Lenovo Legion 5 15IAH7 test verzije za 2022.

Lenovo Legion 5 15IAH7 test verzije za 2022.

Lenovo Legion 5 15IAH7 je u verziji za 2022. dobio osveženu i bržu hardversku platformu zbog čega je još primamljiviji u klasi početnih gejming laptop modela.

  Sadržaj
   Lenovo Legion 5 15IAH7 test verzije za 2022.

   Pozitivne ocene

   • Odlične performanse u klasi
   • 165Hz IPS ekran
   • Ponuda brzih konektora (USB-C + TB4)
   • Dobar kvalitet izrade

   Negativne ocene

   • Konzervativan izgled,
   • Nedostatak gejming imidža

   Dobar računar za nekoga ko prvi put želi sebi da priušti klasični gejming laptop uređaj. Nova generacija Intel procesora u kombinaciji sa GeForce grafičkim procesorima, postavlja novu referencu performansi u klasi modela sa cenom koja se kreće oko 1000 evra.

   Lenovo Legion 5 je jedna od svakako najpoželjnijih serija gejming prenosnih računara. Kako bi održao korak sa konkurencijom i zadržao ovu laskavu titulu, model za 2022. godinu je dobio osvežene karakteristike u cilju boljih performansi. Tu pre svega mislimo na 12. generaciju Intel Core procesora, koji su polako počeli da pristižu, nakon perioda suše aktuelnog hardvera. 

   Lenovo Legion 5 15IAH7 – dizajn

   Kao što možete primetiti, Legion 5 se nije puno promenio, a što je u jednu ruku dobro, ali i loše. Kao da su dizajneri  došli do stadijuma kada pomisle da ne može bolje, pa se pitaju šta tu ima da se poboljša i menja. Kućište je prepoznatljivog obilika sa prepustom na zadnjem delu koji je iskorišćen za dodatno unapređenje sistema hlađenja i konzolom sa priključcima.

   Profil podseća na kupe modele, a zapravo treba da nagovesti dobre performanse, što svakako pristaje uz Legion 5 oznaku. Kućište je izrađeno od anodiziranog aluminijuma tamno sive nijanse, sa crnim ABS obodom oko ekrana i crnom maskom baze sa donje strane uređaja.

   U pogledu dimenzija u pitanju je standardna petnaestica koja je otišla malko više u dubinu zbog tog poteza sa većim hladnjakom i stilizovanim repom. Iako definitivno naglašava elegantnu liniju – tipičnu gejmersku prirodu i jak hardver nagoveštava i malo veća masa uređaja od skoro 2.5kg.

   Izrada Legion serije je dokazano kvalitetna, ali ostaje utisak da su dizajneri malo zalutali sa numeričkim delom tastature i primetno velikim kurzorskim tasterima. Oni su uticali na poziciju touchpad-a, suviše pomerenog ka dlanu leve ruke i učestale slučajne aktivacije paljbe tokom igranja, ukoliko zaboravite da ga isključite.

   Tastatura je definitivno dobra. Mehanizam tastera, bi morao da ima bolji povratni osećaj i oblik tastera bi definitivno trebalo promeniti i učiniti je poželjnijom za gejmersku populaciju. Ovako previše podseća na neki klasični laptop, a ne gejmersku mašinu. Sličnost sa ThinkBook modelima je prilična, što svakako ne ide u prilog  novog Legion 5 modela i o tome bi dizajneri u Lenovo timu morali da povedu računa. Uz sve to, ovaj konkretni model je imao samo belo osvetljenje na tastaturi.

   Obratite pažnju prilikom izbora verzije ekrana

   Ekran je deo koji otkriva kako se radi o računaru novije generacije. Tanki bočni okviri i tek neznatno veći gornji deo, proširen jednim spoljnim “notch” ispustom u delu web kamere i mikrofona. Kamera snima u 720p rezoluciji i zanimjivo je da na prvi pogled izgleda kao da je izgubila prepoznatljivi zatvarač sočiva sa mehaničkim prekidačem. U Lenovu se nisu odrekli svog prepoznatljivog detalja, već je prekidač postao veći i preseljen je na desnu bočnu ivicu.

   Što se tiče samog ekrana, standardna 15.6” velika dijagonala koristi IPS tip panela sa pozadinskim osvetljenjem od 300 nita i  vertikalnim osvežavanjem od 165 Hz. Dodatno overklokovani panel će često od strane igara biti prepoznat kao 144 Hz. Ciljana Full HD rezolucija odgovara mogućnostima ugrađenog grafičkog procesora. Ipak, ekran nije na nivou nedavno testiranog Razer-a koji mu je očitao pravu lekciju u pogledu toga kakav bi ekran morao biti u slučaju gejming laptop uređaja, čak i kad nedostaje HDR podrška.

   Međutim, moramo vam skrenuti pažnju da je u pitanju prototip računara sa svim svojim nedostacima koje nosi takav tip test uređaja u ranoj fazi. Takođe, ovaj Legion 5 je jedan od početnih modela u novoj liniji cenovno pristupačniji, tako da sa sobom vuče i kompromise u pogledu specifikacija pojedinačnih uređaja koji su prilagođeni cenovnom okoviru od oko 1000 i nešto više evra. Uglavnom ovo je klasa gejming laptop računara koja menja dosadašnje Core i5 i GTX 1650 tj novije RTX 3050 modele.

   Nova generacija procesorske platforme

   Pravi novitet se nalazi ispod poklopca, a u pitanju je Core i5 12500H procesor. Alder Lake 10 nm generacija sa  brzim i energetskim jezgrima. Raspolaže sa 4 “performance” jezgra koja uz pomoć prisutne HTT tehnologije udvostručuje broj “tredova”, dok je za ispomoć predviđeno 8 efikasnih procesorskih jezgara, pa tako ovaj laptop može izvršavati 16 “tredova” istovremeno. Procesor radi na maksimalnih 4190 MHz u slučaju angažovanja brzih i 3100-3300 MHz kada su u pitanju energetski efikasna jezgra.

   Pojedinačna jezgra znaju da ubrzaju do granice od 4.5 GHz tokom intezivnih testova renderinga kada je primetno grejanje tokom dužeg perioda rada na pomenutim frekvencijama. U tim situacijama procesor u početku radi na 4.1-4.2 GHz kada povlači pozamašnih 110W, tako da temperatura brzo doztiže gornji limit od 99 stepeni.

   Sistem nadzora pušta procesor da ovako radi jedan kraći period uz čujni huk ventilatora koji se oglašavaju sa 35dB buke. Nakon toga deluje korekcija i obara frekvenciju procesora na 3.7-3.8 GHz u slučaju brzih i 3.1 GHz za štedljiva jezgra. Potrošnja pada na nekih 95 W, a temperatura se održava na 90, odnosno 79 stepeni za brza i štedljiva jezgra.

   Novi procesor je izuzetno brz. Ako ga poredimo sa prethodnom generacijom Intel i AMD mobilnih modela, među najbržima je. U većini situacija je brži od jednog Ryzen 7 5800H ili Core i 7 11800H modela. Uostalom ovaj grafikon najbolje govori o snazi novog Core i5 mobilnog procesora 12. generacije, a još bolje performanse možete očekivati od Core i7 i jačih verzija.

   Lenovo Legion 5 15IAH7 – performanse:

   Procesor je uparen sa 16 GB DDR5-4800 memorije u dvokanalnoj konfiguraciji koja zbog specifične konfiguracije DDR5 modula radi sa četiri 32-bitna kanala komunikacije.

   Ovaj Legion 5 ima dva grafička procesora: Intel Iris Xe koji je zapravo integrisano rešenje za potrebe rada kada vam je autonomija bitna i u situacijama pokretanja manje zahtevnih aplikacija. Pohvaljujemo opciju koja dozvoljava da integrisanu grafičku isključite kroz opciju u BIOS-u. Ima lep grafički interfejs i bogat je opcijama za podešavanje raznih detalja, čak i overklokinga grafičkog i centralnog procesora.

   Drugi grafički procesor je Nvidia GeFrorce RTX 3050 Ti. On je taj koji nam daje preko potrebne performanse u igrama i GPU ubrzanje u optimizovanim aplikacijama. Raspolaže sa 2560 CUDA jezgara koja su tokom naših gejming testova radila na 1900-1930 MHz. Koristi PCIe x8 magistralu sa 4. generacijom specifikacija. Performanse su definitivno bolje od GTX 1650 i “običnih” RTX 3050 modela, taman onoliko koliko je potrebno da se iskoristi karakteristika ekrana sa Full HD rezolucijom i 165Hz osvežavanjem.

   U pogledu gejming performansi novi Legion 5 je definitivno bolji i brži od sličnih gejming notebook modela u ovoj, pa da kažem početnoj kategoriji modela. Omogućuje lep osećaj igranje u AAA naslovima na “High” podešavanjima i isto tako brzo iskustvo akcije u Battle Royal igrama gde mahom obarate grafičke detalje kako bi bili kompetitivni, naročito kada vam je na raspolaganju ovako brz ekran.

   Potrošnja energije i temperature

   Iako je grafički procesor ove klase predviđen za potrošnju do maksimalnih 95W, tokom naše gejming baterije testova nije prelazio 86 W i radnu temperaturu od 76 stepeni Celzijusa. Zaslugu za to svakako ima i napredni Lenovo sistem hlađenja sa hladnjacima velike površine koji ujednačeno prenose toplotu sistemom ugrađenih toplotnih cevi. Generisana toplota se dalje forsirano izbacuje kroz velike zadnje otvore i nešto diskretnije bočne ventilacione “škrge”, pomoću dva snažna centrifugalna ventilatora.

   Sva toplota se zapravo šalje na velike zadnje izduve i delom na bočne proreze gde je izmeren i maksimum na onom delu metalnog hladnjaka koji proviruje kroz ventilacione rešetke gde se temperatura penje na 61.5 Celzijusa, tokom perioda dužeg igranja.

   Računar preko ispravljača tokom gejminga troši maksimalno oko 170-180W električne energije. Dobro rešen sistem hlađenja je prilikom rada na visini zadatka, tako da su prsti na WASD poziciji tastera pod mlakim osećajem od 30-ak stepeni Celzijusa, dok je koren šake na potpuno hladnoj površini. Pozicija kurzora je takođe u hladnoj zoni.

   Baterija i radna autonomija

   Ugrađena litijum-jonska baterija  kapaciteta 60 Wh drži notebook u “Balanced” modu sa 80% inteziteta osvetljenja ekrana tokom 2 sata i 30 minuta, kada je aktivan Nvidia grafički procesor. Sa integrisanom Iris Xe produžićete autonomiju za skoro sat vremena u uslovima umereno zahtevnog rada sa “produktiviti” aplikacijama.

   Što se tiče gejminga “na bateriji” pri limitiranih 60 frejmova u sekundi, moguće je igrati tokom sledećih sat i 11 minuta uz Nvidia Battery Boost 2.0 asistenciju. Prelazak iz Balance u štedljivi tj u mod visokih performansi je moguće obaviti kombinacijom “Fn i Q” tastera što je propraćeno odgovarajućim osvetljenjem na “power” tasteru.

   Baterija se puni uz pomoć velikog ali tankog ispravljača snage 230 W dovoljno moćnim da podrži “rapid charge” funkciju. Polovinu kapaciteta baterije puni za samo 14 i po minuta, dok je kompletno puna za 40 minuta. Tokom perioda brzog punjena povlači od 80-130W, a nakon 70% kapaciteta polako usporava.

   Lenovo Legion 5 15IAH7 se lako povezuje

   Zvuk na ovom Legion-u je tek solidan i generišu ga dva bočno podvučena zvučnika zaštićena prorezima na poklopcu baze uređaja. Za gejming užitak i prostorne efekte je obavezno korišćenje slušalica.

   Laptop raspolaže jednim klasičnim gigabitnim LAN kontrolerom i brzom bežičnom vezom sa WiFi 6 specifikacijama koja odlično funkcioniše u praksi, naročito u kombinaciji sa 802.11 ac i ax ruterima. Ovaj demonstracioni model je stigao sa M.2 PCIe x4 SSD uređajem kapaciteta samo 256 GB, na sreću tu je dodatni M.2 slot čije su pozicije pokrivene odgovarajućim hladnjakom. Praktično sve pozicije osnovnih komponenti su prekrivene odgovarajućim hladnjacima, a što je detalj koji moramo pohvaliti, pri čemu je unutrašnjost lako dostupna – bravo za Lenovo!

   Detalj zbog koga posebno volimo Lenovo Legion seriju računara jeste odlična ponuda konektora kao i njihov raspored. Oni veći su mahom smešteni pozadi na delu između dva izduvna otvora, dok su oni manji poput USB-C priključaka smešteni po bočnim ivicama.

   Legion 5 u novoj verziji nudi: tri USB-C 3.2 porta druge generacije od kojih onaj prvi na levom boku ima i Thunderbolt 4 podršku. Zatim tu su tri USB-A 3.2 prve generacije sa transferom od 5 Gbps, jedan LAN GbE, HDMI 2.1, zatim 3.5 mm konektor za slušalice i mikrofon, te specifični Lenovo konektor za napajanje. Primetićete da nema “Novo” rupice, za koju je sada zadužen namenski taster u grupi funkcijskih sa dvostrukom namenom na poziciji F9.

   Lenovo Legion 5 15IAH7 i dalje na gejming tronu

   GeForce RTX 3050 Ti je pun pogodak za većinu korisnika i gejmera, mada se u nekim situacijama, kada eksperimentišete sa Ray Tracing naslovima desi da vam ponestane video memorije. Tada je 4 GB malo i poželjno je imati 6 GB VRAM-a, ali to je već klasa GeForce RTX 3060 modela. Za klasičan gejming dovoljno snage i brzine. Performanse možete dodatno podići uz pomoć Nvidia Scaling funkcije kada na 77% rezolucije, dobijate 75% veći frejmrejt uz odličnu oštrinu detalja. To je način da u svakoj igri praktično iskoristite tih 165Hz koji vam obezbeđuje ekran na ovom laptop-u.

   GeForce RTX 3050 Ti se posebno dobro pokazala u aplikacijma sa CUDA podrškom, poput nove verzije Blendera gde je čak i od onako brzog Core i5 12500H procesora renderovala 4.5x brže pojedinačni kadar. Uglavnom Legion 5 za 2022. u vidu ovog takoreći, baznog gejming modela je odlično konfigurisan i uravnotežen kada je u pitanju osnovna platforma.

   Brz procesor, koji prati brza memorija i odlično pogođena grafika. Ovu konfiguraciju je potrebno ispratiti dovoljno velikim i brzim SSD uređajima i naravno slušalicama. Ostaje da se nadamo lepšem, gejmerskom izgledu i obaveznoj RGB tastaturi. Ovako više liči na nemirnog “računovođu” ili mašinu za kreativce.

   Novi Lenovo Legion 5 zaslužuje preporuku prilikom nabavke gejming laptop raćunara nove gebneracije. Nama se svideo poprilično, a vama?

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi