HP Ink Tank 315 test

HP Ink Tank 315 test

U slučaju HP InkTank 315 multifunkcijskog štampača radi o pravoj “radilici”. Jeftina kolor štampa, relativno niski troškovi nabavke i brz ispis teksta su u njegovom osnovnom opisu radnog mesta. Oslobodiće vas strepnje u pogledu brige imate li dovoljno mastila u trenutku kada štampate neki dokument ili kopirate. Osećaj je potpuno drugačiji u odnosu na modele sa klasičnim kertridžima jer definitivno pruža veći komfor u radu, učestalije štampanje oslobođeno brige o zapušavanju glave i skupim kolor kertridžima.

  Sadržaj

   Godinama unazad, korisnici su muku mučili sa naizgled kondradiktornom situacijom – jeftinim ink jet štampačima i papreno skupim kertridžima. Originalni kertridž, odnosno dopuna mastila je bila skoro duplo skuplja od cene samog štampača. Caka je bila u tome da se niska početna cena čitavog uređaja bazirala na kertridžu sa izrazito malim punjenjem i nakon par dobrih kolor printova, shvatili biste da ste ostali bez mastila. Hladan tuš je tek sledio kada čujete cenu kertridža sa normalnim punjenjem, koja je po pravilu prevazilazila vrednost samog uređaja za štampanje.
    
    
    
   Korisnici su se zbog navedenih razloga okrenulu manje konvencionalnim rešenjima i postupku reciklaže od strane nezavisnih, privatnih firmi koje su se bavile punjenjem mastila alternativnih proizvođača ili bolje reći neorginalnim mastilom. Ova mastila su bila osetno jeftinija, ali i u većini slučajeva manje kvalitetna. Kada su vodeći proizvođači poznatih marki shvatili da dopunjavanje kertridža uzima sve više maha, u okviru garantnih uslova su stavili klauzulu prema kojoj je kupac gubio garanciju na uređaj ukoliko dopunjava mastilo ili koristi recikliranje kertridže. Nakon toga sledi i upotreba posebnih čipova koji su beležili stanje kertridža i poprilično otežali postupak naknadnog dopunjavanja neorginalnim mastilom. 
    HPInkTank3151s.jpg
    
   Međutim sve to je proizvelo situaciju u kojoj su kupci počeli da gube interesovanje za inkjet štampače. Suočeni sa drastičnim padom prodaje glavni proizvođači na tržištu ink jet štampača i potrošnog materijala, morali su da oslušnu i zadovolje zahteve najveće korisničke populacije, koja je htela brzo, jeftino i jednostavno štampanje u boji na papirima manjeg formata. Vodeći proizvođači su odgovorili u pravcu sniženja troškova održavanja takvih uređaja i povećanja kapaciteta mastila za štampanje. Odgovor na korisničke zahteve je stigao u vidu nove generacije inkjet štampača sa rezervoarima koji se tokom korišćenja mogu dopunjavati orginalnim mastilom, a koje se više ne nalazi u kertridžima malog kapaciteta dok su istovremeno glave za štampanje odvojene od rezervoara za boju. 
    
   Time su proizvođači štampača praktično ušli na tržište koje su igrom slučaja, svesno ili ne, sami napravili. Umesto špriceva za dopunu koje su koristili nezavisni servisi za dopunu kertridža, sada su zamenjeni sistemom spoljnih rezervoara koji mogu da prime veću količnu mastila. Inače, sistem eksternih rezervoara nije ništa novo jer su praktično alternativna rešenja i nezavisne firme ovo smislile i počele da prodaju korisnicima dotično rešenje još ranije.  Sada su originalni proizvođači opreme zapravo samo legalizovali čitav proces i posao sa dopunom mastila, te ga stavili pod sopstvenu kontrolu. 
    HPInkTank3152s.jpg
    
   Današnji inkjet štampači sa sistemom dopune originalnog mastila, omogućuju korisnicima štampanje velike količine dokumenata bez potrebe da menjaju originalne kertridže. Kada nivo mastila u rezervoarima dostigne nizak nivo, jednostavno ga dopunite pomoću odgovarajuće originalne flašice sa mastilom. U proseku, ovakav sistem štampe i dopune omogućuje i do 20x veći broj odštampanih stranica u odnosu na standardne kertridže!
    
   Prednost od ovakvog načina štampanja dokumenata je očigledna jer se štampač stalno i bez prekida snadbeva potrebnim mastilom iz predviđenih rezervoara. To znači da više nemate potrebu za zamenom kertridža – jednostavno napunite rezervoar do vrha pomoću originalne flašice sa mastilom i nastavite sa štampanjem. Nesumnjivo praktičnije i mnogo jeftinije. 
    HPInkTank3153s.jpg
    
   Sa druge strane rešavate se brige oko zapušavanja glave i dizni kroz koje se propušta mastilo tokom procesa štampe jer samo dopunjujete mastilo u rezervoaru pomoću flašice dok je glava za štampanje u potpunosti odvojena od postupka dopune mastila. Neravnomerni dotok mastila u diznama i čekanje da zamenite skupi kertridž, zna da osuši i zapuši osetljive dizne, što zahteva prilično skupu popravku. Od sada, jednim punjenjem rezervoara možete odštampati i do 8000 kolor stranica čime se drastično smanjuju troškovi po jedinici odštampane stranice. Uz sve to ide i kvalitet originalnih proizvođača opreme jer je u većini slučajeva, niska cena nezavisnih proizvođača bila bazirana na mastilima lošijeg kvaliteta. Primenom sistemom rezervoara i korišćenjem originalnih mastila za dopunu više ne morate brinuti o tome da li su boje pune i izražajne i hoće li odštampani tekst crnim mastilom biti kristalno jasan. Uz to originalna pigmentirana mastila ne blede tokom godina, pa fotografije zadržavaju prvobitni izgled i kvalitet odštampanog snimka. 
    
   Posebna pogodnost leži i u činjenici da je sam postupak dopune upotrebom odgovarajućih punjenja i flašica, maskimalno pojednostavljen čime se eliminiše prosipanje mastila, a čitav postupak je učinjen maksimalno urednim za razliku od dopune pomoću špriceva i odgovarajućih igli. Konačno tu je i softverska podrška koja prati nivo mastila u vašim rezervoarima, čak i preko mobilnog telefona, tako da ste uvek u toku sa stanjem vašeg inkjet štampača. U isto vreme možete štampati i kopirati sa udaljnih pozicija, bez potrebe da ste fizički u kontaktu sa vašim štampačem.
    
   HPInkTank3154s.jpgKada su u pitanju specifikacije, prema rečima proizvođača deklrisana brzina štampanja crno/belih sadržaja (draft mod) je do 19 stranica u minutu, a kolor stranice u ISO modu izlaze brzinom od maksimalno 5 stranica u minuti. Uređaju za prvu stranicu treba nešto više vremena dok se mastilo zagreje i pripremi pa crno/bela izlazi nakon 14 sekundi, dok je onim u boji potrebno 4 sekunde više vremena.
    
   Preporučeni obim štampanja na mesečnom nivou je od 400-800 stranica što ga tačno smešta tamo gde mu je i mesto tj. u kućno okruženje. HP InkJet je termalno bazirana tehnologija štampe i podržava HP PCL 3 GUI jezik komandi za štampače. Isporučuje štampu rezolucije 4800×1200 dpi kada je u pitnaju kolor i 1200×1200 dpi u slučaju štampe crnih sadržaja. Za vezu sa PC računarom koristi USB 2.0 kabal sa “AB” tipom konektora. 
    HPInkTank31541s.jpg
    
   U slučaju HP InkTank 315 uređaja radi se o multifunkcionalnom štampaču koji pored klasičnog printera poseduje ugrađeni skener uređaj koji ga time pretvara u pravu kopir mašinu. Zahvaljujući eksternom sistemu rezervoara, kopir kolor mašina dobija puni smisao omogućujući štampanje i do 8000 kolor i 6000 crnih kopija uz korišćenje jedne flašice sa dopunom mastila. Time se značajno smanjuju troškovi po odštampanoj stranici .
    
   Uz sve to izbegavate nered koji nekonvencionalni sistem dopune i ponovonog punjenja nosi sa sobom jer su originalne HP flašice za dopunu dizajnirane tako da brzo, čisto i uredno dopunite vaš HP InkTank 315 multifunkcionalni uređaj. Kada je vreme za dopunu mastila, rezidentna aplikacija će vas momentalno obavestiti o tome na računaru ili mobilnom telefonu. Posebna pogodnost je što su rezervoari izrađeni od providne plastike tako da i vizuelnim putem možete kontrolisati trenutnu količinu raspoloživog mastila i time biti potpuno bezbrižni tokom procesa štampanja bitnih dokumenata i fotografija.  
    HPInkTank3155s.jpg
    
   Štampanje sa originalnim HP mastilima daje kvalitetniji otisak, znantno oštriji i čitljiviji tekstualni sadržaj na papiru bez obzira na broj odštampanih kopija. Originalna pigmentirana mastali duže traju pa fotografije tokom vremena zadržavaju svoj originalni kvalitet, ne bledeći. Neki podaci govore da fotografije sa orignalnim mastilima traju čak i dod 22x duže od onih koje se štampaju zamenskim mastilima.
    
   Brzina štampanja u realnim situacijama je solidna. Stranice sa tekstom se gotovo trenutno štampaju, dok malo komplikovaniji Excel izveštaji sa grafikonima zahtevaju u proseku 10-20 sekundi. Pretpostavljate, fotografije su najveći “zalogaj” i u proseku im treba od 30-45 sekundi na površini papira A4 formata. Ukoliko želite foto kvalitet moraćete da dokupite specijalni papir. Za svakodnevnu potrebu i običan bankpost će dobro poslužiti. Za kopiranje dokumenata, svemu prethodnom izrečenom dodajte i period potreban za skeniranje. Sve u svemu, ovaj multifunkcionalni uređaj je solidno brz i neće vas izneveriti bez obzira da li se radi o kućnim poslovima ili manjoj kancelariji. 
    HPInkTank3156s.jpg
    
   Za štampanje većih kolor površina poželjno je koristiti specijalni papir za kolor štampu jer jeftini fotokopir papiri su neprimereni ovoj tehnici štampe pošto se bukvalno natapaju mastilom, deformišu i daju bledunjav kolor. Kada je u pitanju štampanje teksta, HP InkTank 315 osim što brzo obrađuje i štampa, oduševljava i kvalitetom ispisa – čak i na običnom bankpost papiru. Tekst je jasan i kristalno čist.Na kraju zaključujemo da se u slučaju HP InkTank 315 multifunkcijskog štampača radi o pravoj “radilici”. Jeftina kolor štampa, relativno niski troškovi nabavke i brz ispis teksta su u njegovom osnovnom opisu radnog mesta. Oslobodiće vas strepnje u pogledu brige imate li dovoljno mastila u trenutku kada štampate neki dokument ili kopirate. Osećaj je potpuno drugačiji u odnosu na modele sa klasičnim kertridžima jer definitivno pruža veći komfor u radu, učestalije štampanje oslobođeno brige o zapušavanju glave i skupim kolor kertridžima. Ovakve karakteristike ga preporučuju kao pravu višenamensku, kućnu mašinu za štampanje, skeniranje i kopiranje.
    
    
    
   HP InkTank 315 olakšava i kancelarijske poslove oko izrade brošura i kopija dokumentacije bez potrebe odlaska u štampariju, nudeći vam opciju štampe ili skeniranja po želji ili još bolje jednostavnu proceduru kopiranja originalnih dokumenata pritiskom na samo jedan taster – i sve to u kolor ili crno/beloj tehnici štampe. Otuda je idealno rešenje za kancelariju manjih porodičnih (SOHO) firmi. Sumiramo utiskom da je HP Ink Tank 315 sve ono što bi većina nas poželela za neki lični rad i upotrebu, imajući pre svega u vidu umerene i realne potrebe svakodnevne štampe, skeniranja i kopiranja – u boji!
    
    
   Prednosti:
   – Veliki kapacitet rezervoara i dugotrajna štampa
   – Do 8000 stranica sa jednim setom mastila
   – Laka dopuna rezervoara
   – Mali troškovi štampe
   – Sve u jednom: kolor štampač, sekner i kopir
    
   Nedostaci:
   – Zahteva namenski papir za bolji kolor otisak
    
   CENA:  150-170€

   Pogledaj i druge HP proizvode

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Testirali smo: Motorola RAZR 50 Ultra