Samsung Galaxy Tab S9 Ultra 5G test - prepodne tablet, poslepodne laptop

Samsung Galaxy Tab S9 Ultra 5G test - prepodne tablet, poslepodne laptop

Samsung Galaxy Tab S9 Ultra 5G je jedan od najvećih tablet računara na tržištu koji dominira svojim velikim AMOLED 2X ekranom fantastičnog prikaza.

  Sadržaj
   Samsung Galaxy Tab S9 Ultra 5G test – prepodne tablet, poslepodne laptop

   Pozitivne ocene

   • Fantastičan 14.6 inča veliki AMOLED ekran
   • Wi-Fi 6 i %G opcija interneta
   • Samsung Dex
   • AKG zvuk
   • Snapdragon 8 Gen 2
   • Najbolje performanse u klasi
   • S-Pen olovka

   Negativne ocene

   • Siromašno pakovanje bez futrole i držača
   • Cena

   Neuobičajeno veliki ekran i napredne opcije povezivanja na internet u kombinaciji sa Samsung Dex softverom, ovaj nesvakidašnji tablet računar za tili čas uz dodatak bežične Bluetooth tastature i miša, pretvaraju alternativu laptop računarima.

   Prvi dodir sa ovim uređajem izaziva već dobro poznat osećaj nakon što vadimo najnoviji Galaxy Tab S9 Ultra 5G iz pakovanja. Pune ruke posla sa 14.6 inča velikim ekranom tačnije tablet uređajem. Imalo smo prilike da testiramo Galaxy Tab S8 Ultra prethodnik koje je razbio stereotip kompaktnog ekrana na tablet računara i doneo u ovu klasu mamutsku dijagonalu od 14.6 inča što je veće od mnogih ekrana klasičnih laptop prenosnih računara.

   Zbog toga nas nije iznenadio veličinom, ali neko ko prvi put ga ima u rukama doživeće mali šok jer primiti ga u jednu ruku nije nimalo naivan gest. Zaboravite na pokret korenom palca kojim ste pridržavali sa strane čak i poveće 10-inčne modele i postavili ga koliko toliko u izbalansirani vertikalni položaj kako bi prste druge ruke oslobodili za pipkanje i komandovanje po ekranu. Kod ovolikog ekran moraćete da dobro istegnete prste i raširite čitavu šaku kako biste ovaj tablet držali u jednoj ruci. Pa, čak i tada se nazire sumnjiva grimasa na vašem licu o tome držite li sigurno ovaj tablet ili ne.

   Malo je čudno o se u pakovanju ovako velikog tablet računara ne nalazi futrola, postolje. Ona je naprosto neophodna za esencijalni rad ovog uređaja. Jer par trenutaka nakon što ste ga uzeli sa dve ruke i obrnuli nekoliko puta da se naviknete na njegove ogromne dimenzije, sledeća pomisao je da bukvalno ne znate šta ćete i kuda sa njime. Poželite da ga stavite na sto ispred sebe, a onda shvatite da za ovaj ekran velike površine i njegovih skoro 750 grama, nije lako naći stabilan i siguran oslonac.

   Kada tome dodate i ne malu cenu zaista smatramo da je tražiti još 100-inak evra za dodatni držač, a da pri tome još praktično niste izašli iz prodavnice u najmanju ruku prepotentno čak i ako je Samsung u pitanju.

   Odličan ekran i gotovo savršen prikaz

   Međutim, brzo ćete zaboraviti na ovaj problem. Čim upalite tablet i nakon što se podigne Android OS, razvući ćete osmeh u beskonačnost sve dok vas grč na obrazima ne opomene koliko je dobra slika Galaxy Tab S9 Ultra 5G tablet računaru. Jedan od najboljih ekrana koji smo do sada videli, uopšte. Bilo bi glupo opisivati oštrinu, kolor, osvetljenje jer jednostavno sve te superlative bi opisali kao etalon za poređenje kvaliteta drugih ekrana i tačka.

   Ekran koji meri u dijagonalu impresivnih 37 cm prikazuje rezoluciju od 2960 x 1848 piksela. izrađen je u 16:10 formatu. Galaxy Tab S9 Ultra za razliku od svog prethodnika raspolaže tehnologijom adaptivnog osvežavanja ekrana u rasponu od 60-120 Hz što rezultuje glatkom animacijom. Što se tiče osvetljenja, Izmerili smo vrednost od 822 nita tokom testova na malim površinama bele, dok generalno drži vrlo visoku vrednost od 790-800 nita na maksimalnom nivou osvetljenja i čitavoj površini ekrana.

   Ovo je itekako bitna osobina ekrana uređaja koji se nosi i koristi napolju, naročito u letnjem periodu i dosta sunčanih dana kad vam često zraci padaju na ekran i otežavaju raspoznavanje sadržaja po ekranu. Galaxy Tab S9 Ultra 5G je u tom pogledu izuzetno dobar, bolji od bilo kog ekrana na nekom notebook ili laptop modelu slične dijagonale.

   Još jedna zanimljivost vezana za ekran ovog vanserijskog tablet računara je ona koja se tiče činjenice da je Samsung kada je u pitanju zvuk licencirao Dolby Atmos tehnologiju surround zvuka, dok je istovremeno izostavio Dolby Vision za ekran. I sve to možda ne bi imalo nikakvog značaja da ovu tehnologiju ne podržava Netflix kao najveći i definitivno najpopularniji servis za strimovanje filmova i serija, baš tamo gde korisnik može osetiti ta poboljšanja i izvući maksimum iz svog ekrana na svakodnevnom nivou upotrebe.

   Dizajn dostojan epiteta jednog “flegšip” Hi-tech uređaja

   Dizajn je pomak na bolje u odnosu na prethodni model. Osećaj je još prefinjeniji. Možda od ovako velikog tablet računara bi ste očekivali da je nezgrapan i pomalo nesiguran zbog svojih ogromnih dimenzija, ovde to nije slučaj. Njegove prefinjene alu površine sa finom lajsnom koja oivičava ekran sa tankim okvirima definitivno je dizajn koji će ostaviti utisak na vas. Sve to dodatno pojačano zbog dobrog osećaja dok ga držite. Posebo impresionira koliko je ovaj tablet tanak i ujedno čvrst što svakako rezultira osećajem bez premca prilikom svakodnevne upotrebe.

   Sve je u ovom slučaju podređeno velikom ekranu. Spreda njegovu jednoličnu površinu narušava notch u kome su smeštene dve prednje kamere. Ipak, leđa od tamno grafitnog aluminijuma nisu bezlična već ukrašena bliže ivicama brušenim Hitech motivima koji se lepo slažu sa ostrvom na kome je smešten sistem glavnih kamera. Tu je i označena površina na koju se „lepi“ aktivna S Pen olovka pomoću magneta za potrebe punjenja.

   Pomoću S Pen olovke ne samo da možete crtati po površini ekrana već možete izdavati komande pokretom i gestovima bez fizičkog dodira površine. Sa druge strane kombinacija olovke i velike površine ekrana uz dodatak odgovarajućeg softvera, pomaže da ovaj tablet praktično pretvorite u prilično dobru tablu za crtanje.

   Na tankoj ukrasnoj lajsni oko uređaja se nalaze jedan USB-C 3.2 port, par otvora za digitalne mikrofone, otvori za četiri zvučnika koji čine audio sistem koji je fino podesio i potpisao AKG. Tu je i otvor za 5G SIM karticu, power taster i klackalica za jačinu zvuka. Na donjoj ivici se nalazi konektor za futrolu sa tastaturom koja se dodatno kupuje i za sumu od 350 evra pretvara ovaj tablet uređaj u svojevrsnu notebook alternativu.

   Za sam kraj recimo da Galaxy Tab S9 Ultra 5G za razliku od svog prethodnika poseduje IP68 sertifikat zaštite vode i uticaja prašine, a što je bila jedna od ozbiljnijih zamerki njegovom prethodniku, posebno zbog načina i situacija u kojima se ova vrsta uređaja koristi.

   Kada sve zaokružite, novi Galaxy Tab S9 Ultra deluje elegantno i lepo te definitivno ostavalja utisak prefinjenog uređaja u radu.

   Može da posluži kao notebook

   Kada se potom podigne Android 13 operativni sistem kao jedan od definitvno najboljih rešenja za mobilni tip uređaja i kada pred vašim očima „pukne“ velika  radna površina, vrhunski kvalitetnog prikaza, poželite da se vaši prsti što pre razigraju po ekranu ovog tablet računara. Oči će uživati u ovom svojevrsnom spektaklu, brzo preletajući sa ikone na ikonu, menija ili sadržaja. Ne znate gde će te pre od plime zadovoljstva. Osećaj u radu ovog tablet uređaja je jednostavno neponovljiv.

   Međutim, ono što mu je u ovom trenutku jedna od najvećih prednosti, u sledećem pokušaju da se od njega napravi nešto više od pukog tablet računara, a naravno mislim na Android softver je ujedno njegova Ahilova peta.

   I zapravo od početka se pitamo koja je ideja i svrha ovolikog ekrana? Još čudnije je što ovaj trend tablet računara najavljeno će pratiti nekoliko proizvođača sa svojim sličnim verzijama tablet uređaja. Zapravo iz ovoga se krije želja i namera da se ovakvim uređajima podari hibridna priroda i posluže kao zamena za lagane verzije notebook računara tj ultrabookova da budem precizniji.

   Hardver je spreman i dovoljno moćan da se uhvati u koštac sa ovim zadatkom, ali od uvek glavni problem je u softveru. Ne postoju u ovom trenutku idealno dobar univerzalni softver koji bi jednako dobro služio kao rešenje za mobilne uređaje i u isto vreme za klasične PC računare. Android to jeste za mobilne telefone i tablet računare ukoliko posmatramo globalno tržište korisnika, dok PC tržištem desktop i laptop računara defintivno gospodari Windows i to bez ikakve sumnje.

   Samsung Dex kao zamena za Windows desktop?

   Situacija se nije mnogo promenila po ovom pitanju od momenta kada je tržište ugledao Galaxy Tab S8 Ultra. Samsung ima delimičan odgovor na ovaj izazov. Verovatno ste već upoznati ili ste makar čuli za  Samsung Dex koji neka vrsta emulacije desktop operativnog sistema u Android verziji, a koji u suštini interfejs uvijen u oblandu Chromium operativnog sistema. U praksi je daleko od klasičnog osećaja sa Windows PC laptop sistemom, ali svakako liči jer je organizovan po principu rada u prozorima.

   Međutim, ostaje ono pitanje na kome insistiramo. Ako već ne može da ga u potpunosti zameni, može li bar da posluži u situacijama manje zahtevnog rada kao što je rad u Office aplikacijama i sličnim scenarijima rada poput administriranja web sadržaja. To je svakako olakšano u značajnoj meri povećanjem korisne površine ekrana.

   Uz to dodatnu tastaturu, bilo originalnu ili neki drugi Bluetooth model i još jednog takvog miša. Posebna je pogodnost što možete na taj jedini USB-C port zakačiti multiport hub i povezati klasični bežični Logitech komplet tastature i miša, eksterni USB-C SSD kako bi ga približili osećaju rada sa klasičnim PC sistemom. Istovremeno kroz taj USB-C možete puniti Galaxy Tab S9 i sve pri tome radi bez ikakvih trzavica. Nakon toga vas ništa ne sprečava da osetite radni polet kao da se nalazite pred nekim laganim ultrabook Windows prenosnim računarom.

   Samsung se zaista potrudio da taj osećaj dovede do nečeg što se najbliže može opisati kao osećaj rada na Windows laptopu, ali svakako je situacija nije idealne Naime, kao neko koje je definitivno ciljna grupa korisnika jednog tako zamišljenog uređaja pokušali smo sebe da zamislimo kako sa Windows laptop računara migriramo na jedan ovako zamišljen koncept hibridnog uređaja koji može da posluži u istu svrhu.

   I to na najlakši mogući način i u situaciji korišćenja istih aplikacija koje inače koristim na Windows PC laptop računaru. I to u konkretnom primeru administracije Benchmark web sajta i pisanja njegovih tekstualnih sadržaja i pravljenja ilustracija.

   Pomešani utisci, dobro je ali…

   Koristio sam MS Office 365 verziju paketa kancelarijskih aplikacija koja zapravo radi u “cloud” okruženju i ima opciju da snima dokumenta ne samo u One Drive-u već i lokalno u memoriju tablet računara.

   Dostupnost opcija u Word, Excel i Power Point-u je generalno dobra čak i iznenađujuća imajući u vidu potrebe umereno zahtevnih korisnika koji zapravo čine većinu armije korisnika ovakvih uređaja. Sve je tu što treba, pre svega mislim na neke osnovne opcije kao i u Windows verziji, doduše dosta njih su preraspoređene i neke poteze mišem i način rada te prozivanje menija i opcija ćete morati dodatno da korigujete i iznova pronalazite.

   Kada jednom prebrodite taj problem ima da “letite” po MS Office aplikacijama. Jer da budemo iskreni ko je uopšte od te armije spreman da se odrekne višegodišnjeg okruženja i prelazi na Google docs, tabele i ostale alternative. Uostalom za tim i nema potrebe.

   Usput Samsung Dex dozvoljava da podelite ekran i zapravo započnete rad sa više aplikacija istovremeno u svojevrsnom „multitaskog random“ okruženju. Iskreno ovo je više demonstracija mogućnosti nego realna korist jer kada ste uhvatili sebe da delite ekran na Windows 14” ili 15” PC notebook računaru.

   Ne nasedajte ni na slatkorečive priče o osećaju besprekornog video editinga jer niko bez preke potrebe ne radi na prenosnim računarima, a kamoli tablet uređaju. Možda neka lagana obrada klipova sa telefona i sličnih mobilnih uređaja.

   Ono što život čini težim je i činjenica da, dosta aplikacija nije predviđena za rad na velikim ekranima i Samsung Dex okruženju, pa ako ste navikli da u Photoshop-u obrađujete fotografije, nećete biti zadovoljni njegovom lakom verzijom za Android jer se otvara u tzv vertikalnom formata ekrana klasičnog telefona. Takvih primera još ima i još. I tu prestaje dalja diskusija čak i uz nagovor da postoji dovoljno alternativa koje su potpuno dorasle ovoj aplikaciji.

   Softver mora da napreduje

   Dakle, iskreno mišljenje je da je dug put pred razvojem Android ili Chromium verzije za ono što mi zovemo desktop platformom ili nečim što bi moglo u značajnijoj meri da zameni Windows dominaciju.

   Do tada Dex predstavlja solidnu alternativu mahom za one koji se ne boje promena i zbog svoje prirode vole nove izazove. Trebaće im vremena da se prilagode, ali jednom kada to učine ništa im se neće isprečiti ka potpunom zadovoljstvu i uživanju u radu sa jednim ovakvim uređajem. Osim možda cene.. koja je zaista velika.

   Obzirom da u startu Galaxy Tab S9 Ultra košta dosta i ukoliko se odlučite za njegove periferije i dodatke dolazite do iznosa nekih ozbiljnih notebook i ultrabook modela kao što su MacBook Air ili pojedini Lenovo Thinkpad X1 primerci. 

   Sa druge strane, što se tiče iskustva u radu sa Galaxy Tab S9 Ultra 5G kao klasičnim tablet uređajem, zaslužuje apsolutno najvišu ocenu i u to nemamo nikakvu dilemu niti potrebu da o tome obrazlažemo.

   Hardver u novom Galaxy Tab S9 Ultra 5G

   Ranije smo pomenuli da ovaj uređaj nema problem u pogledu snage ugrađenog hardvera. Računar radi savršeno bez ikakvih trzavica. Sve se pred vama odvija perfektno glatko i tečno bez ikakvih zastoja ili čak nagoveštaja neodlučnosti.

   Tome je zaslužna najnovija generacija i trenutno najaktuelnija verzija Qualcomm čipseta u vidu Snadragon 8 Gen 2 verzije. Pod njegovim okriljem rade četiri brza i četiri štedljiva ARM Cortex jezgra na frekvenciji od 2.8 GHz što se pre svega odnosi na prisutna A710 i A715 jezgra. Testirani Glaxy Tab S9 Ultra 5G je imao 12 GB RAM-a i 256 GB prostora za podatke.

   Procesor je prilično hladan u radu čak i prilikom igranja, što navodi na konstataciju da je sistem hlađenja na bazi parne komore i kapilarne tehnologije vrlo delotvoran.

   Vezu sa internetom održava preko ugrađene bežične Wi-Fi 6 podrške, ali tu je i onaj fini detalj da je ova verzija Snapdragon čipseta ima 5G opciju što znači da će te se kada tad naći u situaciji tokom puta koji nije pokriven klasičnom Wi Fi mrežom, a tada u pomoć priskače internet koji dobijate preko infrastrukture operatera mobilne telefonije i to u bržoj 5G verziji čemu služi dodatni slot na tablet uređaju radi instalacije odgovarajuće SIM kartice.

   Ugrađena baterija je kapaciteta 11200 mAh i obezbeđuje debelo preko 10 sati You Tube reprodukcije na polovini vrednosti maksimalnog osvetljenja ekrana. Puni se prilično, više kao neki laptop jer mu je potrebno skoro dva sata da napuni maksimalan kapacitet baterije. Mada, Samsung navodi da to može uz pomoć „fast charge“ funkcije i odgovarajućeg punjača da učini za 45 minuta, ali ne isporučuje punjač u pakovanju, već samo odgovarajući USB-C kabal. Prilikom punjenja povlači 30-40 W električne energije. Dakle baterija je dovoljna za neki celodnevni rad sa internet sadržajima i „cloud“ servisima.

   Po pitanju kamera, Galaxy Tab S9 Ultra je opremljen dvostrukim sistemom napred i pozadi. Napred za video komunikaciju i selfije služi par sa rezolucijom od 12 MP od kojih je jedna širokougaona. Glavni modul spoljnih kamera čine jedna rezolucije 13 MP sa funkcijom autofokusa i druga ultra široka sa rezolucijom od 8 MP. Fotografije su dobrog kvaliteta kao i video te u potpunosti će zadovoljiti potrebe većine korisnika sa iole normalnim zahtevima.

   Samsung Galaxy Tab S9 Ultra 5G – performanse

   Dakle, zaključujemo da je Galaxy tab u pogledu ugrađenog hardvera besprekorno podešen i spreman za najzahtevnije zadatke i poslove kada je u pitanju ovaj tip mobilnog uređaja. Uostalom to potvrđuju i performanse koje smo izmerili tokom testova:

   Utisci tokom rada i testiranja su svakako pozitivni pre svega zahvaljujući odličnom ekranu i dobroj usaglašenosti ugrađenog hardvera i Android softvera. Sve leti i brzo se odvija a kada je površina u koju gledate ispred vas veća, subjektivni osećaj kako se sve dešava još brže ispred vaših očiju. Otuda će svaki korisnik tablet računara biti oduševljen novim Galaxy Tab s9 Ultra 5G uređajem.

   Međutim, klasični tip tablet korisnika ima na raspolaganju tablet modele manjih dijagonala koji su ujedno pristupačniji od velikog Ultra modela. Ovaj naš  primerak gađa onu specifičnu grupu zahtevnijih korisnika koji bi svoj tablet po potrebi pretvorili u računar koji može da posluži poput klasičnog laptop uređaja.

   Iako se to na početku činilo kao lak korak, tokom vremena se pokazalo kao veliki izazov za proizvođače. Ali korak po korak iz generacije u generaciju svedoci smo da se ide u pravom smeru i da ova vrsta hibridnih tablet uređaja, postaje sve bolja u tome.

   Predstoji još dosta rada pre svega na polju odgovarajućeg operativnog sistema i čitavog ekosistema aplikacija koje treba prilagoditi tom dvostrukom režimu rada. Za sada je moguće da vam posluži kao neka vrsta zamena za jednostavnije poslove. Ukoliko se pak previse opustite nedostatak naprednih opcija će vas brzo podsetiti da se radi samo o alternativi ograničenih mogućnosti, što je posledica ograničenja softvera.

   Utisci u radu su dobri

   Samsung je sa svoje strane napravio uređaj koji sam siguran nema problema sa pokretanjem kompleksnijeg operativnog sistema kao što je recimo Windows jer sličan hardver bez problema radi i u slučaju Microsoft Surface 9 Pro 5G modela koji je klasični Windows hibrid tablet i laptop uređaja.

   Galaxy Tab S9 Ultra 5G je odlično zamišljen. Ima vrhunski ekran ako ne i najbolji ove vrste zbog čega je šampion kada treba raditi i gledati  u ekran ako ste u pokretu. Savršeno lako uspostavlja konekciju sa BT periferijama plus tu su i brze opcije povezivanja na mrežu i internet pomoću Wi-Fi 6 i 5G opcija. Dakle, potpuno je spreman za ono što su naumili, a sada su sve oči zapravo uperene u Google i šta će on uraditi sa svojom Chromium verzijom.

   Pustio sam mašti na volju i stvarno bih voleo da vidim ovakav jedan Galaxy Tab S9 Ultra 5G kako radi na Windows operativnom sistemu – zašto da ne, vreme je sazrelo za tako nešto, možda bi onda jedan ovakav koncept imao više šanse za uspeh.

   Samsung Galaxy Tab S9 Ultra 5G – između dva sveta

   Konkurencija je oštra, nikad jača. Nekako mi je ova kategorija uređaja promakla ispod radara pažnje, ali na ovom delu tržišta postoje zaista zanimljivi uređaji. Svakako tu je Apple Ipad Pro koji cilja onu svoju specifičnu tradicionalnu grupu korisnika. Zatim tu je Microsoft koji je pronicljivo skapirao šta korisnici žele i ponudio Surface 9 Pro čak i u 5G verziji. Kao x86 i ovaj potonji kao ARM verziju. Međutim njihova slaba dostupnost je problem za Microsoft i zaista vam ne mogu reći kako ovi uređaji rade pogotovo novije verzije Windows  Arm  operativnog sistema i prateće aplikacije.

   Sa druge strane Samsung Galaxy Tab S9 je  stigao sa najsvežijim specifikacijama i najnovijim hardverom među konkurencijom držeći se provereno popularnog Android ekosistema. Cena ovako zamišljenog uređaja je definitivno visoka i sa svim dodatnim uređajima  značajno veća nego što bismo mi korisnici želeli čak i kad bi bili zainteresovani za migraciju na ovakav tip uređaja.

   Naš lični stav je da proizvođači možda prepotentno nastupaju prema ovoj grupi kupaca jer neko ko daje ovoliku svotu novca je beskompromisan u svojim zahtevima i ne prašta ni najmanju slabost ili ustupak, a njih ima iskreno dosta u ovoj generaciji uređaja.

   Otuda će cena svakako biti jedan o ključnih faktora  značajnijeg širenja ovog tipa uređaja na tržištu. Jer samo rast popularnosti može da pogura ostatak industrije pre svega softvera, kako bi bolje podržala i ispratila ovu klasu uređaja i time ih učinila još popularnijom i zanimljivijom za veći broj korisnika.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi