MacBook Pro M1 test

MacBook Pro M1 test

Ukoliko tražite savršeni mali laptop koji će ispratiti čitav vaš radni dan, koji će vam pružiti sve ono što očekujete od notebooka a da to nije gejming - MacBook Pro M1 je perfektan izbor. Posle dugo vremena jedan laptop dobija "Editor's Choice" priznanje Benchmark redakcije, a to nešto znači.

  Sadržaj

   Nakon što je devakumiran i konačno udahnuo svež vazduh, MacBook Pro je jedva dočekao priliku da nam pokaže zašto ga smatraju skoro kultnim uređajem među kreativnim stvaraocima sadržaja. Da budemo iskreni, skoro da nikada nismo imali sastanak sa web dizajnerima, a da se na prezentaciji neko nije pojavio sa MacBook Pro računarom. On mu dođe poput glavnog  oruđa za obradu slike, videa i zvuka. Oduvek je tako bilo, a ako je sudeći po novom modelu – biće i u buduće… 
    

    
   Pošto smo nedavno imali prilike da vidimo novi MacBook Air na M1 procesorskoj platformi, neminovno se postavlja pitanje – ima li razlike? Po čemu je to MacBook Pro verzija tako posebna? 
    
   Uprkos činjenici da dele dosta zajedničkih karakteristika, gde pre svega mislimo na odličan Apple M1 procesor i sjajne Retina ekrane, postoje razlike. MacBook Pro je otišao u one fine detalje koji svakodnevni rad pretvaraju u čist hedonizam i uživanje u svakom trenutku korišćenja ovog računara. Pri tome je krajnje jednostavan i konkretan u upotrebi pa se ne možemo oteti utisku kako je pravi tehnološki podvig dizajnirati i napraviti jedan ovakav računar koji je u svakom svom detalju otelotvorenje savršenog prenosnog računara. Tehnološki ispred konkurencije, a i dalje tako jednostavan za korišćenje od strane običnog čoveka. 
    
   A kada to kažemo, ne činimo to iz nekog pomodarskog osećaja već iz ugla iskustava i prilika da probamo i radimo sa zaista ogromnim brojem različitih notebook modela. Od onih koji su bili loš pokušaj, do prosečno dobrih i nekih kapriciozno nametljivih – sve ovo govorimo iz pozicije jednog, normalnog korisnika sa stanovišta iskustva upotrebe prenosnog računara. A, on treba da bude dobar u svojoj osnovnoj nameni – da vas prati bilo gde da krenete: na posao, službeni put, letovanje ili kod kuće. To je uostalom smisao laptop računara – zar ne?Dizajn je baš onakav kakav i očekujete od jednog MacBook uređaja. Kompaktno metalno telo 13-ice je postalo tanje i elegantnije u odnosu na prve “unibody” modele. Mašinski obrađen komad lakog metala je pravo remek delo industrijskog dizajna još kada ga vidite u Space Gray varijanti, ne možete a da se ne zaljubite u ovakav uređaj. Sa svojih 1.4kg je tek nepunih 100 grama teži od tanjeg Air modela, pa se jednako zgodno drži i lako nosi. Skoro da ih pod rukom i ne razlikujete – MacBook Pro u 13” varijanti je zaista fit i to nam se jako, jako dopada. 
    
   iPro1s.jpg
    
   Ekran od 13” je neverovatno čitljiv, lep sa sjajno balansiranim kolorom, kontrastom i osvetljenjem koje izrazito prija oku. Nema prenaglašen osećaj sa onim veštačkim osećajem oštrine. Slika je nekako “meka” za oko, ali perfektno podešena za svakodnevni višečasovni rad. Jednostavno savršen ekran. U pitanju je Retina ekran na bazi IPS tehnologije sa prikazom 2560×1600 piksela i osvetljenjem od 500 nita. Tačno 100 nita više od “Air” modela, što mu omogućuje da bude produktivniji na terenu, ugodniji za rad na svakom mestu. Kvalitet je definitivno sličan Air modelu ali za nijansu bolji – detalj koji ne može promaći oku. Uostalom suština života je u detaljima – zar ne? Radi se o jednom od najboljih ekrana koje smo svi mi ovde u Benchmark redakciji imali prilike da vidimo na ovoj vrsti uređaja. A kroz ruke nam godinama prolaze i oni najbolji. Displej čije ćete osobine voleti dugi niz godina i možda jedan od ključnih odgovora zašto se korisnici teško odvajaju od ovog računara. 
    
   Jedan jako bitan detalj rada na prenosnom računaru je tastatura. Ona je definitivno postala bolja na novom MacBook Pro modelu. Jedan od glavnih razloga zašto neki od članova naše redakcije koriste prvu generaciju ovog uređaja, naravno kao pisaću mašinu. Batterfly je odlepršao u istoriju, a stigla je Magic verzija. Mnogo konkretnija na dodir sa definitivno boljim i za rad prijatnijim osećajem pod prstima. Nema više onog šupljeg bezosećajnog dodira plastične kapice, već imate konkretan otpor i informaciju pod prstom. Iako slične dubine hoda kao na Air-u, tasteri su za nijansu bolji na MacBook Pro modelu. Možda još uvek nije na nivou prvih unibody modela, ali je definitivno “za koplje” bolja od Batterfly rešenja. Osvetljena je i raspolaže senzorom ambijentalnog osvetljenja, tako da intezitet pozadinskog svetla možete podesiti do nivo koji perfektno odgovara vašem osećaju komfornog rada. 
    
   iPro2s.jpg
    
   Detalj koji nas je kupio “na prvu” loptu je definitivno Touch Bar. Iako nije novitet, ne prestaje da navlači osmeh na lice, svaki put kada bi posegnuli za ovim zgodnim i neverovatno korisnim uređajem. Videli naravno i ranije, ali nismo koristili – a kao što rekosmo, čak i neki veliki ljubitelji Apple-a u našem okruženju nisu fascinirani Touch Bar-om. Može vam se na prvi pogled učiniti čistim šminkerajem, ali po nama, istina je daleko od toga. Ovo je vrlo praktično i jednostavno rešenje za svakodnevni rad. Softver koji upravlja njegovim radom je savršeno intuitivan i u svakom momentu vam pod prste šalje upravo ono što vam treba u tom trenutku, bez potrebe da šarate očima po oznakama tastera i tražite potrebnu kombinaciju sa Funkcijskim tasterima. Hoćete u trenutku da pojačate, smanjite ili potpuno isključite zvuk, pojačate osvetljenje ekrana, ćaskate sa Siri, izaberete Favorites u pretraživaču, prozovete Search bar ili preskačete između nekoliko otovorenih tabova u pretraživaču. Jednostavno, on prati šta radite u tom trenutku i intuitivno vam nudi prečice za najbitnije radnje – po našem mišljenju, neverovatno korisno. Još jedan detalj koji na Air modelu ne postoji… 
    
   Touchpad je sa druge strane pravo savršenstvo i svi oni koji su na terenu bez mogućnosti korišćenja miša će jednostavno voleti veliku preciznu površinu, napravljenu upravo za rad u ovakvim situacijama. 
    
   iPro3s.jpg
    
   MacBook Pro ima i bolji zvuk, ionako dobar stereo na Air modelu je dodatno poboljšan drajverima sa većom dinamikom pa je gledanje filmova sa zvučnim efektima postalo uživanje čak i bez korišćenja slušalica. Naravno nije to zvuk na nivou nekih namenskih zvučnika ili slušalica, ali efekti su ponovo za jedan detalj bolji nego na Air modelu. Takođe poboljšan je i sistem usmerenih mikrofona, a Apple obećava studijski nivo osetljivosti i kvaliteta. 
    
   A kada je u pitanju raspoloživost konekcija, MacBook Pro sa M1 procesorom nudi identične opcije kao i Air model. Sa leve bočne stranice pronalazimo dva USB-C 4 porta sa podrškom za rad Thunderbolt uređaja. Preko ovih portova se ujedno i puni baterija računara. Neko će reći malo portova i uz to još nedovoljno rasprostranjeni USB-C standard. Realno još jedan bi svakako prijao, ali izbor USB-C standarda definitivno odgovara prirodi ovako sofisticiranog prenosnog uređaja. Na suprotnoj strani zatičemo jedan 3.5mm konektor za slušalice i to je sve. Dobra stvar je što računar u startu stiže sa brzom WiFi konekcijom 6. generacije za brži internet i bolju vezu sa bežičnim ruterima nove generacije. 
    
   iPro4s.jpg
    
   Srce novog MacBook Pro modela je isti onaj Apple M1 procesor kao i u boljoj varijanti Air modela koji smo vam prikazali. To znači u konkretnom primeru: 4 brza jezgra visokih performansi, 4 štedljiva za manje zahtevne radne scenarije i grafički akcelerator sa 8 jezgara…  ali sa jednom bitnom razlikom. M1 procesor na MacBook Pro modelu se hladi aktivnim rashladnim sistemom što znači da pored klasičnog hladnjaka na bazi toplotnih cevi poseduje i ventilator, pa se procesr bolje hladi i brže oslabađa toplote.   
    
   Apple M1 procesor stiže sa 8GB RAM-a i M.2 PCIe SSD-om kapaciteta 256GB. Malo? Pa uzmite neki brzi eksterni USB-C SSD. Postoji opcija da ga naručite sa 16GB sistemske memorije i SSD do maksimalnih 2TB kapaciteta. Doplata za veći RAM je oko 300 evra, a za SSD od recimo 512GB otprilike 250€, pa vi procenite da li vam se više isplati eksterno SSD rešenje, dok je investicija u više radne memorije uvek ispravna odluka. Ovde moramo da napomenemo da je efektivno iskorišćenje RAM memorije bolje nego na sličnoj Windows PC platformi, zbog efikasnije optimizacije operativnog sistema.  
    
   iPro5s.jpg
    
   Za nijansu deblje telo MacBook Pro modela, obezbeđuje preko potrebni prostor za bateriju većeg kapaciteta. Zato Pro verzija ima bolju autonomiju od Air modela, koju obezbeđuje litijum-polimerska baterija od 58.2 Wh koja je na našem testu obezbedila autonomni rad uređaja  od 10 sati i 23 minuta neprekidnog rada u tzv. kategoriji “productivity” aplikacija bez WiFi veze i skoro maksimalnim intezitetetom osvetljenosti ekrana za kojim realno nemate potrebe osim rada napolju pri jakom dnevnom svetlu. To je 2 i po sata više od Air modela. Praktično pokriva čitav radni dan, a i duže ukoliko malo povedete računa. I ono što volimo uvek da istaknemo u prvi plan je činjenica da tokom rada na bateriji, performanse Pro modela su u poen identične kao kada radi povezan na mrežu. U ovom pogledu Apple M1 je zaista briljantan. 
    
   Na to se nadovezuje i razlika jačeg punjača od 61 vata koji stiže uz MacBook Pro model kome treba manje vremena da napuni bateriju većeg kapaciteta od onog na Air modelu. Za to mu je potrebno svega 45-55 minuta, obzirom da podržava funkciju brzog punjenja. Daleko brže od MacBook Air modela. Prisustvo aktivnog hlađenja na MacBook Pro modelu omogućuje M1 procesoru postizanje viših radnih frekvencija i time postizanja boljih performansi. Možda razlika nije spektakularna, ali dozvoljava Pro modelu kraće vreme obavljanja istih poslova u poređenju sa Air modelom, čime ako ništa više, opravdava svoju oznaku.    
    
   iPro6s.jpg
    
   A to u konkretnom slučaju znači sledeće: U Blender renderingu je skoro 7% ili 25 sekundi brži prilikom obrade jednog kadra. U Cinema 4D je ta razlika i nešto veća tj. 10% ili 21 sekundu u konkretnoj sceni. Razlika u Photoshopu je takođe na nivou 10% prednosti, dok je Premiere Pro 2020 još naklonjeniji Pro modelu častivši ga sa 11.5% razlike u odnosu na MacBook Air model. 
    
   Osim boljih performansi, prednost prisustva boljeg sistema hlađenja se ogleda i u nešto hladnijem osećaju dodira površine računara. Maksimalna temperatura na najtoplijem centralnom delu, iznosi 38 stepeni dok je u zoni kontakta sa pristima u delu tastature izmereno 34 stepeni. Dlanovi su takođe hladni na površini koja meri 30 stepeni. Sve to pod punim opterećenjem… u normalnom random režimu na najtoplijem delu ne prelazi 30 stepeni što je zaista sjajno. 
    
   iPro7s.jpg
    
   A, ventilator… pa on pravi buku. Nije tako naravno, jer ga praktično i ne čujete tokom čitavog perioda rada obzirom da šum ne prelazi nivo ambijentalne buke, držeći se ispod vrednosti od 27dB, a što je praktično bešumno za većinu korisnika. Na kraju se pitamo da li je potreban zaključak? Da vas ubeđujemo koliko je MacBook Pro zaista dobar i svestran u svojoj misiji? Smatramo da to nije potrebno ovog puta. Da li bismo mu nešto zamerili? Pa ne baš – pre bismo poželeli neki novi lagan i izdržljiv Hi-Tech materijal, neku promenu već poznatog metalnog kućišta. Koji materijal? Pa, ne znamo, izmislite nešto, uostalom to je najmanje što očekujemo od Apple-a kao tehnološkog lidera – nešto super novo, super dobro. 
    

    
   Jer to je za nas Apple… i to kada zakažu na nekom planu a znamo da umeju i mogu ali hoće malo više da zarade pa to ne ubace, ne bude nam pravo. Neki gledalac, čitalac, to ume da oseti, neki sami izvedu zaključak, kako im je volja. Razloga za animozitet nema, verovatno su i ovih par testova primer da kada nešto zaista valja i vredi – to jasno treba istaći, pa i naglasiti. 
    
   Pa ćemo to naglasiti i ovog puta, za potrebe koje su sve one poslovne dnevne aktivnosti i prakično čitav delokrug rada prosečno zahtevnog korisnika, MacBook Pro u M1 verziji je savršen mobilni računar. Iako najavljuju za jesen novu generaciju MacBook Pro računara, koja će doći u 14 inčnoj varijanti, koji će biti još bolji – mi od njega ni u ovakvoj varijanti ne vidim bolji laptop za svakodnevne poslove. Samo može da bude problem onome ko ne želi da se prilagodi nečemu što nije Windows PC. Jer sve je to u suštini isto, samo malo drukčije.
   iNagradaS.jpg 
    
   I upitao je neko nakon MacBook Air recenzije: pa što mu niste dali neku nagradu kad je toliko dobar. Evo zbog čega, čekali smo model Pro. I ovaj nam se više dopao, na dosta mesta, sve po malo. Bolji ekran, brži, Touch bar pride, duže traje baterija, brže se puni, bolji zvuk, taman toliko da kažemo – e pa jeste bolji od Aira. Ima dosta vremena od kako nekom laptopu nismo dali našu najvredniju nagradu. Editors Choice ide MacBooku Pro sa M1 procesorom i tačka. Bez ikakve dileme, prava sprava za vaše celodnevne obaveze! U svakom smislu!
    
   _____________________________________________________________
    
   Prednosti:
   – Neočekivano dobre performanse M1 procesora,
   – Energetska efikasnost nove Apple M1 platforme,
   – Nenadmašan Retina ekran,
   – Poboljšana tastatura
    
    
   Nedostaci: 
   – Aplikacije rade preko Rosetta 2 prevodioca
    
   CENA: oko 1600€

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi