Lenovo ThinkPad T14s Gen 4 AMD test

Lenovo ThinkPad T14s Gen 4 AMD test

Lenovo ThinkPad T14s Gen 4 je najnovije izdanje ovog prefinjenog, poslovnog notebook računara izrađenog na AMD ultra mobilnoj platformi poslednje generacije.

  Sadržaj
   Lenovo ThinkPad T14s Gen 4 AMD test

   Pozitivne ocene

   • Kompaktan i tanak 14″ notebook
   • Vrlo agilna i štedljiva AMD Phoenix platforma
   • Baterija koja dugo traje, produžena radna autonomija
   • Brza Wi-Fi 6 bežična veza sa dodatkom 5G opcije
   • Kvalitet izrade i upotrebljenih materijala
   • Odlična tastature
   • Matirani ekran ne zamara oči 

   Negativne ocene

   • Nema opciju dodatka memorije i drugog SSD uređaja 

   Na prvi pogled uštogljena spoljašnjost klasičnog poslovni notebook računara ispod koga se krije sofisticirana tehnologija poslednje generacije koja je pravo osveženje za ovu klasu uređaja.

   Lenovo ThinkPad T14s Gen4 je najnovija generacija ultimativnog poslovnog računara: dizajniran za  biznis u pokretu. Lagan i kvalitetan osećaj dok ga nosite, izuzetno agilan u radu sa odličnim ekranom i beskompromisno sofisticiranim „feeling-om“ pod prstima, ovo je ono što traži probirljiva poslovna klijentela i krajnji korisnici sa visokim standardima.

   Iako na prvi pogled možda deluje tradicionalno klasičan, ThinkPad T14s ispod svoje besprekorne spoljašnjosti krije razigranu platformu baziranu na poslednjoj generaciji AMD Ryzen Phoenix serije APU procesora. Dovoljno da nas zaintrigira i privuče pažnju.

   Lenovo ThinkPad T14s Gen 4 AMD – dizajn i karakteristike

   Gledajući ga spolja u pitanju je klasični IBM ThinkPad, pardon Lenovo. Jednom rečju klasika.

   Za osećaj prema ThinkPad-u potrebne su godine: dok nas prođu bubice da volimo sve što sija i svetli. Onda pomisliš, kako je ovaj računar savršeno jednostavan – i radi briljantno. Potrebne su godine da osetite razliku u finim, istančanim detaljima.

   Ravne, čiste površine, asketski izgled i kombinacija hibridnog carbon-fiber materijala odozgo i magnezijum legure poklopca baze su presvučeni finim slojem brušene površine, skoro gumiranog osećaja pod prstima – koji nepogrešivo poručuje da vam se u rukama nalazi ThinkPad “mašina”.

   U tom stilu se nadovezuje i staklasto brušena površina „tačpeda“  još prijatnijeg osećaja, presvučena specijalinm milar materijalom. Jednom rečju, pod rukom sve to čini premijum iskustvo, što smo u najmanju ruku i očekivali od „T“ serije.

   Ofarban u tradicionalnu „storm black“ nijansu crne boje i sa pomenutom fino matiranom površinom, upija ambijentalnu svetlost zbog čega se uređaj čini još manjim i kompaktnijim.  Zbog tih specijalnih materijala daje odličan „grip“ u ruci dok ga držite. Usput je sa svojih 1.39 kg prilično lagan i to u verziji sa baterijom većeg kapaciteta.

   Lenovo ThinkPad T14s Gen 4 AMD – ekran

   Pošto je u pitanju čistokrvni poslovni model računara, ekran se u radu ističe izraženim anti-glare efektom i skoro potpuno eliminisanim osećajem refleksije svetla. Osim što je koristan u uslovima rada na otvorenom, ovaj meki prikaz slike itekako odgovara očima tokom dugotrajnog rada u zatvorenom prostoru, jer osetno manje zamara oči.

   Prijavi se na nedeljni Benchmark newsletter
   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Okviri ekrana su vidno smanjeni, što se posebno odnosi na bočne stranice i tek neznatno deblju gornju i donju lajsnu. U gornjoj je smešten još jedan specijalitet T14s modela četvrte generacije. U pitanju je web kamera sa rezolucijom od 5 MP. To znači da snima video u QHD 2560×1440 rezoluciji. Razlika je primetna, video je mnogo kvalitetniji od uobičajenih HD i Full HD modela. Onaj ko vas gleda će uživati u kvalitetu video strima.

   Usput, kamera ima IR senzor za detekciju lica, Windows Hello sigurnosnu funkciju i automatsko logovanje u Windows operativni sistem. Koga brine sigurnost tu je već standardni Lenovo mehanički zatvarač sočiva, ukoliko želite potpunu privatnost. Aktivnost web kamere je dodatno naglašena osvetljenjem bele LED diode u vrhu ekrana.

   Vratimo se ekranu koji meri u dijagonalu tačno 14“. Koristi IPS matricu i prikazuje WUXGA rezoluciju od 1920×1200 piskela u 16:10 formatu slike. Pokriva 100% sRGB palete boja, a tokom naših testova smo izmerili maksimalno osvetljenje od skoro 400 nita.

   Subjektivni utisak kvaliteta je na visokom nivou. Jako matirana površina i taj specijalni zaštitni sloj izazivaju mlečno beli osećaj umekšanja i svojevrsnog „blura“. Efekat koji je ovde sveden na apsolutni minimum. Uz to su boje žive i izražajne, nikako isprane i bez intenziteta, a što je bio slučaj na nekim sličnim ekranima prethodnih generacija.

   Sadržaj je čitljiv čak i na 100% Windows skaliranja, što je podvig na ovako maloj dijagonali ekrana. Sa 125 % uvećanja je još bolje, čak i za one koji imaju dioptriju. Uglavnom, ovaj T14s sa svojim ekranom vam omogućuje maksimalno iskorišćenje 16:10 formata uz minimalno i gotovo nikakvo naprezanje vida.

   Lenovo ThinkPad T14s Gen 4 AMD – konekcije

   Čvrsta metalna šasija obezbeđuje klinastu niskoprofilnu siluetu koja i dolikuje jednom notebook modelu lake kategorije. Zbog toga su bokovi ovog Thinkpad T14s modela izuzetno tanki a opet, sa dovoljnim brojem konekcija.

   Na levoj ivici ThinkPad T14s nudi dva USB-C porta koji raspolažu USB4 specifikacijama i maksimalnim propusnim opsegom od 40 Gbps. Takođe, oba imaju podršku za Power Delivery 3.0 punjenje i Display Port 1.4 vezu sa monitorima.

   Sledi HDMI 2.1 i USB 3.2 Gen1 sa Always On funkcijom koja će isporučiti energiju za punjenje priključenih mobilnih uređaja čak i kada je računar  isključen. Spisak konekcija na ovoj strani se završava kombinovanim 3.5 mm audio konektorom za slušalice i mikrofon.

   Na suprotnoj bočnoj strani se nalazi jedan USB-A konektor sa 3.2 specifikacijama prve generacije kojim prebacujete podatke brzinom od 5 Gbps. Društvo mu prave tanki i jedva primetni smart card reader i Kensington port.

   Skriven na zadnjem delu, gde obično očekujete izduve za topao vazduh, nalazi se otvor za Nano-SIM karticu jer u surovom biznis svetu internet pristup nije luksuz, već preka potreba. Podršku za ovu specifičnu mogućnost daje  Quectel 4G M.2 modem kartica.  Dakle, sasvim korektna ponuda koja će zadovoljiti čak i one koji pate od poslednjih tehničkih noviteta i najnovijih specifikacija.

   Lenovo ThinkPad T14s Gen 4 AMD – tastatura

   Svaki put kada na test dobijemo ThinkPad sa blagom strepnjom prvo proveravamo tastaturu da slučajno ne dođe do promena a sa njim i izostanka onog dobro poznatog osećaja. Lenovo je tokom godina uspeo da modifikuje i očuva dobar deo osećaja tastera sa legendarnih IBM ThinkPad modela. Na sreću takav je slučaj i sa ovim T14s modelom 4. generacije. Možda nisu poput starih, ali i dalje imaju najbolju tastaturu u svetu notebook modela.

   Hod tastera ima konkretnu putanju i mehanizam koji daje jasan osećaj aktivacije tastera. Tastatura je otporna na prolivanje tečnosti, a ono što je manje premijum je pozadinsko osvetljenje koje probija ispod tastera. Inače intenzitet belog “backlight” sistema se podešava u dva koraka. Fina površina touchpad uređaja ima desni i levi klik u svom donjem delu. Hod je podešen u skladu sa hodom tastature i vrlo je korektan sa nekih 1 mm propadanja “touchpad” površine.

   Osećaj je prefinjen uz prigušeni klik. Nekima se ovo ne dopada, čak je ovako trimovan touchpad predmet diskusija na mrežama. Naš lični utisak je apsolutno pozitivan jer nismo ljubitelji tankog i plitkog osećaja klika. Ukusi su različiti i definitivno subjektivna stvar. Isto tako, pitanje prisustva legendarne „Trackpoint“ bradavice je neumesno u slučaju jednog ThinkPad modela.

   Lenovo ThinkPad T14s Gen 4 AMD – hardver

   Hardver je posebna poslastica koju nam servira novi ThinkPad T14s. Pošto je Lenovo za T14s klasu predvideo procesor sa maksimalnom potrošnjom od 20 W, pokazalo se da je to Intel ultramobilnim modelima nedovoljno, uprkos zvaničnim specifikacijama. Otuda je pravo osveženje videti novi AMD APU na ovom radnom zadatku. U pitanju je AMD Ryzen 7 PRO 7840U, APU sa osam brzih procesorskih jezgara klase Zen 4, koji izvršavaju 16 „tredova“ i integrisanim AMD Radeon 780M grafičkim jezgrom.

   AMD Phoenix jezgra rade u opsegu frekvencija od 3.3-5.1 GHz. Većinom ih u proseku drži na 3.5 GHz, dok pojedinačna jezgra znaju da ubrzaju do 5 GHz i to u realnom scenariju zahtevnijeg rada kao što je obrada fotografija u Photoshop-u. I sve to pri prosečnoj potrošnji od samo 20 W. Procesor nikada ne prelazi granicu od 35 W, dodirujući je izuzetno retko tokom rada.

   U pogledu njegove brzine, snage i odmeravanja snage sa Intel ultra mobilnom konkurencijom, možemo reći da je prilično agilan i štedljiv, ali podsećamo vas da je prirodu rada  tempo odredio sam Lenovo limitom potrošnje od 20 W, kako bi uređaju podario produženu autonomiju, bio hladan i  zadovoljavajuće brz tokom rada. Uglavnom, čak i pri nešto nižem, kontrolisanom radnom taktu, dolazi do izražaja snaga nove Zen 4 arhitekture.

   Slično je i sa Radeon 780M integrisanim grafičkim jezgrom. Njegove mogućnosti su tačno odmerene prema potrebama ultra mobilne platforme. Neko može da na osnovu samog naziva stvori nerealno visoka očekivanja ali imajte u vidu da je ovo integrisani grafički adapter i da odvaja deo sistemskog RAM-a za svoj rad.

   Odlično asistira u poslovima izvršavanja operacija u aplikacijama koje znaju da uposle snagu prisutnog grafičkog procesora, što čitavoj platformi daje dodatnu inekciju performansi. Pored asistencije u programima za foto i video obradu, Radeon 780M je gotovo savršeno rešenje za reprodukciju čak i zahtevnih video formata poput sve aktuelnijeg AV1.

   Prilikom reprodukcije filmova u HDR 4K AV1 formatu, procesorsko zauzeće iznosi oko 14% dok se integrisani Radeon 780M maksimalno angažuje sa nekih 30-34% resursa uz potrošnju čitavog APU procesora od svega 10 W.

   GPU asistencija u poslovnim aplikacijama poput PowerPoint-a i sličnih aplikacija koji su ciljani teren upotrebe ovog T14s modela, su lakši deo posla koji bez problema i naprezanja obavlja.

   Lenovo ThinkPad T14s Gen 4 AMD – ostatak hardvera

   ThinkPad T14s Gen4 dolazi sa 16 GB LPDDR5x RAM-a koji se ne može proširiti jer je zalemljen na štampanu ploču. Memorija je dvokanalno konfigurisana i radi na efektivnoj frekvenciji od 6400 MHz, koja je zapravo gornji limit AMD Phoenix APU platforme. Uglavnom, važno je zapamtiti da se u startu morate odlučiti za 8, 16 ili 32 GB RAM-a pa stoga dobro razmislite prilikom nabavke.

   Računar stiže sa M.2 PCIe x4 SSD uređajem kapaciteta 512 GB na kome se nalazi preinstalirani Windows Pro operativni sistem. Nema dosadnog „bloatware-a“ i očekivano nailazimo jedino na korisni Lenovo Vantage koji pruža obilje dodatnih informacija i opcija poput ažuriranja BIOS-a notebook uređaja.  Zbog ograničenih gabarita, nema prostora za nadogradnju ovog računara sa eventualnim, dodatnim SSD-om.

   Zvuk je prilično prodoran i pomalo neočekivano jak za jednog ovakvog mališu i stiže iz dva stereo zvučnika snage 2×2 W koji emituju zvuk iz ove perforirane zone u gornjem delu iznad tastature.

   Za bežičnu Wi-Fi 6E vezu je zaduženo Qualcomm rešenje koje ujedno daje podršku i za rad sa Bluetooth 5.1 uređajima.

   Napajanje i baterija

   Ovaj notebook crpi neophodnu energiju za rad iz Li-Polymer baterije kapaciteta 52.5 Wh. Prema našim testovima umereno produktivnih aplikacija i rada, izdržava u radu sledećih 6 sati i 15 minuta. Odličan rezultat i dokaz da je AMD Phoenix APU efikasniji od slične Intel ultra mobilne platforme.

   Iako primera radi, YogaBook model prikazan na grafikonu, ostvaruje 2 sata bolju autonomiju, to je zasluga baterije 60% većeg kapaciteta od 84 Wh i to za samo 30% bolju autonomiju.  AMD je definitivno štedljivije rešenje, kada tome dodate i bolje performanse, izlazi kao pobednik u ovoj kategoriji mobilne platforme.

   Sa druge strane to ima još jednu pogodnost koja se ogleda u manjem zagrevanju uređaja. AMD Ryzen APU tokom testova nije aktivirao „Throttling“ zaštitu i daleko je od gornje Tjunction granice od 100 stepeni Celzijusa. Zbog toga je i površina uređaja jedva primetno topla u radu.

   Uočene karakteristike utiču i na činjenicu da je računar gotovo bešuman u radu čak i u zahtevnijem scenariju rada kada temperatura počne da se kreće u intervalu od 70-80 stepeni i kada ugrađeni ventilator zna da se okrene i do 4500 obrtaja u minuti. Na sreću ThinkPad koristi vrhunske ventilatore tako da od visokih rezonantnih zvučnih smetnji, nema ništa.

   Inače baterija se puni do 80% kapaciteta za sat vremena i do punog kapaciteta joj je potrebno još 15-ak minuta uz pomoć ispravljača snage 65 W koji daje napon od 20V i struju od 3.25A. U pitanju je USB-C punjač, pa možete koristiti i neki alternativni, malo jači za mobilne telefone, a što je itekako zgodna opcija tokom putovanja. Naravno, ne krećite na put pre nego proverite taj alternetivni punjač – da se ne bi našli u problemu.

   Performanse

   CPUAMD Ryzen 7 PRO 7840U
   Ekran14″, WUXGA (1920×1200), IPS, 60Hz, 400 nita, Anti-glare, 100%
   sRGB, 16:10, 800:1, Low power, Eyesafe Certified 2.0
   GPUAMD Radeon 780M, integirsana, deli RAM, DirectX 12
   RAMLPDDR5x-6400[, 16 GB, zalemljena, ne može se nadograditi
   SSDM.2 2280 SSD PCIe NVMe, PCIe 4.0 x4 Performance 512 GB, Opal 2.0
   MrežaQualcomm Wi-Fi 6E NFA725A, 802.11ax 2×2 Wi-Fi + Bluetooth 5.1
   Quectel EM05-G, 4G LTE CAT4, M.2 card, podržan eSIM
   Konekcije1x HDMI 2.1, up to 4K/60Hz
   1x Headphone / microphone combo jack (3.5mm)
   1x USB 3.2 Gen 1
   1x USB 3.2 Gen 1 (Always On)
   2x USB4 40Gbps (data transfer, Power Delivery 3.0 i DisplayPort 1.4a)
   BaterijaLi-Polymer 57Wh
   Potrošnja65W USB-C slim (2-pin) AC adapter, podržava PD 3.0, 100-240V, 50-60Hz
   DimenzijeVisina: 16.9 mm
   Širina: 317.5 mm
   Dubina: 226.9 mm
   Masa: 1.39 kg
   Test sistem:

   ThinkPad T14s Gen4 na AMD Phoenix platformi definitivno ima brzinsku prednost nad sličnim Intel ultra mobilnim rešenjem. Drugo je pitanje da li ćete to osetiti u radu nove generacije malih i laganih notebook računara. Teško, ali ipak je važno pomenuti i tu činjenicu. Razlika se vidi iz sledećeg grafikona najvažnije grupe aplikacija u smislu svrhe jednog ovakvog računara –Office 365.

   Slično je i sa ostalim aplikacijama poput Photoshop 2023 obrade fotografija u kome je 30% brži od Yoga Book modela baziranog na Intel Core i7 Raptor Lake procesoru 13. generacije.

   Iako ovo definitivno nije računar namenjen gejmingu, ova grupa testova nam služi da demonstriramo kako ugrađeni hardver radi u najzahtevnijim situacijama korišćenja centralnog procesora i pre svega grafičkog rešenja. Uzgred, kako smo i pretpostavljali sa novom AMD Ryzen platformom se možete zabaviti. Čisto da ubijete dokonost u pauzama sastanaka ili jednostavno, želite malo da izbacite stres iz sebe.

   Thinkpad T14s Gen4 sa AMD Phenix APU – promena koja prija

   Nemamo često priliku da probamo jedan ovakav premijum portabl notebook namenjen pre svega poslovnoj eliti. Takvu prirodu uređaja prate i brojni bezbednosti sistemi od Windows Hello podrške, preko prisustva zasebnog TPM 2.0 i Microsoft Pluton TPM 2.0 modula, Opal 2.0 tehnologije enkripcije podataka na SSD uređaju i na kraju – opcije trogodišnje garancije.

   Po pravilu takve računare bije glas da su dosadno nezanimljivi i da sporije uvode nove i brže standarde. To definitivno nije slučaj sa novim ThinkPad T14s modelom 4. generacije na bazi aktuelne AMD Ryzen PRO mobilne platforme koja bez dileme, nudi obilje najsavremenijih standarda i funkcija.

   U najmanju ruku to i očekujete od uređaja sa premijum cenom koja se kreće nešto ispod granice od 2000 €.

   S obzirom na njegove ultimativne karakteristike lakog prenosnog računara i činjenice da je opremljen najnovijim standardima brzog prenosa podataka bez obzira da li je u pitanju rad sa eksternim diskovima ili brzi pristup internetu, ovaj ThinkPad T14s četvrte generacije je vrhunska mašina za posao i to sa maksimalnom radnom autonomijom u ovoj AMD varijanti.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Dell G16 7630 (2023) test - brz i glomazan