HP Smart Tank 615 (Video)

HP Smart Tank 615 (Video)

Ovog puta smo Imali priliku da isprobamo jedan zaista dobar višenamenski štampač. Lepo izgleda i prilično odudara od dosadnih, uniformno kockastih kancelarijskih uređaja. Pri tome je pravi štediša jer kosristi sistem dopune kertridža sa bojom, koji mogu sa jednim punjenjem trajati čak 3 godine. Automatski će skenirati vašu poslovnu dokumentaciju, napraviti PDF arhivu ili direktno poslati e-mail. Kopira kao pravi aparat jednim pritiskom na taster, a uz to većinu materijala za štampanje možete poslati bežičnom Wi-Fi vezom...

  Sadržaj

   Na pomen štampača bude nam se prilično pomešana osećanja. Uređaj koji zauzima dragoceni prostor na stolu, ali je najpotrebniji u nekim ključnim trenucima kada je baš hitno, hitno. Zbog toga ga pomeramo i premeštamo sa jednog na drugo mesto, pokušavajući da mu pronađemo poziciju koja nam najmanje smeta. Sve do trenutka kada ga premestimo u neki podrum. Stvar je drugačija ukoliko imamo kućnu firmu ili mini preduzeće. Ne samo štampač, već i skener, kopir, pa možda i fax uređaj. U tim situacijama je jednostavno moranje posedovati ovakav uređaj jer treba odštamapni fakturu, skenirati pasoš zaposlenima za odlazak na službeni put u inostranstvo, kopirati formular, a sve to treba “za odmah” jer odlazak u fotokopirnicu je čist gubitak vremena i maltretiranje. Otuda jedan štampač u multifunkcionalnoj verziji koja objedinjuje sve pomenute uređaje, mora da ima svoj izdvojeni pijedastal. I još ako štampa u koloru…
    

    
   Baš takav svestran i koristan multifunkcionalni štampač vam danas predstavljamo. U pitanju je HP Smart Tank 615 Wi-Fi koji je zapravo nova verzija Hewlett Packard All-in-One uređaja na bazi Thermal Inkjet tehnologije i sistema dopune mastila, opcija bez koje se danas ne može ni zamisliti štampač na bazi mastila.Naša asocijacija na multifunkcijski uređaj je kabasta, “kockasta” sprava koja zateva posebni stalak ili funkcionalno postolje. Međutim, Smart Tank 615 Wi-Fi je na naše iznenađenje vrlo kompaktnih dimenzija i veoma lepog, modernog izgleda. Ubeđeni smo da ćete ga zavoleti na prvi pogled. U pitanju je najjači model iz ove klase u ponudi HP Inkjet multifunkcijskih uređaja sa cenom od oko 350€.
    
   hp1s.jpg
    
   Sa dimenzijama 45 cm u širinu, 37 cm u dubinu, pri čemu je visok nepunih 20 cm i težak 7 kg,  ovo je trenutno najmanji A4 multifunkcionalni uređaj u svojoj klasi. Stiže sa mehanizmom za uvlačenje dokumenata kapaciteta 35 listova, kada treba automatski skenirati više dokumenata u PDF format. Potrebno mu je oko minut vremena da ih skenira. Postoji i mogućnost ručnog dvostranog skeniranja i štampanja, podržana kroz opciju u samom drajveru uređaja. Definitivno je u pitanju zgodna opcija uštede kod rada sa dokumentima na više stranica. Skenira u standardnoj 600 dpi rezoluciji što odgovara poslovnim potrebama. Veoma je dobar i prilikom skeniranja kolor fotografija. Kopira pritiskom na jedan taster i za dotičan posao mu je potrebno 11 sekundi za tekstualni dokument, odnosno 40 sec. za kolor fotografiju.
    
   Kada govorimo o delu za štampanje, trebamo imati na umu da kod MFP uređaja prevashodni prioritet je štampanje poslovne dokumentacije, ali je u istu ruku poželjno kvalitetno kopiranje fotografija. U kolor režimu kada je povezan sa računarom, štampa u rezoluciji 4800×1200 dpi, dok tekst štampa u 1200×1200 dpi.  Ovo nije foto štampač, ali i dalje iznenađujuće dobro štampa fotografije. Proizvođač navodi podatak da mu je potrebno 21 sekunda da započne štampanje kolor sadržaja, mi smo izmerili startno vreme od 20 sec i bilo mu je potrebno 43 sekundi  da odštampa A4 fotografiju. Kada je u pitanju štampa tekstualnog dokumenta od 30 stranica, prvu stranicu startuje posle 10 sekundi, a kompletan dokument završava za 3min i 23 sekunde, što će reći  skoro tri stranice u minutu. Zadovoljavajuće za ciljnu grupu potrošača, ali definitivno nije šampion brzine u svojoj klasi. Kvalitet naravno, zavisi od vrste papira koji koristite i namene dokumenta.
    
   hp2s.jpg
    
   Depo za papire prima do 100 listova hartije, dok kaseta sa odštampanim primercima ima maksimalni prihvat od 35 listova. Inače, Smart Tank 615 poseduje i fax uređaj kome to zapravo treba, mada nismo čuli za nikoga ko je u skorije vreme imao potrebe za ovim uređajem, bar ne za poslovnu komunikaciju u našem bližem okruženju.Rekli smo da se radi o modelu koji pruža mogućnost dopune mastila. Rezervoari su smešteni u samo kućište uređaja i povezani su sistemom flaksibilnih creva sa glavom za štampanje. Svidelo nam se rešenje sa vidljivim delom rezervoara za svaku boju koji je ispupčen u prednjem delu maske uređaja u vidu neke vrste prozorčića pomoću kojih imate informaciju o niovu mastila i to samo letimičnim pogledom. Ako vas mrzi da gledate svako čas kao na semaforu, tu je i poseban senzor koji će vas podsetiti kada treba da  dopunite mastila. Sam postupak dopune je pojednostavljen činjenicom da pipak na boćici i grlić na rezervoaru imaju poseban oblik uvodnika kao svojevrsni osigurač da nećete pogrešiti, proliti mastilo i napraviti nered na stolu. Ovakav način dopune, značajno pojeftinjuje štampu obzirom da je sa jednim punjenjem prema navodima HP-a moguće štampati tri godine, a što je zapravo 6000 crno belih i 8000 kolor stranica. Uz štampač stižu dve bočice crnog i po jedna magenta, žuta i Cyan mastila. Cena dopune je oko 10-15 evra bilo za bočicu originalno kolor ili crnog mastila.
    
   hp3s.jpg
    
   Smart Tank-om se upravlja pomoću dodira malog mono-hromatskog ekrana na prednjoj strani. U tom slučaju nije potrebno direktno ga povezati na PC računar. Korišćenje sistema menija je jednostavno i logično za uređaj ove vrste.
    
   Koristi klasičnu vezu sa računarom preko USB 2.0 interfejsa, ali kompletan spisak funkcionalnosti zahteva aktiviranje Wi-Fi veze i pristup uređaju ovim putem. Tako je podešen HP Smart softver  koji sa ovim uređajem komunicira preko dve talasne dužine: 2.4 i 5 GHz. Prvo instalirate uređaj kao Wi-Fi Direct printer i nakon toga direktno na štampaču podesite parametre lokalne Wi-Fi veze – tek tako će profunkcionisati svi delovi ovog uređaja. U Direct Wi Fi modu je dostupan samo štampač.
    
   hp4s.jpg
    
   Puštanje u rad uređaja zahteva malo pripreme. Osim što je potrebno napuniti rezervoare sa mastilom koje stiže u pakovanju uređaja, potrebno je instalirati glave za štampanje. Sam postupak je sličan kao nekada zamena kertridža, dakle ništa komplikovano, ali za manje upućene i one koji ne vole da diraju tehničke uređaje, može biti nepoželjna dodatna radnja. Naročito zbog toga što je potrebno ugraditi posebno glavu za kolor i onu za crnu boju. Obzirom na pomalo nepristupačnu poziciju i potrebu da pažljivo pratite uputstvo, sam postupak instalacije može da bude stresan po manje upućene korisnike koji nisu do sada imali iskustva sa sličnim postupkom. Obavezno čitajte uputstvo i pratite postupak korak po korak.
    
   Instalacija softvera je sledeća radnja nakon što ste povezali Smart Tank 615 na računar. HP Smart aplikacija je dostupna za više operativnih sistema. Ne može se reći da je user-friendly i da prati doslednost instalacionih koraka, čak šta više – može vas zbuniti tokom instalacije. Softver uključuje i pregršt gotovih primera dokumenata koji kombinuju ilustracije i fotografije sa skenera ili one koje ste napravili kamerom na vašem mobilnom telefonu.
    
   hp5s.jpgKao što ste mogli zaključiti HP Smart Tank je kada prođete postupak instalacije – jednostavan i lak za korišćenje u manjem poslovnom okruženju, a može da posluži u svrhu kućnog centralnog uređaja za štampu, skeniranje i kopiranje Tu  pre svega mislimo na SOHO scenario. Pristojno je brz, a kvalitet štampe i skeniranja je na veoma dobrom nivou, pre svega imajući u vidu zahteve ciljne grupe.
    

    
   Ono što je važno za male kućne korisnike i firme jesu niski troškovi štampe i održavanja. Zbog prisustva Wi-Fi opcije je lako dostupan bez potrebe petljanja sa kablovima. Skroman i sa minimalnim zahtevima u pogledu radnog prostora, potrošnje i buke – HP Smart Tank 615 je moderno koncipiran uređaj koji prati trendove i zahteve za fleksibilnim poslovnim okruženjem pa će u tom pogledu, definitivno biti vaš saradnik od poverenja!
    
    
   Prednosti:
    
   – Sistem dopune rezervoara sa mastilom
   – Niski troškovi eksploatacije
   – Dvopojasna Wi-Fi veza
    
   Nedostaci:
    
   – Nedovoljno pojašnjena instalaciona procedura
   – Softver
   – USB veza sa ograničenim MFP funkcionalnostima
    
   CENA: oko 350€

   Pogledaj i druge HP proizvode

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi