Lenovo ThinkBook 16 G6 IRL test - izgleda dobro i još bolje radi

Lenovo ThinkBook 16 G6 IRL test - izgleda dobro i još bolje radi

Lenovo ThinkBook 16 G6 nije ultimativna biznis mašina poput ThinkPad modela, jer je zamišljen da ponudi slične mogućnosti pre svega poslovnim korisnicima ali po jednoj krajnje fer sumi.

  Sadržaj
   Lenovo ThinkBook 16 G6 IRL test – izgleda dobro i još bolje radi

   Pozitivne ocene

   • Kvalitet izrade
   • Pristupačna cena
   • Savremene opcije
   • Komforan 16″ ekran za svakodnevni rad i posao
   • Dovoljno agilna Intel Raptor Lake štedljiva platforma
   • Opcije nadogradnje M.2 SSD i RAM
   • USB4, Thunderbolt 4

   Negativne ocene

   • Pad inteziteta osvetljenja pri obodu ekrana
   • Delimično “curenje” LED osvetljenja po ivicama ekrana

   Lenovo ThinkBook 16 G6 je mejnstrim biznis laptop, povoljne cene, kvalitetne izrade sa platformom najnovije specifikacije koja nudi USB4 i Thunderbolt 4 podršku.

   Tema našeg današnjeg testa je najnovije Lenovo ThinkBook 16 G6 izdanje veoma popularne serije prenosnih računara i to u verziji sa 16” dijagonalom ekrana što je (40.6 cm) i to 6 generaciji ovih uređaja. Jedan od onih sa poslednjim i najnovijim specifikacijama, koji će vaš svakodnevni rad učiniti još komfornijim. To čini zahvaljujući najsvežijim opcijama poput poslednje generacije procesorske platforme, prisustva najbržih standarda komunikacije i razmene podataka, te tradicionalno dobrog kvaliteta izrade i neprolazno klasičnog, ali osavremenjeno dopadljivog izgleda.

   I zaista, na novom ThinBook 16 modelu nema ništa od „wow“ efekata, ali je u isto vreme neodoljivo privlačan svojom klasičnom donekle modernizovanom linijom i tom mudro primenjenom “dual tone” kolor opcijom. Ne bode oči, ali je taman toliko zanimljiv da odudara od ostatka ponude iz poslovično dosadnih predstavnika srednje klase poslovnih mašina. Ta tematska kombinacija svetlo sivih elemenata koje presecaju površine sa tamnijim tonovima je zaista uspela dizajnerska vežba.

   Kućište je tanko i elegantno zbog svojih 16” inčnih dimenzija i dovoljno prostora da se obezbedi provetravanje unutrašnjosti. Gornji deo i poklopac uređaja u kome je smešten ekran su izrađeni od anodiziranog aluminijuma i imaju teksturu peskirane površine što se posebno odnosi na glavni radni deo u kome je smešena zona dlanova i tastature. Donji deo je izrađen od kvalitetne PC-ABS plastike, zahvalno sive skoro SMB nijanse koja ne prima otiske i masnice. Dovoljno je čvrst da kada ga uhvatite jednom rukom u želji da ga prenesete sa jednog na drugog mesta, on ostaje stamen bez savijanja, cvrčanja i škriputanja spojeva.

   Lenovo ThinkBook 16 G6 – karakteristike

   Prvi utisak dok držite laptop nesvesni dimenzija je da je zapravo još veći od klasične “petnaestice” zbog njegovih tankih i razvučenih linija koje subjektivno stvaraju osećaj da je i lakši nego što jeste, Sve to je zapravo sračunato na povećanje komfora u radu. Toga postajete svesni kada otvorite njegov ekran velike radne površine i veoma tankih okvira. Pred vama “puca” velika efektivna površina LED ekrana sa neznatno debljom donjom lajsnom.

   U tankoj gornjoj jedva vidljivoj ali sa primetnim ispustom koji je ujedno služi i kao prstohvat za lakše otvaranje je smeštana web kamera sa obaveznim mehaničkim zatvaračem sočiva, za mnoge čuvara privatnosti. Kamera snima u Full HD rezoluciji i ima fiksni fokus, dok su pored nje smešteni otvori za par digitalnih mikrofona koji snimaju u stereo režimu. Taman za Microsoft Teams video sesije.

   Ekran velike površine ipak otkriva da se radi o predstavniku mejnstrim biznis klase što odaje probijanje pozadinskog osvetljenja po ivicama ekrana, ali kada jednom uđete u Windows desktop zaboravićete na taj detalj. Ugrađeni IPS panel formata 16:10 prikazuje WUXGA rezoluciju od 1920×1200 piksela i savršen je za prikaz kancelarijske dokumentacije, tabela i PPT slajdova. Osvežava u 60 Hz i ima zaštitu od plavog spektra LED svetlosti.

   Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Manjem zamoru očiju pomaže i Anti-glare premaz koji daje onaj fini matirani efekat bez refleksije svetla u pozadini. Izmereno osvetljenje od maksimalnih 300 nita je korektno i najjače je u centralnom delu ekrana dok prema ivicama slabi za nekih 20 nita.

   Generalno sasvim zadovoljava ciljanoj nameni naročito kada je zakačen na punjač i svetli maksimalnim intenzitetom, tada bez napora možete pratiti sadržaj u „native“ rezoluciji i 100 % Windows desktop prikazu. Sa druge strane nije za neki precizan rad u zahtevnim aplikacijama i definitivno je onaj deo na kome je napravljen kompromis uštede.

   Tastatura za posao – prijatna pod prstima i komforno velikih tastera

   Ispod ekrana u zoni otvora gde je smeštena šarka ekrana, nalazi se skriven čitav red otvora kroz koji se ispušta topao vazduh iz unutrašnjosti. U međuzoni do tastature je čista površina osim u desnom delu ge je izdvojen tzv „smart power“ taster sa senzorom za očitavanje otiska prsta kao standardnom opcijom sigurnosti kod biznis laptop modela.

   Kad smo već kod sigurnosti i bezbednosti spomenimo da raspolaže sa TPM 2.0 integrisanim u Intelovom procesoru i Kensington Nano „sekjuriti“ slotom sa bočne ivice koji je zbog manjih dimenzija lako pomešati sa USB-C portom.  Zato obratite pažnju na ovaj mali detalj.

   Tastatura zbog većih dimenzija ima numerički deo i postavljena je u 6 redova. Otporna je na prosipanje tečnosti, ima prijatno velike i komforne tastere sa kapicama prijatnim na dodir prsta, mekog vešanja ali koje daje određenu dozu otpora. Tasteri imaju pozadinsko osvetljenje u dva nivoa intenziteta.

   Levi i desni „shift“ su produženi kao i „backspace“ taster, dok je „enter“ horizontalno ravnog oblika koji mnogi vole. Tasteri na numeričkom delu su definitivno za nijansu uži i zbijeniji kao i kurzori sa svojim „half size“ dimenzijama i oblikom. Uopšteno govoreći, realno sagledavajući tastatura nije poput one na ThinkPad modelima, sličija je onoj na IdeaPad modelima ali definitivno za jednu nijansu bolja, dakle po meri ciljane grupe korisnika.

   Touchpad je prijatno velike površine, malo više pomeren u levu stranu, tako da ima knap prostora za oslonac leve šake pod uslovom da nemate nemirne ruke. Ali bez brige, ovo je prevashodno poslovni laptop a ne gejming tako da ovaj detalj nije za kritiku, a usput ga možete potpuno siključiti. Prijatan je na dodir i presvučen je „milar“ sintetičkim materijalom koji ima onaj savršeno prijatan gladak osećaj pod prstom koji bez teškoća klizi i upravlja kurzorom preko površine Windows desktopa.

