Technics AZ80 Test - Iskustvo i tradicija na delu

Technics AZ80 Test - Iskustvo i tradicija na delu

Technics AZ80 je novi model true wireless slušalica jakih aduta. Kako su se pokazale i šta sve nude, pogledajte u našoj recenziji.

  Sadržaj
   Technics AZ80 Test – Iskustvo i tradicija na delu

   Pozitivne ocene

   • Visok kvalitet zvuka, LDAC
   • Odlična pasivna i aktivna redukcija buke
   • Udobnost
   • Multi-point veza sa do 3 tri uređaja istovremeno

   Negativne ocene

   • Bez bitnih mana

   True Wireless slušalice su odlično zaokružene u svim aspektima i ostavljaju odličan utisak.

   Nekoliko dana pre svoje svetske premijere, na test nam je pristigao Technics AZ80, najnoviji model bežičnih slušalica čuvene japanske kompanije. Verujemo da Technics nije potrebno posebno predstavljati, jer je svako ko se iole interesuje za zvuk i muziku morao da se susretne sa nekim od njihovih proizvoda, bilo u ličnoj kolekciji, ili kroz opremu nekog DJ-a ili prijatelja audio entuzijaste.

   U pitanju je japanski brend sa legendarnim statusom u audio industriji koji je gradio još od šezdesetih godina prošlog veka, dakle još malo pa punih 60 godina. Dobar deo Hip-Hop i DJ kulture je nastajao na njihovim gramofonima, dok su pojačala, zvučnici, risiveri i drugi uređaji uživali veoma dobru reputaciju. No, vremena se menjaju i gramofon odavno nije najpopularniji audio uređaj, a osim za mali broj nostalgičnih, njegovu ulogu su preuzeli mobilni telefoni i streaming servisi kao što su Spotify, Deezer i Tidal.

   Technics je naravno, poput drugih kompanija iz audio domena krenuo u korak sa vremenom, pa pored svog tradicionalnog portfolija nudi i bežične slušalice koje polako ali sigurno postaju glavni način za konzumiranje muzike. Čak i kada smo kod kuće, a pogotovo kada nismo, ovakve slušalice nam omogućuju da muziku slušamo kada god smo u prilici i gde god se nalazili, pa ne čudi njihova popularnost u doba kada je slobodnog vremena sve manje.

   Naravno, od kompanije ovog renomea se očekuje da ponudi nešto više i upravo je model koji nam se našao na testu jedan takav, namenjen onima koji ne žele kompromise čak ni kada su u pokretu. Technics je nedavno predstavio dva nova modela različite klase, a perjanica u ponudi takozvanih True Wireless bubica je model pod oznakom AZ80.

   Na prvi pogled dizajn u sličnom stilu kakav smo videli i na AZ60 modelu koji smo vam predstavili pre oko godinu i po dana, ali je u pitanju viša klasa i bitno bolji proizvod praktično u svakom pogledu, koji nas je možemo odmah reći vrlo prijatno iznenadio. Pogledajmo zajedno kako radi i šta sve ima da ponudi Technics AZ80.

   Technics AZ80 – Pakovanje i kutija za nošenje

   Ono što nam je prvo ostavilo nesvakidašnji utisak je pakovanje za novinare koje podseća na neki “collector’s edition” paket, a u kome pored slušalica dolaze i bežični punjač, krpica za brisanje i kožna futrola za nošenje. No, čak i pakovanje samih slušalica u kome će one biti u redovnoj prodaji deluje bogatije od proseka, jer u njemu uz kabl za punjenje dobijate i čitav set dodatnih silikonskih nastavaka u ukupno 7 veličina kako bi slušalice perfektno odgovarale svim korisnicima.

   Kutija za nošenje u kojoj dolaze slušalice je relativno kompaktnih dimenzija, ali drugačijeg oblika od ovalnog koji najčešće viđamo. Dno i vrh kutije su u ovom slučaju ravni, a ivice zaobljene, što u odnosu na pomenuta rešenja deluje nešto elegantnije i ozbiljnije, iako možda ne i praktičnije za nošenje u džepu.

   Donja polovina kutije je izrađena od plastike, sa finom peskiranom teksturom, dok bismo za gornju rekli da je u pitanju aluminijum, sa identičnim izgledom na bokovima i gornjom površinom sa brušenom teksturom i Technics logotipom. Model na testu je u metalik sivoj varijanti, a u ponudi je i crna za koju verujemo da uživu izgleda još elegantnije.

   Kada otvorite kutiju dočekaće vas slušalice sa spoljašnjom površinom ka gore, a ono što nam se dopalo je što je mesto u poklopcu tako profilisano da slušalice vire malo više iz kutije, dovoljno da ih je vrlo lako uhvatiti prstima kada želite da ih izvadite. Vrlo praktično, pa ih jednim potezom možete uhvatiti i ubaciti u uvo bez potrebe da ih okrećete i rizikujete da vam ispadnu u nekoj gužvi.

   Dizajn slušalica, udobnost, ANC

   Što se dizajna slušalica tiče, on je kombinacija polirane metalik spoljašnje površine sa koncentričnom teksturom u sredini, dok je ostatak slušalice od sive plastike. Oblik nas je vrlo podsetio na prethodne Technics i neke od Panasonic modela, ali su u tom pogledu načinjene neke vrlo značajne promene koje možda nisu očite na prvi pogled.

   Najpre, slušalice su nešto tanjeg profila što je vrlo značajno u pogledu izgleda, udobnosti i toga kako slušalice stoje u ušima. Druga promena se odnosu na optimizaciju oblika dela slušalica koji naleže na uvo, a koji je zaista izuzetno dobro projektovan i makar u mom slučaju perfektno anatomski.

   Uz to i pomenute silikonske nastavke u sedam veličina, AZ80 pružaju i veoma dobru pasivnu izolaciju i čvrsto stajanje u uvetu i pri naglim pokretima i trčanju, pritom uz vrlo dobru udobnost. Technics je u ovom pogledu odradio sjajan posao, pa mi je ovaj model jedan od favorita po tom pitanju, iako na prvi pogled to nisam očekivao.

   Pored pasivne izolacije, tu je naravno i aktivna redukcija buke i to veoma dobra, koja u potpunosti eliminiše ambijentalnu buku poput klima uređaja npr., ali i bitno umanjuje sporadične zvuke i glasove. Kvalitet implementacije je na nivou najboljih rešenja koja smo imali prilike da čujemo, a u Audio Connect aplikaciji je moguće i podešavanje nivoa redukcije, od 0 do 100%.

   Moguće je i potpuno isključiti aktivnu redukciju, kao i aktivirati Ambient Sound opciju koja zaobilazi pasivnu izolaciju i omogućuje da čujete svet oko sebe približno kako biste ga čuli bez slušalica. Ovo takođe radi veoma dobro i na nivou najboljih implementacija, a kao i za ANC, omogućeno je podešavanje nivoa od 0 do 100%. Odlična stvar je što Ambient mod nudi i dva režima rada, odnosno da li želite potpunu transparentnost, ili takozvani Attention mod, koji kombinuje redukciju buke (istina nešto svedeniju) i propuštanje glasova.

   Kontrole, konekcija

   Promena moda redukcije buke je moguća i putem kontrola osetljivih na dodir koje se nalaze na spoljnim površinama obe slušalice. Kontrole reaguju na pojedinačni, dvostruki, trostruki i dugi dodir, dakle ukupno 8 različitih komandi koje je moguće definisati po želji u aplikaciji, kao i potpuno isključiti ukoliko to želite.

   Ovo je zaista odlično rešenje i nudi puno fleksibilnosti da se sve ponaša onako kako želite, pa pohvale Technics-u za način na koji je to izvedeno. Kad pominjemo fleksibilnost, u podešavanjima aplikacije se nalazi impresivan broj opcija kakve nismo sretali ni na jednom modelu do sada, a koje dozvoljavaju fino podešavanje svega, od redukcije buke, glasovne kontrole, ponašanja pri vađenju iz uveta, konekcije i svega ostalog.

   Kad pominjemo konekciju, veza se ostvaruje putem Bluetooth-a, a kašnjenje je dovoljno nisko da ne primećujete desinhronizaciju slike i zvuka kada gledate neki video ili igrate igre. Kvalitet veze je generalno vrlo dobar i u normalnim uslovima nismo nailazili na situacije u kojima bismo primetili bilo kakav problem što je vrlo pohvalno.

