TCL NXTPaper 11 – tablet kao elektronska verzija papira u punom koloru

TCL NXTPAPER 11 tablet je zamišljen kao pristupačan uređaj dostupan najvećem broju korisnika ali ne samo kao jeftinija alternativa skupljim i boljim modelima, već sa jednom unikatnom karakteristikom zamišljenom da ovaj uređaj posluži kao elektronska zamena papiru i to u punom koloru.

  Sadržaj
   TCL NXTPaper 11 – tablet kao elektronska verzija papira u punom koloru

   Pozitivne ocene

   • NXTPAPER 2.0 ekran
   • Osećaj izrazito matirane površine
   • Zbog Android 13 OS-a bolji od e-reader uređaja
   • Pristupačna cena
   • Ne greje se

   Negativne ocene

   • Nekada prenaglašeno mlečni osećaj
   • Nije šampion brzine

   TCL NXTPaper 11 je tablet koji vas nedvosmisleno opredeljuje ili će vam se totalno svideti ideja ekrana koji glumi papirni osećaj ili ne. Bez obzira na to, ne možete mu poreći originalnost u pristupu izrade ekrana. Ona je motivisana željom da vam olakšaju višečasovni rad i gledanje u ekran i pri tome eliminiše zamor očiju i štetno delovanje plavog spektra LED osvetljenja. Možete ga koristiti za pisanje jer jako matirana površina daje osećaj otpora kao hartija. Kao da sve to već nije dovoljno primamljivo, TCL mu je podario krajnje pristupačnu cenu zbog koje je još zanimljiviji većem broju korisnika

   Čitanje na papirnom mediju je daleko prijatnije i manje napreže oči. Nema odsjaja svetla niti naglašenog kontrasta i osvetljenja kao kod elektronskih verzija uređaja dok čitate sadržaj. Upravo to pokušava da postigne najnovije izdanje TCL NXTPAPER 11 tablet uređaja kao svojevrsna verzija elektronske hartije. Smanjiti zamor vaših očiju tokom dugotrajnog rada i pružiti osećaj kao da čitate papirni medij i još pri tome dozvoljava da pišete njemu kao po nekom klasičnom rokovniku. Sve to po veoma pristupačnoj ili bolje reći opšte dostupnoj ceni.

   Nije ovo prvi put da se susrećemo sa ovom vrstom tablet računara. Pre izvesnog vremena smo testirali njegovog prethodnika u vidu NXTPAPER 10s modela i bili zaista prijatno iznenađeni idejom da se jedan ovakav mobilni računar što bolje prilagodi potrebama dugotrajnog korišćenja i još više istakne taj fini osećaj njegove svestranosti tokom svakodnevne upotrebe. Nekada smo koristili sveske, blokčiće, notese, a sada definitivno elektronske uređaje poput telefona i tablet računara. Kao definitivno komforniji, tablet pokazuje neke nove kvalitete i mogućnosti za upotrebu. Jedan takav kao što je današnji TCL NXT PAPER 11.

   TCL NXTPAPER 11 – namena i ideja jednog ovakvog tablet uređaja

   Nećemo vam dosađivati već opšte poznatim činjenicama o tome čemu služi jedan tablet računar na bazi Android sistema i odgovarajućih Google aplikacija. Da je komfornija i ugodnija verzija mobilnog uređaja za gledanje You Tube klipova i filmova, orijentacije na Google mapama, zgodnijem radu u Google dokumentima i konačno video telefoniranja na Viber i Skype-u, to već i vrapci na grani znaju.

    Ono što želimo ovde da vam skrenemo pažnju, jeste njegova unikatna osobina da zahvaljujući jedinstvenim karakteristikama ekrana i načina na koji je izrađen, olakša celodnevnu upotrebu ovakvog uređaja, bilo kod kuće ili napolju. Da smanji napor očiju koje se trude da prate čitavo vreme sadržaj i pri tome postane nenadmašno praktičan i nezamenjiv u svakoj prilici. I na kraju, što je veoma važno, da ne košta puno. Praktično da postane dostupan svakome ko ga poželi, a poželeće ga mnogi, verujte nam na reč.

   Upravo zbog svoje kompaktne prirode prenosnog uređaja koji je upotrebljiviji i komforniji za neki produktivni rad od bilo kog mobilnog telefona, tablet je izbor mnogih korisnika bez obzira na uzrast. U poslednje vreme smo iznenađeni koliko ga mlađi koriste, tokom čitavog dana. Mnogi za edukaciju i pomoć dok uče ili čitaju obaveznu lektiru, mnogobrojne skripte ili domaće zadatke. Danas je postalo sasvim normalno da ih dobijaju putem e-maila.

   Koliko sam puta i sam video svoju decu da ostaju do kasno, čitajući razne sadržaje poput  skripti za ispite, razna štiva, rešavajući zadatke do duboko u noć i pri tome trljajući oči od zamora jer nije lako gledati u ekran koji blješti i čija se slika „napucana“ kontrastom i kolorom, nakon toliko sati gledanja poput igala zabada u oči korisnika. Upravo je TCL mislio i razmišljao kako da im olakša život i rad.

   I ne samo da čitaju sadržaj već i kad požele da pišu ili nacrtaju nešto, a što je u opisanim situacijama sasvim očekivano. Da to učine na tako jednostavan i prirodan način kao što čine po papiru i sveskama umesto da vuku nezgrapne i neprirodne poteze mišem simulirajući rad sa olovkom na monitoru. U tom pogledu TCL NXTPAPER je zaista jedinstven.

   Ima sličnih pomagala poput raznih e-reader uređaja, ali oni su tako ograničeni u polju svog rada da se ne mogu ni izbliza meriti sa jednim klasičnim portabl Androidom još većeg ekrana i nezamenjivom bazom Google i ostalih mobilnih aplikacija. Svih onih koje se inače koriste i na mobilnim telefonima, a koje su većini nezamenjivi. I u tom pogledu svestranosti dobijena spajanjem e-reader uređaja sa tablet računarom čini TCL NXTPAPER 11 unikatnim rešenjem. Ideja je na izgled logična i jednostavna, ali ni najmanje laka za realizaciju, naročito kada uređaj treba da bude jeftin i dostupan velikom broju korisnika.

   TCL NXTPAPER 11 – karakteristike unepređene NXTPAPER verzije

   TCL NXTPAPER 11 što sugeriše oznaka modela, stiže sa poboljšanim NXTPAPER 2.0 ekranom u odnosu na 10s prethodnika. Dakle, 11 inča veliki ekran prikazuje 2K rezoluciju ili tačnije rečeno 2000 x 1200 piksela u kombinaciji sa unikatno ugrađenom TCL tehnologijom izrade ovog specifičnog ekrana.

   U suštini, radi se o laminiranom ili ekranu izrađenom korišćenjem tehnologije više spojenih slojeva čija je funkcija da smanje zamor očiju dok gledaju u površinu ekrana tokom višečasovnog rada i da tom prilikom stvori osećaj kao da gledate, ali i pišete po papiru uz pomoć odgovarajuće elektronske olovke. Odmah da napomenemo, da je ona opcija i posebno se kupuje, a što je i očekivano od budžet uređaja.  U tom kontekstu ide i činjenica da osvežava sadržaj frekvencijom od 60 Hz, na neki način odgovarajuće specifičnoj nameni ovog uređaja.

   Rekli smo da ovo nije prvi TCL tablet ove vrste i važno je napomenuti koja su unapređenja doneta na noviji NXTPAPER 11 model. Ona se pre svega tiču boljeg osvetljenja i njegove maksimalne vrednosti, tačno ono što je nedostajalo NXTPAPER 10s modelu u pojedinim situacijama. Maksimalno osvetljenje ekrana novijeg modela se kreće između 400 i 500 nita, što je sasvim dovoljno za uređaj koji se često koristi na dnevnom svetlu. Od velike pomoći je i ugrađeni senzor svetla koji će prilagoditi nivo osvetljenja kontrasta i kolora situaciji u kojoj ga trenutno koristite tj ambijentalnog osvetljenja.

   Ispod ovih specijalnih slojeva nano-hemijskog materijala koji imaju ulogu da rasprše svetlo i što efikasnije eliminišu štetni spektar plavog LED svetla, nalazi se zapravo klasični LCD panel. Neki generalni osećaj je da je podešen tako da deluje kao onaj na e-reader uređajima, ali sa jednom velikom razlikom u njegovu korist, a tiče se prikaza u punom koloru koji je zaista odličan poput onog na klasičnim tablet uređajima. Uz sve to, tu je onaj tako poželjni matirani efekat na površini ekrana koji volimo i na laptop računarima.

   Dakle, ekran je u odnosu na prethodnu verziju istog uređaja osetno lepšeg i jasnijeg prikaza, ubedljivijeg kolora, vidno svetliji bez tamnih epizoda krize u koje je povremeno znao da upadne stariji model. Jednom rečju, vidno bolji i daleko sličniji kvalitetu koji očekujete od klasičnog tablet računara.

   Dizajn i hardver

   U pogledu dizajna TCL koristi provereno rešenje metalnog kućišta od legure aluminijuma sa lepom lajsnom takođe metalnog osećaja i u prijatno tamnoj grafitnoj nijansi koja je itekako zahvalna za korišćenje i čestu upotrebu. Masnice prstiju je nemoguće izbeći, ali subjektivni osećaj je da se one daleko manje primaju na tamnoj površini metala i ekstremno matiranom ekranu.

   Pošto je to u suštini nemoguće izbeći, uveliko olakšavajuća činjenica je što se veoma lako čisti i bukvalno uz par pokreta super krpom, vraća u prvobitno stanje.

   Sa svojim dimenzijama od 257.0 x 161.6 x 6.9 cm je prijatno tanak i sa masom od 462 grama brzo pronalazite prijatan položaj za držanje u ruci. Uglovi ekrana sa razumno tankim okvirima su zaobljeni pa podseća na neki Apple mobilni uređaj.

   Reprodukuje jak i ubedljiv zvuk koji će vas zadovoljiti tokom gledanja filmova, You Tube klipova, ali i u pogledu prostorno okružujućih efekata dok se igrate. To postiže zahvaljujući sistemu od četiri zvučnika sa prorezima na kraćim ivicama uređaja.

   Tu je naravno još power taster, zatim klackalica za podešavanje jačine zvuka, par digitalnih mikrofona, USB-C priključak sa USB 2.0 specifikacijama i ležište za MicroSD kartice od maksimalno 1 TB. Na gornjem oivičenju ekrana se nalazi prednja kamera kao i pomenuti senzor ambijentalnog svetla. Pored njega raspolaže GPS-om, senzorom G sile i senzor magnetnog polja.

   Srce uređaja čini MediaTek osmojezgarni Helio P60T procesor i PowerVR GE8320 grafičko jezgro koji su odgovarajući ovoj cenovnoj klasi. Dovoljno za reprodukciju H.264 AVC, H.265 HEVC i  VP9 video formata u Full HD rezoluciji i 30 frejmova u sekundi. Upareni su sa 4 GB sistemske i 128 GB memorije za čuvanje podataka.

   Ovaj tablet raspolaže sistemom prednje i zadnje kamere rezolucije 8 MP. Prednja ima širokougaono sočivo i fiksni fokus, te snima video u 1080p kvalitetu sa 30 fps-a. Zadnja se razlikuje po tome što ima funkciju auto fokusa. Kvalitet snimaka je solidan i odgovara potrebama ciljne grupe.

   Komunikacija sa internetom se obavlja preko ugrađene bežične veze sa Wi-Fi 5 specifikacijama i ima podršku za Bluetooth 5.0 bežično povezivanje sa dodacima.

   Tablet napaja litijum-jonska baterija kapaciteta 8000 mAh i u našem testu neprekidnog gledanja You Tube sadržaja pri 80% maksimalnog intenziteta osvetljenosti ekrana i aktivnu Wi-Fi bežičnu vezu, obezbeđuje radnu autonomiju od 12 časova i 18 minuta. Puni se odgovarajućim strujnim adapterom od 9V i 2A. Dakle, povlači maksimalno 18 W prilikom punjenja i potrebno mu je više od 2 sata da kompletno napuni bateriju. Za 25% kapaciteta mu je potrebno pola sata, a 80% baterije puni za sat i 45 minuta.

   Utisci u radu

   Utisak u radu je neuporedivo bolji u odnosu na stariji model. Prikaz je oštar, boje su ubedljivije, osvetljenje jače, kontrast izraženiji. Sa druge strane zbog specifične izrade i nastojanja da se eliminiše štetno LED svetlo i dalje je prisutan osećaj da gledate na ekran kroz neki dodatni sloj filtera, zbog čega je taj osećaj matirano mlečne površine, izraženiji nego kod ekrana običnog tablet uređaja.

   To sa druge strane zaista pomaže u situacijama korišćenja na dnevnom svetlu ili u prisustvu jakih pozadinskih izvora svetlosti koje ekran TCL NXTPAPER 11 daleko efikasnije prelama, ili da kažemo raspršuje svetlost poput difuzora čitavom površinom ekrana. On eliminiše direktnu refleksiju i zbog toga je neupredivo prijatniji od korišćenja običnih tablet uređaja.

   Ne bez posledica, jer sa druge strane na specifičan način i u određenim situacijama, mnogi to mogu da dožive kao određenu smetnju. U primeru rada kod intenzivnijeg pozadinskog ili ambijentalnog svetla, kada se prikazuje svetla pozadina (wallpaper), raspoznavanje oznaka i teksta kod ikona aplikacija je otežana zbog izrazito mlečnog efekta i pokušaja da se višak svetla rasprši čitavim ekranom. Usled izrazito matiranog, mlečnog efekta mnogima će delovati kao da je slika zamućena, što zapravo nije, ali možete doživeti taj osećaj tokom gledanja filmova i poređenja sa klasičnim tablet ekranom. Ponovo, neki će reći da je to itekako prijatan osećaj.

   Jednom rečju to je dosta subjektivan detalj i iskustvo zbog čega ga morate videti uživo. Uglavnom pokušava da reši taj problem od koga pate neuporedivo skuplji tablet modelu i to ovaj TCL NXTPAPER 11 radi na zaista originalan način.

   Sa druge strane kada ga koristite u zatvorenim prostorijama ili tokom večernjih sati uz sijalicu ili lampu, slika je odlična, a pomoć nano filtera itekako dobrodošla tokom višečasovnog gledanja. A, tu je svakako i režim „Reading moda“ koji se aktivira iz podešavanja sistema i praktično ga pretvara u klasični e-rader.

   Ekran osetljiv na dodir podržava TCL T-Pen aktivnu olovku koja registruje 4096 nivoa pritiska, a ona se ponavljamo, posebno kupuje kao i opciona futrola, Bluetooth tastatura i zaštitna folija ekrana. Na žalost stylus  nismo imali ovom prilikom na testu, ali znajući iz prethodnog slučaja kako je to izgledalo sa starijim NXTPAPER 10s modelom, osećaj je zbog naglašeno matirane površine i tom malom ali fino podešenom otporu površine nenadmašno dobar, precizan i najsličniji korišćenju klasične olovke i hartije prilikom hvatanja brzih beleški i crtanja. Čak i kada to činite vrhom prsta.

   Pokreće aktuelnu Android 13 verziju operativnog sistema preko koga je “obučena” TCL 5 verzija korisničkog interfejsa. Deluje prilično čisto sa minimalnim grafičkim izmenama. Dodato mu je samo par potrebnih aplikacija namenjenih specifičnoj svrsi konkretnog modela koji time demonstrira prednost u radu svojim unikatnim karakteristikama ekrana kao što su: Jnotes, WebNovel kao sekcija NXTVision sistemskih podešavanja. Tu su i neke poslovne aplikacije poput WPSOffice-a i CamScanner-a. Za najmlađe su namenjeni GameZone i Google Kids Space. Dakle za svakog ponešto.

   Performanse

   Očekivano uređaj od 200 evra ne pruža performanse poput rakete, već one koje će zadovoljiti prosečno zahtevnog korisnika. To govore i ostvarene performanse. U praksi, realan osećaj rada i brzina su dobri i potpuno zadovoljavajući sa tim da u retkim situacijama zahtevnijih operacija, ponekada zna da u deliću trenutka “proguta knedlu”, ali ništa što mu ne možete oprostiti imajući u vidu sve ostale dobre strane i krajnje „friendly“ cenu.

   Autonomija je odlična i uz sve ostale specifičnosti, predstavlja prilično dobru vrednost za novac koji ste platili.

   TCL NXTPaper 11 – parira konkurenciji tamo gde drugi ne mogu

   TCL NXTPAPER 11 je još bolji od prethodnika koji nas je i taj prvi put, prilično iznenadio svojim drugačijim i korisnim pristupom. Kao da je slušao primedbe i želje korisnika, te na njih direktno uzvratio ovim tablet uređajem sa ekranom krajnje specifičnih i zanimljivih karakteristika.

   Pri tome je postao bolji od prethodnika u onom najvažnijem aspektu, kvalitetu prikaza slike, njenog osvetljenja i kolora. Tamo gde je njegov prethodnik najviše patio. Pri tome je zadržao sve dobre strane ovakvog tehnološkog rešenja i to nam se definitivno sviđa.

   U stvarnom životu to znači da vas neće napadati prenaglašeno podešenom slikom, zbog čega deluje umirujuće i uticaće na vas relaksiranim radom, kao da vam kaže: “Pa, gde bre žuriš, polako sve ćemo stići da uradimo”.

   Nemojte to pogrešno da shvatite, jer uopšte nije spor. Većina onih sa karakterističnim potrebama svakodnevnog rada u najčešće korišćenim mobilnim aplikacijama, neće ni primetiti razliku u realnoj brzini između njega i višestruko skupljih modela.

   Onima koji su nostalgični i koji pate zbog papirnih medija je svojevrstan lek u prelaznom periodu prebacivanja na potpuno elektronske uređaje. Mnogi će naći da je praktičniji zbog svoje svestrane prirode i mogućnosti da se uspavljujete čitajući elektronske knjige. Nije zanemarljiv ni broj „copywriter-a“ koji će svoje „content creation“ veštine takođe obogatiti čitanjem klasika, bez potrebe odlaska u biblioteku ili knjižare. Dok će ništa manje važno, pobrinuti se da i oni najmlađi budu zaštićeni  od prekomernog gledanja u ekran, bilo zbog škole ili zabave.

   I pri svemu tome je neodoljivo jeftin sa cenom od 200 evra. U pitanju je jedan od tablet računara koji će vam dati najviše za najmanje novca i otuda apsolutno zaslužuje da ga pogledate i uvrstite na vaš spisak nabavke potrebnih uređaja. Nas je to ubedio i prošli put, sada smo definitivno sigurni u tu tvrdnju, toliko da vam ga možemo preporučiti razumom i srcem.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Komentari (6)
   1. nes.nbgd

    Vidim da nema 3.5mm adapter ili headphone jack, interesuje me pošto nikad nisam koristio da li je izvodljivo povezivanje slušalica preko adaptera USB C na 3.5mm.

   2. idijanac

    Lol, taj tablet ces moci da povezes samo sa sluskama bez cabla...da ne kazem WIFI, bluetooth ili ko zna ste ce vec da izmisle :)

   3. Čika_Kure

    Lol, taj tablet ces moci da povezes samo sa sluskama bez cabla...da ne kazem WIFI, bluetooth ili ko zna ste ce vec da izmisle :)

    Lol.
    A zašto tako misliš?
    Postoje usbC to 3.5mm adapteri baš onakvi kakve @nes.nbgd traži.
    I rade normalno.

   4. nes.nbgd

    Lol.
    A zašto tako misliš?
    Postoje usbC to 3.5mm adapteri baš onakvi kakve @nes.nbgd traži.
    I rade normalno.

    Pa to me i interesuje, pošto nikad nisam koristio niti znam nekog a vidim da upravo tih adaptera ima.

    Samo me interesovalo da li je to posebna funkcionalnost ili normalno povezivanje.

   5. NShappy

    Pitanje za testera, dakle, to je ipak LCD ekran, sa filterom koji simulira da je e-ink.
    Bez pozadinskog osvetljenja je mrtav crn, a i ako upre baš jako Sunce u njega teško se vidi ili se uopšte i ne vidi?!?

    Treba mi nešto ovakvo za preglede šema na otvorenom, često i na veoma jakom Suncu.
    Ako je teško vidljiv na jakom Suncu tj. ako je pozadinsko osvetljenje jedino što mu dalje vidljivost, džaba mu fake e-ink like površina. :(

    I kakva je ta površina na grebanje?

    Dalje pitanje, ok brzina procesora nije da je nešto, ali kako se ponaša kada treba da se pregleda veći .pdf dokument, da se zumira/pomera/okreće... ?!?

    Samo me interesovalo da li je to posebna funkcionalnost ili normalno povezivanje.

    Postoje ti adapteri. Rade praktično kao još jedna zvučna kartica. U njima je DA konvertor i phone amp. Android uređaji ih prepoznaju i automatksi instaliraju.
    Rade odlično. Ali su BT sluške ipak daleko praktičnije, sem ako želiš zaista napredan zvuk.
    Ali za napredan zvuk i USB-C adater mora biti neki od boljih. Npr: https://www.hidizs.net/blogs/news/h...with-hi-res-sound-with-sonata-hd-dac-cable-ii
    A postoje i BT sluške sa odličnim zvukom

   6. NovemberWhisky

    Pitanje za testera, dakle, to je ipak LCD ekran, sa filterom koji simulira da je e-ink.
    Bez pozadinskog osvetljenja je mrtav crn, a i ako upre baš jako Sunce u njega teško se vidi ili se uopšte i ne vidi?!?

    Treba mi nešto ovakvo za preglede šema na otvorenom, često i na veoma jakom Suncu.
    Ako je teško vidljiv na jakom Suncu tj. ako je pozadinsko osvetljenje jedino što mu dalje vidljivost, džaba mu fake e-ink like površina. :(

    I kakva je ta površina na grebanje?

    Dalje pitanje, ok brzina procesora nije da je nešto, ali kako se ponaša kada treba da se pregleda veći .pdf dokument, da se zumira/pomera/okreće... ?!?

    Postoje ti adapteri. Rade praktično kao još jedna zvučna kartica. U njima je DA konvertor i phone amp. Android uređaji ih prepoznaju i automatksi instaliraju.
    Rade odlično. Ali su BT sluške ipak daleko praktičnije, sem ako želiš zaista napredan zvuk.
    Ali za napredan zvuk i USB-C adater mora biti neki od boljih. Npr: https://www.hidizs.net/blogs/news/h...with-hi-res-sound-with-sonata-hd-dac-cable-ii
    A postoje i BT sluške sa odličnim zvukom

    Nemam uređaj ali sam imao prilike da vidim uredjaj sa takvim ekranom. Izuzetno je otporan na ogrebotine (otporniji nego konvencionalni ekrani), ali nažalost nije na jaku svetlost. Nema klasičan glare naravno, ali je difuzija velika.

   Pridruži se diskusiji
   Možda vam se svidi