   Savremena procesorska platforma i hardver najnovijih specifikacija

   ThinkBook 16 G6 je izrađen oko najnovije ultra štedljive verzije Intel Core procesora 13 generacije. U pitanju je Core i5-1335U sa dva brza i 8 energetski efikasna jezgra. Brža dostižu maksimalnu frekvenciju od  4.4 GHz, dok sporija i štedljivija to čine na gigaherc manjoj vrednosti. Ima integrisano Intel Xe grafičko jezgro sa 80 izvršnih jedinica koje dele sistemsku memoriju za obavljanje grafičkih operacija. Zajedno troše maksimalno 55 W električne energije u turbo radnom režimu.

   Platforma računara je opremljena sa 16 GB DDR5-5200 memorije u jednokanalnoj konfiguraciji koji zbog specifične konfiguracije DDR5-modula rade u pseudo „dual channel“ modu. Lenovo kao da čeka da mu ubacite još jedan modul i zapravo vam olakšava budući apgrejd postupkom dodavanja SO-DIMM modula, kada će isporučiti još bolje performanse. Inače na raspolaganju su vam dva fizička SO-DIMM podnožja za eventualno proširenje na maksimalnih 64 GB RAM-a.

   Ugrađen je M.2 SSD kapaciteta 1 TB u PCIe X4 verziji 4 generacije i to u manjem 2242 formatu. Za više prostora je dostupna dodatna M.2 2280 pozicija za još jedan terabajt prostora za skladištenje podataka. Da ne bude zabune, računar prime dva M.2 2280 SSD uređaja.

   Za generisanja zvuka koristi Realtek ALC3287 procesor i par zvučnika snage 2×2 W te podržava Dolby zvuk. Realno je na nivou osnovnih potreba preslušavanja i konverzacije, te lagane muzikice kao stimulansa produktivnijem radu. Za nešto više slušalice će popraviti stvar.

   Mrežna komunikacija se kako to dolikuje biznis mašini, primarno odvija preko gigabitne Intel Ethernet veze za koju je odgovoran Intel I219-V kontroler. Dodatno tu je za bežičnu komunikaciju jedna M.2 kartica sa Wi-Fi 6 specifikacijama, pokrivanjem frekvencija na 2.4 GHz i 5 GHz sa 2×2 MIMO podrškom i Bluetooth 5.1 vezom. Tokom testova su obe savršeno radile i održavale vezu u skladu sa brzinom paketa kod ISP-a.

   ThinkBook 16 G6  – spisak konekcija za primer

   Jedna od takođe jačih strana ovog ThinkBook modela je spisak dostupnih konekcija. Na levom boku se nalaze dva USB-C porta. Prvi bliže bazi ekrana je sa USB-C 3.2 Gen2 specifikacijama dok je onaj drugi sa Thunderbolt 4 podrškom. Oba podržavaju punjenje sa Power Delivery 3.0 specifikacijama i Display Port 1.4 vezu sa 5K monitorima na 60 Hz. Znači možete raditi sa 4 monitora istovremeno, onim koji je ugrađen na laptopu i 3 dodatna eksterna monitora. Thunderbolt 4-USB4 port ima veću propusnu moć prilikom transfera podataka od 40 Gbps, dok klasični USB-C 3.2 Gen2 čini to brzinom od 10 Gbps.

   Sledi jedan USB-A 3.2 Gen1 sa Always On funkcijom punjenja mobilnih uređaja dok je laptop isključen, HDMI port sa 4K prikazom na 60Hz i 3.5 mm audio džek za slušalice i mikrofon. Sa suprotne strane zatičemo Kensington Nano sekjuriti port, zatim RJ 45 LAN konektor, još jedan USB-a 3.2 Gen1 i obavezni 4-u-1 čitač SD memorijskih kartica.

   Baterija i brzi USB-C punjač za slobodu rada u pokretu

   Obaveznu autonomiju za rad na terenu daje ugrađena litijum polimerska baterija kapaciteta 45 Wh koja izdržava 3 sata i 14 minuta u našem standardnom testu na 80 % inteziteta osvetljenosti ekrana, isključenoj Wi Fi vezi i Balanced radnom profilu.

   Baterija podržava Rapid Charge Pro funkciju brzog punjenja uz pomoć pripadajućeg USB-C ispravljača snage 65W. Tokom testa je do 20% kapaciteta stigla za 10 minuta, 30% puni za 15 minuta, a do pola kapaciteta puni 30 minuta, tačno onako kako se i navodi u specifikacijama. Kompletan kapacitet postiže za sat i 15 minuta.

   Laptop se isporučuje sa Windows 11 Pro verzijom operativnog sistema, McAfee antivirus zaštitom i obaveznim Lenovo Vantage alatom pomoću koga održavate sistem ažurnim, a hardver u kondiciji. Nema suvišnog „bloatware-a“ što pohvaljujemo.

   Lenovo ThinkBook 16 G6  – performanse

   Specifikacije test sistema:

   Performanse:

   Lenovo ThinkBook 16 G6 IRL očekivano nije šampion brzine i ultimativnih performansi. On je pre svega jedan poslovni mejnstrim prenosni računar koji ima dovoljno snage u svim situacijama koje se tiču nekog lakšeg kancelarijskog rada. Word, Excel, PowerPoint, internet, jednostavnija obrada fotografija, poslovna komunikacija i reprodukcija video sadržaja i filmova. Neće se buniti čak i kada pokrenete neku igru poput Dota 2 ili menadžera Formule 1 sa nezahtevno podešenim grafičkim detaljima.

   Sve komplikovanije radnje i aplikacije od opisnog, neminovno će uticati na performanse u radu. Dakle, ovaj laptop se strogo drži svog radnog delokruga bez namere da zadire u polje rada koje nije njegova ciljana destinacija kao što su zahtevnije aplikacije za video editinig, 3D rendering i modeliranje i slično. U AutoCAD-u se lepo snalazi.

   Utisci u radu i ponašanje

   Lenovo ThinkBook 16 se umereno greje u radu. Obzirom da ima jedan ventilator sa pripadajućim hladnjakom na poziciji Intel procesora, u tom delu se i najviše greje tj u zoni bliže ekranu gde su smešteni izduvi za topao vazduh. Tokom najvećeg naprezanja u sistemu smo izmerili između 42-45 stepeni Celzijusa. Najtoplija zona nije u dodiru sa rukom. Površina kontakta sa prstima ruke se zagreva do 38 stepeni.

   Tokom rada, ovaj laptop je relativno tih i sa minimalnim odstupanjima u nivou buke, dok radi nešto zahtevnije. Razlika je svega par decibela između situacije kada radite nešto manje zahtevno ili renderujete ili igrate igru.

   U tim situacijama troši maksimalno između 50-60W električne energije.

   Lenovo ThinkBook 16 G6  je baš onakav kakvim ga većina i zamišlja – izdržljiv i radan

   Nije skup, ima sve što vam treba, izgleda dobro i još bolje radi. Pri tome zahvaljujući povoljnoj ceni je dostupan većini. Bilo kao poslovni računar, za učenje i studije ili svakodnevan rad. To je njegov radni delokrug. Shodno tome je izdržljiv i testiran po vojnim merilima kvaliteta za jedan prenosni uređaj što treba da vam ulije poverenje kada ga nosite van kuće ili kancelarije. Na prvu deluje tako, a na duže staze ostaje na vama da podelite taj deo informacije sa nama.

   Uglavnom, sasvim je jasno zašto je ThinkBook 16 G6 sa svojim najnovijim hardverom popularan „allround“ model sa blagim naklonom ka poslovnoj klijenteli. Otprilike je poput Light verzije ThinkPad-a, mada je moj lični utisak da je ThinkBook u ovom izdanju bliži IdeaPad laptop uređajima. Kada imate ovako uspešan spoj karakteristika i mogućnosti, te sve to spojite sa cenom od oko 850 evra jasno je zašto se zalihe na policama lokalnih prodavaca brzo prazne, a kod nas vredno pokupio preporuku kao povoljna kupovina.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi