Udobnost i tišina - Logitech MX Keys S i MX Anywhere 3S test

Udobnost i tišina - Logitech MX Keys S i MX Anywhere 3S test

MX Keys S tastatura i MX Anywhere 3S miš su dva noviteta u popularnoj seriji Logitech periferija. Šta donose pogledajte u našoj recenziji.

  Sadržaj
   Udobnost i tišina – Logitech MX Keys S i MX Anywhere 3S test

   Pozitivne ocene

   • Visok kvalitet izrade
   • Tih rad
   • MagSpeed skrol točkić na MX Anywhere 3S
   • Taktilni osećaj tastera na MX Keys S

   Negativne ocene

   • Nešto viša cena
   • Veličina MX Anywhere 3S možda neće odgovarati svima

   Vrhunske periferije namenjene produktivnosti koje na tržištu i nemaju neku konkurenciju.

   Na tržištu računarskih periferija postoji zaista bezbroj opcija i nešto za svačiji ukus i džep. Ipak, čini se da su proizvođači u iole kvalitetnijem ili čak visokom segmenu daleko više fokusirani na gaming periferije nego na one namenjene produktivnosti, što je možda i razumljivo – svi volimo da se igramo, niko ne voli da radi, pa se u gaming delu tržišta verovatno i vrti više para.

   Jedan od retkih izuzetaka od ovog pravila je Logitech sa svojom MX serijom uređaja, koja je namenjena upravo produktivnosti, ali uz maksimalan kvalitet i najinteresantnije tehnologije koje ova kompanija ima da ponudi. U ovoj seriji koja je dugo prisutna na tržištu smo do sada videli brojne uređaje, a najzanimljiviji su svakako MX Master miševi, MX Keys tastature i MX Anywhere miševi namenjeni laptopovima i radu u pokretu.

   Ovog puta, na testu su nam se našla dva najnovija člana ove serije, MX Keys S i MX Anywhere 3S, pa smo bacili pogled na to šta sve nude, kako se ponašaju u radu i koje novitete donose u odnosu na prethodne uređaje iz ovih serija.

   MX Keys S – Dizajn

   Krenućemo od MX Keys S tastature koja je verovatno i najbolja opcija dostupna korisnicima koji ne žele mehaničku tastaturu, ali ni kompromise po pitanju kvaliteta. U pitanju je zaista vrhunska tastatura, kako izradom i iskustvom korišćenja, tako i u pogledu mogućnosti koje pruža.

   Ovaj model je zapravo veoma sličan, odnosno skoro pa identičan prvom MX Keys koji svakodnevno koristimo u redakciji, što je sasvim ok, jer ono što je dobro ne treba ni menjati. U pitanju je tastatura pune veličine, sa sve numeričkim delom, ali vrlo kompaktnog profila koji joj daje specifičan i vrlo elegantan izgled.

   Telo tastature je tanko svega oko 5mm, a sastoji se od aluminijumskog kućišta sa bazom i okvirom iz jednog dela, a u koje je sa donje strane ubačena plastična osnova na kojoj se zapravo nalaze elektronika i tasteri. Na telo je sa zadnje strane dodat i deo koji služi za bateriju, elektroniku i konektore, ali i umesto nožica za podešavanje ugla kojih u ovom slučaju nema.

   Samim tim, tastatura ima samo jedan fiksni nagib, ali možemo reći da je on dobro odmeren i vrlo udoban za kucanje, pa u tom pogledu nemamo zamerke. Na pomenutom dodatku, kao i na prednjoj ivici tastature sa zadnje strane se nalaze po tri gumirane stopice za sprečavanje klizanja po podlozi.

   Što se izgleda tiče, ova standardna Graphite varijanta koju vidite na testu je kombinacija crnih tastera i tamno sive podloge, ali je MX Keys S dostupna i u Pale Gray verziji sa belim tasterima i svetlo sivom podlogom, kao i u potpuno crnoj varijanti. Pored ovog modela pune veličine, u ponudi je MX Keys Mini, ultra kompaktna tastatura sa 79 tastera i bez numeričkog dela, a koja je pored pomenute tri boje dostupna još i u rozoj – ko voli.

   MX Keys S – Tasteri, osvetljenje

   Što se tastera tiče, u pitanju su niskoprofilni koji se uklapaju u čitav stil ovog modela i čija je površina tek nešto preko 1mm viša u odnosu na bazu tastature. Mehanizam tastera je takozvani scizzor switch poput onoga koji srećemo na laptopovima, a koji je jedna od glavnih prednosti ove tastature za korišćenje u poslovnom okruženju.

   Razlog za to je činjenica da pruža odličan odziv pri kucanju, sa jasnom aktuacijom i otporom, ne tako daleko od nekih braon mehaničkih niskoprofilnih prekidača, ali uz daleko tiši rad. Dakle, možete da uživate u kucanju, a da ne ometate kolege.

   Kapice tastera su takođe zanimljivog oblika, kvadratnog sa zaobljenim ivicama i standardne veličine i proreda, ali sa blagim udubljenjem ka sredini tastera, što olakšava pozicioniranje prstiju bez gledanja i udobnije je na dodir. Ovo udubljenje je tu na svim tasterima osim onih u gornjem redu i u poslednjem levo od direkcionih.

   Ukupno, iskustvo kucanja na MX Keys S je izuzetno dobro, rekli bismo kao na vrhunskoj laptop tastaturi poput nekog Thinkpada, ali još za klasu bolje. Iako je ovo nešto što je stvar ukusa, verujemo da će većina korisnika biti apsolutno zadovoljna onime što ovaj model pruža u pogledu ergonomije i iskustva pri kucanju.

   Ne treba zaboraviti ni osvetljenje, koje za razliku od gaming modela nije ekstravagantno, već samo jednostavno belo svetlo, ali apsolutno adekvatno da vam pruži jasnu vidljivost oznaka u svim uslovima. Ono što je zanimljivo je da MX Keys S poseduje senzore ambijentalnog svetla, pa se ono aktivira samo kada ruke približite tastaturi.

   Pored toga, intenzitet osvetljenja se može i automatski prilagođavati u osam koraka od potpuno isključenog do maksimalnog, a algoritam je veoma dobro podešen da pruža optimalnu vidljivost, bez nepotrebnog blještanja, što ujedno i štedi bateriju. Osvetljenje, intenzitet i trajanje svetla je moguće podesiti u Logi Options+ softveru, u kome je moguće i ažuriranje firmware-a, kao i podešavanje funkcija tastera u gornjem redu.

   MX Keys S – Noviteti, baterija

   Kad pominjemo te tastere, oni kriju i neke od noviteta u odnosu na prethodni MX Keys. Prvi su novi tasteri za pozivanje emotikona, isključivanje mikrofona i diktiranje teksta glasom, uz standardnu selekciju multimedijalnih i tastera za kontrolu osvetljenja.

   Njihovu funkciju je moguće i promeniti po želji, bilo izborom uobičajenih akcija, ili kreiranjem nove Smart Actions funkcije, koja je nešto poput macro-a, ali sa prilično bogatim izborom funkcija uključujući i one sistemske i na novou aplikacija. Sve ovo je moguće posebno za određene aplikacije ili globalno, pa nudi dosta fleksibilnosti za ubrzavanje rada u nekim često obavljanim zadacima.

   Možda i najbitniji novitet, koji će verujem obaviti mnoge je što MX Keys S nudi i opciju lokalizovanih tastera za naše tržište, za razliku od isključivo US kod prethodnog modela. Tu su i brojne nove oznake za prečice ka nekim specijalnim karakterima dostupnim putem Alt GR, kao i oznake i za Windows i MacOS korisnike.

   Što se povezivanja tiče, moguća je istovremena veza sa do tri uređaja, bilo putem Bluetooth-a ili novog Logi Bolt USB prijemnika, uz brzo prebacivanje između njih putem odgovarajućih tastera, kao i lako prebacivanje fajlova između njih putem Logitech Flow funkcije. Kada je baterija u pitanju, ona pruža 10 dana rada sa jednim punjenjem u normalnom režimu sa osvetljenjem ili do čak 5 meseci bez njega, a zanimljivo je da je podržano i brzo punjenje putem USB Type-C porta na zadnjoj strani, koje tastaturu dopuni za oko 40 minuta.

   MX Anywhere 3S – Dizajn

   Što se drugog uređaja na testu tiče, MX Anywhere 3S iako deo iste serije periferija nije baš direktan par MX Keys S, ta uloga ipak pripada većem MX Master 3S modelu, osim ako vam baš ne odgovara manji miš. MX Anywhere 3S je zapravo zamišljen kao mali lako prenosivi miš, koji uvek možete nositi uz laptop, pa zašto ne i tablet, ali koji za razliku od bezbroj miševa tog tipa zapravo nudi premijum kvalitet, mogućnosti i iskustvo korišćenja.

   Čak i za moju malu šaku ovoj je relativno mali miš, ali je usled relativno ravne i blago zaobljene gornje površine sa najvišom tačkom pomerenom ka nazad zapravo zgodan za korišćenje i nudi korektan oslonac i za veću šaku. Izuzev dva tastera na levom boku, oblik miša je simetričan i trebao bi jednako odgovarati i levorukim korisnicima.

   Što se dizajna tiče, ovaj model je vizuelno u stilu čitave MX serije, sa kombinacijom crne i karbon sive plastike, metalnim točkićem i gumiranim bokovima sa rebrastom teksturom koja sprečava klizanje tokom korišćenja. Mislim da je Logitech zaista iskoristio maksimum iz ovako malog formata i uspeo da ukombinuje dizajn, jednostavnost i funkcionalnost na pravi način.

   MX Anywhere 3S – Performanse

   Iako od ovako malih miševa često očekujemo vrlo skromne performanse, ono što izdvaja MX Anywhere 3S je upravo to što se na ključnim stvarima nije štedelo. On je opremljen senzorom od 8.000 DPI koji je dizajniran tako da radi na svim podlogama, uključujući i staklo, što je vrlo bitno za uređaj koji nosite sa sobom i koji praktično nikada nećete koristiti na propisnoj podlozi za miša.

   Druga stvar, koja je verovatno i moja omiljena je MagSpeed skrol točkić, koji pruža osećaj kakav ne da nije karakterističan za miševe ovog tipa, već ga nudi i mali broj Logitech modela. Najpre, točkić je od metala, sa zupčastom teksturom i vrlo preciznim i potpuno glatkim hodom, pa ako ga zavrtite jače, vrteće se prilično dugo.

   Otpor, odnosno feedback je postignut upotrebom magneta, otud i naziv MagSpeed, pa ako deaktivirate kontinualni mod, ova tehnologija će pružiti prilično uverljiv osećaj okretanja točkića sa jasnim korakom. Tasterom koji se nalazi ispod točkića je moguće menjati mod rada, a ako u takozvanom Ratchet modu sa otporom točkić zavrtite jače, on automatski prelazi u kontinualni mod.

   Ovo omogućuje da i bez promene moda istovremeno koristite prednost preciznog ili brzog skrolovanja. Najbolje od svega je što je moguće i podešavati jačinu efekta, od suptilnog do vrlo čvrstog, pa smo vrlo impresionirani načinom na koji je Logitech ovo dizajnirao i implementirao.

   Poput onoga što smo videli na MX Keys, tasteri MX Anywhere 3S su takođe dizajnirani da budu vrlo tihi, ali ne na uštrb kvaliteta i osećaja. Aktuacija je jasna pod prstima i pruža dobar osećaj, ali je zvuk koji tasteri proizvode vrlo tih, pa možete da klikćete do mile volje bez da uznemiravate nekog.

   I u ovom slučaju je moguće istovremeno povezivanje sa do tri uređaja, Bluetooth ili uz Logi Bolt USB adapter, a prebacivanje između njih je moguće putem tastera na donjoj strani miša ili putem Logi Options+ softvera. Logitech Flow za prebacivanje fajlova je takođe podržan, a softver naravno nudi i opcije programiranja funkcija tastera i razna druga podešavanja.

   Baterija je integrisana u sam miš pa ne zahteva da se bavite traženjem AA ili AAA zamenskih baterija, a dopunjuje se putem USB Type-C konektora na prednjoj strani miša. Potpuno napunjen miš bi trebao pružiti do 70 dana prosečnog korišćenja, a jedan minut punjenja je dovoljan za oko 3 sata korišćenja.

   Zaključak i cena

   Sve u svemu, oba modela koja smo vam prikazali su zaista izuzetno dobro dizajnirani i realizovani uređaji koje je uživanje koristiti, na šta smo uostalom i navikli od MX serije. MX Keys S bi uz MX Master 3S bila savršen set periferija za nekoga ko želi kvalitetan miš i tastaturu za produktivnost uz određene prednosti za tu svrhu u odnosu na npr. Logitech G seriju gaming periferija, najpre u domenu konektivnosti, tihog rada, Flow softvera i generalne estetike.

   Slično važi i za MX Anywhere 3S, ali za korisnike koji su češće u pokretu i koriste mobilne uređaje za obavljanje posla. Što se cena tiče, Logitech MX Keys S će vas na domaćem tržištu koštati 15.799 dinara, odnosno oko 135€, dok je manji MX Keys Mini model 14.499 dinara, t.j. oko 120€. Cena MX Anywhere 3S miša je 12.799 dinara ili oko 110€.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi