih delova, bele plastike i metalnih akcenata, koja priznaćemo izgleda zanimljivije od klasične jednobojne plastike koja čini 99% modela na tržištu, iako možda neće biti baš po svačijem ukusu.
    
   Deo bubice koji ulazi u uvo je od sjajne bele plastike, kao i silikonski nastavci, dok je onaj produženi deo u kome se nalazi elektronika providan, što vam omogućuje da vidite deo štampane ploče, nešto što tech geekovima poput nas izgleda interesantno, tim pre što je sve vrlo pedantno napravljeno, čime se u kompaniji očigledno vrlo ponose. Detalji poput mikrofona, kontakata za punjenje i magneta koji svaku od slušalica drži u položaju u kutiji su metalizirani, a praktično jedini detalj u boji je crvena tačka na desnoj slušalici koja se nalazi i na njenom mestu u kutiji, naravno kako bi vam olakšalo vraćanje na pravo mesto bez pogađanja gde koja ide. Retro detalj u ovom slučaju je font na spoljnom delu slušalice koji podseća na matrične štampače, a koji se pojavljuje i na kutiji, kao i u mobilnoj aplikaciji.
    
   Sama kutija za nošenje je većim delom providna, sa izuzetkom dela u kome se nalaze baterija i elektronika koji je beo, sa sivom metalnom šarkom i magnetom koji kutiju drži zatvorenom. Kutija je umerenih dimenzija, ne među najmanjim koje smo videli, ali ne ni prevelika da smeta u džepu, a na njoj se nalazi i udubljenje za koje su mnogi pominjali da drži slušalice na mestu što nije baš tačno, jer one ni u otvorenoj kutiji ne mrdaju, već koje služi da bi se kutija lakše izvadila iz džepa ili torbe, ergonomski vrlo pametno rešenje.
    
   nothing3s.jpg
    
   Kad smo kod ergonomije, same slušalice jesu zaobljenih ivica, ali je onaj deo koji naleže na uvo izdužen po jednoj osi i odlično stoji u uvetu, pa je pasivna izolacija makar u našem slučaju zaista veoma dobra. Pritom slušalice su lagane, čvrsto stoje i nemaju tendenciju da ispadnu čak ni kada se oznojite posle dužeg trčanja, pa su Nothing Ear (1) odličan izbor za aktivne korisnike, uz to i IPX4 vodootporne.
    
   Na produženom delu slušalica se nalaze i kontrole na dodir, a kako bi se izbegla slučajna aktivacija kad npr. želite da namestite prstom slušalicu, jednostruki dodir ne služi ničemu, već se koriste samo dvostruki, trostruki i dugi pritisak. Doduše i pored toga će vam se desiti da nekad slučajno jednim dodirom aktivirate nešto, ali svakako znatno ređe.
    
   Moguće je odabrati i funkciju za trostruki i dugi pritisak nezavisno za obe slušalice, ali je lista mogućnosti vrlo ograničena, pa pomalo obesmišljava postojanje ove opcije.
   Ono što nam se dopalo je što je povlačenjem prsta duž slušalice u jednom ili drugom pravcu moguća i kontrola jačine, što je vrlo praktično i nešto što ne viđamo baš tako često na sličnim modelima.
    
   nothing4s.jpg
    
   Dugi pritisak podrazumevano menja modove aktivne redukcije buke za koju možemo reći da dosta dobro radi svoj posao, iako ne i u rangu par najboljih modela koje smo čuli. Na raspolaganju su vam dva nivoa, Light i Maximum, a aktivnu redukciju je moguće i isključiti i oslanjati se samo na pasivnu, najpre radi uštede baterije. Takođe, tu je i Transparency mod koji zaobilazi pasivnu izolaciju pružajući vam utisak da slušalice i nemate u ušima, a koji zaista radi izvanredno i omogućuje da čujete sve oko sebe skoro identično kao i kada izvadite slušalice.
    
   No, da se bacimo mi na ono najbitnije, a to je zvuk. U specifikaciji, Nothing navode da Ear 1 slušalice dolaze sa 11,6 mm dinamičkim driver zvučnicima sa grafenskom membranom, što zvuči obećavajuće. U praksi, pomenuto rešenje je u stanju da isporuči vrlo glasan i solidan zvuk, ali za koji ipak ne možemo reći da je među najboljim koje smo čuli u ovoj kategoriji. Najveća zamerka su blago akcentovane frekvencije u višem srednjem delu spektra zbog kojih vam se u prvi mah može učiniti da ima nešto više detalja, ali koje slušanje mogu učiniti zamornijim za uši na duže staze. Takođe, ostatak srednjeg spektra je nešto povučeniji, što i nije tako neuobičajeno, dok je bas zapravo solidno balansiran, ne preteran i sa prilično dobrim odzivom, prilično ravnim čak do oko 30Hz, nakon čega glasnoća blago opada do 20Hz. Umesto klasičnog ekvilajzera kojim biste mogli da malo prilagodite odziv, Nothing Ear 1 nude samo par predefinisanih modova, pa je pored podrazumevanog balansiranog tu još i opcija za više basa ili više visokih, koje zvuk samo odvode još dalje od ravnog odziva, mada će se nekome možda baš to i dopasti, pogotovo takozvanim basshead korisnicima.
    
   nothing5s.jpg
    
   Što se konekcije sa mobilnim uređajima i računarima tiče, u pitanju je Bluetooth 5.2, sa vrlo dobrim dometom, a za prenos zvuka se koriste SBC i AAC kodeci, pa ništa od nekih naprednijih opcija poput aptX koje nude veći bitrate i kvalitet. Ono što moramo pohvaliti je low latency mod koji je moguće uključiti u softveru, a koji omogućuje i vrlo nisko kašnjenje za gledanje videa ili igranje igara, nešto što nije baš karakteristika većine bežičnih bubica na tržištu.
    
   Obe slušalice nude nezavisnu konekciju, pa možete koristiti samo jednu bilo koju, ili obe, ali nam se povremeno dešavalo da desna slušalica ne uspostavi konekciju, što izgleda još uvek nije ispravljeno još od prvog firmware-a pre oko dva meseca.
    
   nothing6s.jpg
    
   Što se trajanja baterije tiče, same slušalice nude oko 4 sata neprekidnog slušanja, dok je ukupno trajanje sa baterijom u kutiji oko 24 sata sa aktivnom redukcijom buke ili 34 sata bez nje – korektna cifra, mada viđali smo i bolje u klasi. Ono što definitivno nismo viđali u klasi je opcija bežičnog punjenja koje je obično bilo rezervisano samo za modele koji su bar duplo skuplji, pa ako vam je taj način punjenja zgodniji od USB-C veze koja je takođe podržana, ovo je možda model za vas.Ukupno, za tih 99 dolara Nothing Ear 1 su vrlo dobra kupovina, iako u tom rangu cene postoji izbor dosta dobrih modela iz Huawei-a, LG-a, Panasonic-a, Xiaomi-a, JBL-a i drugih manje poznatih brendova. Solidan zvuk, vrlo dobar bas odziv, praktične kontrole, odlična ergonomija, vrlo dobra redukcija buke i bežično punjenje i dizajn koji izdvajaju ovaj model su solidna preporuka za one kojima se ove slušalice dopadnu na prvi pogled.
    

    
   Problem je što je cena ovog modela na našem tržištu trenutno 16.999 dinara, odnosno 144€, što ih svrstava u rang sa daleko ozbiljnijom konkurencijom poput Samsung Galaxy Buds Live, Honor Magic Earbuds i nekih Sony i Harman Kardon modela, pa je verovatno da će se za njih odlučiti najpre neko kome se njihov dizajn baš baš dopada.
    
   Očekujemo naravno da u komentarima čujemo i vaše mišljenje o ovom modelu, da li vam se dopada njihov izgled i da li biste i po kojoj ceni razmišljali o kupovini Nothing Ear (1).

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi