Cooler Master CK530 test

Cooler Master CK530 test

Ukoliko tražite tastaturu koja neće zauzimati puno prostora na stolu, ali želite da ima sve one odlike koje imaju najkvalitetnije gejming tastature, napredne mogućnosti, raskošno LED osvetljenje i slično, ne treba tražiti dalje od CK530. Reč je o Tenkeyless tastaturi koja pleni kvalitetom izrade, upotrebljivošću, ali i brojem implementiranih opcija.

  Sadržaj

   Ukoliko se pitate šta je Tenkeyless…verovatno niste redovno pratili naše testove periferija, budući da smo u puno navrata opisivali baš takve tastature. Kao što se da naslutiti iz same oznake, to je tastatura sa „deset uklonjenih tastera“. Stvaran broj uklonjenih tastera je malo veći u praksi. Odnosi se na numerički deo tastatuire i prateće tastere koji su smešteni desno od, da tako kažemo, kursorskih strelica.
   Čemu ovakav koncept? Ne trebaju svima numerički tasteri. Štaviše, zaista ih malo ko koristi u svakodnevnoj praksi. Ukoliko niste računovođa ili bankarski službenik, recimo da ćete retko kada posegnuti za tim delom tastature. No, taj deo tastature se nalazi baš tamo gde drugom rukom držite miš. Verovatno je već jasno da otklanjanjem ove sekcije oslobađate dosta prostora za manipulaciju mišem, ali i dosta prostora na stolu generalno.
   Test: Cooler Master CK550 (video)
   Nedavno smo testirali Cooler Master CK550 mehaničku gejming tastaturu. Preporučujemo vam da pročitate taj test, budući da CK530 pripada istoj seriji. Štaviše, i nastala je tako što je CK550 modelu „odsečen“ numerički deo. I ona je deo Core serije koja nudi najbitnije karakteristike MasterKeys mehaničkih tastatura, ali po dosta prihvatljivijoj ceni. 
   Tastatura
   Cooler Master CK 530 je u relativnom smislu buždetski model,  te stoga ne čudi da stiže u relativno jednostavnom pakovanju. Samo pakovanje je sitlizovano i sadrži dosta informacija koje su vam potrebne da odaberete uređaj u radnji. Isto tako, na kutiji se nalazi oznaka tipa prekidača, kao i mali prorez koji će kupcima u prodavnici omogućiti da osete ponašanje tastera i procene da li konkretni tip odgovara njihovom ukusu.

   Pakovanje je relativno spartansko – osim tastature, u njemu se nalazi samo alat za vađenje kapica tastera. Prvi utisak je izvanredan! Tastatura uopšte ne deluje kao budžetski model, naprotiv. Izuzetno je kompaktna – gotovo nestvarno, imamo li u vidu da zadržava sve funkcionalnosti klasičnih mehaničkih tastatura. Isto kao i kod CK550 modela, gornja ploča je izrađena od brušenog aluminijuma i savija se na ivicama, što tastaturi daje interesantan izgled, naročito iz profila. 
   Generalno, tastatura je kompaktna i tasteri joj nisu uronjeni u plastični frejm, već su uzdignuti od aluminijumske ploče. Na taj način se izlažu LE diode i osvetljenje deluje mnogo ubedljivije i atraktivnije. To zaista doprinosi pozitivnom vizuelnom utisku ove tastature. Kvalitet izrade bismo ocenili veoma visokom ocenom – ni u ludilu ne bismo pomislili da tastatura može da pripada pristupačnijoj klasi proizvoda. 
   S donje strane imamo gumirane nožice i dva podizača, kojima je moguće postaviti tastaturu pod određenim uglom. Ukoliko nešto odaje nižu kategoriju unutar generacije, to je kabl. Naime, nije odvojiv, a isto tako nije upleten, već sasvim običan. Dužina je dovoljna. Takođe, tastatura nema nikakve “viškove”, što je u neku ruku sasvim razumljivo imajući u vidu kompaktne dimenzije.

   Stoga ove nećemo naći nikakve makro tastere ili multimedijalne komande. Osim toga, još jedna stvar nam ipak fali – USB hub. Smatramo da i na ovakvim tastaturama ipak ima dovoljno prostora za pokoji dodatni USB port, koji bi olakšao život po mnogim pitanjima. Štaviše, budući da ova tastatura oslobađa solidnu količinu prostora na stolu, uvereni smo da bi pokoji USB port viška bio utoliko korisniji.  U samom startu, nailazimo na interesantan problem. Naime, u specifikacijama, kao i na sajtu Cooler Mastera, nalazimo podatak da je tastatura podržana od strane Portal softvera, univerzalnog rešenja kompanije Cooler Master za kontrolu svih periferija. No, kao što možete videti na priloženoj fotografiji, kada povežemo ovu tastaturu, softver nam prijavljuje da nemamo Cooler Master periferiju. Interesantno.
   Untitled1s.jpg
   No, nema mesta panici. Srećom, ova tastatura podržava On-The-Fly sistem komandi, zahvaljujući kojima možete da podešavate tastaturu u sitna crevca. Istina, iz softvera bi to bilo još elegantnije i korisnije, ali šta da se radi. Srećom, sve alternativne komande su jasno i lepo označene, i uvereni smo da ćete se brzo snaći za ovakvom tastaturom. Moguće je menjati profile, snimati makroe, podešavati i prilagođavati osvetljenje i tako dalje.
    
   Kod tastera je ostvarena najveća ušteda. Naime, CK530 ne koristi Cherry MX svičeve, na koje nas je Cooler Master navikao u prošlosti. Umesto njih, zatičemo Gateron svičeve. Ovo su plavi Gateron svičevi, dizajnirani da nalikuju na, logično, Cherry MX Blue. Što se kvaliteta tiče, tu ne bi trebalo da bude ikakvih problema, budući da proizvođač garantuje da će svaki taster izdržati barem 50 miliona klikova, baš kao i Cherry MX tasteri.
    
   Plavi prekidači, kao što znate, poseduju i klik i taktilan otpor. Da li je osećaj drugačiji u odnosu na Cherry MX Blue? Iskreni da budemo, iako teoretski podaci govore o nešto drugačijim parametrima kada je reč o aktivaciji i otporu, 99,99% korisnika neće primetiti nikakvu razliku. Međutim, jednu razliku će svakako primetiti – akustičnu.
    
   Naime, CK530 je verovatno najbučnija tastatura koju smo ikada probali. Da li su svi Gatereon Blue prekidači takvi, ili je toj buci dodatno doprinelo što je tastatura mala i kompaktna, pa zvuk odzvanja, plus nije “uronjena” u plastični frejm što bi dodatno doprinelo kontroli buke, tek situacija je takva da je CK530 dramatično glasnija od tastature sa Cherry MX Blue tasterima, koju takođe posedujemo i sa kojom smo je direktno uporedili.
    
   Osvetljenje je odlično rešeno. Tastatura podržava RGB osvetljenje, što znači da prikazuje teoretskih čak 16,7 miliona boja. Praktično nema ograničenja onome što biste želeli da osmislite. Imate more mogućnosti po pitanju boja, efekata, nijansi. Neki od efekata su vrlo interesantni i prava je šteta što softver ne podržava tastaturu kako biste još lakše i brže kreirali sopstvene kombinacije. No, sve je moguće odraditi i preko same tastature, pažljivim praćenjem odgovarajućih tastera.
    
   Kontrola multimedijalnih aplikacija, kao i podešavanje makroa, su takođe mogući putem On-The-Fly sistema. Svaki igrač će ceniti mogućnost snimanja sekvencijalnih komandi, koje će mu pomoći da svoje partije podigne na viši nivo, bez obzira da li govorimo o pucačini, strategiji, MMORPG ili MOBa igri.
    
   Najzad, u samom igranju, tastatura prosto briljira. Zaista je neverovatno koliko se zapravo mesta oslobodi uklanjanjem naizgled veoma malog dela tastature. Iako je reč o površinski nevelikom zahvatu, CK530 je zbilja daleko kompaktniji od svih tastatura standardne veličine. Isto tako, oslobađa prostor baš tamo gde je on najneophodniji – na desnoj strani, gde inače svi držimo miša (osim ukoliko nismo levoruki, naravno).
    
   Na taj način dosta slobodnije koristimo miša u partijama, glajding je prirodniji, a i osećamo da nam je položaj ruke bolji. Prosto, ne moramo da zabacujemo ruku više ukoso udesno, i položaj ruke je prirodniji. Rezultat – bolje iskustvo, ali i manje zamaranje. Ukoliko ne koristite numeričku tastaturu, zaista ne vidimo zašto biste se ustezali od Tenkeyless modela tastature – bila to CK530 ili neka druga, slična.Pošto nas je Cooler Master veoma prijatno iznenadio sa CK550 modelom, ne možemo reći da smo u istoj meri iznenađeni CK530 tastaturom. Više smo iznenađeni koliko dobro u praksi funkcioniše nego što nas je potpuno iznenadio kvalitetom ove tastature, iako od ovog proizvođača kvalitet svakako očekujemo. Ipak, pored pozitivnih iznenađenja, bilo je i onih manje prijatnih. 
   Nismo sigurni da li je do sempla koji smo testirali, ali Portal aplikacija nije prepoznala ovu tastaturu. Da li je u pitanju bag, ili je do nečeg drugog, tek nismo mogli da koristimo aplikaciju. Iskreni da budemo, to nas nije previše tangiralo, budući da je On-The-Fly sistem odličan, ali vidimo kako bi korisnike moglo da razočara. Drugo upozorenje se odnosi na glasnoću tastature – svakako preporučujemo da dobro isprobate izložene tastere koji vire iz pakovanja prilikom kupovine, kako biste procenili da li vam taj nivo buke odgovara. Najzad, voleli bismo poneki USB port viška, mada smo svesni da je traženje toga možda previše za tastaturu ove kategorije.
    ck530_15_s.jpg
   Ukoliko pogledamo šta CK530 nudi, spisak je zbilja impozantan. Odličan set mogućnosti  i opcija je nadograđen odličnim kvalitetom izrade, koji je definitivno iznad očekivanog. Nažalost, nemamo preciznu cenu, ali znamo da je CK550 8,999 dinara, dok bi CK530 trebao da bude 15-ak evra jeftiniji, pa i sami sračunajte koliko je to. Vredi li tih para? Apsolutno! Radi se o izuzetnom proizvodu, koji će vas ratosiljati gužve na stolu, olakšati vam dugotrajno igranje, te doneti sjajne opcije kada je reč o podešavanjima i personalizaciji.
    
   Prednosti:
   – Dizajn i kvalitet izrade – Osećaj kompaktnosti – Odlično osvetljenje – On-The-Fly sistem podešavanja – Odnos cene i mogućnosti
   Nedostaci:
   – Izuzetno glasna tastatura – Bez dodatnog USB porta
   Tastaturu na test ustupio Cooler Master

   Možda vam se svidi