TCL C725 Android TV test - Bitno unapređen

TCL C725 Android TV test - Bitno unapređen

TCL C725 Android TV je naslednik popularnog C715 modela i donosi bitna unapređenja. Šta sve ima da ponudi, pogledajte u našoj recenziji.

  Sadržaj

   TCL C725 Android TV je naslednik na domaćem tržištu izuzetno popularnog TCL C715 modela koji je svojim karakteristikama privukao pažnju mnogih korisnika. U odnosu na svog prethodnika, TCL C725 donosi neka bitna unapređenja i poboljšanja. Pogledajmo kako se ponaša u praksi i šta sve ima da ponudi.

   TCL C725 Android TV test – Bitno unapređen

   Pozitivne ocene

   • Android platforma 
   • Quantum Dot
   • Solidan MEMC

   Negativne ocene

   • Zahteva ažiriranje firmware-a kako bi se dobile dobre performanse

   TV koji u svojoj klasi nudi par naprednijih funkcija i mogućnosti, a koji i pored par nedostataka uspeva da ostavi dosta dobar utisak.

   Kineski gigant TCL ne treba posebno predstavljati, jer je u pitanju jedan od vodećih proizvođača u svetu kada su u pitanju televizori, ali i kompanija koja je u samom vrhu prisutna u mnogim segmentima potrošačke elektronike. Iako su u svetu broj 3 po broju prodatih televizora i na putu da preteknu čak i LG, dugo smo čekali da se TCL pojavi i na našem tržištu kada su TV uređaji u pitanju.

   Za dve godine koliko su prisutni kod nas imali smo prilike da testiramo nekoliko modela, uključujući i veoma popularni C715 za koji je vladalo veliko interesovanje i koji je postao izbor i priličnog broja korisnika našeg foruma. U pitanju je bio TV sa zanimljivom kombinacijom vrlo dobrog dizajna i izrade, Android operativnog sistema i Quantum Dot panela, što je u to vreme bilo jedinstveno u toj klasi, pa popularnost C715 i ne treba da čudi.

   TCL je kako nama, tako i korisnicima zagolicao maštu, pa smo svi dugo očekivali da vidimo i naslednika tog modela u vidu C725 koji je na papiru obećavao neka bitna unapređenja, ali i potencijalno rešavanje nekih problema koji su mučili njegovog prethodnika. Iako je on objavljen još 2021. da li zbog opšte krize dobavljivosti ili nečeg drugog, tek C725 se kod nas na tržištu pojavio za priličnim zakašnjenjem, još malo većim sa pristizanjem u našu redakciju, ali smo najzad u prilici da testiramo ovaj model u njegovoj 55” verziji i vidimo šta on to ima da ponudi.

   Da kažemo odmah da je ovaj model dostupan u 5 veličina, 4 kod nas u trenutku testa, a njihove cene su oko 55.000 dinara, odnosno 466€ za 43”, oko 65.000 dinara t.j. 550€ za 50”, oko 75000 dinara ili 635€ za 55” i 125.000 dinara t.j. oko 1060€ za 65”. Dakle neka srednja klasa koja je pristupačna onima koji žele dobar TV, ali ne žele baš da se razmeću.

   TCL C725 – Dizajn, konektori

   Po pitanju dizajna TCL C725 izgleda jednostavno, a moderno i to najpre zahvaljujući izboru materijala. Naime, najveći deo TV-a je izrađen od metala, što je pogotovo pohvalno za ovu klasu, a omogućilo je odličnu čvrstinu i pored tankih okvira i profila. Zbog jednostavnosti dizajna ne možemo reći da TV izgleda preterano “skupo”, ali svakako izgleda lepo i na dodir sve ostavlja odličan utisak.

   Jednostavnost doduše ima i praktičnu prednost, jer vam bukvalno ništa ne ometa pogled na sam sadržaj – tu je samo vrlo tanak okvir ekrana od oko 1mm širine sa umerenom dodatnom marginom od oko 5mm i prilično tanka donja lajsna. Okvir je izrađen od crno anodiziranog metala sa glatkom površinom, dok je donja lajsna od golog aluminijuma sa brušenom teksturom.

   Praktično jedino što se izdvaja na prednjoj površini i što dodaje neki specifičan stil je dodatak poput mini soundbara od 20cm ispod sredine panela, koji je prekriven tkaninom sa sivim i crnim nitima. Kad smo kod stila, C725 dolazi sa postoljem u vidu dva odvojena profila od livenog metala, a koje je moguće postaviti ka spoljnim ivicama ili bliže sredini, pa TV možete prilagoditi podlozi, ali i stilu koji vam se više dopada.

   Zanimljivo je da su na ovom modelu, za razliku od praktično svih ostalih koje smo viđali sa ovakvim postoljem, nožice postavljene pod pravim uglom u odnosu na panel, što je osveženje i nama se jako dopalo pogotovo u položaju bliže sredini. Sve u svemu, vrlo dobar izgled i izrada za ovu klasu. Poleđina TV-a je takođe od metala, pokrivena limenim profilom na koji je dodato i plastično kućište za elektroniku i konektore.

   Svi konektori su grupisani u jednu sekciju dostupnu sa desnog boka, što je vrlo praktično rešenje, a u njoj vas očekuju 3 HDMI porta, po jedan USB 2.0 i 3.0, LAN port, antenski i satelitski konektori, kompozitni audio i video konektor, izlazi za digitalni optički i 3.5mm analogni zvuk i CI+ slot. HDMI portovi su u verziji 2.0, mada su podržane dve HDMI 2.1 funkcije u vidu eARC-a i Auto Low Latency moda.

   Kad pominjemo latenciju, input lag smo izmerili na vrlo dobrih 10.5ms. Kako je osvežavanje panela 60Hz, HDMI 2.1 ne bi ni imao previše smisla, pa jedino što nedostaje je podrška za varijabilno osvežavanje – bilo bi lepo da je tu, ali za većinu onih koji žele da povežu konzolu na TV to i nije tako bitna stavka.

   Panel i slika

   Što se slike tiče, TCL C725 ima određenih aduta koji bi ga trebali izdvojiti u ovoj klasi. Najpre činjenica da koristi panel VA tipa, koji smo u protekle dve godine ređe viđali od IPS-a, a koji pruža izuzetno visok statički kontrast, čak i za VA standarde – u našem testu sa naizmeničnim crnim i belim poljima smo izmerili čak do 6288:1 što je izvanredno i bar jedno 5x više od prosečnog IPS modela.

   Istina, uglovi gledanja nisu savršeni, mada su korektni, na nivou proseka za VA. Uniformnost panela je solidna, ali je kada se zagledate malo na čisto sivoj pozadini primetan patern rasporeda dioda pozadinskog osvetljenja u vidu vertikalnih linija, koji ne smeta, odnosno nije vidljiv pri normalnom gledanju sadržaja.

   Kada pominjemo pozadinsko osvetljenje, u pitanju je Direct LED sistem, ali bez lokalnog zatamnjivanja, što je i očekivano za ovu klasu u kojoj ćemo na to verovatno morati da sačekamo još par godina. TV doduše poseduje dinamičku kontrolu ukupnog osvetljenja i u stanju je i da ga u potpunosti ugasi po potrebi.

   Maksimalno osvetljenje koje smo izmerili je iznosilo 396.2 nita u SDR i zanimljivo 337.2 nita u HDR modu, dakle dosta svetao SDR za gledanje u osvetljenim prostorijama, ali ne očekujte pravi HDR. Ipak, s obzirom na visok kontrast samog panela i korektno mapiranje, kao i prisustvo Quantum Dot filterskog sloja, HDR sadržaji izgledaju dosta dobro, koliko je to moguće bez blizu 1000 nita i lokalnog zatamnjivanja.

   Quantum Dot ima pozitivan uticaj na reprodukciju boja, pa je prikaz relativno živ i sa prijatnim zasićenjem boja, a panel koji prikazuje deset bita po kanalu boje uz upotrebu FRC-a je u stanju da pokrije solidnih 88.2% DCI-P3 spektra – dakle ne baš na nivou boljih Quantum Dot modela, ali dosta dobro. Što se preciznosti prikaza tiče, on je najviši u Movie modu sa izmerenim Delta E odstupanjem od pristojnih 3.3, a solidan je i u Game modu sa 3.8, što je dobra vest za one koji žele da povežu konzolu ili PC.

   Dakle, panel i ono oko njega je po performansama vrlo blizu onoga što je nudio i C715, možda za nijansu bolje tu i tamo, što je potpuno ok jer je i C715 po tom pitanju bio odličan za ovu klasu, ali je ono gde novi model pravi razliku vezano za procesiranje slike gde su načinjena velika unapređenja.

   Procesiranje slike

   Najpre, tu je set algoritama koje TCL naziva AiPQ Engine koji može prilagođavati prikaz boja i osvetljenja, takozvani tone mapping konkretnim sadržajima i scenama, što je nešto što smo postaje nezaobilazno u današnje vreme za svaki bolji TV. Ne možemo reći da je ovo izvedeno baš na nivou Samsunga ili LG-a, ali je svakako unapređenje.

   Takođe, u odnosu na C715 je unapređen i prikaz gradijenata boja koji je dosta glatkiji na ovom modelu. Druga izuzetno bitna stvar je dodatak MEMC-a, odnosno procesiranja kretanja za koje možemo reći da je čak vrlo dobro i da odlično pegla trzanje i nudi dosta glatkiji prikaz videa, pogotovo onih sa 24 slike u sekundi, poput većine filmova.

   Ovo je jedna od funkcija koju smatramo esencijalnom za dobar TV i izuzetno korisnom za svakodnevno korišćenje, a koja C725 čini praktično klasom iznad prošlogodišnjeg modela. Ona je u ovom slučaju je izvedena u vidu jednog slajdera kojim možete kontrolisati koliko agresivno će biti umanjeno trzanje, odnosno koliko glatak prikaz želite, pri čemu je na maksimumu dostižna glatkoća soap-opera efekta.

   Tu je i dodatna Clear LED Motion opcija koja aktivira strobovanje pozadinskog osvetljenja za unapređenje odziva kada želite najjasniji prikaz brzih sadržaja. Ona neće baš odgovarati svima jer uzrokuje treperenje na koje je neko osetjiviji, a neko ga i ne primećuje, pa će korisnost opcije zavisiti od korisnika, ali je potencijalno svakako vrlo korisna za gaming ili gledanje sportskih sadržaja.

   Kad pominjemo sport, od predstojeće sezone najveći deo najzanimljivijih liga u mnogim sportovima se nalazi na Arena Sportu koji je dostupan i putem Hipernet TV servisa naših prijatelja iz Yettel-a. Ukupno, kvalitet slike koju nudi TCL C725 je veoma dobar za ovu klasu i oni koji žele TV dobrog prikaza, sa svim esencijalnim stvarima koje unapređuju prikaz, a bez nekih dodataka koji značajnije podižu cenu će sa ovim modelom svakako biti zadovoljni.

   TCL C725 – Zvuk

   Što se zvuka tiče, rešenje snage od 2x10W potpisuje Onkyo, ali je ono integrisano u TV i korektnog kvaliteta – nemamo neke bitne zamerke, pogotovo za ovu klasu, ali vas neće ni oboriti s nogu. Frekventni balans je ok uz par akcenata u srednjem delu spektra koji ne doprinose utisku, a bas nije nametljiv, ali ga ima, prostire se do oko 40Hz, mada opada sa glasnoćom ispod oko 80Hz.

   Opcija vezanih za zvuk ima prilično, od predefinisanih modova zvuka do raznih poboljšanja za bas, govor i sl, ali je zanimljivo da su one nekad dostupne u meniju, a nekada ih jednostavno nema, što ne možemo baš da objasnimo, a verovatno ni onaj ko je pisao softver. Srećom, jedina opcija koja će vam realno i trebati je tu stalno, a u pitanju je Dolby Atmos procesiranje koje nam se dopada jer daje ovom modelu malo moderniji HiFi šmek koji će većina korisnika verovatno preferirati.

   Smart TV platforma, hardver

   Ono što je bio jedan od glavnih razloga popularnosti prošlogodišnjeg modela je i Android TV platforma, koja je i ovog puta tu i to u verziji 11. Interfejs TV-a je klasičan Android TV, bez nekih bitnih izmena, ali je TCL uključio i neke sopstvene aplikacije koje će napredniji korisnici možda smatrati bloatware-om, ali mislim da će običnim korisnicima one zapravo biti od koristi.

   Tu najpre mislim na MagiConnect odnosno nekadašnji T-Cast za lako povezivanje sa računarima i mobilnim uređajima radi projektovanja slike, TCL Channel koji daje predloge sadržaja u vidu potencijalno korisnih aplikacija, a ujedno služi i kao dodatni launcher aplikacija, kao i Game Center koji je odlično osmišljen i možda i pravi primer kako bi igranje na pametnom TV-u trebalo da izgleda.

   Naime, dobar deo igara koje se nude u ovoj aplikaciji je moguće igrati ili putem daljinskog ili putem AirConsole aplikacije koja mobilni telefon pretvara u interaktivni kontroler i to do 8 igrača istovremeno. Samim tim vam nije potreban gamepad ili bilo šta dodatno, već cela porodica ili društvo može uživati u igrama odmah.

   Pored toga, selekcija igara je takva da je prilagođena porodičnoj ili društvenoj zabavi i zaista moramo pohvaliti TCL za ovo – odlično osmišljeno i realizovano. Uz malu ogradu doduše – da biste uživali u igrama kako dolikuje, biće vam potrebna poslednja verzija firmware-a za TV koja je tek u trenutku završetka ovog testa postala dostupna u meniju, a inače je bilo potrebno instalirati je sa diska.

   Bez ovog ažuriranja, performanse u 3D igrama su jako loše, dok sa njim postaju dovoljno upotrebljive da se možete zabaviti sa pristojnim ugođajem. C725 poput njegovog prethodnika pokreće Realtek RTD2851 quad core čipset, ali sa 2GB RAM-a i Mali-G31 grafikom. Dakle manje radne memorije, ali brža grafika sa manje jezgara i ukupno boljim performansama.

   Ove sitne promene su verovatno napravljene radi ispravljanja nedostataka prethodnog modela u vidu sporog odziva sistema i problema pri reprodukovanju zahtevnijih video fajlova i zaista na C725 nismo naišli na to, pa možemo reći da je ukupno znatno bolji i upotrebljiviji TV za prosečnog korisnika i pored ne baš impresivnih 3D performansi, pogotovo što uz 10GB skladišne memorije ima dovoljno mesta za igre i aplikacije.

   Interesantno je i da su na našem tržištu izgleda dostupne dve različite podvarijante ovog TV-a, koje koriste firmware sa MT02 i MT05 oznakom, što ukazuje i na dva različita čipseta, ali nismo sigurni ima li neke razlike u performansama između njih.
   Performanse samog interfejsa su vrlo korektne, pa korišćenje TV-a za svakodnevne zadatke pruža dobro iskustvo.

   Kontrola interfejsa se obavlja putem jednog od dva daljinca koje dobijate u pakovanju, što je nešto što iskreno nismo očekivali u ovoj klasi. Jedan je klasičan, relativno tanak i zgodan, sa standardnim tasterima i najbitnijim prečicama, a drugi sveden i znatno kompaktniji, kakve smo često viđali na Android TV boxovima, sa minimalnim brojem tastera, ali i podrškom za glasovnu kontrolu, a mesta se našlo i za taster koji poziva brzi meni, što znatno olakšava bilo kakve promene u hodu vezane za sliku ili zvuk.

   Oba daljinca imaju tastere solidnog kvaliteta sa kratkim hodom i jasnim klikom.
   Ukupno, vrlo dobra implementacija Androida i sviđa nam se kako je to TCL zamislio – ovoj platformi kao da nekada i fali malo kreativnosti, a ne koriste baš svi proizvođači to da malo unaprede korisničko iskustvo.

   TCL C725 – Utisci i cena

   Kad se sve sabere, TCL C725 je bitno unapređenje u odnosu na prošlogodišnji model i ukupno dosta dobar TV za svoju klasu – više nego korektna slika sa dodatkom Quantum Dot-a i dobrim prikazom kretanja, solidan zvuk i pametne mogućnosti koje mogu pružiti dosta zabave za celu porodicu. Ima tu nekih zamerki koje očekujemo da će možda ispraviti ovogodišnji C735, ali one nisu tolike da bi pokvarile ukupno više nego pozitivan utisak.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Dell G16 7630 (2023) test - brz i glomazan