TCL NXTPAPER 10s tablet & eBook reader

TCL NXTPAPER 10s tablet & eBook reader

TCL NXTPAPER 10s je uređaj koji kombinuje klasični Android tablet ali i čitač elektronskih knjiga koji usput može poslužiti i čitanje skripti sa fakulteta

  Sadržaj
   TCL NXTPAPER 10s tablet & eBook reader

   Pozitivne ocene

   • Kombinacija Android tablet i eBook reader uređaja
   • Pasivna olovka sa kojom možete pisati
   • Zaštita vida kod dugotrajnog rada
   • Zgodan za učenje, čitanje skripti
   • Cena

   Negativne ocene

   • Neubedljiv kontrast

   TCL NXTPAPER 10s je krajnje zanimljiv tablet uređaj dvostruke prirode. Može da služi kao eBook reader za čitanje elektronskih knjiga i dokumenata. Možete pisati po njemu kao na digitalnoj svesci. Kada vam je toga dosta, koristitie ga kao bilo koji Android tablet, ali uz određene kompromise…

   Danas vam predstavljamo jedan zanimljiv mobilni uređaj. U pitanju je TCL tablet pod nazivom NXTPAPER 10s. Prvi put je predstavljen na ovogodišnjem sajmu potrošačke elektronike u Las Vegasu i odmah je privukao pažnju i osvojio nagrade. Po čemu je uopšte ovaj tablet poseban?

   Kao što mu naziv NXTPAPER sugeriše, u pitanju je ekran koji bi trebao u najkraćem da bude neka vrsta elektronske verzije papira, hartije. Možda zvuči čudno ali ovaj uređaj koristi specifičnu izradu ekrana. Ona se ogleda u izrazito matiranoj površini i neuobičajno maloj emisiji plavog led svetla. Zbog toga u njega možete gledati skoro ceo dan, bez ikakvih posledica u vidu zamora očiju, suzenja i sličnih efekata.

   TCL NXTPAPER 10s – karakteristike

   Jednom rečju ovaj TCL je eBook reader nove generacije. Raspolaže laminiranim IPS ekranom dijagonale 10.1 inča sa LED pozadinskim osvetljenjem. Njegova specifičnost je u tome što se sastoji iz više slojeva sa posebno izraženim matiranim površinskim slojem ekrana, nalik teksturi papira.

   Na taj način predstavlja napredniju alternativu klasičnim e-čitačima, ali sa dodatkom Android OS-a poput jednog najobičnijeg tablet računara. Zapravo spaja najbolje od oba uređaja.

   Višeslojni aspekt ekrana podrazumeva filtriranje plavog spektra LED svetla softverskim i hardverskim rešenjima. Poseban sloj ekrana ima zadatak da prelama i rasprši refleksiju pozadinskih svetlosnih izvora, čime stvara manje zamoran osećaj prilikom dugotrajnog čitanja.

   Sledeći sloj je jako matirana prevlaka koja dodatno štiti u uslovima korišćenja uređaja pod jakim svetlom. Bilo da je u pitanju jako dnevno svetlo na otvorenom ili intezivno osvetljenje u zatvorenom prostoru. Sve ovo pravi ključnu razliku u odnosu na klasične tablet ekrane sa “glossy” premazom.

   Na ovaj način se filtrira emisija svetla na talasnim dužinama koje su štetne za vaše oko i smanjuje ga čak za 73%. Rigorozniji kriterijum čak i od trenutnog važećeg TUV standarda sa zahtevom za redukciju 50% Blue LED emisije. Inače, skrećemo još jednom pažnju da je ovo zapravo LCD ekran sa klasičnim sistemom LED pozadinskog osvetljenja i da se ne radi o “front-lite” reflektujućoj tehnologiji.

   Lepo zvuči, ali kako radi u praksi

   Kako ovaj hibridni table izgleda i radi u realnom svetu svakodnevnog korišćenja? Iskreno, vrlo čudno na prvi pogled. Defintivno zahteva određeno vreme privikavanja.

   Površinski filter je ekstremno matiran, ali zato u velikoj meri uspeva da prikaže relativno normalan kolor. Ipak, intezitet i dinamika boja deluju drugačije. Nema onog efekta žutila i tople crvenkaste nijanse koji se javlja kao posledica aktiviranja softverske redukcije Blue LED svetla. Zapravo to se javlja samo kad uključite dotičnu opciju u Android softveru.

   Međutim, sa druge strane zbog naglašenog efekta neutralisanja refleksije, ova mat površina kod osoba sa slabijim vidom i većom dioptrijom izaziva osećaj zamućenja. Naročito je izražen kod sitnijeg teksta i karaktera.

   Istovremeno je površina ekrana vrlo prijatna pod prstom. Ekran moramo pohvaliti zbog zaista dobre osetljivosti na komande dodira. Sa druge strane zamerka je da se masnice bukvalno lepe za matiranu površinu i u tom pogledu je veoma osetljiv na površinsku nečistoću.

   Takođe, primetan je i efekat koji zbog difuzije pozadinskog izvora svetlosti, izaziva efekat mlečnog belila na većoj površini ekrana što otežava raspoznavanje detalja. To se naročito dešava kod prikaza teksta ili kada gledate mračne scene u filmovima.

   Kontrast bi morao biti bolji. Inače, ekran prikazuje 1200×1920 piksela i izmerili smo maksimalno osvetljenje od 100-120 nita. Ekran nije naročito brz što se posebno odnosi na “Reading mod” kada prelazi u režim monohromatskog prikaza.

   Propratna pojava ovog poteza je da svetle površine dobijaju izrazito crvenu nijansu koje u slučaju brzog skrolovanja daju efekat kao da je tekst podvučen crvenim linijama. Nije mnogo brži ni u standardnom modu.

   TCL NXTPAPER 10s – dizajn

   Uglavnom, morate videti ovaj ekran na delu i provesti određeno vreme radeći na njemu da bi doneli konačni sud. Od tog utiska će na kraju zavisiti da li ćete kupiti ovaj uređaj ili ne. Uglavnom što duže gledate u njega, to se oko bolje privikava i utisak je tokom vremena sve bolji i bolji. Zanimljiv je efekat da se ekran polako budi nakon uključivanja iz sleep moda, kao nekada televizori sa lampama.

   Inače, TCL NXTPAPER 10S dobro leži u ruci. Nekako deluje kompaktnije od sličnih modela iste dijagonale. Njegove tačne dimenzije bi bile 241 x 158.6 x 8.3 mm. Takođe, materijal kućišta uređaja od kvalitetne ABS plastike, ostavlja otisak brušene površine koja dobro leži u ruci.

   Nije ni preterano težak sa svojih 490 grama. Jedina uslovna zamerka su nešto deblji okviri crnih površina oko ivice ekrana. Tu se smestila i prednja kamera rezolucije 5 MP koju ćete mahom koristiti za video poziv. Ona na zadnjoj strani rezolucije 8 MP namenjena za fotografije i snimanje video klipova je sasvim solidnog kvaliteta.

   Hardver

   Kada govorimo o hardveru, nema tako moćan čipset kao najnovij tablet računari, jer treba imati u vidu njegovu primarnu namenu e-Book reader uređaja, pa tek onda dodatne uloge nekog tablet računara.

   Za tu svrhu je ugrađen MediaTek MT8768E sa osam jezgara klase Cortex A53 i PowerVR grafikom koja hardverski dekodira H.264 i H265 video formate u Full HD rezoluciji i 30 frejmova u sekundi. Sasvim je dorastao zadatku ciljane namene. Čak i više od toga, jer će u tablet modu zadovoljiti većinu prosečno zahtevnih korisnika.

   Raspolaže sa 64 GB prostora za čuvanje podataka i 4 GB RAM-a. Možete ga proširiti sa micro SD karticom maksimalnog kapaciteta 256 GB. Nabrojani hardver pokreće Andorid 11 verziju operativnog sistema preko koga se nalazi TCL User interface layer.

   Zvuk je tek solidan, iako poseduje dva para otvora za zvučnike samo oni na višoj horizontalnoj ravni su zapravo pozicija zvučnika. Zvučnik na desnoj strani je postavljen uz samu površinu leđa uređaja, pa dok ga držite desnom rukom, leđa jako vibriraju u zavisnosti od onog što emituje zvučnik. Uglavnom za gledanje filmova dok odmarate na moru ili u mreži ljuljaške u prirodi je sasvim okej.

   Autonomija, baterija i punjenje

   Za vezu sa internetom služi 802.11 ac Wi-Fi veza. Autonomiju obezbeđuje baterija kapaciteta čak 8000 mAh. Dovoljna za 20 sati neprekidne reprodukcije YouTube sadržaja na 100% osvetljenosti ekrana.

   Puni se uz pomoć punjača snage 18W i to dosta dugo jer nema funkciju brzog punjenja, što mu je ozbiljna zamerka iz ugla praktičnosti.

   Uređaj poput svakog novijeg tablet računara ima USB-C priključak sa malo čudnom rekli bismo, naopačke pozicijom. Tu je i klackalica za podešavanje jačine zvuka, “power” taster, dva mikrofona i konektor za “flip case” sa tastaturom koja spada u spisak dodatne opreme, kao i opcija aktivne olovkice. Pasivnu pak dobijate u kompletu i dovoljna je da vam naglasi taj utisak kao da pišete po granuliranoj površini klasične hartije.

   TCL NXTPAPER 10s – utisak iz prvog lica

   Završili smo tehnički deo predstavljanja. Dolazimo do onog možda najvažnijeg, subjektivnog osećaja? Tu dolazimo do one glavne stvari jer je potrebno nestandardni, a naizgled dobro poznati tip uređaja, procentiti iz pravog ugla.

   Mi to u prvi mah i nismo baš uspeli jer kao i većina korisnika nemamo potrebu za e-Book reader-om. Sa druge strane, nemamo potrebe za čitanjem velike količine klasičnog teksta jer kao i većina, upijamo vreme klasičnim web sadržajima koji su složenac – malo teksta, malo fotke, malo video.

   Sa te strane ovakav uređaj posmatramo kao klasični tablet što je potpuno pogrešno i navodi vas na pogrešan zaključak. Postoje drugi TCL uređaji iz ove serije koji su namenjeni toj svrsi. Morali smo da potražimo neki objektivniji sud.

   Pa ovo je sjajno za učenje i čitanje skripti, kao stvoreno za studentariju…

   Na sreću, nismo morali puno da tražimo jer dobar deo redakcije ima decu studente koji u jeku letnjeg ispitnog roka čitaju gomile skripti i udžbenika u elektronskom obliku. Jedan od njih je baš pre nedelju dana rekao da zna šta će za rođendan – treba mu Kindle za učenje.

   Pa to je onda prava osoba koja može na najbolji način da oceni NXTPAPER. Taman dovoljno zreo da može da sagleda suštinu ovog specifičnog uređaja, a da sa druge strane nema onu dozu tinejdžerskog bunta i automatske odbojnosti na sve što mu predloži jedan boomer.

   Reading mod – to je ono pravo

   Nakon par trenutaka i pitanja šta je NXTPAPER, na konstataciju da je to alternativa Kindle čitaču uz dodatnu opciju pogodnosti jednog klasičnog Android tablet uređaja, sledi reakcija: “E, stvarno?”. Nakon prebacivanja nekoliko dokumenata, pažljivog i moramo priznati studioznog ispitivanja mogućnosti i funkcija uz brzu demonstraciju aktiviranja “Reading” moda – sledi sud… pa ovo je sjajno.

   Pomalo smo ostali zatečeni i iznenađeni pozitivnom rekacijom, nismo očekivali obzirom da su mlađi veoma objektivni i beskompromisni u svom stavu, jer su u krajnjem iskreni. Ponuda ovakvog nekog uređaja po ceni od 270€ sa sve olovkicom bi verovatno zadovoljila svakog studenta modernog doba.

   TCL NXTPAPER 10s – performanse i sumiranje utisaka

   Performanse zbog primarne namene e-Book reader-a očekivano i nisu na nivou najaktuelnijih Android tablet uređaja. To se može videti iz prikazanih grafikona performansi, ali isto tako moramo da primetimo da su sasvim dovoljne i odgovarajuće za prijatno pokretanje i rad u Android 11 okruženju.

   Nakon što smo imali dosta vremena da se svi utisci slegnu, pokušavamo da izvučemo neke realne zaključke. Dakle, TCL NXTPAPER 10s je specifičan uređaj koji nije namenjen svakome, pogotovo ne kozumentu klasičnih web sadržaja i profilu običnog tablet korisnika.

   Ovo je više kao kamilica koju možete da pijete dugo i da vam ne smeta, već osetite prijatnost. Dakle, možete gledati beskonačno dugo da se oko ne zamori, da vas ne pecka i ne žulja. Da ne trljate umorno oko nakon celodnevnog gledanja u laptop na poslu u želji da se uveče opustite uz neki film.

   O učenju i da ne govorimo. U novo vreme je prava digitalna alatka za učenje ili praćenje i pravljenje arhive vesti kao alternativi dnevnih novina i slično.

   Takođe je kao stvoren da one najmlađe uvedete u svet korišćenja IT uređaja jer iskreno to je neminovnost, bez obzira koliko vi individualno imali predrasuda, i da pri tome brinete o zdravlju njihovog vida. U tu demonstraciju stiže i dečija aplikacija koja vrlo intuitivno sa olovkom radi na procesu učenja interakcijom sadržaja.

   Neko bi pomislio da je u pitanju dečiji uređaj, neka igračka od tableta, a zapravo se radi o ozbiljnom uređaju, pažljivo osmišljenom sa višestrukim mogućnostima.

   Spasonosno rešenje za one koji puno čitaju

   Zgodan je, robustan, možete da čitate na odmoru do mile volje, da ga koristitie u automobilu kao veliku navigaciju kao i bilo koji Android. Jednom rečju svestran i upotrebljiv uređaj ako ga procenjujete iz realnog ugla njegove primarne namene sažete na samom početku ovog testa – pre svega e-Book reader, pa tek onda tablet.

   Nije savršen jer ima defintivno mesta za dalje poboljšanje, ali je već u ovoj praktično pilot verziji, spas za mnoge i veoma upotrebljiv uređaj za sve koji proniknu u suštinu njegove namene.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi