Cooler Master MasterMouse MM830 test

Cooler Master MasterMouse MM830 test

Cooler Master je definitivno rešio da zadrži postojeće i osvoji nove pozicije u svetu igračkih periferija. Odličan primer u tom smislu je i MasterMouse MM830, novi vrhunski igrački miš koji stiže iz njihove kuhinje. Kako vam zvuči 24000 DPI? Impresivno, nema sumnje, ali ne čini (samo) senzor miša. Pogledajmo šta sve stiže u ovom interesantnom paketu, koji se ne libi da u mnogo čemu eksperimentiše.

  Sadržaj

   Filip Majkić
   Već neko vreme Cooler Master puno pažnje poklanja gejming segmentu periferija. U tom smilu, ne čudi da beleže veoma lepe i dobre rezultate. Tome pomaže i činjenica da su njegovi gejming proizvodi poprilično dobro odmereni kada je cena u pitanju. Koliko smo samo puta pomislili da su miševi Cooler Mastera i dalje “ostali na zemlji” u tom smislu, naspram konkurencije koja iz generacije u generaciju sve više poskupljuje miševe.
   Slično je i sada. Za 9990 dinara, koliko košta MM830, najveći deo konkurenata nudi tek ponekog miša srednje klase igračima. S druge strane, Cooler Master donosi puno toga, ne libeći se pri tome da pomalo eksperimentiše. Ne samo da stiže sa vrhunskim senzorom od 24000 DPI, već ima OLED ekran koji će da prikazuje sve što mu programirate putem softvera,  standardno LED pozadinsko osvetljenje, a tu je i specifičan D-Pad, odnosno četiri programabilna tastera ispod levog palca, tamo gde većina miševa ima Back i Forward. Neke stvari su spektakularno uspešne, neke nisu ali su sasvim korektne, ali jedno je sigurno – MM830 može da ponudi puno toga.
   coolermaster_mm830_1_s.jpg
   Miš na testu
   MasterMouse MM830 stiže u tipičnoj Cooler Master kutiji. Ona je bogato ilustrovana i na njoj su istaknuti neki od najvažnijih aduta miša. Naravno, u paketu ne nalazimo ništa vredno pomena osim samog miša, budući da MM830 nema ambiacija ka nekakvim egzibicijama i eksperimentisanjima kada se radi o bočnim stranicama ili tegićima.

   Može biti da će neki želeti neke od tih dodataka, ali je MM830 prosto koncipiran po principu „uzmi ili ostavi“. Ukoliko želite izmenjive bokove, koji bi pritom uticali i na način korišćenja miša, tu su neki raniji Cooler Master miševi, koji su mogli da se prilagođavaju za Palm grip ili Fingertip grip.
   [modul] specifikacija=9630 [/modul]
   Miševi su često uređaji kod kojih prvi utisak predstavlja sve. MM830 upravo tu nudi puno, jer je prvi utisak zaista odličan. Miš deluje robusno, izdržljivo, i kao da ima gomilu premaza (koje zapravo i ima) kako bi obezbedio i olakšao dobro prijanjanje i čvrsto držanje. Zapravo, materijal i jeste PBT, na čemu Cooler Master definitivno insistira i, zašto da ne kažemo, to nam se i dopada.

   Odmah u startu se vidi da je prilagođen desnorukim korisnicima. Isto tako, miš je definitivno prilagođen za Palm grip, tako da se nemojte posle žaliti da vam to nismo rekli u samom startu. Nešto je masivniji i to bi moglo prilično da utiče na inicijalne utiske, naročito zbog toga što smo svedoci trendova da se gejming miševi sve više istanjuju i da se insistira na maloj masi zarad teoretski bolje pokretljivosti. No, kako vi 99,9% niste profesionalni gejmer, sigurni smo da su vam druge stvari podjednako važne. Sa 162 grama, ovaj miš se definitivno „oseća“, ali će zato vaša ruka na njemu udobno odmarati, umesto da vas zamori posle nekog vremena. Samim tim, a i zbog prisustva većeg broja tastera pod palcem, o čemu ćemo tek govoriti, imamo utisak da je ovaj miš nekako primereniji (MMO)RPG ili čak MOBA naslovima nego brzim fps-ovima.

   Na mišu je prisutno 8 programabilnih tastera. Naravno, dva najvažnija su veliki levi i desni klik, koji se mogu podičiti Omron mikrosvičevima. Izgleda da nije reč o poslednjoj generaciji koja garantuje 50 miliona klikova, već prethodnoj koja garantuje „samo“ 20 miliona klikova. No, da li ćete to uopšte primetiti i da li ćete doći u situaciju da iscedite životni vek svičeva? Iskreno, čisto sumnjamo u to.

   S donje strane miša se vrlo jasno izdvajaju ogromni glajderi. Zahvaljujući njima, on veoma lepo i lako jezdi preko bilo kakve površine. Teoretski posmatrano, brzina praćenja je deklarisana na 250 IPS, a ubrzanje koje se detektuje je 50 G, a uz ovakve glajdere može se reći da miš odlično klizi po podlogama. Kao što možete videti na fotografijama, miš koristi pleteni kabl, kao i pozlaćeni USB konektor.Korišćenje
   Pre nego što nastavimo, red je da se osvrnemo na softver i njegove mogućnosti i opcije, s obzirom da ih je zaista puno i da otključavaju pun potencijal miša i njegovih mogućnosti. Kao što (ne) znate, Cooler Master relativno odskora koristi Portal aplikaciju. Reč je o softveru koji je dizajniran tako da objedini kontrolu nad svim Cooler Master periferijama. Ma šta da imate povezano na računar, ako je reč o Cooler Master periferiji, možete konfigurisati i podešavati upotrebom upravo ovog softvera.
   firmverapdejt_s.jpg
   Čim smo povezali miša, dobili smo opciju da bude osvežen na najnoviju verziju firmvera, što smo smesta i učinili – vidite da je nekada zaista dobro i korisno koristiti softver. Istovremeno, pozdravljamo odluku Cooler Mastera da tu opciju uvrsti u svoj softver, umesto da tera korisnike da guglaju, ručno dolaze na sajt, i preuzimaju apdejte firmvera koji bi se eksterno instalirali. Ovako će Portal prilikom svakog podizanja sam časkom proveriti da li je izašao noviji firmver za detektovani uređaj. Elegantno, brzo, efikasno.
   Softver
   Kao i uvek, CM softver raspolaže obiljem mogućnosti i uvek preporučujemo korišćenje softvera, makar kada su miševi u pitanju. Za tastature se možda i može izbeći, ali miševi su vrlo specifični proizvodi koji traže konfigurisanje i prilagođavanje u priličnoj meri. Broj opcija na raspolaganju je ogroman. Naravno, možete birati funkcije samim tasterima, što je standardna opcija kada su miševi u pitanju.
   cm830_softver1_s.jpg
   Međutim, već naredni korak nam jasno demonstrira koje su mogućnosti miša. Pre svega, DPI klizač ide do 24000 DPI – naravno, u pitanju je ekstremna vrednost, ali nije stvar u tome, već što kada isključite akceleraciju miša u Windows opcijama dobijate zaista širok dijapazon pokreta koji će biti registrovani 1:1 na ekranu vašeg računara. Naravno, niko vas ne tera da koristite visok DPI ako to ne želite. Ono što dodatno zapanjuje jeste količina dodatnih opcija kao što su Angle Snapping, Lift off Distance, Angle Tunability, Surface Tuning, kao i na koje sve načine možete to da podešavate. Zaista je na raspolaganju mnoštvo opcija.

   Šta tek reći za opcije osvetljavanja? MasterMouse MM830 podržava 4-zonsko RGB osvetljenje, što znači da ga možete podešavati do u sitna crevca – statičko osvetljenje, pulsirajuće, u ovim ili onim zonama, sa takvom i takvom bojom, brzinom intervala osvetljejna…Jednom rečju, broj opcija je ogroman. Možete odabrati neke od ponuđenih boja, ili sami podešavati željene boje zahvaljujući RGB podršci – sve to se radi upravo iz ovog menija.

   Miš sadrži OLED ekran, koji prikazuje ono što mu podesite u narednoj sekciji menija. Reč je o malom ekranu smeštenom na levi bok miša, i koji je potpuno programabilan. Zanimljive su nam opcije da prikazuje određene parametre rada računara, poput zauzeća procesora ili memorije, ili pak opterećenje GPU-a (u našem slučaju, detektovan Nvidia GPU), što vam može biti interesantno tokom igranja, ali i što miša pretvara u neku vrstu task manager-a. Možete upload-ovati neku sliku u BMP formatu, rezolucije 96 x 24 piksela, ili pak direktno iz softvera nacrtati nešto sami – belom olovkom na crnoj pozadini ili crnom olovkom na beloj pozadini. Svakako je reč o interesantnoj opciji.

   Najzad, tu su i sekcije za makroe i profile. Veoma zanimljive mogućnosti, koje će međutim malo ko osim profesionalnih igrača koristiti. No, za sve ima mesta, budući da miš ima nekoliko tastera koji su „slobodni“, pa se mogu iskoristiti za programiranje nekih određenih akcija. Sve profile možete da eksportujete ili importujete, pa čak i da napravite EXE fajlove kojima će se neki profil pokrenuti. Drugim rečima, ne samo da možete da ponesete miša sa profilima učitanim u njega samog, već možete i da upload-ujete profile pa ih samo povučete na nekom drugom računaru i pokrenete kao EXE. Odlična opcija!
    Ukupni utisci su prilično pozitivni. Miš je robustan i veoma lepo leži u ruci, a po podlozi veoma dobro klizi. Zvuk tastera je prilično prijatan, a njihova otpornost na klik rapidno raste kako se ide ka dnu tastera. Trebalo nam je par minuta da se priviknemo, a onda smo u neku ruku postali fanovi ovakvog sistema, gde u zavisnosti od toga koliki želite da bude odziv miša, jednostavno kliknete na onaj deo tastera koji odgovara željenom nivou otpora. Točkić takođe radi veoma lepo – možda i prelagano za neke, ali jasno ćete osećati podeoke prilikom skrolovanja.

   Pixart 3360 je definitivno odličan senzor. Prenošenje pokreta je veoma verno, i imaćete punu kontrolu nad onim što se dešava na ekranu. Za gejming, ili možda čak za profesionalnu primenu, u situacijama gde se traži visok nivo preciznosti miša, MM830 će ispuniti zacrtano sa lakoćom.

   Leva strana miša je posebno interesantna. Sadrži već spominjani OLED displej rezolucije 96 x 24 piksela, koji može prikazivati željeni logotip, ali i parametre sistema, ili šta god poželite da podesite u softveru. Takođe, tu je veliko ležište za palac, koje jasno sugeriše da je ovo miš namenjen desnorukim korisnicima. Konačno, tu je D-Pad, kako je Cooler Master nazvao sekciju sa četiri tastera. Kada ih pogledate bočno, oni zaista i jesu poslagani kao D-Pad na konzolnom kontroleru. Gornji taster funkcioniše i kao TactiX modifikator. Nažalost, desni taster je, za naš ukus, previše pomeren udesno, tako da je malo problematično stiskati ga intuitivno. To se oseća ne samo u igrama, već i u svakodnevnom radu, budući da je upravo ovo dugme Back dugme.

   Naravno, to je stavka na koju možete brzo da se priviknete, ali je činjenica da palac morate da povučete dosta ispod onoga što bi bio, po našem mišljenju, neki prirodan položajk. U ostalim stvarima, sve radi bez ikakvih problema. Miš je veoma funkcionalan, dobro radi, lako se kontroliše. Naše zapažanje da je možda primereniji nekom sporijem ritmu umesto frenetično brzim FPS igrama ili Real-Time strategijama koje se igraju na visokom nivou se potvrđuje u praksi. Definitivno se oseća nešto veća masa od preko 160 grama.

   Podloga za svakoga
   Veoma interesantan dodatak Cooler Master portfoliju jesu podloge za miševe. Ovaj put, imali smo priliku da uz MM830 isprobamo veliku, meku podlogu za miša, oznake MP750L. Ova meka, savitljiva podloga za miša je povećih dimenzija. Sa pozamašnih 470 x 350 milimetara, jasno je da će tražiti da obezbedite pozamašnu površinu na svom stolu. No, to istovremeno demonstrira posvećenost PC računaru i što elegantnijoj upotrebi istog. Postoji, za divno čudo, i XL verzija, čija širina iznosi skoro ceo metar (970 milimetara), što je zaista fascinantno – ali i preterano.

   Sama podloga ima nekoliko interesantnih karakteristika. Pre svega, kao i sve mekane podloge, odlično je prilagođena optičkim miševima. Samim tim, izvanredno funkcioniše u kombinaciji sa MM830, koji se glatko i efikasno kreće po njoj. Podloga je potpuno vodootporna. I u tom smislu se vidi da je Cooler Master dobro razmatrao realne scenarije i bio svestan velikog i realnog problema igrača, naročito kada su gazirani sokovi u pitanju i posledice koje oni ostavljaju nakon prosipanja.

   Još jedna važna karakteristika jeste RGB osvetljenje. Naime, bokovi su „protkani“ LED trakama, te mogu da svetle. Osvetljenje možete kontrolisati pomoću ugrađenog kontrolera, odnosno prekidača. Podržane su razne boje, kao i jedan režim cikličnog menjanja. Sve u svemu, dovoljno interesantno za sve koji vole i žele da sve u njihovoj okolini blješti nekom bojom – ili masom njih. S izvorom se povezuje preko micro-USB porta.
    Cooler Master je napravio još jedan uređaj koji je pun pogodak u svojoj cenovnoj kategoriji. Miš je zadržao četvorocifrenu cenu (jedva, tek dinar ispod 10 hiljada), uspevajući tako da napravi psihološki efekat naspram konkurencije. Logitech, Razer i ostali su već dobrano počeli da forsiraju proizvode čija cena na našem tržištu iznosi preko 10 hiljada dinara. Kada tako posmatramo, MM830 jednostavno u svojoj cenovnoj kategoriji nema dostojnog konkurenta. Jedini ozbiljan razlog da ga korisnik zaobiđe bi bio ako baš želi isključivo lagane miševe malih dimenzija. U svim ostalim slučajevima, ovo je pobednik.
    
   Odličan kvalitet izrade, veoma lepo funkcionisanje u praksi, obilje mogućnosti prilagođavanja i podešavanja, odličan softver, glajderi koji odlično funkcionišu, izuzetan nivo preciznosti – sve su to odlike Cooler Master MM830 miša. Iskreni da budemo, mislimo da je ovo idealan miš za metodične igrače koji nisu previše orijentisani ka multiplej-kompetitivnim naslovima. Najbolje funkcioniše kada ste udobno zavaljeni u fotelju i polako, metodično razbijate grupu po grupu neprijatelja strpljenjem Fabija Kunktatora. MM830 je veoma lako preporučiti, i to činimo dodeljujući mu Highly Recommended priznanje našeg sajta.
   coolermaster_mm830_9_s.jpg 
   Prednosti: – Odlično ponašanje u svakodnevnoj praksi – Dobar odnos cene i kvaliteta – Izrada – Omron mikrosvičevi sa garantovanih 20 miliona klikova – Odličan propratni softver sa brojnim mogućnostima – Performanse senzora – (Uslovno) Idealan za Palm grip
   Nedostaci: – Nešto veća masa – Položaj desnog tastera na boku, odnosno D-Pad-u Miš i podlogu na test ustupio Cooler Master.

   Možda vam se svidi
   Dell G16 7630 (2023) test - brz i glomazan