TCL Nxtwear G test - Bioskop samo za tvoje oči

TCL Nxtwear G test - Bioskop samo za tvoje oči

TCL NXTWear G pametne naočare donose drugačiji pristup od VR i AR modela, ali i praktičniji za većinu korisnika. O čemu se radi pogledajte u našoj recenziji.

  Sadržaj

   TCL NXTWear G je još jedan u nizu različitih i zanimljivih koncepata pametnih naočara koje se mahom razvijaju u VR i AR smeru. No ovog puta je TCL izašao sa bitno drugačijim pristupom, koji će većini aktuelnih korisnika možda biti i korisniji.

   TCL Nxtwear G test – Bioskop samo za tvoje oči

   Pozitivne ocene

   • Vrlo upotrebljiv uređaj u kombinaciji sa telefonom ili laptopom
   • Dobar kvalitet slike

   Negativne ocene

   • Udobnost nije na visokom nivou za dužu upotrebu
   • Ram blokira pogled na mali deo ekrana u uglovima

   Uređaj ogromnog potencijala koji bi u rafiniranijoj budućoj verziji mogao da postane standard u svačijoj torbi za uživanje i rad na velikom ekranu gde god se nalazili.

   Decenijama unazad u mnogim naučno-fantastičnim filmovima smo viđali likove koji nose neke izmišljene naočare koje su u mogućnosti da rade razne stvari i zamišljali kako bi bilo da to u budućnosti postane stvarnost. Ono što je započelo u mašti pisaca i u filmovima je napretkom tehnologije u protekloj deceniji počelo i da se pojavljuje u vidu realnih uređaja, najpre setova za virtuelnu realnost, ali i raznih prototipa AR naočara, odnosno onih za augmentiranu, t.j. unapređenu stvarnost.

   I kako to obično i biva sa inovacijama, viđali smo razne koncepte i različite pristupe, pri čemu je svaki od tih uređaja imao neku drugu ideju vodilju, ili drugi problem koji je pokušavao da reši. Npr. VR setovi su mahom fokusirani ili na gaming, ili razne vojne i industrijske primene, dok je AR pokušavao da bude interaktivna pametna pomoć u svakodnevnom životu.

   No, nekada su najjednostavnija rešenja zapravo i najpraktičnija u datom trenutku, a primer toga je TCL sa svojim Nextwear naočarima, koje smo prvi put videli kao koncept na IFA sajmu pre dve godine u Berlinu, a kao finalni proizvod na nedavnom mobilnom kongresu u Barseloni. Ovaj uređaj nije zamišljen kao nešto što će vam potpuno promeniti život, već kao nešto što će se u ovom trenutku uklopiti u vaše navike i učiniti vam neke stvari lakšim, jednostavnijim i praktičnijim.

   Ove godine, TCL je izašao i sa realnim uređajem koji je dostupan na tržištu, a koji je nazvan Nextwear G. U pitanju su naočare koje su zapravo zamišljene kao zamena za veliki ekran, odnosno projektovane da vam daju utisak gledanja 140” ekrana sa 4m razdaljine, dakle poput npr. nekog idealnog mesta u bioskopu, ali u potpunoj privatnosti. Koliko god ovo možda delovalo upitno korisno u vremenu kada smo praktično uvek okruženi ekranima, zapravo sam noseći ove naočare stalno sa sobom protekle nedelje bio u situaciji da ih koristim češće nego što sam to očekivao.

   Npr. želite da pogledate neki film, a da ne uznemiravate ukućane kasno uveče, imate jedan TV u kući, a neko gleda seriju, ili vam je jednostavno udobnije da se pred spavanje izvalite u krevet nego pred TV, pogledate ono što želite, skinete naočare i spavate. Takođe, s obzirom na to da su u pitanju naočare koje su lako prenosive, možete npr. gledati seriju dok se vozite autobusom ili avionom ili ste na nekoj pauzi na poslu u parku – bukvalno prenosni bioskop gde god se nađete.

   Verujemo da vam ovo već zvuči suviše dobro, ali ovo nije reklama, pa ni sve nije baš idealno u realnoj upotrebi. No, krenimo redom, pa ćemo doći i do toga.

   TCL Nxtwear G – Dizajn

   Najpre, recimo da naočare dolaze u futroli za nošenje koja je veličine nekih manjih prenosnih bluetooth zvučnika, korektnih dimenzija za prenosivost – ne baš džep, ali torbu i ranac svakako, a opet dovoljno robustna da zaštiti naočare za koje ne bismo rekli da su baš krhke – naprotiv, ali su ipak osetljiva tehnika. U kutiji vas u posebnoj pregradi očekuju i uputstvo za upotrebu, krpica za brisanje, magnetni dodatak za stakla sa dioptrijom kao i dva dodatka različite veličine koja naležu na nos – treći se nalazi na samim naočarima.

   Naočare su relativno jednostavnog izgleda, sa crnim piano black polikarbonatnim “staklima” i spoljnim ivicama nosača oko ušiju u istom dizajnu. Sve unutrašnje površine, odnosno one koje mogu doći u dodir sa kožom su gumirane i prijatne na dodir, mada se vrlo lako umaste od kože, pa ćete ih verovatno često briskati ako želite da izgledaju uredno.

   Što se udobnosti na glavi tiče, rekli bismo da je širina prilagođena manjim i srednjim veličinama glave, pa mislim da bi iole glavatiji korisnici verovatno imali problema i da stave ovaj model – rastežu se malo, ali nisu baš fleksibilne. Na mojoj glavi M veličine je pritisak sa strane blag, pa naočare nisu bile neudobne u tom smislu, kao uostalom ni po pitanju težine, iako je u pitanju 100g, plus još 30g za kabl, koji je moram reći smešten na pogrešno mesto.

   Umesto da se prostire kroz vrh nosača, on iz njega izlazi ranije, pa će zavisno od obima glave biti verovatno tik iza uveta ili ga i dodirivati, što je moglo biti izbegnuto. Problem je zapravo što je kabl, koji provodi i sliku i napajanje morao biti većeg promera, pa je samim tim i krući u odnosu na npr. kablove na slušalicama, što baš ne doprinosi udobnosti.

   Kabl je dugačak 1.2m, što je dovoljno za povezivanje sa telefonom, ili laptopom, ali ne i za desktop računar koji vam se nalazi pored stola. Kad smo kod toga, iako je teoretski podržano povezivanje sa svim USB Type-C portovima koji podržavaju AltDP mod rada, naočari su radile sa Samsung Galaxy S20+ telefonom i Lenovo Legion 5 laptopom koji smo imali u redakciji, ali ne i sa desktop računarom koji ima Thunderbolt 3 portove koji podržavaju DisplayPort.

   Utisci pri korišćenju

   Hajde da kažemo kako TCL Nextwear G zapravo radi. Na gornjoj površini naočara sa unutrašnje strane se nalaze dva OLED ekrana, odnosno Micro OLED kako ih TCL naziva zbog minijaturne veličine, a od kojih svaki projektuje sliku Full HD rezolucije sa osvežavanjem od 60Hz. Oči korisnika zapravo gledaju kroz stakla koja su postavljena pod uglom od 45 stepeni i praktično vide projekciju pomenutih ekrana, a dve slike se naravno kombinuju u mozgu, dajući utisak jednog velikog ekrana.

   Podržan je i 3D mod rada, ali on trenutno ne radi, već se njegovom aktivacijom samo zabaguje ekran, pa to verovatno čeka neko ažuriranje softvera. Ono što je zanimljivo kod ovog uređaja je što pored slike sa telefona ili računara ispred sebe vidite i dosta okoline ispod samih naočara, pa je praktično moguće hodati sa njima i gledati seriju usput. Svakako nije baš pametno ići ulicom i gledati nešto na njima, ali je teoretski moguće.

   Zbog ovakvog položaja naočare na glavi i ne izgledaju baš kao regularne naočare za sunce, malo bi vas gledali čudno na ulici, ali je on svakako praktičniji od onog potpuno zatvorenog, jer otvara mogućnost da recimo naočare na laptopu koristite kao dodatni ekran, pa tako imate potpuno prenosni sistem sa dva monitora, što je fenomenalna stvar za one koji dosta rade u pokretu, a navikli su na puno radnog prostora.

   Usled određenog prostora između ekrana i stakala, utisak koji TCL Nextwear G ostavljaju se razlikuje od VR-a i zapravo zaista podseća na prizor koji imate u bioskopu, sa platnom koje zauzima praktično čitavo vidno polje i malo prostora oko njega. Ovde dolazimo do jedne zamerke, a to je da interna struktura naočara, sa tradicionalnim zaobljenim ivicama naročito sa donje strane, nije baš idealno prilagođena pravougaonom polju ekrana, pa naočare zahtevaju da ih baš namaknete na nos kako biste imali neometan vidik celog ekrana, konkretno donje ivice i uglova ekrana.

   Tu u igru ulazi i pomenuti dodatak koji se oslanja na nos, pa u idealnom položaju, koji moram reći ne ostavlja baš mnogo mesta za mrdanje, naočare postaju neudobne za duže nošenje, jer dodatak baš ume da steže i žulja. Naočare je moguće koristiti i bez njega, ali onda nema preterano pomeranja pri gledanju, jer neće ostajati u poziciji onako kako je predviđeno.

   Kad pominjemo pomeranje, još jedna razlika u odnosu na VR je što je ovde slika fiksirana, odnosno ne pomera se kako okrećete glavu, već vam je uvek ispred očiju u istom položaju. Iz tog razloga je gledanje i prijatnije kada se ne pomerate previše. Nextwear G zapravo imaju u sebi akcelerometar, žiroskop i magnetni i senzor blizine, pa je teoretski moguće da se u nekom budućem softveru omogući i pomeranje u VR stilu.

   TCL Nxtwear G – Slika i zvuk

   Što se slike tiče, ona je zapravo veoma dobra, jer dvostruki Full HD OLED nudi dosta živu sliku sa dovoljnom oštrinom da po tom pitanju nemamo nikakve zamerke. Nikakve, makar kad je u pitanju sredina ekrana, jer je usled konstrukcije i optike fokus (koji nije moguće podešavati) vrlo zavisi od položaja naočara, pa na vrhu i ka uglovima ekrana slika često ume da bude mutnija nego u sredini.

   Dakle, moguće je uživati u slici, ali zahteva da naočare postavite u idealan položaj. Maksimalna svetlina se ne navodi u specifikacijama, ali bismo rekli da ona nije na nekom visokom HDR nivou, već možda u rangu onoga što bi pružao ekvivalentni HDR400 sertifikovan OLED ekran, a moguće je i podešavati je u 4 nivoa ako ne želite baš previše sjajan prikaz.

   No, pored slike, TCL Nextwear G podržava i zvuk, koji takođe ima svojih dobrih i ne tako dobrih strana. Dobra, zapravo sjajna, je zvučna slika, odnosno pozicioniranje koje je izvanredno, pa je pravo uživanje gledati neki film ili seriju i zvukove čuti tačno iz pravca iz koga treba da dolaze, ispred iza, sa strane, vrlo jasno pozicionirane. Frekventni balans je korektan, mada ne treba baš očekivati rezultate kakve bi vam dale iole bolje slušalice, pa čak i zvučnik na Galaxy S20+.

   Basa nema previše, a i nivo izobličenja je veći nego što bismo očekivali od nečega što je finalni proizvod . Možete naravno koristiti i neke true wireless slušalice u kombinaciji sa ovim uređajem i dobiti kvalitetniji zvuk, ali mislim da je za filmove integrisani zvuk zapravo ipak bolja opcija zbog sjajnog okružujućeg zvuka.

   Ukoliko Nextwear G povezujete sa mobilnim telefonom, u prodavnici aplikacija je dostupna Smart Glasses aplikacija u kojoj je moguće ažuriranje firmware-a, podešavanje osvetljenja i prebacivanje u 3D mod. Zanimljivo, pri povezivanju na Galaxy S20+ telefon pokreće DeX mod, pa praktično i u tom slučaju imate dva ekrana, ili jedan ekran na naočarima plus touchpad na ekranu telefona, što je iznenađujuće praktična kombinacija.

   TCL Nxtwear G – Zaključak i cena

   Sve u svemu, TCL Nextwear G je proizvod koji i u ovom trenutku može biti vrlo praktičan i koristan određenoj grupi korisnika, najpre onim koji su dosta u pokretu, a žele udobnost dodatnog ekrana ili mogućnost gledanja filmova i serija na mobilnom telefonu tokom putovanja, ali u potpunoj privatnosti.

   Za jedan finalni proizvod imamo i dosta zamerki, najpre po pitanju udobnosti, uskog opsega idealnog položaja na glavi i nekih softverskih bagova, ali su ove naočari nešto što bismo najpre mogli uporediti sa situacijom sa savitljivim mobilnim telefonima – prva generacija je više tehnološki demo, dok naredne donose zreliji i upotrebljiviji proizvod.

   Za očekivati je da slično bude i sa nekim budućim Nextwear proizvodima, a potencijal je apsolutno tu – lično mislim da je ovo nosivi uređaj koji bi po popularnosti mogao biti u rangu True Wireless slušalica jednog dana i u kome bi svaki korisnik mobilnog telefona umeo da uživa.

   Što se cene tiče, ovaj model se neće naći u prodaji kod nas, pa je ova recenzija više tehnološki demo, a u inostranstvu košta oko 600€. Dobra vest je da je najavljeno da ćemo na domaćem tržištu videti novi i unapređeni model, nadamo se po sličnoj ceni.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi