NuPhy Air75 test - Raj za prste

NuPhy Air75 test - Raj za prste

NuPhy Air75 je vrlo interesantan model tastature koji u nekim stvarima prevazilazi ono što smo do sada imali priliku da vidimo. Pogledajte o čemu se radi...

  Sadržaj

   NuPhy Air75 je vrlo interesantan model tastature koji u nekim stvarima prevazilazi ono što smo do sada imali priliku da vidimo. Specifičan format i tasteri ovog modela pružaju zaista posebno iskustvo korišćenja.

   NuPhy Air75 test – Raj za prste

   Pozitivne ocene

   • Udobnost zbog kombinacije niskoprofilnih tastera i kapica
   • Kompaktan format
   • Dobre opcije povezivanja

   Negativne ocene

   • Nedostaju neke opcije programiranja tastera i osvetljenja

   Sjajan osećaj kucanja i odlične mogućnosti u malom formatu čine ovaj model skoro jedinstvenim na tržištu.

   Mi kojima se dobar deo života svodi na kucanje, bilo da ste novinar, copywriter, programer ili neko ko voli da komentariše apsolutno svaki post na Facebooku, smo konstantno u potrazi za idealnom tastaturom koja će nam olakšati posao i doneti malo uživanja u svakodnevno druženje sa tasterima. I možemo reći da je na tržištu zaista široka ponuda dobrih tastatura, toliko da svako može pronaći ono što mu odgovara. Želite mehaničku, tastaturu sa scissor key prekidačima, sa normalnim ili plićim tasterima, bežičnu, žičanu, pune veličine ili kompaktnu – šansa je da ćete pravu kombinaciju pronaći u nekoj od domaćih prodavnica.

   No, među nama ima i onih koji su vrlo specifičnih prohteva po ovom pitanju i da kažem istančanog ukusa, probali su svašta što je dostupno na domaćem tržištu, pa nastavili svoju potragu i van njega u želji da pronađu baš pravu stvar. Ne govorim o sebi naravno, već o prijatelju redakcije putem koga nam je na test stigao jedan model tastature koja je dovoljno egzotična da vam je predstavimo u ovom periodu početkom godine kada još uvek iščekujemo nove uređaje.

   U pitanju je NuPhy Air75 bežična mehanička tastatura, koja ima nekih vrlo interesantnih rešenja, kako tehničkih, tako i po pitanju dizajna. “NuFi” ili “NuFaj” studio je zanimljivo kompanija iz Kineskog Shenzena čiji nas njuh za dizajn veoma podseća na švedski Teenage Engineering, zbog zanimljive kombinacije industrijskog dizajna i izgleda dečijih igračaka koji priznaćemo budi pomalo dete u nama, čak i ako je to dete pomalo osedelo.

   Njihovi proizvodi su za sada samo tastature, ali je vidno da su u njih uložili dosta razmišljanja kako bi napravili najbolji mogući proizvod. Koliko su u tome uspeli – hajde da vidimo.

   NuPhy Air75 – Dizajn

   Pomenuli smo dizajn, ne samo u smislu izgleda već uopšte projektovanja čitavog proizvoda, i to je nešto što je kod ovog tipa proizvoda jako bitno, jer je tastatura relativno jednostavna stvar i veliki deo korisničkog iskustva se oslanja na kvalitet izrade, oblik, dimenzije i taktilni doživljaj. Kod NuPhy Air75 je to pogotovo značajno, jer je u pitanju tastatura veoma kompaktnog formata.

   Ono 75 u imenu se odnosi na činjenicu da je tu 75% tastera koje biste zatekli na tastaturi punog formata, ali je po veličini ovo zapravo proizvod koji spada u kategoriju najkompaktnijih modela. Primera radi, Redragon Draconic koji sam koristio jedno vreme je fizički sličnih dimenzija, 2.4cm kraći i 3cm uži, ali je na njemu samo 61 taster u odnosu na čak 84 kod Air75.

   Ono što je zanimljivo je da tasteri na ovom modelu nisu umanjeni, već su relativno standardnih dimenzija, pa će vam pod prstima delovati poznato i ne zahtevaju navikavanje na manju površinu ili prored. Za razliku od pomenutog Draconica gde manji broj tastera u svakodnevnoj upotrebi može predstavljati problem za određene zadatke poput obrade teksta, Air75 dolazi sa praktično svim bitnim tasterima, pa su tu strelice, PGUP, PGDN, Home i End za kretanje kroz tekst, kao i Delete da možete obrisati nešto bez posezanja za Fn tasterom.

   Mesta se našlo čak i za dva tastera koji podrazumevano služe za isecanje ili pokretanje Microsoft Teams, ali koje zahvaljujući NuPhy Console softveru možete i remapirati i dodeliti im funkciju po želji, ili macro. Naravno isto je moguće i sa ostalim tasterima ako neki od njih ne koristite. Putem Fn tastera vam je na raspolaganju još i pun set multimedijalnih funkcija u kombijaciji sa nekim od 12 funkcijskih tastera.

   Praktično jedino što nedostaje u odnosu na da tako kažemo “normalnu” tastaturu je numerički deo i čudi što NuPhy nisu iskoristili priliku da dodele alternativne funkcije većem broju tastera pored funkcijskih. Takođe, remapiranje funkcija je moguće samo za sam taster, ali ne i za kombinaciju Fn i tastera.

   Da je ovo implementirano, ovaj model bi dobio čistu desetku za funkcionalnost u ovako malom formatu. Vredi pomenuti doduše da je tastatura optimizovana za rad na Windows i Mac platformama i da putem prekidača možete odabrati na kojoj je koristite, a u paketu dolaze i zamenske kapice za specifične tastere, kako biste imali Opt i CMD umesto Win i Alt oznaka.

   Vratićemo se još jednom na poređenje sa Draconic modelom, pošto u odnosu na njega, koji je mehanička tastatura sa praktično standardnim dizajnom, ali manjim brojem tastera, NuPhy Air75 donosi jednu vrlo bitnu razliku. U pitanju je niskoprofilni dizajn i to u svakom pogledu – samo kućište je visoko između 1.2 i 1.6cm, a i kapice tastera su takođe niskoprofilne i prostiru se jedva malo iznad površine samog kućišta, zbog činjenice da je baza tastera dodadno spuštena ispod površine okvira.

   U kompaniji su posebno ponosni na ovu činjenicu, jer su ceo okvir i baza u koju se fiksiraju prekidači izrađeni iz jednog komada aluminijuma, koji je duplo utisnut, jednom da se napravi sam okvir, a drugi put da se spusti baza tastera. Rezultat je zaista impresivan, vizuelno sa stanovišta estetike, kvaliteta izrade i čvrstine, ali i funkcionalno jer je ovo prava mehanička tastatura u možda i najnižem profilu koje smo videli.

   Ispod aluminijumskog dela se nalazi i baza od poluprovidne ABS plastike kroz koju se naziru poleđina prekidača i osvetljenje, dok su elektronika i baterija vešto sakriveni ispod polirane metalne pločice na kojoj su informacije o proizvođaču, pa je izgled vrlo čist i uredan. Taj nivo obraćanja pažnje na detalje je nešto što ne viđamo baš često i što izdvaja proizvode poput ovog u odnosu na ono uobičajeno.

   Kako bi se ispratio čitav minimalistički stil, stopice na donjoj strani su izvedene u vidu gumenih linija koje se ubace u prorez na kućištu i na taj način sprečavaju klizanje bez uticaja na ukupne dimenzije. Nažalost, iako stopice na strani koja ide u kućište imaju tanak samolepljivi sloj, one vrlo lako ispadaju usled male dubine proreza prilikom pomeranja po stolu, pa je to možda i jedina na zaista dobar dizajn, jer ćete stopice lako izgubiti ako ne obratite pažnju.

   Ovoga je očigledno bili svestan i sam proizvođač, pa je u paketu priložio i par setova rezervnih stopica, da vam se nađe. Još jedan zanimljiv detalj su i gumene podloške koje se magnetom pričvršćuju na tastaturu sa donje strane pri čemu ih u mestu drže upravo pomenute stopice, a koje služe za podešavanje nagiba tastature. Bez njih je nagib 3.5 stepena, a sa njima 6.5 – suptilno, ali taman dovoljno da odaberete položaj koji vam odgovara.

   Osećaj u radu, tasteri, kapice

   A sto se udobnosti kucanja na ovom modelu tiče, to je ono što je na mene ostavilo i najjači utisak. Uostalom, za to je tastatura i dizajnirana. Najpre, pomenute niskoprofilne kapice koje NuPhy naziva COAST i za koje tvrdi da su najtanje PBT kapice na svetu su zaista malo remek delo.

   Standardna širina i visina, ali super tanak profil i blago udubljenje u sredini koje je ovalnog oblika daju praktično idealan osećaj pod prstima u radu. Uz to i vizuelno izgledaju jako dobro, sa lepo odabranim fontom i belo sivom kombinacijom sa akcentima u bojama na određenim tasterima što tastaturi daje unikatan izgled, a koji bi zbog korišćenja izdržljivog PBT-a trebao da ostane isti i izbegne izlizanost i nakon mnogo kucanja.

   Pored kapica, drugi deo jednačine su i prekidači, a NuPhy se odlučio za low-profile mehaničko rešenje kompanije Gateron. Moguće je odabrati crvene linearne, braon taktilne i plave taktilne sa klikom, a pod našim rukama se našla ova treća varijanta koju moram priznati i sam preferiram.

   Plavi prekidači sa jasnim pragom okidanja i klikom su praktično idealna stvar za kucanje jer daju sjajan odziv, a ovo je u slučaju Air75 podignuto na još viši nivo činjenicom da su u pitanju niskoprofilni prekidači. Kraći hod u kombinaciji sa jasnim odzivom omogućuje još brže kucanje od standardnih plavih prekidača i za moj ukus, pogotovo u kombijaciji sa plitkim kapicama je ovo apsolutno savršen osećaj. Kao da imate idealnu laptop tastaturu, ali mehaničku.

   Kad smo kod toga, usled dimenzija, niskog profila i malih stopica, ovu tastaturu možete na određenim modelima laptopova jednostavno staviti preko integrisane tastature i koristiti laptop na taj način, što je veoma interesantna opcija. Na listi kompatibilnih laptopova je solidan broj Apple MacBook, Microsoft Surface, Lenovo, HP, Dell, Razer i Alienware modela, pa ako imate neki od njih, a ne dopada vam se tastatura, možete baš značajno unaprediti iskustvo dodavanjem Air75.

   Za one koji žele da je koriste za gaming, vredi pomenuti i da je podržan n-key rollover, pa će se svaki pritisak registrovati bez obzira na to koliko tastera koristite istovremeno. Prekidači su lako izmenjivi ukoliko neki želite da zamenite ili vam padne napamet da promenite tip prekidača na svim tasterima, jer na sebi imaju dva kontakta i dovoljno ih je staviti u ležište. U paketu dolazi i alat za vađenje kapica i tastera koji vrlo efikasno radi posao, pa se prilično lako promeni sve, čak i ako menjate komplet.

   Opcioni dodaci

   A kad pominjemo komplete, prilikom poručivanja na sajtu je moguće pored same tastature koja u osnovnoj verziji košta 110$ moguće odabrati i neke dodatne opcije, koje će vas, izuzev izbora tipa prekidača, dodatno koštati. Npr. možete dodati set kapica u twilight varijanti koje su nešto tamnije za 19$, set kapica sa providnim slovima za 19$, odmorište za dlanove od plastike ili drveta za, pogađate – 19$, Nu Folio V2 futrolu za znate već koliko para i još neke fensi dizajnirane kapice ili dodatne setove prekidača za ne 19 već 30 ili 39$.

   Ne znam zašto, ali me je ovo podsetilo na Apple, gde ako hoćete pravu stvar, obično morate da se odreknete još para preko osnovnog modela, odnosno u ovom slučaju makar za providne kapice kako bi osvetljenje sa kojim ovaj model dolazi imalo smisla. Činjenica da proizvođač tastaturu podrazumevno isporučuje sa kapicama koje nisu providne je malo čudna, jer iako svetlo prodire između tastera, oznake na njima noću baš i nisu vidljive.

   NuPhy Air75 – Osvetljenje

   Druga problematika je što su te neprovidne kapice napravljene od kvalitetnije PBT, a zamenski set sa providnim od standardne ABS plastike, pa praktično doplatom za providni set dobijate lošiji kvalitet, odnosno izdržljivost, iako se naravno providne oznake neće izlizati. Što se osvetljenja tiče, ono je podesivo po intenzitetu na samoj tastaturi putem prečica, a po boji u NuPhy Console softveru.

   Iako se svaki od tastera kontroliše nezavisno, nije moguće podešavati im boju po izboru nezavisno, već samo odabirom jednog od 21 efekta, brzine i ukupne boje za sve tastere na statičnim efektima. Pored tastera, osvetljen je i takozvani sidelight u gornjem desnom i levom uglu koji je tu radi dekoracije, ali i kao statusna indikacija za Caps Lock.

   Sidelight navodno takođe poseduje 4 moda osvetljenja, ali nismo pronašli opciju za njihov izbor ili promenu boja, pa s obzirom i na ono što smo pomenuli oko programiranja funkcija tastera, očigledno je da postoji prostora da se unapređenjem softvera unapredi i funkcionalnost same tastature.

   Povezivanje, baterija, NuFolio

   Ono što je takođe bitno pomenuti je da NuPhy Air75 nudi opciju povezivanja USB-C kablom, bežično putem 2.4GHz USB adaptera i sa do 2 uređaja putem Bluetooth 5.0 konekcije, dakle ukupno četiri uređaja uz prebacivanje između njih. USB adapter ujedno nudi i nisku latenciju kako biste ovu tastaturu mogli da koristite i za gaming bez kabla.

   Vredi pomenuti i Nu Folio V2 dodatak u vidu futrole, poput onih za npr. iPad, a koja služi i za nošenje tastature kako bi se sprečila oštećenja u transportu, ali i da na nju postavite npr. tablet i telefon kako biste mogli da radite na oba uređaja istovremeno. Potencijalno vrlo praktično za one koji tablet i ovu tastaturu mogu koristiti kao zamenu za laptop.

   U bežičnom modu tastatura se napaja putem integrisane baterije od 2500mAh koja nudi do 48 sati korišćenja sa jednim punjenjem. Nije neki impresivan rezultat, ali je upotrebljivo. Prioritet su očigledno bili prenosivost i dizajn, a za veliku bateriju tu nema mesta, pa možemo reći da je ovo fer kompromis.

   NuPhy Air75 – Utisci i cena

   Sve u svemu, NuPhy Air75 je vrlo zanimljiv proizvod koji u određenim aspektima zaista briljira. Tanak profil, kompaktan format i izvanredan osećaj pri kucanju su vrlo jedinstvena kombinacija sa kojom se verovatno može porediti samo Logitech MX Mechanical Mini, nad kojim ovaj model ima određenih prednosti.

   Prostora za unapređenje svakako ima, ali je dobra stvar da je sve što bismo poželeli rešivo softverom, pa je za očekivati da će i to doći nekim ažuriranjem.
   Ono što bismo voleli da vidimo je ovakva tastatura, ali u punom formatu sa 108 ili više tastera, jer bi to mogla biti idealna stvar za one kojima ne odgovara kompaktnija opcija. Još ako može sa našom lokalizacijom bilo bi sjajno. NuPhy u ponudi ima model pune veličine, ali ne i niskoprofilni, pa se nadamo da će i tako nešto doći na red.

   Pogledaj i druge NuPhy proizvode

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi