Samsung Galaxy Watch 4 (Video)

Samsung Galaxy Watch 4 (Video)

Galaxy Watch je jedan od retkih uređaja koji su ono što im ime govori - pametni sat, sa mnoštvom funkcija i aplikacija - a ne fitness tracker u formi sata. Nova generacija Galaxy Watch uređaja donela je i neke konkretne promene...

  Sadržaj

   Tržište pametnih satova je odavno zrelo i na njemu su prisutni brojni mali i veliki proizvođači sa zaista bogatom ponudom modela. No za razliku od recimo tržišta mobilnih telefona, ovde svaki od njih ima neku svoju viziju pametnog sata, koja se može i dosta razlikovati od ostalih u pogledu funkcija, oblika, softvera, hardvera i mogućnosti, čak i ako modeli međusobno često podsećaju jedni na druge.
    

    
   Kao i u drugim segmentima industrije, neminovno su se neki od proizvođača izdvojili kao trendseteri i oni na koje se ostali ugledaju ili od njih prepisuju domaći. Tu najpre mislimo na FItbit, Huawei i Amazfit kao predstavnike manje pametnog, a više fitness orijentisanog pristupa, kao i Apple i Samsung u domenu onoga što možemo nazvati pravim pametnim satom. I upravo Samsung i Apple godinama vode bitku za titulu najboljeg pametnog sata sa svojim Apple Watch i Galaxy Watch modelima koji se od praktično svega ostalog na tržištu izdvajaju jakim ekosistemima koje oba ova proizvođača već dugo razvijaju i neguju.
    
   Nedavno smo bili u prilici da vam kroz recenziju predstavimo Apple Watch 7, a sa malim zakašnjenjem je sada pred nama i Galaxy Watch 4 kako bismo videli šta on ima da ponudi, ali i uporedili ova dva uređaja i videli gde su sličnosti i razlike u dva možda i najnaprednija pametna sata koja možete kupiti u ovom trenutku.Najpre da kažemo da Galaxy Watch 4 dolazi u prilično varijacija koje će možda zbuniti neke od potencijalnih kupaca, jer je tu Galaxy Watch 4 sa veličinama od 40 ili 44mm, kao Galaxy Watch 4 Classic u veličinama od 42 i 46mm, plus varijacije sa i bez LTE konekcije i po 2 ili tri boje za svaki. Dobra vest je da svi oni nude praktično identične mogućnosti, pa se izbor svodi više na to koji izgled i veličina vam najviše odgovaraju, što broj dostupnih varijacija zapravo čini dobrim za kupce. Po pitanju dizajna, Galaxy Watch 4 Classic je zapravo pravi naslednik Galaxy Watch serije, dok je “običan” Galaxy Watch 4, koji nam se ovog puta našao na testu u manjoj 40mm verziji, sličniji prethodnim Active verzijama. Najveća razlika je ustvari u tome što Classic poseduje karakteristični mehanički prsten oko ekrana koji je i prethodne Samsung satove činio tako posebnim, dok je on kod standardne verzije odsutan, pa je kontrola sata moguća samo pipanjem ekrana i putem dva tastera na boku.
    
   galaxyw1s.jpg
    
   Kod nas u Benchmark redakciji, ima nas više ljubitelja Classic verzija, ali moramo priznati da ova obična, iako vizuelno jednostavnija, zapravo deluje vrlo moderno, više nego što je to bio slučaj sa nekim sličnim modelima koje smo imali prilike da vidimo. Razlog za ovo je najpre pametan izbor materijala, pa je tako samo telo sata čini se u potpunosti izrađeno od crnog stakla, a onda na bokove sa obe strane dodat aluminijumski profil koji služi za montažu narukvica. Kontrast između metala i stakla, koji je na ovoj sivoj varijanti vrlo uočljiv, je dodatno akcentovan oblikom, t.j. usekom narukvice na delu do samog sata i montaže, pa sat izgleda vrlo efektno, a opet jednostavno i dovoljno nalik nekom klasičnom satu. Narukvica je izrađena od silikona, sa promerom od 20mm i naravno izmenjiva, pa možete odabrati i neku druge boje i materijala. Sat se na ruku pričvršćuje kombinacijom klasične kopče i podvlačenja kraja narukvice ispod, za razliku od Apple Watch rešenja koje je potpuno moderno, pa procenite sami koje vam se više dopada.
   Na gornjoj strani se nalazi okrugli ekran od 1.2” koji ne zauzima baš celu površinu, već se oko njega nalazi još oko 4mm dodatne margine – čini se da smo u tom pogledu viđali i bolje, iako ne možemo reći da manje pokriće ekrana smeta vizuelno ili funkcionalno. Ekran je očekivano Super AMOLED tipa i vrlo svetao, sa rezolucijom od 396 x 396 piksela koja pruža jasan i detaljan prikaz. Podržano je i automatsko podešavanje osvetljenja, kao i Always On prikaz ako želite da sat i kada nije aktivan prikazuje vreme na ekranu – relativno standardne stvari.
    
   Iako na prvi pogled, Galaxy Watch 4 spolja i ne deluje toliko drugačije od prethodnih modela, ispod haube donosi zaista velike, rekao bih čak tektonske promene. Naime, iako je Samsungov Tizen bio možda i najbolji operativni sistem za pametne satove, kompanija je ove godine odustala od njega i prešla na Google-ov WearOS. Zapravo, softver se zvanično zove Wear OS Powered by Samsung i rezultat je saradnje Samsunga i Google-a, utoliko što je Google dao svoj operativni sistem, servise i Play Store, a Samsung prilagodio sopstveni interfejs koji je ipak daleko bolji od bilo čega što smo videli na WearOS platformi. Koliko je ovo sve dobro po Samsung na duže staze pokazaće vreme, ali je činjenica da ovakva saradnja njihovim satovima donosi ipak dosta veću bazu aplikacija i još dublju integraciju sa Android operativnim sistemom, stvari koje su bitne kako bi se u tom pogledu održao korak sa Apple Watchom. 
    
   galaxyw2s.jpg
    
   Kad pominjemo Apple, da kažemo da ova dva sata ipak nisu direktna konkurencija i to upravo zbog pomenutog prelaska na Wear OS. Naime, dok su prethodni Samsung Tizen bazirani satovi radili uredno i sa Android i Apple telefonima, Galaxy Watch 4 radi isključivo sa Androidom, baš kao što i Apple Watch radi samo sa iPhone-om, pa niko neće biti u dilemi da li da uzme jedan ili drugi. S druge strane, ovo Samsungu i odvlači deo Apple korisnika koji bi možda bili zainteresovani za njihov sat. Osim toga, negativnih strana prelaska na Wear OS i nema mnogo, iako lično mislim da je Tizen ipak bio lepši i brži od Wear OS-a. Galaxy Watch 4 jeste brz, ali ne baš sa onako fantastičnim odzivom interfejsa kao Tizen.
    
   Druga negativna strane je to što se Samsung odrekao svoje baze skinova koja je bila jedna od najvećih i najboljih, sa brojnim besplatnim i skinovima vrednim plaćanja. Ovaj model koristi skinove dostupne za Wear OS, kojih ima dosta, što u vidu individualnih skinova, što u vidu aplikacija za pravljenje skinova i koji jesu raznovrsni, ali možda ipak nisu baš na nivou onoga što smo viđali na Tizenu i Galaxy Store-u. 
    
   galaxyw3s.jpg
    
   Što se interfejsa sata tiče, on donosi prepoznatljiv izgled i funkcionalnost, ali i neke novine u odnosu na prethodne Samsung satove. Prevlačenje levo i desno sa glavnog ekrana cirkuliše između raznih widgeta koje možete menjati i dodavati po sopstvenim potrebama i koji vam mogu služiti za brze informacije ili kao prečice za pokretanje raznih funkcija. Prevlačenje odozgo poziva meni sa brzim podešavanjima, dok prevlačenje odozdo daje listu instaliranih aplikacija, vrlo sličnu onoj i na Apple satovima. Inače, iako ova manja ne-Classic verzija nema rotirajući mehanički okvir, on je simuliran prevlačenjem prsta po ivici ekrana, sa sve taktilnim vibracionim odzivom koji je sjajan detalj, pa se kroz sve menije, widgete i aplikacije možete kretati i na taj način. Dva bočna tastera su programabilna, a podrazumevano gornji na dvostruki klik poziva poslednju korišćenu aplikaciju, a dugi klik Bixby glasovnog asistenta, dok vas pritisak na donji taster vraća na prethodni ekran. Zanimljivo, pored svih Google servisa, jedino je Bixby ostao tu umesto Google asistenta, ali vrlo lepo radi, pa satu možete zadavati i glasovne kontrole da vam prikaže prognozu, pozove nekoga i još puno toga što uz malo navikavanja može biti vrlo korisno. 
    
   Što se aplikacija tiče, njih je ipak dosta više nego što je to bio slučaj na Tizenu, što je uostalom i glavni razlog za ovu tranziciju, pa je u tom smislu Wear OS pun pogodak, bilo da su vam potrebne aplikacije za fitness ili one za svaki dan poput navigacije, plaćanja putem NFC-a, puštanje muzike, podsetnik, pa čak i recimo metronom koji vibrira za muzičare. Pored aplikacija iz Play Store-a, prednost Wear OS-a je i bolja integracija sa Android telefonima, je pored notifikacija, poruka na koje možete i odgovoriti i poziva koje je takođe moguće obavljati direktno na satu tu i integracija sa npr. kalendarom i ostalim google servisima, kao i direktno između aplikacija na satu i telefonu, što svakako ima svojih funkcionalnih prednosti. 
    
   galaxyw4s.jpg
    
   Sat pokreće dvojezgrani Exynos W920 5nm procesor koji je Samsung napravio baš za tu priliku, sa 1.5GB RAM-a i 16GB skladišne memorije od kojih je korisniku dostupno 7.6GB. Iako Samsung satovi ni ranije nisu bili šampioni baterije, Wear OS satovi su po pravilu bili užasni po tom pitanju, a Galaxy Watch 4 je negde između, zavisno od načina korišćenja. Npr. sa aktivnim Always On modom ekrana, sat nije izdržao ni 24 sata normalnog korišćenja, dok je sa deaktiviranim Always on baterija trajala blizu dva dana, tačnije oko 42 sata. Ako ovo uporedimo sa Apple Watch 7 koji je sa Always On izgurao oko dan i po, jasno je da autonomija baš i nije sjajna. Istina, na našem testu je najmanja verzija Galaxy Watch 4 koja poseduje i najmanju bateriju od svega 247mAh, pa je za očekivati da 42, 44 i 46mm verzije pruže i dosta bolje trajanje baterije s obzirom da nude i do 50% veći kapacitet.
    
   Samsung Galaxy Watch 4 naravno podržava i fitness funkcije i praćenje zdravlja, a možemo reći da je u tom pogledu u tehničkom smislu u pitanju verovatno najnapredniji pametni sat koji smo videli do sada. Sat je prepun senzora, od GPS-a, akcelerometra, barometra, žiroskopa, geomatnetnog i senzora svetla, kao i standardnog optičkog senzora pulsa koji podržava i merenje zasićenja kiseonika u krvi, stresa i praćenje sna. Pored toga, tu je i ECG odnosno EKG senzor, kao i Bioelectrical Impedance Analysis Sensor koji je u stanju da meri sastav tela poput pametnih vaga i da vam procenu procenta masti, mišića, kostiju i vode. Zaista je impresivno šta je sve Samsung upakovao u jedan ovako mali sat, pa na prvi pogled on deluje kao kompletno rešenje za praćenje zdravlja. U praksi, sve ovo ima određena ograničenja koja donekle menjaju utisak, mada je on i pored toga ukupno vrlo pozitivan. Najpre, kao i na Apple Watch-u, ako sat aktivirate u Srbiji, neće vam biti dostupna funkcija za merenje EKG-a i krvnog pritiska. Dobra vest doduše je da je ovo uz relativno jednostavnu proceduru moguće zaobići, pa smo bili u prilici da probamo i to. Takođe, za merenje ove dve funkcije i VO2 Max je potreban Samsung telefon, mada je moguće da je i to moguće nekako prevariti ako koristite Android telefon nekog drugog proizvođača.
    
   galaxyw5s.jpg
    
   Što se preciznosti senzora tiče, optički senzor pulsa radi sasvim korektno, EKG odlično, praćenje sna ne baš sjajno, a merenje sastava tela vrlo dobro, praktično identično kao Xiaomi i Huawei pametne vage sa kojima smo poredili rezultate. Merenje krvnog pritiska je najproblematičnije jer zahteva da pri prvoj aktivaciji, kao i jednom nedeljno odradite kalibraciju paralelno sa pravim meračem, pa ćete morati ili da posedujete merač pritiska ili da žickate od komšije, t.j. komšinice. Preciznost u startu nije dobra, ali se poboljšava svakom kalibracijom kada sat uči i prilagođava se, pa iako rezultati neće baš biti apsolutno merodavni, onima koji pate od naglih padova ili skokova pritiska sat makar može dati indikaciju toga i upozoriti na problem. EKG funkcija će takođe dati procenu rezultata i reći vam da li je ritam srca regularan ili postoji neka neregularnost zbog koje bi bilo dobro da se obratite lekaru. Što se praćenja aktivnosti tiče, na raspolaganju je 90ak različitih, od standardnih poput trčanja i vožnje bicikla unutra i napolju, raznih vežbi u teretani, skijanja, plivanja (da sat je i vodootporan), sportova sa loptom, čamcima i drugim rekvizitima i još puno toga. Naravno tu su i vođeni treninzi i meditacije i priče za laku noć za decu i odrasle koje možete pronaći u Samsung Health aplikaciji. Sve u svemu, Samsung Galaxy Watch 4 je verovatno tehnički najnapredniji sat koji smo imali prilike da vidimo i definitivno najsposobniji pametni sat u Android svetu. Kombinacija Wear OS-a, moćnog hardvera i Samsungovih softverskih unapređenja je kreirala zaista zanimljiv pametni sat koji je u određenim aspektima i prevazišao naša očekivanja. Iako smo bili skeptični po pitanju prelaza na Wear OS, Samsung je ipak uspeo da zadrži najbolje aspekte Tizen interfejsa i ukombinuje ih sa svim prednostima Google-ove platforme. Najveća zamerka je naravno baterija, pa je naša preporuka da, ukoliko vam veličina odgovara ipak idete na neki od većih Galaxy Watch 4 modela poput standardnog od 44mm ili Classic verzije od 46mm kod kojih bi to trebalo biti znatno manje izraženo.
    

    
   Što se tiče cene, ona se kreće od oko 32.000 dinara, t.j. oko 270€ za 40mm model na testu, do oko 50.000 dinara, odnosno oko 425€ za 46mm Watch 4 Classic.
    
   Kao i uvek, očekujemo da u komentarima čujemo i vaše mišljenje o ovom pametnom satu, pa vas pozivamo da ga sa nama podelite ispod ovog testa.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Testirali smo: Motorola RAZR 50 Ultra