Zvuk bez žice, ali na pravi način - Logitech Pro X2 Lightspeed

Zvuk bez žice, ali na pravi način - Logitech Pro X2 Lightspeed

Logitech Pro X2 Lightspeed su trenutno jedne od najboljih gaming bežičnih slušalica na tržištu. Šta nude, pogledajte u našem testu.

  Sadržaj
   Zvuk bez žice, ali na pravi način – Logitech Pro X2 Lightspeed

   Pozitivne ocene

   • Bežična veza u maksimalnom kvalitetu
   • Mogućnost Lightspeed USB, 3.5mm i Bluetooth veze
   • Veoma dobar zvuk

   Negativne ocene

   • Malo više basa kada se koriste sa jastučićima od veštačke kože

   Nesumnjivo jedan od najboljih modela gaming slušalica u ovom trenutku sa odličnim zvukom, fleksibilnim povezivanjem i puno dodatnih opcija.

   Par slušalica sa mikrofonom, odnosno “headset” kako se naziva na engleskom, je praktično neizostavan deo arsenala svakog gamera i to iz nekoliko razloga – da ne maltretirate ukućane sa zvucima kao da ste usred ratne zone, da jasno čujete šta se dešava u igri, ali i da možete da komunicirate sa vašim timom i da vas oni čuju jasno i glasno. Izbor modela na tržištu u ovom domenu je prilično bogat, pa će se naći ponešto za svakoga, bez obzira na to koliko god malo ili puno novca je u stanju da izdvoji.

   Za one koji žele najbolje, izbor je naravno dosta uži i mahom se svodi na nekoliko kompanija visokog renomea koji korene vuku ili iz audio industrije ili PC sveta. Među ovim drugim, najveće ime je nesumnjivo Logitech koji ima impresivno dug staž, ali i odličnu reputaciju kada su PC periferije u pitanju. Što se njihove audio reputacije tiče, moram priznati da su mi se oduvek daleko više dopadali njihovi zvučnici nego slušalice, makar do trenutka pre oko 3 godine, kada je Logitech objavio svoje Pro i Pro X modele.

   Te slušalice su predstavljale priličan zaokret, funkcionalno i u pogledu dizajna, pa su na nas tokom testa ostavile veoma dobar utisak. Kako audio proizvodi nisu nešto gde se stvari menjaju jednakim tempom kao u nekim drugim domenima potrošačke elektronike, pomenuti medeli su dugo bili aktuelni, ali je ove godine ipak došao trenutak da oni dobiju svoje naslednike.

   Tako nam se na testu našao novi Logitech Pro X2 Lightspeed koji donosi prepoznatljiv izgled, ali i čitavo mnoštvo unapređenja “ispod haube” koja ga čine veoma interesantnim i novim kupcima, ali i onima koji su bili zadovoljni korisnici Pro X modela. Hajde da vidimo šta je to Logitech smislio i šta zapravo dobijate ako se odlučite za Pro X2 Lightspeed.

   Logitech Pro X2 Lightspeed – Dizajn

   U pogledu dizajna, na prvi pogled vam se može učiniti da su u pitanju potpuno iste slušalice kao i Pro X, što zapravo i nije loše, jer je i prehodni model krasio izgled koji je vrlo klasičan i elegantan. Zahvaljujući jednostavnim linijama, blago zaobljenim površinama i uniformnoj boji, ove slušalice daleko više podsećaju na neki audiofilski nego gaming model, što je uostalom i bila zamisao.

   Zapravo, najveća razlika je to što pored crne varijante u kojoj je Pro X isključivo dolazio, Pro X2 Lightspeed dolazi i u beloj. Ona izgleda jednako elegantno, a dobra je alternativa onima koji idu na potpuno belu kombinaciju računara ili periferija, ili im se jednostavno slušalice u toj boji više dopadaju.

   Ipak, čak i ako uporedimo crnu varijantu sa prethodnim modelom, tu su neke sitnice koje ne menjaju suštinu dizajna, ali predstavljaju unapređenja. Tako je recimo na spoj nosača korpe svake od slušalica i klizača za podešavanje veličine sada dodat i zglob koji omogućuje rotaciju slušalica za 90 stepeni, što olakšava pakovanje i nošenje, ali i pomaže u boljem ležanju na glavi.

   Kvalitet zgloba, kao i celog mehanizma je besprekoran i izrađen od metala, pa sve deluje vrlo precizno i izdržljivo i ostavlja ozbiljan utisak. Još jedna razlika su i krajevi dela koji naleže na glavu koji su sada zaobljeni umesto pravougaoni, što takođe izgleda malo lepše i elegantnije.

   Što se materijala tiče, pored metala je tu naravno i plastika od koje su izrađene korpe, veštačka koža koja prekriva jastućiće i deo koji naleže na glavu, kao i tkanina na unutrašnjosti obe slušalice. Vredi pomenuti i da se u pakovanju pored jastučića od veštačke kože dobijaju i rezervni, takozvani “velour”, odnosno prekriveni tkaninom poput pliša. I jedni i drugi su veoma udobni, mada su plišani nešto zgodniji za korišćenje leti na visokim temperaturama. O razlici u zvuku ćemo nešto kasnije.

   Same slušalice su vrlo udobne na glavi, uz vrlo blagi pritisak koji ne smeta pri dužem korišćenju, a pomaže da jastućići savršeno legnu uz glavu i pruže dobru izolaciju. Izolacija nije savršena, pa ćete i dalje moći da čujete zvuke iz prostorije, samo dosta tiše – u suštini dobar kompromis između potpune izolacije i mogućnosti da vas neko isprepada kada uđe u sobu.

   Povezivanje i Lightspeed bežična veza

   Kad smo pomenuli dodatke u pakovanju, u njemu se uz pomenute rezervne jastučiće nalaze i neoprenska torbica za nošenje, USB Type-C kabl za punjenje, odvojivi mikrofon, 3.5mm kabl za analogno povezivanje i USB DAC koji omogućuje 3.5mm analognu ili brzu Lightspeed bežičnu vezu sa izvorom zvuka.

   Dakle, za razliku od standardnog žičanog modela, u pitanju su bežične slušalice koje nude potpunu slobodu kretanja, a zahvaljujući Lightspeed tehnologiji, koja nam je poznata sa Logitech gaming miševa, tu je i izuzetno nisko i neprimetno kašnjenje veze, kao i maksimalan kvalitet zvuka. Ovo poslednje je vrlo bitno, jer znamo da Bluetooth koji se najčešće koristi za bežični zvuk ima svojih ograničenja, koja se korišćenjem Lightspeed-a u potpunosti zaobilaze.

   Uz to, Lightspeed ima i izuzetan domet i kvalitet veze, pa je u našoj redakciji i na suprotnim krajevima sa 18m razdaljine zvuk bio besprekoran bez ikakve naznake da je blizu granice dometa, koji je deklarisan na 30m. Najbolje od svega je što je USB DAC na Lightspeed adapteru zapravo Class Compliant, odnosno ne zahteva driver, pa npr. radi i kada ga povežete na TV ili neki drugi uređaj koji podržava USB audio, omogućavajući kvalitetan zvuk bez kabla ne samo za PC gaming.

   Kako bi dodatno proširio upotrebljivost ovog modela, Logitech je implementirao i Bluetooth vezu, pa je Pro X2 moguće koristiti i sa mobilnim telefonima u pokretu, poput bilo kojih Bluetooth bežičnih slušalica. Bluetooth takođe ima izuzetno dobar domet, u rangu najboljih testiranih modela. U ovom slučaju se doduše koriste SBC i AAC kodeci, pa kvalitet zvuka nije na jednakom nivou kao u Lightspeed modu.

   Logitech Pro X2 Lightspeed – Zvuk

   A kad smo kod toga, kako zapravo zvuče Logitech Pro X2 Lightspeed?
   Nakon prethodnog modela koji je prijatno iznenadio, očekivanja su nam bila visoka, tim pre što novi model donosi i neka konkretna unapređenja. Najbitnije od njih su svakako driver zvučnici, pa su umesto PRO-G drivera kod prethodnog modela tu sada novi istog promera od 50mm, ali napravljeni od grafena.

   Ako niste upoznati sa ovim materijalom, u pitanju je alotrop ugljenika otkriven tek 2004. godine, a koji je prethodnih godina počeo da pristiže i u konkretne proizvode namenjene krajnjim korisnicima. Njega karakteriše izuzetno visoka čvrstina, a mala masa, što ga praktično čini idealnim materijalom za membrane zvučnika, kako bi se minimizovala izobličenja, dobilo dobro pokriće niskog spektra, ali i ispratile brze tranzicije.

   U praksi, Pro X2 Lightspeed zaista zvuče jako dobro i sa puno detalja, pa je jasno da tehnologija iza ovih zvučnika zaista funkcioniše. U pitanju su veoma dobre slušalice i definitivno jedan od najboljih gaming modela koje smo imali prilike da probamo. Što se zvučnog potpisa tiče, on više naginje nekom HiFi modelu nego studijskom ravnom zvuku.

   Sa jastučićima od veštačke kože za moj ukus basa, koji se inače prostire nešto ispod 25Hz, u određenim delovima, naročito između 80 i 100Hz ima i malo više nego što je optimalno, što u određenoj meri maskira niži srednji deo spektra. Nije strašno, neki korisnici će to možda i preferirati, pogotovo za gaming.

   S druge strane, plišani jastučići ovo rešavaju u potpunosti, pa na uštrb pasivne izolacije dobijate još detaljniji zvuk i sa vrlo prijatnim balansom gde je sve na svom mestu. Vrlo prijatno iznenađenje i jako mi se dopada kako Pro X2 zvuče u tom slučaju. Dobra vest je i da vam je na raspolaganju i petopojasni ekvilajzer kojim zvuk čak i sa jastučićima od veštačke kože možete dovesti na balans koji vama odgovara.

   Sva podešavanja se obavljaju iz Logitech G Hub softvera, ali je sjajna stvar i što slušalice u DAC-u imaju i sopstvenu memoriju u koju se podešavanja snimaju, pa nećete zavisiti od softvera i računara, već ćete doteran zvuk imati uvek na raspolaganju.

   Softver, dodatne opcije, baterija

   U softveru je inače dostupno prilično opcija, od izbora profila i podešavanja samog zvuka do brojnih naprednijih mogućnosti. Npr. možete aktivirati dts Headphone X 2.0 okružujući zvuk koji nije baš zamena za 7.1 zvučnike, ali već dobru zvučnu sliku ovog modela dodatno proširuje i nudi potencijalno bolje lociranje protivnika u igrama.

   Druga stvar koja će biti zanimljiva gamerima je Blue Vo!ce tehnologija koja nudi čitav set opcija za procesiranje glasa, od redukcije buke, sibilanata i ploziva, do kompresora, limitera i ekvilajzera kojima možete dobiti glas karakterističan za radio i podcaste. Na raspolaganju su vam i predefinisani profili, a u sekciji sa efektima su tu i brojni dodaci kojima zvuk možete transformisati u npr. robota, demona, vevericu i slično, ako želite da se malo zabavite na voice chatu.

   Pored toga, na raspolaganju vam je i sempler kako biste određene zvuke poput aplauza, sirene i sl. mogli da mapirate na određeni taster i pozvati tokom igre. Zaista bogate mogućnosti koje možda mnogima neće biti potrebne, ali će onima koji se bave streamingom ili često igraju sa prijateljima itekako dobro doći.

   Za kraj pomenimo i bateriju, koja je deklarisana na do 50 sati slušanja, što je više nego dovoljno, čak i za one koji se puno igraju ili intenzivno koriste slušalice.
   Baterija se puni putem USB Type-C konektora na donjoj strani desne slušalice, a pored koga su tu još i prekidači za uključivanje, uparivanje i isključivanje mikrofona, kao i točkić za podešavanje glasnoće koji nije klasičan potenciometar, već digitalni rotacioni enkoder.

   Logitech Pro X2 Lightspeed – Utisci i cena

   Sve u svemu, Logitech Pro X2 Lightspeed su prilično impresivan par slušalica, sa veoma dobrim zvukom, ali i još boljim opcijama bežičnog povezivanja, kao i impresivnim dodatnim mogućnostima.

   Kako je njihova cena na domaćem tržištu dinar ispod 40.000, odnosno oko 340€, publiku ovog modela najpre vidimo u gamerima koji će umeti da iskoriste sve njegove prednosti, ali i među onima koji prosto žele bežične slušalice koje zaobilaze ograničenja Bluetooth tehnologije.

   Možda vam se svidi
   Testirali smo: Motorola RAZR 50 Ultra