Valve Steam Deck test - Gejming PC za u malo veći džep

Valve Steam Deck test - Gejming PC za u malo veći džep

Valve Steam Deck konzola napravila je planetarni uspeh tokom 2022. godine i konačno je stigla na test u Benchmark redakciju.

  Sadržaj
   Valve Steam Deck test – Gejming PC za u malo veći džep

   Pozitivne ocene

   • Moćan hardver
   • Desktop i Steam režim
   • Dobre performanse
   • Dobra ergonomija
   • Ogromna biblioteka igara
   • Jedinstven tip uređaja

   Negativne ocene

   • Plastika deluje jeftino
   • Kvalitet tastera
   • Ima bagova u softveru
   • Autonomija baterije
   • Zagrevanje
   • Nekompatibilnost sa nekim popularnim igrama

   Iz ugla prosečnog korisnika konzola je luksuz, sredstvo za ubijanje dosade. Ali ako imate Steam biblioteku sa 200 i više igara, prava je šteta da ih ne igrate, a Steam Deck je savršen alat za trošenje para, pardon, igranje igara.

   Mobilne konzole postoje već pune 44 godine, ali su pravu popularnost postigle sa Nintendo Game Boy 1989. godine. Od tada je prošlo mnogo vremena, prenosne konzole su evoluirale, a isti taj Nintendo je 2004. godine napravio novu revoluciju – Nintendo DS. Sa svoja dva ekrana DS je prva konzola koja je donela upravljanje preko ekrana osetljivog na dodir i bežičnu vezu, i istovremeno postala najprodavanija prenosna konzola sa preko 150 miliona prodatih primeraka. Iste te godine Sony je predstavio Play Station Portable, konzolu koja se prodala u okvirno duplo manje primeraka, ali je označila prekretnicu ove industrije, pre svega na polju grafike u igrama.

   Ako se vratimo na 2022. godinu, Xbox Series X/S i PlayStation 5 su aktuelne moćne konzole koje nude vrhunsku grafiku i odlične igre za sve ljubitelje ove zabave. Sa druge strane, Nintendo Switch, hibridna konzola je prodata u 3 puta više primeraka nego najnovije Xbox i PlayStation konzole zajedno, a tajna uspeha je nesvakidašnja kombinacija prenosne i regularne konzole. Dodajte tome i kontrole pokretom sa odvojivim džojsticima i potpuno je jasno zbog čega je Switch blizu toga da pretekne mega popularnu PlayStation 4 konzolu po broju prodatih primeraka.

   Međutim, u februaru ove godine, kompanija Valve je konačno predstavila svoju dugo najavljivanu konzolu – Steam Deck. Ovaj uređaj se još uvek ne prodaje kod nas, ali smo se zbog vas potrudili da ga nabavimo i prenesemo vam naše utiske. Za sada je moguće poručiti ga na adresu neke od zemalja EU. To znači da ako imate prijatelje, rodbinu ili poznanike u Uniji, evo lepe prilike da ih, uz novogodišnje čestitke, pitate možete li na njihovu adresu da poručite neki mali paket.

   Moćniji Nintendo Switch

   Steam Deck je zamišljen kao jedan vrlo interesantan koncept. U pitanju je prenosna konzola koja po gabaritima, ali i snazi znatno prevazilazi Nintendo Switch. Ekosistem se oslanja na Linux operativni sistem sa instaliranom Steam prodavnicom i igrama koje imate na svom nalog. Sa jedne strane ovo je ograničenje jer ste zavisni od Steam igara, ali s druge strane, Steam biblioteka ima na raspolaganju više od 50.000 igara, tako da je mala šansa da ćete naići na nešto što ste baš hteli da igrate, a ne postoji na ovoj platformi. Poređenja radi, početkom 2022. godine, prva sledeće prodavnica igara, Epic Store je imao oko 1.000 igara.

   Ono što je Valve hteo da ponudi sa Steam Deck je rešenje za sve one koji i dalje žele da uživaju u dobrim igrama, a ne žele da istresu nekoliko hiljada evra za dobru gejming mašinu. Sa AMD Zen 2 APU-om, 16 GB LPDDR5 RAM-a i grafikom baziranoj na RDNA 2 arhitekturi Steam Deck bez ikakvih problema žvaće sve naslove dostupne na Steam platformi, uključujući i legendarni Cyberpunk. Ova konzola dolazi u tri verzije koje se razlikuju samo po skladišnom prostoru. Najslabija ima 64 GB eMMC memorije, srednja 256 GB NVMe SSD memorije, a najjača 512 GB brzog NVMe skladišta PCIe Gen 3 x4. Sve tri verzije podržavaju microSD memorijske kartice.

   Kada je sirova snaga u pitanju CPU omogućava 448 GFlops-a, dok GPU daje 1,6 TFlops-a. Da sve ovo stavimo u perspektivu, PlayStation 5 daje 10 TFlops-a, a Xbox Series X 12 TFlops. Sa druge strane, rezolucija ovog ekrana je mnogo manja od 4K konzola kojima treba ozbiljan hardver za iscrtavanje 8 puta više piksela.

   Ekran

   Sedmoinčni ekran ima skromnu rezoluciju od 1280×800 piksela, što je malo bolje od Nintendo Switch ekrana, ali je hardver svetlosnim godinama ispred. Zahvaljujući nižoj rezoluciji i jakom hardveru Steam Deck žvaće sve što instalirate na njega, i to često u zavidnom nivou detalja. Ekran je IPS tipa, ima osvežavanje od 60 Hz, a ukoliko ga povežete na TV podržana je 8K rezolucija u 60 Hz ili 4K u 120 Hz preko DisplayPort 1.4.

   Kvalitet prikaza ekrana je odličan. Iako je u pitanju IPS panel, ekran je jako svetao, sa 400 nita i osvežavanjem na 60 Hz, a tu je i ambijentalni senzor koji prilagođava svetlinu prema uslovima spolja. Valve je stavio veliko zaštitno staklo preko ekrana, tako da on izgleda mnogo veći nego što jeste, iako ima ozbiljne crne okvire sa sve četiri strane.

   Sama konzola je pokupila proverena dizajnerska rešenja od konkurenata, džojstika i sličnih uređaja i sve to uklavirila u jedan poveći uređaj na kojem bez problema rade igre od Sonic The Hedgehog preko Dying Light do Doom Eternal.

   Kontrole za sve

   Valve je odlučio da igra na sigurno i korisniku ponudi najrazličitije načine kontrole. Tako Steam Deck ima dve pečurkice (stika), D-Pad, četiri tastera, dva dela osetljiva na dodir, po dva okidača na uglovima i još četiri tastera na zadnjoj strani. Ako ste mislili da je to kraj – nije.

   Tu su još i četiri dodatna tastera sa prednje strane za ukupno 17 tastera i 5 višesmernih džojstika

   Ako mislite da je ovo preterivanje, morate da shvatite da Steam Deck treba da podrži najrazličitije igre, od strategija, pucačina, do RTS i platformi, a svaka od njih ima neki odgovarajući sistem kontrola.

   Kompatibilnost

   Fleksibilnost koji ovakav sistem nudi traži malo navikavanja, ali pre ili kasnije možete da pronađete sistem koji vam najviše odgovara. Steam Deck vam daje filtere kojim igre klasifikuje u četiri ranga prema nivou igrivosti na konzoli. Zelena kvačica znači da provereno rade i da su prilagođene ovoj platformi. Kada pored zelene kvačice imate žuto slovo „i“, to znači da su igrive, ali mogu zahtevati malo više posla oko interakcije ili konfiguracije kontrola. Kvačica, slovo „i“ i providni znak pitanja znače da provereno rade, da su igrive, ali još uvek nisu dovoljno testirane na Deck konzoli. One koje imaju precrtani krug još uvek nisu kompatibilne sa Steam Deck platformom (Batman: Arkham, Dishonored 2, Dungeon Siege, Flatout 3, Hitman, Just Cause 2, King’s Bounty, Mafia, većina Civilization serijala, dobar deo Star Wars serijala…).

   Nekompatibilnost takođe može da znači da Steam Deck ekipa nije stigla da istestira sve ove igre na Deck platformi i da će neke od njih najverovatnije postati igrive u budućnosti. Primera radi, od 228 igara u našoj biblioteci, samo 40 ima zelenu kvačicu, 94 su verifikovane i igrive, 38 su neproverene, a čak 56 nije igrivo.

   Steam Deck je fleksibilna platforma

   Prilagođeni Linux operativni sistem maksimalno je optimizovan da replicira iskustvo Steam online prodavnice, sa bibliotekom, prijateljima, ćaskanjem i novostima sa platforme.

   Držanje Power tastera omogućava vam prelazak u KDE Plazma okruženje koje podseća na Windows i omogućava punu kontrolu na koju ste navikli od jednog Linux OS-a, sa opcijom instalacije softverskih paketa i emulatora kao što su RetroArch i Dolphin. Ukoliko hoćete, moguće je instalirati i desktop igre preko Ptoron baze igara, a sama Linux osnova ostavlja dosta prostora za emulaciju igara van Steam servisa.

   Steam taster i Quick Access omogućavaju pristup menijima za kontrolu. Steam vas vodi kroz biblioteku, prodavnicu, podešavanja, ćaskanja i druge opcije, dok Quick Access omogućava proveru obaveštenja, prijatelja koji su online, podešavanja svetline, zvuka, konekcija i sličnih stvari, ali, što je bitnije i performansi sistema.

   Performanse se mogu podešavati, što će direktno uticati na trajanje baterije i grejanje, ali i broj frejmova u igrama. Tu su i limiter broja frejmova, stopa osvežavanja, ali i napredne kontrole poput kontrole cepanja slike (popularni Tearing), kontrola TDP-a i ručna GPU kontrola za one koji hoće podešavanja u sitna crevca.

   Ergonomija

   Kada su kontrole u pitanju, moramo napomenuti da su svi elementi leve strane: kursorski D-Pad, pečurkica i levi trackpad – zaduženi za navigaciju, dok je desna strana više namenjena za akcije, potvrdu i slične radnje.

   Sa ergonomske strane, uprkos pozamašnim dimenzijama i 670 grama težine Steam Deck vrlo lepo leži u ruci. Za razliku od Microsoft i Nintendo džojpeda, obe pečurkice su postavljene gore, tako da palčevi savršeno naležu na njih i omogućavaju odličnu ergonomiju. Pošto ćete njih najviše koristiti moramo pohvaliti kvalitet, responzivnost i opšti utisak. Blaga tekstura kapice omogućava da vam prst ne sklizne, a veličina i kretnje su među boljima koje smo probali na džojsticima i kontrolerima.

   D-Pad i četiri tastera desno su dobri, ali ništa specijalno. Voleli bismo malo kraći hod i definisaniji klik, ali se brzo naviknete tako da ovo nije preveliki problem. Dva trackpada imaju solidno velike površine osetljive na dodir uz dodatni klik i vibracije kao povratne informacije.

   Okidači za kažiprst su takođe dobri, sa možda malo većim hodom nego na šta smo navikli, posebno kod L1 i R1. Tasteri na zadnjoj strani su malo nezgodni za korišćenje, iako su na ergonomski idealnoj poziciji za srednji i domali prst. Naime, imaju kratak hod i potreban je solidan otpor za klik, pa smo se često odupirali o prednju stranu da bismo dobili dovoljno dobru polugu za klik, što je neretko rezultovalo pritiskanjem još nekog tastera napred.

   Na prednjoj strani se nalaze dva solidno glasna zvučnika okrenuta ka vama, dok su tasteri za uključivanje/isključivanje, kontrolu jačine zvuka, USB-C i 3,5 mm port smešteni gore, zajedno sa rešetkom rashladnog sistema.

   Usisni deo je sa zadnje strane, blago pomeren u levu stranu, dok se topao vazduh usmerava ka gore gde realno najmanje smeta.

   Plastika

   Element koji nam se najmanje svideo je korišćena plastika. Iako je u pitanju otporni materijal koji se neće ljuštiti i grebati, fali nam malo više gumiranih površina, na primer na bokovima zarad prijatnijeg držanja, posebno tokom dužih sesija. Takođe, kao propuštena prilika deluje izostanak pozadinskog osvetljenja za tastere prednje strane, kada su već korišćeni plastične, a ne gumene kapice.

   Dock i konekcije

   Kada su ostale specifikacije u pitanju Steam Deck ima Bluetooth 5.0, WiFi 5 na 2,4 i 5 GHz, bateriju od 40 Wh i USB-C punjač snage 45 W sa Power Delivery 3.0 sertifikatom, koji dolazi u pakovanju.

   Ukoliko kupite i dock koji se povezuje preko USB-C porta, dobijate 3 USB 3.1 porta, gigabitnu LAN mrežu, HDMI 2.0 i DisplayPort 1.4 konektore. Konektori na dock-u podržavaju 4K u 60 Hz ili 1440p u 120 Hz prikaz na eksternom ekranu.

   Preko dock-a, USB portova ili Bluetooth konekcije moguće je povezati najrazličitije periferije – od miša, tastature i slušalica do džojpedova i dodatnih kontrolera.

   Igre za Steam Deck

   Najjača verzija sa SSD-om od 512 GB najverovatnije radi najbrže, a proces pokretanja igara podjednako je brz kao na računaru novije generacije sa brzim NVMe SSD-om, što znači da ponekad može potrajati i minut do dva.

   Od igara smo probali Dying Light, Cyberpunk, Doom Eternal, Borderlands 3, Grim Dawn, F1 22, Tomb Rider, Shank 2 i još nekoliko naslova, kako bismo pokrili najširi spektar tipova igara. Iskustva su definitivno pomešana. Dok igre koje su verifikovane rade jako dobro, postoji period privikavanja, ali i ograničenja. Primera radi, u Dying Light je trčanje namešteno na desni stik, koju morate da pritisnete i držite. Kako se taj ista stik koristi za kontrolu kamere, ovo je ekstremno nezgodno, posebno u igri u kojoj većinu vremena trčite dok se pentrate i preskačete zombije. Da stvar bude gora, u opcijama podešavanja imate predefinisanu postavku za džojped, koja ne dozvoljava drugačije mapiranje, što je u najmanju ruku frustrirajuće.

   RPG naslovi kao što je Grim Dawn su jako dobri, uz malo petljanja oko inventara, bar dok se ne naviknete na trackpad kontrolu

   Broj frejmova lepo skalira u zavisnosti od nivoa detalja koje odaberete. Plus većina igara dozvoljava ručno podešavanje detalja, što omogućava dodatnu fleksibilnost i podešavanje prema ličnim preferencijama.

   U pojedinim igrama nam se dešavalo da podrazumevana podešavanja budu prejaka za Steam Deck, pa smo morali da smanjujemo detalje u podešavanjima igre kako bismo dobili igrivo okruženje. Borderlands 3 na Ultra podešavanjima ima ispod 20 fps, ali se smanjivanjem detalja na srednji nivo dobija odličnih prosečnih pedesetak frejmova, uz povremeni pad na malo ispod 40 kada upadnete u gužvu sa više neprijatelja koji jure na vas pucajući i vitlajući sekirama u vazduhu.

   I dalje ostajemo pri tvrdnji da pečurkice (stikovi) nikako ne mogu da zamene miša i tastaturu u pucačinama i da je proces nišanjenja, čak i uz korišćenje trackpada jako nezgodan i zahteva višednevno privikavanje. Nakon koga ste i dalje prosečan n00b u odnosu na nekog početnika sa krštenim mišom i tastaturom. Ovo je posebno bolno u Doom Eternal, brzoj, krvavoj pucačini prepunoj akcije, neprijatelja koji vas jure sa svih strana u kojoj sam odličan na desktopu, ali ovde sam ginuo iznova po nekoliko puta na nivoima koje znam i koje sam prelazio kao od šale

   Suspendovanje aktivne igre da biste pokrenuli drugu je moguće, ali ako su obe igre zahtevne, to vam može drastično uticati na performanse, pa je topla preporuka da sačuvate progresiju, ugasite igru i pokrenete drugu.

   Emulator

   S obzirom na operativni sistem, Steam Deck deluje kao savršeno okruženje za emulaciju retro igara, ukoliko to volite, naravno. Nažalost, za ovo je potrebno otići u desktop režim, jer emulatori nisu podržani iz SteamOS korisničkog interfejsa.

   U KDE Plazma OS-u stvari su vrlo jednostavne za podešavanje. Ikonica torbe za kupovinu u donjem levom uglu vodi vas do Discover prodavnice većinom besplatnih aplikacija koje jednim klikom možete instalirati na Steam Deck. Pomenuti RetroArch i Dolphin su odlične solucije za većinu konzola, odnosno DOSBox ako volite klasične PC igre.

   Alat koji je posebno koristan zove se EmuDeck, pre svega zato što značajno olakšava preuzimanje igara, podešavanje kontrola i, što je bitnije, ubacuje igre pored vašeg Steam kataloga u SteamOS okruženju pod non-Steam karticom. Sve ovo zahteva malo igranja sa prebacivanjem fajlova, što će neke odbiti, ali na kraju možete dobiti jednu vrlo raznovrsnu konzolu sa najrazličitijim igrama koje se protežu mnogo dalje od Steam biblioteke.

   Buka i grejanja

   Ako ste očekivali da ćete spakovati moćni hardver u kućište malo veće od Nintendo Switch-a, i da se ono neće grejati i neće biti bučno – moramo da vas razočaramo. U hardverski zahtevnim igrama, ventilatori rade maksimalnom brzinom, što čini ovu konzolu prilično bučnom, a ni tada ne uspevaju lepo da ohlade ceo sistem koji na trenutke postaje veoma vruć. Srećom položaj ruku u kojem držite konzolu udaljava ih od vrućih mesta tako da ne morate brinuti da će konzola postati neprijatno vruća tamo gde to vama može da zasmeta.

   Baterija

   Iako jako dobra, sa kapacitetom prosečnog ultrabook laptopa, ovu bateriju ozbiljne igre smažu za sat i po vremena, dok će neki prosečni naslovi izgurati dva do tri sata. Na sve ovo možete uticati preko pomenutih kontrola performansi do kojih dolazite preko Quick Access prečice. Uz ograničenje broja frejmova i spuštanja detalja u igrama možete značajno poboljšati autonomiju, ali sve to sa sobom nosi određene kompromise.

   Nama se sviđa što imamo opciju, koja je pride jednostavno implementirana, tako da joj lako i brzo možete prići iz igre ili bilo kog drugog okruženja i promeniti podešavanja u letu. Ono što ćemo dodati je da nam se nekoliko puta dešavalo da neki od overlay menija jednostavno ostanu preko ekrana bez opcije da ih zatvorite, bar dok ne resetujete konzolu. Slično je bilo i sa konekcijama na novi Wi-Fi, koje su jednostavno odbijale saradnju do reseta, pa Steam Deck morate posmatrati kao jedan ozbiljan mali računar sa svim bubicama koje dolaze u paketu. Dobra stvar je da su Steam ažuriranja češća od bubica i da Steam ažurno radi na ispravljanju svega pomenutog, što je jako bitno za svakog ko poseduje ovu konzolu.

   Vredi li?

   Ako nas pitate da li vredi kupiti Steam Deck konzolu, odgovor je i da i ne. Pre nego što vam kažemo zašto tako mislimo morate da shvatite da Steam Deck nije zamena ni konkurencija  velikim konzolama kao što su PlayStation ili Xbox. U pitanju je konzola namenjena nekome ko ima ozbiljnu Steam biblioteku, a koristi laptop sa slabašnom grafikom ili prosto ne stiže da se igra koliko bi hteo.

   Sa te strane Steam Deck je odličan, jer vam daje priliku da u trenucima dokolice brzo pokrenete neke od svojih omiljenih igara, bilo da ste kod kuće na krevetu, u WC-u, autobusu ili avionu. I zaista, sa dosta prostora za igre možete napraviti ozbiljnu kolekciju igara koja vam staje u ranac i koju nosite sa sobom gde god da ste. Jačina hardvera je impresivna, igre izgledaju odlično, ali postoji nekoliko kompromisa na koje morate da pristanete.

   Ovo je ipak konzola na kojoj ne možete očekivati PS5 grafiku, ali je mnogo bolja od onoga što vremešna Tegra platforma na Nintendo Switch konzoli može da pruži. FPS igre su i dalje nezgodne za kontrolu. Ne rade baš sve igra kako treba i kontrole ponekad mogu biti nezgodno mapirane, bez opcije promene. Takođe, ako volite premijum igre, baterija može biti ozbiljno ograničenje, posebno kada ste van kuće, a tu su i grejanje i buka koji nikako nisu zanemarljivi.

   Ako možete da oprostite ove stvari koje realno imate na svakoj konzoli, Steam Deck je ozbiljna spravica koja će vas iznova prijatno iznenađivati svojim mogućnostima. Ono što je prednost je to što je ovo jedinstven uređaj, koji je za prvu generaciju prevazišao sva moja očekivanja, jer se obično od ovakvih uređaja upotrebljivost očekuje tek od druge ili treće generacije.

   Steam Deck u Evropi košta 420 evra za 64 GB eMMC verziju koju ne preporučujemo, kako zbog dosta sporijeg skladišta podataka, tako i zbog činjenice da ćete sa jednom ili dve gire popuniti sav slobodan prostor. 256 GB je najbolja kupovina za 530 evra, dok najjača verzija sa 512 GB košta 650 evra, što je skuplje od svih drugih konzola na tržištu, uključujući i PlayStation 5. Kada na to dodate i 80 evra za dock, cena postaje ozbiljna za prosečno domaćinstvo u Srbiji.

   Sa druge strane, za razliku od klasičnih konzola poput Nintendo Switch koje vam naplaćuju prebacivanje sačuvanih pozicija u igri i brutalno skupih igara Steam Deck nudi kompletniji paket – desktop okruženje, emulatore, pristup najvećoj platformi igara na svetu i još mnogo toga što staje u džep. Dobro, veliki džep od jakne… OK, ranac… ali jasno vam je šta smo hteli da kažemo.

   Iz ugla prosečnog korisnika konzola je luksuz, sredstvo za ubijanje dosade. Ali ako imate Steam biblioteku sa 200 i više igara, prava je šteta da ih ne igrate, a Steam Deck je savršen alat za trošenje para, pardon, igranje igara.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi