Cooler Master MasterKeys MK850 test

Cooler Master MasterKeys MK850 test

Taman kada smo pomislili da smo videli praktično sve što mogu da ponude mehaničke tastature, Cooler Master nas je prilično obradovao i, slobodni smo reći, uzbudio maltene kao nikada pre. Pred nama se našla tastatura pomalo komplikovanog imena – Cooler Master MasterKeys MK850. Iza tog imena se krije nekoliko sjajnih inovacija i mogućnosti, koje će imponovati praktično svakom PC entuzijasti, ali i još nekim ciljnim grupama. Krenimo redom...

  Sadržaj

   Filip Majkić
   Cooler Master je dobro poznato ime u segmentu periferija, ali nekada se dogodi da i onaj od koga očekujete samo najbolje uspe da prevaziđe sebe. To se upravo dogodilo sa najnovijom tastaturom, koja nam stiže u sklopu Masterkeys serije. Da, namerno smo upotrebili iste reči koje smo u uvodu iskoristili za MK750, direktnog prethodnika ove tastature. Mnoge dobre osobine ove tastature zapravo dele. No, MK850 je definitivno otišla par koraka dalje u određenim segmentima.

   Svakako vam preporučujemo da pogledate naš prikaz MasterKeys MK750 tastature, s obzirom da se radi o zaista sjajnom modelu sa kojim MK850 deli mnoštvo gena, ali i da je ta tastatura dobila naše Editor’s Choice priznanje. Takođe vam preporučujemo da se podsetite šta to čini mehaničke tastature tako posebnim. Izgleda da ćemo uskoro morati da pišemo novi vodič, jer nas tastature poput ove koju vam danas predstavljamo teraju da redefinišemo neka pravila…
   Zbunjeni ste mehaničkim tastaturama? Pročitajte sve o njima i saznajte zašto su toliko dobre u našem Vodiču kroz mehaničke tastature!
   Dizajn
   Samo pakovanje je veoma atratkivno. Njime dominiraju crni i ljubičasti tonovi, i definitivno vizuelno privlači korisnika. Pored toga, na pakovanju se nalaze najvažnije karakteristike. Ukupno gledano, inicijalni utisak je pozitivan i jasno je da pred sobom imate nešto što pripada visokoj klasi.
   coolermastermk850_1_s.jpg
   Interesantno je da je MasterKeys MK koncept, uprkos tome što su u proteklom periodu mnogi pokušali da ga iskopiraju, i dalje ubedljivo najuspelija izvedba mehaničke tastature, makar što se nas tiče. U pakovanju zatičemo i vakuumiranu kesicu u kojoj se nalazi nekoliko rezervnih tastera – baš onih koje ćete, po svemu sudeći, ponajviše koristiti.
   [modul]specifikacija=9631[/modul]
   Oblik tastature je “niskoprofilni”, u relativnom smislu te reči. Baš kao i kod prethodnika, bazira se na aluminijumskoj ploči, da bi se potom težilo da se ne preteruje sa plastikom, već su ivice dosta tanke i minimalističke, a ćoškovi usečeni, pa umesto pravougaonika imamo mnogougaonu izvedbu sa piramidalnim stranicama. Tasteri nisu ubačeni u dubinu neke plastike visokih ivica, već se mogu jasno videti i mehanizam i osvetljenje. Na taj način se em štedi prostor na stolu, em se ne stvara višak bilo kog tipa, već tastatura deluje kompaktno i elegantno. Dodatni efekat ovakvih tastatura jeste da RGB osvetljenje radi još bolje, u šta se i sami možete uveriti na našim fotografijama i na videu.

   Sa težinom od 885 grama, definitivno ne spada u teže tastature. I ova tastatura stiže sa USB-C konektorom preko koga se povezuje sa računarom, baš kao i prethodnik. Međutim, za razliku od MK850, sada imamo i dva USB 3.0 porta, odnosno USB hub, koji nam je nedostajao. Sada možete komotno povezati miša u tastaturu, i opet će vam ostati mesta za još jednu periferiju (slušalice?) ili USB drajv i slično. Sjajna opcija!

   Ipak, najveći osmeh na naše lice i dalje izvlači fantastičan naslon za dlanove! Ne samo da je reč o retkosti kada se radi o mehaničkim tastaturama, već se radi o zaista sjajnom rešenju. Nema nikakvog komplikovanog mehanizma kačenja, a magnet je taman toliko snažan da ne sprečava lako sklanjanje ukoliko poželite da koristite tastaturu bez naslona. Sam naslon je veoma mekan, od prijatnog, kožnog materijala, i zaista nudi sjajan osećaj na dodir. Sam po sebi deluje izuzetno luksuzno i podiže dodatno utisak o tastaturi.
   Nećemo okolišati, odmah u startu idemo na udarnu karakteristiku MK850 tastature – Aimpad tehnologiju. U suštini, reč je o sistemu koji premošćuje razlike između digitalne prirode tastature kao kontrolera i gejmpad kontrolera, tipičnog za konzole. Naime, gejmpad ima set analognih kontrola, uključujući tu pečurke koje se koriste za kretanje i trigere za akcije. Cooler Master je došao na genijalnu ideju da implementira Aimpad tehnologiju u svoju tastaturu – i tako je nastao MK850.
   mk850_aimpad_s.jpg
   U praksi, to znači da na svojim W, A, S, D, kao i okolnim tasterima, možete aktivirati mod u kome se njihov pritisak preslikava analogno, a ne digitalno. Drugim rečima, moći ćete da dozirate pritisak i to će se na ekran prenositi kao pokret kontrolera. Konačno će likovi moći da fino hodaju umesto ili da stoje ili da trče. Možete da dozirate pokrete i brojne akcije koje će biti izuzetno važne u velikom broju igara.

   Pored standardnih igara, ovakve mogućnosti su veoma važne u indi naslovima, te u retro akcionim igrama. Igre kao što su Butcher, Owlboy, Hotline Miami, Subterrain ili Capsized će itekako videti benefit od suptilnog kretanja. Kompletan spisak igara koje podržavaju Aimpad tehnologiju je impresivan i može se pronaći na ovoj adresi. Zaista odlična mogućnost koja vam omogućava da imate i tastaturu i gejmpad u jednom uređaju – štaviše, da imate mogućnosti gejmpada na raspolaganju, uz mnoštvo dodatnih kontrola i opcija koje vam omogućava tastatura. Nekim igrama ovo bolje leži, nekima ne baš, ali je svakako reč o jedinstvenoj mogućnosti kojom ova tastatura odskače od konkurenata.

   Kako bi se ova mogućnost uopšte implementirala na adekvatan način, moralo se posegnuti za Cherry MX Red tasterima. Razlog je jednostavan – ovo su jedini tasteri koji su linearni, pa samim tim jedini odgovaraju za primenu u kombinaciji sa Aimpad tehnologijom. Nama su inače ovi tasteri najmanje dragi u Cherry MX familiji, ali ovde potpuno razumemo razlog zbog kojeg su implementirani.

   Kao i drugi Cherry MX tasteri, i ovi imaju deklaraciju na 50 miliona aktivacija. Uklanjanje i vraćanje tastera je brzo i efikasno, i zahvaljujući priloženoj alatki vrši se za svega koju sekundu. Na taj način možete tastaturu i efikasnije čistiti. Sve u svemu, zaista sjajno za svakoga ko želi da vodi računa o čistoj tastaturi. Sami tasteri su izrađeni od PBT plastike, posebnoj vrsti plastike koja pruža bolji taktilni osećaj, a istovremeno je i izdržljivija od standardnih tastera.

   Udobnost u radu je izuzetna. Možete tastaturu poprilično odignuti od podloge upotrebom nožica sa donje strane. Isto tako, zahvaljujući prisustvu naslona za dlanove, komfor kuckanja je dodatno podstaknut, te je stoga pravo uživanje raditi za ovom tastaturom. Izrada je sjajna, pošto je korišćen brušeni aluminijum. Zaista je utisak o izradi maksimalan.

   To uživanje je podignuto na viši nivo po još dva pitanja. Najpre, imamo niz multimedijalnih komandi, smeštenih na gornjem delu tastature. Iako mehaničke tastature ovakve stvari u principu nemaju, ovom prilikom se našlo mesta za implementaciju – stoga, što da ne? Druga stavka su dva velika valjka, smeštena takođe na gornjem delu tastature, levo od multimedijalnih komandi. Oni su programabilni i možete ih podesiti na način na koji to vama odgovara – recimo za neke komande gde je bitan “hod”, poput skrolovanja ili kontrole zvuka, što je inače podrazumevana funkcija jednog od ovih valjkova, koje Cooler Master naziva “Precision Wheels”.

   Naravno, današnji svet periferija ne bi bio to što jeste bez RGB osvetljenja. Sama tastatura, isto kao i MK750, nije “uronuta” u veliki, masivni, debeli okvir, već je vrlo kompaktna, sa istanjenim ivicama, koje omogućavaju da osvetljenje bolje dođe do izražaja. Imate ogroman broj opcionih efekata. Tu je i LED bar, odnosno „traka“ koja ide po bokovima i prednjoj strani tastature, osim ukoliko ne priključite naslon za dlanove koji faktički blokira prednju stranu.

   Stižemo polako do mehanizama kontrole ove tastature. Cooler Master je omogućio da tastaturu kontrolišete iz Portal softvera, ali i primenom On-The-Fly sistema, ukoliko ne želite da koristite softver ili su vam jednostavno dovoljne mogućnosti koje možete direktno programirati ili menjati preko odgovarajućih funkcijskih tastera na samoj MK850 tastaturi. Sve se snima na 512 KB ugrađene memorije i funkcioniše u kombinaciji sa 32-bitnim ARM Cortex M3 procesorom. Zahvaljujući tome, možete podešavanja snimati u samu tastaturu, tako da ona budu uvek sa vama. Korišćenje softvera je opciono, mada se može preporučiti, budući da na taj način možete i da osvežavate firmver tastature redovno. Na samoj tastaturi imate mnoštvo prečica pomoću kojih možete parametre rada podešavati „u sitna crevca“, tako da u suštini sve možete i na taj način da obavite. Sve ove funkcije su jasno i razgovetno iscrtane na odgovarajućim tasterima MK850 tastature.

   Šta bismo još mogli reći? Par zapažanja – nema velikog Enter, kao što to nije slučaj ni na mnogim drugim savremenim tastaturama. Na levoj strani ćete pronaći pet tastera  posebnih funkcija, označenih slovima M. Tasteri od M1 do M5 služe kao makro tasteri, a podrazumevana funkcija nekih od njih jeste da aktiviraju Aimpad tehnologiju u određenoj konfiguraciji, odnosno rasporedu. Tasteri od M2 do M4 služe da aktiviraju drugačije rasporede analognih komandi na WASD i okolnim tasterima, slično kao kada na gejmpadu aktivirate drugačiji raspored komandi. U slučaju da ih koristite kao standardne makroe, na raspolaganju vam je 5 nivoa raspoređenih u 4 moguća profila, tako da je obim upotrebe zaista veliki.Najzad, stižemo do softvera. Portal, softver koji Cooler Master koristi, je univerzalnog tipa, i služi za kontrolu svih periferija kompanije Cooler Master. Posebno nam se dopada što prilikom svakog startovanja proverava da li je izašao novi firmver za tastaturu i osvežava ga ukoliko korisnik potvrdi da želi da to učini.
   mk850_firmverapdejt_s.jpg
   Treba reći da je On-The-Fly sistem veoma dobar i da se može reći da je sasvim dovoljan da podesite i prilagodite tastaturu sebi, pa korišćenje softvera nije obavezno. No, svakako ćete neke stvari lakše odraditi iz softvera umesto nešto dužim putem, a takođe treba znati da uvek možete da poželite da izdajete komplikovanije komande i snimate makroe, tako da softver u takvim situacijama uvek dobro dođe.
   mk850_softver1_s.jpg
   Softver je prilično dobar i lak za korišćenje. Po tabovima su raspoređene najvažnije funkcije i mogućnosti tastature. Aimpad je dobio poziciju skroz levo, što ponovo ilustruje koliko ovu funkciju vide važnom u Cooler Masteru. Kao što smo rekli, ta funkcija omogućava da odredite tastere koji se ponašaju kao gamepad, i istovremeno možete da birate između više kontrolnih šema. Na taj način možete da prilagodite „iskustvo gejmpeda“ koje vam ova funkcija donosi. Nama se ta mogućnost veoma dopada.

   Osvetljenje je važan deo softvera. Broj opcija na raspolaganju je zaista neverovatan! Gomila efekata, neograničen broj boja, različiti nivoi osvetljenja, sve to skupa omogućava da stvorite jedinstvenu kombinaciju koja će biti samo vaša, ili pak da menjate svoju šemu u skladu sa željama i raspoloženjima. Sve što napravite možete snimiti u odgovarajuće profile. Isto važi i za makroe, koje zajedno sa individualnim podešavanjima tastera, možete snimiti u odgovarajuće profile i zapamtiti ih, eksportovati, importovati, snimiti kao Exe pa preuzeti na drugom računaru i pokrenuti.

   Jedno je sigurno – nikada nije bilo lakše ovladati StarCraft-om!
   Zbilja smo oduševljeni onim što smo doživeli sa MK850 tastaturom. Iako smo mislili da je MasterKeys  MK750 praktično savršena tastatura kojoj se nema šta dodati, ispostavilo se da je sa novim modelom načinjen pun pogodak! Bez obzira da li govorimo o kvalitetu izrade, doživljaju i udobnosti u radu, ili pak o igranju, MasterKeys MK850 je klasa za sebe. Tu ne mislimo samo na ponudu Cooler Master-a, već kompletnog tržišta.

   Naravno, posebno mesto zauzima Aimpad tehnologija. Ovaj metod kombinovanja džojpada i tastature u jednom uređaju je ne samo inovativan, jer inovacija nekada može da služi sama sebi a ne toliko realnoj upotrebi, već i izuzetno praktičan. Uz malo eksperimentisanja, uvereni smo da ćete moći da na pravi način to iskoristite, naročito u pojedinim igrama. Mogućnosti nisu namenjene svakoj igri, i sa nekima Aimpad radi bolje, sa nekima gore, ali je sjajno što je ovakav sistem postao dostupan igračima i što u startu donosi ono što smo jako dugo priželjkivali. awardmk850_s.jpg
   Sve u svemu, baš kao što smo prošle godine konstatovali za prethodnika, MasterKeys MK850 je najbolja tastatura koju smo ikada koristili. To je ozbiljna tvrdnja, i ne izričemo je lako. Istina je da nam Cherry MX Red nisu omiljeni mehanički tasteri, ali igrači su uglavnom suprotnog mišljenja, a sada je i USB hub daleko upotrebljiviji, uz dodatak Precision Wheels-eva i sve ono čime tastatura raspolaže. Zaključak je jasan – Editor’s Choice priznanje!
   Prednosti– Fenomenalan osećaj u radu- Aimpad tehnologija donosi džojpad-olike komande i ponašanje na tastere tastature- Fantastična udobnost zahvaljujući mekom, odvojivom naslonu za dlanove- Raznobojni RGB sa podrškom za 16.7 miliona boja i gomila efekata koji su podržani- Vrhunski kvalitet izrade- Mogućnosti podešavanja, prilagođavanja, individualizacije
   Nedostaci:– (Uslovno) Za mnoge i dalje visoka cena
   CENA: oko 200€ Uređaj na testiranje ustupio Cooler Master.

   Možda vam se svidi