   U maksimalom kvalitetu je domet nešto manji, pa ne treba očekivati 10m kroz zid, ali za standardnu upotrebu kada vam je telefon ili izvor zvuka na do par metera od vas, sve radi kako treba. Uparivanje je moguće sa do tri uređaja istovremeno, dakle jedan više nego što mahom viđamo na aktuelnoj generaciji slušalica.

   Postoji “caka” doduše, a to je da je pri vezi sa tri uređaja, usled stabilnosti veze moguće koristiti samo neki od standardnih kodeka, dok će vam pri vezi sa jednim ili dva uređaja na raspolaganju biti LDAC kodek visoke rezolucije, koji je zapravo i neophodan kako biste uživali u maksimalnom kvalitetu koji su ove slušalice u stanju da pruže.

   Technics AZ80 – Zvuk

   A kvalitet zvuka je zaista na nivou koji očekujemo od jednog flagship modela kompanije sa tradicijom kakvu ima Technics i bio je prijatno iznenađenje već na prvo slušanje. Ime i cena često nisu nikakva garancija kada je zvuk u pitanju, pa nam je drago da je Technics AZ80 premašio naša očekivanja.

   Zvuk proizvode nove 10mm aluminijumske membrane koje Technics naziva Free-Edge, a frekventni balans je vrlo neutralan, pa nijedan deo spektra ne štrči, niti nedostaje – sve je taman onako kako treba za ubedljiv i prirodan zvuk. Dizajneri ovog modela su očigledno išli u detalje, pa je i bas iznenađujuće ujednačene glasnoće sve do 40Hz, a prostire se do oko 25Hz, uz vrlo nizak nivo izobličenja i odličnu reprodukciju tranzijenata.

   Za one koji žele nešto drugačiji zvučni potpis, u aplikaciji su na raspolaganju predefinisani profili sa više basa ili još više basa, kao i nekoliko profila koji ističu srednji ili viši deo spektra, pri čemu su svi dobro odmereni i svaki će određenom tipu korisnika biti baš to što traži. Tu je naravno i Custom profil u kome putem petopojasnog ekvilajzera možete zvuk doterati po svom ukusu.

   Vrlo nam se dopala i zvučna slika koja daje nešto više prostornosti i širine nego što bismo očekivali od bubica ovog tipa, pogotovo kada slušate malo glasnije. Kad smo kod glasnoće, ona je takva da na maksimumu nećete oštetiti sluh, ali da daje dovoljno prostora da je prilagodite svojim potrebama. Ukupno, vrlo impresivan zvuk po mom ukusu i da biram True Wireless slušalice na osnovu toga, AZ80 bi mi bile u najužem izboru.

   Baterija

   Za kraj pomenimo i bateriju koja je deklarisana na između 4.5 i 7.5 sati neprekidnog slušanja zavisno od toga da li koristite ANC ili ne i da li se koristi zahtevniji LDAC ili standardni AAC kodek. Zajedno sa baterijom koja se nalazi u kutiji i dopunjavanjem bubica u njoj, AZ80 pružaju između 16 i 25 sati slušanja, opet zavisno od istih faktora.

   U suštini, sasvim upotrebljiva autonomija koja može da izgura i skoro puno radno vreme ili jedan čitav dan ako bude potrebe. Punjenje je moguće kako putem USB-C konektora na kutiji, tako i bežičnim putem uz QI kompatibilni punjač. Do punog kapaciteta slušalica i kutije je potrebno oko 3 sata kablom ili 3.5 sata bežičnim putem.

   Technics AZ80 – Utisci

   Sve u svemu, Technics AZ80 true wireless slušalice su na nas ostavile više nego odličan utisak, jer je u pitanju verovatno najbolje zaokružen model ovog tipa koji smo do sada imali na testu. Praktično sve u vezi njih, od zvuka, udobnosti i ergonomije, redukcije buke i softvera je izvedeno na visokom nivou na kome nemamo nikakvih zamerki, što je retkost kod nekog proizvoda u današnje vreme.

   Iz tog razloga Technics AZ80 zaslužuje našu Highly Recommended nagradu. Što se cene tiče, ona bi na našem tržištu trebala biti oko 35.999 dinara, t.j. koji evro preko 300, što ih i cenovno svrstava u višu klasu, kojoj pripadaju i po svemu ostalom. Nije malo, ali ko želi zaista odlične true wireless bubice sa ovim modelom ne može pogrešiti.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi