Technics AZ60M2 Test - Skoro kao flagship

Technics AZ60M2 Test - Skoro kao flagship

Technics AZ60M2 bežične slušalice su iznenađujuće blizu vrhunskog AZ80, ali po pristupačnijoj ceni. Pogledajte kako su se pokazale na testu.

  Sadržaj
   Technics AZ60M2 Test – Skoro kao flagship

   Pozitivne ocene

   • Odlična udobnost i ergonomija
   • Veoma dobar zvuk
   • Vrhunska redukcija buke

   Negativne ocene

   • Bez bitnih zamerki

   Technics je uspeo da ponudi model koji (osim za najzahtevnije korisnike) čak može i ugroziti njihov jači AZ80 model, nudeći sve njegove opcije i 80-90% kvaliteta zvuka, ali po nižoj ceni.

   Sa 60 godina postojanja, Technics je možemo slobodno reći “brend u ozbiljnim godinama”. Šest decenija rada zaista nije malo, a pogotovo u industriji tehnike u kojoj se stvari dešavaju sve brže i brže. No, dok mnoge kompanije koje traju toliko dugo odlaze u “penziju” ili zaborav, Technics ne samo da i dalje drži korak sa vremenom, već nudi i vrlo aktuelne proizvode koji njihovo znanje i iskustvo u audio domenu kombinuju sa nekim novim tehnologijama.

   Ono što je nama, kao i mnogim korisnicima u ovom trenutku verovatno najinteresantnije su nosivi audio uređaji, a kompanija je pre desetak dana predstavila dva nova modela true wireless slušalica sa kojima će se ove godine takmičiti na ovom vrlo zahtevnom tržištu.

   U pitanju su Technics AZ80 u visokoj i AZ60M2 u nešto povoljnijoj klasi. AZ80 smo vam već prikazali u našem testu na dan svetske premijere i on je na nas ostavio zaista odličan utisak i zaslužio našu Highly Recommended nagradu. S druge strane, AZ60M2 je naslednik modela koji smo testirali pre oko godinu i po dana i vrlo podseća na AZ80, ali uz par kompromisa.

   S obzirom na nižu cenu, vrlo nas je zanimalo kolika je zapravo razlika između ovih modela i da li je AZ60M2 u stanju da pruži približan kvalitet, odnosno puno zvuka i funkcija za manje novca. Pogledajmo zajedno da li je to tako i šta zapravo možete očekivati od Technics AZ60M2 modela.

   Technics AZ60M2 – Dizajn

   Prva stvar koju smo primetili nakon otpakivanja ovih slušalica je da dolaze u kutiji za punjenje i nošenje koja je naizgled identična kao i kod skupljeg modela. Doduše, za razliku od AZ80 koje su dostupne u crnoj i sivoj varijanti, AZ60M2 pored toga dolazi i u teget plavoj koja nam se i našla na testu.

   No, kutije nisu baš identične, pa ako obe uzmete u ruke, primetićete da je ona kod AZ60M2 malo duža, ali tanja i niža, što je zapravo čini čak i malo zgodnijom za džep. Druga razlika je u materijalima, pa u ovom slučaju nema metalnog poklopca, već je kompletna kutija izrađena od plastike.

   To čini da ona na skupljem modelu realno izgleda lepše, ali je i 5g teža, pa AZ60M2 zapravo ima praktičnih prednosti uz mali kompromis u pogledu estetike. Kvalitet izrade je besprekoran, pa preciznost mehanizma i čvrstina zaista odaju natprosečno dobar utisak.

   Položaj slušalica u kutiji je identičan kao i na skupljem modelu, sa spoljašnjom površinom ka gore i lako ih je izvaditi i staviti u uši – zapravo lakše nego na većini modela na tržištu. Kod AZ80 je to doduše još lakše, ali je razlog to što su AZ60M2 tanjeg profila i zbog toga zapravo zgodnije i lepše kada ih stavite u uši. Kad smo kod estetike, izuzev razlike u boji, oba modela spolja izgledaju dosta slično pa se ne može reći da jeftiniji model i izgleda jeftinije, što je pohvalno.

   Ergonomija, redukcija buke

   Oblik dela koji naleže na uvo je vrlo sličan onome koji smo videli i kod AZ80, pa slušalice vrlo anatomski naležu na uvo i pružaju visok nivo udobnosti, čvrsto stajanje u ušima ako se bavite nekim aktivnostima, ali i odličnu pasivnu izolaciju. Moramo pohvaliti i činjenicu da Technics ponovo nudi vrlo bogat paket silikonskih nastavaka, čak 7 pari različitih veličina, pa će slušalice odgovarati svima i mogu se prilagoditi većem opsegu veličine i oblika ušiju nego što je to slučaj kod modela drugih proizvođača.

   Uz dobru pasivnu izolaciju koja je u mom slučaju možda čak i malo bolja nego na AZ80 usled malih razlika u obliku, prijatno nas je iznenadilo i to što aktivna redukcija buke nije ništa lošija nego na skupljem modelu, pa je izolacija koju AZ60M2 pruža zaista vrhunska. I u ovom slučaju vam je na raspolaganju fino podešavanje algoritma redukcije, kao i slajder za kontrolu intenziteta redukcije. ANC, odnosno Dual Hybrid Active Noise Canceling kako ga Technics naziva skoro u potpunosti eliminiše ambijentalnu buku, a u dobroj meri i glasove i iznenadne zvuke iz okoline.

   Ako ipak želite da budete svesni okruženja, na raspolaganju vam je i Ambient Sound mod koji zaobilazi i pasivnu izolaciju i daje utisak vrlo blizu onoga kada nemate slušalice u ušima. Ovaj mod nudi i dva režima rada, Transparent koji propušta sve spoljašnje zvuke, kao i Attention, koji kombinuje delimičnu redukciju sa propuštanjem i isticanjem glasova. Obe opcije mogu biti korisne zavisno od situacije, pa je lepo što je korisnicima omogućen izbor.

   Kontrole, veza

   I u ovom slučaju, kontrola redukcije, glasovnog asistenta, glasnoće, poziva i multimedije je moguća putem površina osetljivih na dodir koje se nalaze na spoljašnjoj strani obe slušalice. Odlični Technics Audio Connect softver na mobilnom telefonu omogućuje konfigurisanje komandi za jednostruki, dvostruki, trostruki i dugi dodir svake od slušalica nezavisno, a na listi komandi je sve što vam može biti potrebno u svakodnevnom korišćenju.

   U softveru su zapravo dostupne i praktično sve opcije koje smo viđali i kod skupljeg modela, što je bilo odlično i za visoku klasu, a u rangu kome pripada Technics AZ60M2 je zaista ogroman plus. Najznačajnija stvar koju ove slušalice dele sa AZ80 je svakako multipoint veza sa do 3 uređaja istovremeno, što je nešto što smo po prvi put i videli na tom flagship modelu.

   Veza sa dva izvora zvuka je česta mogućnost true wireless slušalica, ali jedan dodatni uređaj omogućuje da slušalice koristite sa telefonom, laptopom i TV-om, tabletom ili pametnim satom, bez potrebe za konstantnim uparivanjem. Tri odabrana uređaja će moći da u isto vreme šalju zvuk tako da ne propustite ništa, što ume biti itekako praktično.

   Jedino ograničenje je to što je pri vezi sa više od dva uređaja moguće korišćenje samo SBC i AAC kodeka, koji podrazumevaju niži kvalitet od onoga što su slušalice maksimalno u stanju da pruže. Takođe, kvalitet veze i domet su manji sa multipoint vezom, što je očekivano, jer je potrebno održavati višestruku konekciju. Kad pominjemo to, domet AZ60M2 je lošiji nego kod AZ80 i to je možda i najveća razlika koju smo uočili između njih, što je možda i najmanji minus u realnoj upotrebi.

   U praksi to znači da u najkvalitetnijem modu nećete baš biti u prilici da se udaljite više od nekih 5 metara od izvora zvuka ukoliko je između vas i neki zid ili prepreka, što će retko i biti slučaj za većinu korisnika. Za vezu se koristi Bluetooth 5.3, a latencija je prilično niska i sasvim dovoljna za gledanje videa ili igranje bez vidne desinhronizacije slike i zvuka.

   Technics AZ60M2 – Kvalitet zvuka

   Ono što nas je najviše zanimalo u vezi Technics AZ60M2 je kakav je zvuk u odnosu na skuplji model, jer je to ono gde se oni u specifikacijama najviše i razlikuju. Konkretno, AZ80 koristi driver zvučnike sa 10mm aluminijumskim free-edge membranama, dok se kod AZ60M2 ne navodi previše detalja, osim da su membrane 2mm manje, odnosno 8mm.

   I već na prvo slušanje imali smo utisak da ovaj model pruža više od očekivanog. Iako razlike u zvuku između ovog i skupljeg modela postoje, one su relativno suptilne, dovoljno da se ne može reći da je AZ60M2 inferioran u bilo kom pogledu. Tim pre što AZ60M2 takođe podržava LDAC kodek sa reprodukcijom u 96k i 24 bita, uz maksimalni bitrate do 990kbps.

   Čak bismo rekli da zbog sitnih varijacija u frekventnoj krivoj u odnosu na AZ80, povoljniji model pruža i nešto utegnutiji bas, koji se i dalje prostire vrlo nisko, čak do 25Hz i to sa prilično ujednačenom glasnoćom. Vrlo impresivno. Generalni zvučni potpis je sličan onom koji smo čuli i na AZ80 i dobro odmeren da pruži prijatno iskustvo slušanja nezavisno od žanra.

   Frekventni odziv nije potpuno neutralan i ravan, ali nema ni nekih velikih akcenata koji bi značajno uticali na ono što čujete. Čak i ukoliko zvuk nije po vašem ukusu, u aplikaciji možete odabrati neki od predefinisanih zvučnih profila koji pokrivaju opseg onoga što bi korisnici najčešće i želeli da promene, ili odabrati User profil i u njemu podesiti zvuk po želji putem petopojasnog ekvilajzera.

   Što se zvučne slike tiče, ona je vrlo dobra za jedne bubice i daje malo osećaja prostornosti koji nije uvek prisutan na slušalicama ovog tipa. Praktično, jedina zamerka u odnosu na AZ80 je manje rezerve glasnoće, pa ovo verovatno nisu slušalice za one koji vole da slušaju muziku baš glasno.

   Baterija

   Kada su baterija i autonomija rada u pitanju, Technics AZ60M2 pružaju skoro identične cifre kao i AZ80. Za neprekidno slušanje koristeći samo bateriju u slušalicama to je od 4.5 sata sa aktivnom redukcijom i LDAC kodekom do 7 sati bez aktivne redukcije i sa AAC kodekom.

   Kada se uračuna i baterija u kutiji, ukupno vreme reprodukcije je između 16 i 25 sati, zavisno od već pomenutih faktora. Ono gde smo verovatno očekivali da se ovaj model razlikuje u odnosu na skuplji je bežično punjenje, ali je i ono ipak prisutno, pa kutiju možete puniti bilo kojim QI kompatibilnim punjačem, a za to će vam biti potrebno oko 3.5 sata. Punjenje USB kablom putem USB-C porta na poleđini kutije je nešto brže i traje oko 2.5 sata do punog kapaciteta.

   Technics AZ60M2 – Utisci i cena

   Ukupno, Technics AZ60M2 su ostavile odličan utisak na nas i možemo reći da u odnosu na flagship model kompanije donose neočekivano malo kompromisa, a u nekim sitnicama možda čak imaju i prednost. Minimalno su zgodnije za nošenje i u džepu i u ušima, ukupno odlično dizajnirane i napravljene, pružaju odličnu redukciju buke i gomilu opcija za podešavanje koje dobro dođu u svakodnevnom korišćenju.

   Što je najbitnije, zvučno su verovatno oko 80-90% onoga što nude AZ80, pa dobar deo korisnika, osim onih najzahtevnijih i neće primetiti neku bitnu razliku u kvalitetu. A razlika u ceni je blizu 70€ što i nije zanemarljivo, jer će oni koji žele nešto baš dobro, ali ne obavezno i najbolje moći da se odluče za ovaj model i njime budu sasvim zadovoljni.

   Technics AZ60M2 bi na domaćem tržištu trebale da koštaju 28.000 dinara, odnosno nešto ispod 240€, pa će za jedan deo publike verovatno biti i bolja kupovina od AZ80.
   U svakom slučaju, oba ovogodišnja Technics modela su pun pogodak, pa je jedino što bismo možda poželeli neka još svedenija varijanta, bez bežičnog punjenja i multipoint veze, a koja bi uz približan kvalitet zvuka i još nižu cenu verovatno bila vrlo popularan izbor za širi krug korisnika.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi