iPhone 13 i iPhone 13 Mini test

iPhone 13 i iPhone 13 Mini test

Mnogi kažu da Apple nije mnogo toga promenio sa iPhone 13 modelima u odnosu na prošlogodišnje iPhone 12 modele: ne možemo poreći da nisu u pravu

  Sadržaj
   iPhone 13 i iPhone 13 Mini test

   Pozitivne ocene

   • Bionic čip je u verziji A15 još bolji
   • Veća baterija – poboljšana autonomija
   • Osećaj lakoće i fluidnosti u radu

   Negativne ocene

   • Osvežavanje ekrana 60 Hz za telefone ovakve cene!?
   • Cena u Srbiji

   Iako suštinski nije predstavio nove telefone, Apple se svojski potrudio da sredi stvari kod kojih je imalo prostora za unapređivanje i pride doda još pokoju novu opciju, da ne ispadne da novi telefoni nisu baš toliko novi. Naravno, i iOS 15 je još jedan faktor zbog kojeg iPhone 13 serija deluje drugačije od svojih prethodnika

   Prema onome što smo videli još tamo polovinom septembra na velikoj Apple konferenciji, novi iPhone 13 telefoni bi prema dosadašnjoj logici stvari pre trebalo da se nazovu iPhone 12S.

   Otprilike kao dobro poznata Intel Tik-Tok strategija: jedne godine predstavlja se nova arhitektura, u slučaju iPhone, novi dizajn, a naredne godine unapređenje postojećih proizvoda (S modeli). Međutim, iPhone 13 svakako zvuči mnogo bolje i uverljivije od iPhone 12S; a i bolje se prodaje, to je sigurno.

   Ne, nećemo porediti iPhone telefone sa njihovim Android konkurentima i ulaziti u priču da li su bolji Android ili iOS telefoni, jer što bi Toma rekao to su dva sveta različita. Naučili smo nešto nakon mnogo godina rada. Ali, svakako se moramo osvrnuti na iPhone 12 generaciju sa kojom ovi uređaji dele možda i previše sličnosti.

   Šta je u stvari Apple promenio?

   Kada su u pitanju iPhone 13 i iPhone 13 Mini, zaista ne mnogo. Dimenzije su ostale identične, ekran je dobio malo veću svetlinu, težina je blago porasla, zajedno sa količinom interne memorije, stigao je novi A15 Bionic čipset (proizveden inače u istom proizvodnom procesu – 5 nanometarskom), kamera je dobila stabilizaciju senzora kao kod iPhone 12 Pro Max, i baterija je doživela neke promene. I to je to. Za potpuno novu generaciju telefona ne zvuči mnogo, zar ne? Ali je 13, a ne 12.

   Memorija telefona ostala je na 4 GB, kamera se, osim veličine piksela i stabilizacije nije značajno promenila. Novi čipset suštinski je brži, ali nema nekih revolucionarnih unapređenja, a kako ni A14 Bionic nije ni na jednom polju imao problema, nemojte očekivati da ćete bilo koju promenu u radu moći da osetite u odnosu na iPhone 12 modele – ukoliko ih posedujete i razmišljate o prelasku na noviji.

   Iako su u svoje Pro modele uveli bržu stopu osvežavanja ekrana, iPhone 13 i iPhone 13 Mini ostali su na 60 Hz, karakteristikom koja ama baš nikako ne priliči telefonima koji u najjeftinijim varijantama u maloprodaji ne koštaju ispod 111.000 dinara, tj. 930 evra. Kako smo sve telefone dobili na test odjednom, moramo priznati da je razlika u radu evidentna, posebno kada se naviknete na 120Hz na Pro modelima, pa se zatim vratite na 60 Hz.

   Razlike

   iPhone 13 i iPhone 13 Mini zadržali su dimenzije svojih prethodnika, zajedno sa prepoznatljivim izgledom, pa se vizuelne razlike svode na drugačiji, dijagonalni raspored kamera na zadnjoj strani i nešto manji notch kod novih verzija. Nije da je manji notch omogućio nešto funkcionalno novo, ali o tome kasnije.

   Da, ekranom dijagonale 5,4 inča i svega 72 kvadratna centimetra efektivne površine iPhone 13 Mini zaista opravdava svoje ime. U pitanju je telefon namenjen korisnicima kojima trend velikih telefona nikako ne odgovara i malom broju onih koji su se prevarili i kupili iPhone SE u nadi da će dobiti dobar kompaktni telefon, sa dobrom baterijom.

   Nažalost, iPhone 12 Mini, spiritualni naslednik iPhone SE modela nije mnogo unapredio ovaj maleni model na kritičnom polju baterije. Prepoznatljiv dizajn je bio tu, ali ste morali da uložite velike napore ukoliko ste želeli da izgurate ceo dan sa jednim punjenjem baterije.

   iPhone 13 modeli su kao jednu od bitnih stavki razlike između prošlogodišnjih modela naveli bolju autonomiju baterije, i ta tvrdnja definitivno nije samo marketinškog tipa. Kod sva četiri modela se vide jasne razlike u autonomiji, a verujemo da je osim kapaciteta baterije energetska efikasnost novog A15 Bionic čipa tu odigrala bitnu ulogu.

   Ruku na srce ni iPhone 12 nije imao autonomiju baterije kojom se može pohvaliti, ali je bila daleko bolja od svog Mini parnjaka. Na našem testu video reprodukcije, posle deset sati gledanja Benchmark video snimaka, iPhone 13 Mini je ostao sa 35% baterije, iPhone 13 sa 37%, iPhone 13 Pro sa 43% i iPhone 13 Pro Max sa neverovatnih 69%.

   Sa svojih 2.438 mAh, iPhone 13 Mini ostvario je oko 10-15% bolju autonomiju nego prethodne sezone što je bio slučaj sa modelom 12 Mini, taman dovoljnu da možete da završite (skoro) svaki dan bez jurenja za punjačem. iPhone 13 je sa 3.240 mAh i ekranom od 6,1 inča takođe ostvario bolji rezultat, ali je unapređenje manje nego kod telefona kojem je to najviše trebalo – iPhone 13 Mini.

   I sa minimum 111.390 dinara koliko košta iPhone 13 Mini ili 125.390 dinara koliko košta iPhone 13 i dalje ćete morati da platite još 4.000 dinara za punjač, nećemo da dramimo previše ali najblaže rečeno – nije fer

   Čini se kao da Apple svake godine pronalazi načine kako da vam iz paketa izbaci nešto što vam je potrebno, pod izgovorom da možete bez toga, a onda vam to isto prodaje po višoj ceni kao dodatnu opremu. Prvo je izbačen konektor za slušalice, a sa njim i slušalice iz paketa, da bi od prošle generacije punjač, esencijalni deo svakog telefona nestao iz pakovanja pod izgovorom da vam ne treba, jer ga svi već imate, i da na taj način Apple čuva životnu sredinu.

   Uz sve te plemenite namere, ona prava istina je da Apple tako štedi silan novac, koji vam posle naplati kroz slušalice i punjač. Da stvar bude gora, kablić koji se isporučuje uz telefone je i dalje USB-C na Lightning, a punjači sa USB-C portom na sebi su tek odnedavno počeli da se isporučuju uz telefone, tako da vam punjač od iPhone 11 telefona recimo ne odgovara…

   U suštini nije stvar da li neko ko kupuje novi iPhone ima novca da kupi punjač, ili slušalice, već jednostavno, nije fer uzeti takvom vernom kupcu još neki dinar.Sa dizajnerske strane razlike između prošlogodišnjih i ovogodišnjih modela nema.

   Dizajn, ekrani

   Kućište se razlikuje po debljini, koja je veća za 0,3 mm kod novog modela, taman da stare zaštite ne odgovaraju na novim telefonima, i taman malo da to niko ne primeti. Praktično jedina vizuelna razlika kod novog modela je manji notch i dijagonalni raspored sočiva kamera za zadnjoj strani.

   I dalje modeli za raju – iPhone 13 i iPhone 13 Mini imaju aluminijumsko kućište, dok je ono čelično kod Pro verzija, dajući dodatnu strukturnu čvrstinu i izdržljivost sposobnu da podnese padove i udarce. Senzora za otisak prsta nema, jer Apple i dalje koristi prepoznavanje lica kao jedini metod biometrijske verifikacije, što je u najmanju ruku, pa problematično iz ugla bezbednosti, a i u doba pandemije kada vas telefon ne može prepoznati pod maskom. Ali kad maske nema, radi besprekorno, tu dileme nema.

   Super Retina XDR OLED ekrani kod oba ne-Pro modela imaju jako sličnu gustinu piksela, a prednja i zadnja strana poseduju keramičku (Gorilla Glass) zaštitu napred i nazad, sa oleofobnim premazom na ekranu. iPhone 13 i iPhone 13 Mini imaju sjajnu zadnju stranu i matirani okvir, dok je kod Pro modela celo staklo matirano, okvir telefona sjajan. Prstenovi sočiva kamera sa zadnje strane u istoj su nijansi kao i okvir telefona, što uz nešto prigušeniju nijansu zadnje strane deluje upečatljivo, posebno kod zlatnog modela.
    
   Ekrani su HDR10 i Dolby Vision sertifikovani, a True Tone opcija omogućava prilagođavanje prikaza boja u zavisnosti od spoljašnjih uslova. Zaobljenja kućišta prate zaobljeni ekran u uglovima, a površina koja je dobijena smanjivanjem notch-a nije iskorišćena, pa su opcije ostale iste kao kod iPhone 12 i prethodnih modela. Prostor notch-a okupiraju 12 MP selfi kamera, Face ID senzor i slušalica koja radi i kao drugi zvučnik pa tako svaki iPhone nudi stereo zvuk.

   Sve ostalo na spoljnoj strani je isto kao kod iPhone 12 modela. To još znači da je zadržana ona kompaktnost, prednost kojom ne može da se pohvali nijedan drugi flagship. iPhone 13 Mini staje bukvalno u svaki džep i koristi se jednom rukom bez ikakvih problema, sa svim prednostima velikog iPhone 13 modela.

   Zlatnu sredinu po dimenzijama i dalje čine iPhone 13 i iPhone 13 Pro modeli koji su odmereni tako da prate trendove velikih telefona, ali ipak ne prelaze granicu upotrebljivosti jednom rukom, ako imate dugačke prste. Šalu na stranu, iPhone 13 je i dalje dovoljno kompaktan da ne ulazi u kategoriju prevelikih telefona, što je nešto na šta Apple godinama unazad prilično pazi.

   Dimenzije i dizajn dozvoljavaju da telefon veoma lepo leži u ruci, i ni u jednom trenutku nismo izgubili taj osećaj, što je veoma bitna karakteristika u moru klizavih sapunčića od telefona. Ovo je moguće pre svega zahvaljujući ravnim površinama telefona, koje za razliku od na primer iPhone 11, možete da podignete sa stola, bez ikakvih problema.

   Kada su boje kućišta u pitanju, iPhone 13 je dobio novu – roze boju, koja je zamenila prošlogodišnji zeleni model u ponudi od ukupno pet boja: crvenoj, sivoj (zvezdano svetlo), plavoj, ponoćno crnoj i roze. Za razliku od njih, matirani Pro modeli dolaze u srebrnoj, zlatnoj, grafitnoj i svetlo plavoj boji.

   iOS 15

   Cela iPhone 13 serija dolazi sa svežom verzijom iOS 15 operativnog sistema, i kao i kod telefona, razlika u odnosu na iOS 14 nije toliko velika. Elementi korisničkog interfejsa poput ikonica, obaveštenja, tastera i menija prate zakrivljene ivice telefona, pa su i oni zakrivljeni, što je vizuelno najveća razlika pored widžeta koji se umeću među ikonice.

   FaceTime je jedna od aplikacija koja je doživela najveće promene, pa sada liči na Zoom, sa velikim slikama sagovornika i opcijom Grid View. Dodati su konferencijski pozivi, a u razgovor možete dodati i nekoga ko nema iPhone tako što ćete mu poslati link za Chrome ili Edge browser.

   Slično je i sa Safari browserom koji od ove verzije podržava ekstenzije, polje za adrese je na donjem delu ekrana, a prevlačenjem levo desno preko ovog polja menjate tabove.
    
   Jedna od odličnih opcija koja se pojavila u iOS 15 je Live Text u Photos aplikaciji koja vam dozvoljava da uslikani tekst prekopirate kao tekst, a ne sliku ili ga prevedete i ubacite u neku aplikaciju za rad sa tekstom. Zahvaljujući unapređenjima u Neural Engine u A15 čipsetu koji pokreće novu seriju iPhone 13 telefona, mašinsko učenje i veštačka inteligencija su dobili veliku hardversku podršku, što omogućava brži rad na poljima koja se oslanjaju na njih – poput prepoznavanja teksta, glasa, elemenata na slikama i još mnogo čega.

   Google je primera radi najveći deo svog novog Tensor čipa posvetio upravo mašinskom učenju i veštačkoj inteligenciji, jer je jasno da ovi čipovi postaju sve važniji za rad velikog broja funkcija modernog telefona, i da je to trend koji će se nastaviti u budućnosti.

   A15 Bionic procesor

   A15 Bionic je druga generacija Apple 5 nm čipova koja dolazi ispod prese tajvanskog giganta, kompanije Taiwan semiconductors. U ovom čipu upakovano je neverovatnih 15 milijardi tranzistora, što je skoro 30% više nego kod prethodne generacije.

   Sa druge strane, A15 i dalje ima šest jezgara – dva velika brza Avalanche na 3,23 GHz i četiri manja, štedljiva Blizzard jezgra na 1,82 GHz, što mu je, po rečima matične kompanije dovoljno da obezbedi 50% bolje performanse od konkurencije (iako se ne navodi koja konkurencija je u pitanju).
    
   GPU je jedina komponenta koja odvaja Pro od „narodnih“ verzija, jer skuplji modeli imaju 5 jezgara, a iPhone 13 i iPhone 13 Mini „samo“ 4. Pomenuti Neural Engine ove godine ima čak 15 jezgara, a unapređeni su i drugi elementi čipseta poput novog ISP-a, novih video kodeka, endžina za prikaz slike na ekranu i Qualcomm 5G modema.

   Čipset raspolaže sa 4 GB prostora u radnoj memoriji, dok Pro modeli imaju 6 GB. Kao i svake godine, Apple dominira u rezultatima testova, pa koji god telefon nove Apple serije da odaberete znajte da ćete još dugo vremena moći da uživate u najboljim igrama u punom sjaju.
    
   Kada svemu ovome dodate i solidno hlađenje i na iPhone 13 i na iPhone 13 Mini modelu, ovi telefoni su fantastični za igranje i jako dobro podnose opterećenje na duže staze, ne obarajući radne taktove u toj meri da to ozbiljno utiče na performanse posle duge upotrebe.

   Kamere

   Kada su kamere u pitanju, Apple takođe nije mnogo izmenio situaciju u odnosu na prethodnu generaciju. Osim vizuelno drugačijeg rasporeda sočiva koja su sada dijagonalna, i dalje se radi o 12 MP glavnoj, 12 MP širokougaonoj i 12 MP prednjoj kameri.

   Dve ključne stvari su unapređene u odnosu na iPhone 12 modele. Senzor i dalje pravi Sony, ali je ovoga puta on nešto veći, sa krupnijim pikselima (1,7 µm u odnosu na 1,4 µm kod iPhone 12) i poseduje IBIS stabilizaciju koju smo prošle godine videli samo kod najjačeg modela iPhone 12 serije – Pro Max.

   Da podsetimo, IBIS je tehnologija koja umesto stabilizacije sočiva, preko elektro-magneta vrši stabilizaciju samog senzora, kao što je to slučaj u profesionalnim aparatima i to radi 5000 puta u sekundi, omogućavajući neutralizaciju i najmanjih pokreta koji mogu negativno da utiču na kvalitet fotografije. Ili je možda lakše da IBIS nazovemo kako ga Apple naziva, senzor shift OIS? Nije plivajući zamajac, ali jeste plivajući senzor.

   Širokougaona i selfi kamere su preuzete od prošlogodišnjih modela. Obe imaju senzore sa pikselima veličine jednog mikrometra i fiksni fokus, a prednjoj kameri 3D senzor pomaže za određivanje dubine kadra i zamućenje pozadine. Naravno, i radi biometrike i boljeg prepoznavanja korisnika.
    
   Ono što je interesantno je da sve tri kamere podržavaju 4K video snimke u 60 fps i Dolby Vision HDR dok Cinematic režim ne radi na širokougaonom sočivu. Cinematic je režim koji omogućava automatsko menjanje fokusa tokom snimanja videa, opet korišćenjem veštačke inteligencije.

   Primera radi kada sedite za stolom, a neko uđe na vrata, fokus se automatski pomera na njega – efekat koji često vidite u filmovima. Ili primera radi, ako dve osobe stoje u kadru, i recimo kamera je prethodno fokusirala jednu osobu, u momentu kada se ta prva osoba okrene ka drugoj, fokus će se prebaciti na osobu broj dva. Sve ovo radi AI i biće vrlo zanimljivo videti koliko će zanimljive video materijale korisnici uspeti da naprave upotrebom ove nove funkcionalnosti.

   Ono što je interesantno kod Cinematic režima je što telefon paralelno snima i mapu dubine kadra, tako da i nakon završetka snimanja možete sami da menjate fokus snimka, doduše u iMovies i Clips aplikacijama.
    
   Još jedna od stvari koje je Apple omogućio na svojoj novoj seriji je korišćenje širokougaonog sočiva za makro fotografije, ali je ova opcija rezervisana za Pro modele.

   Kada je kvalitet slika u pitanju, Apple ni ovoga puta nije razočarao. Glavna kamera kod običnog i Mini modela pravi izuzetno dobre dnevne fotografije: oštre, žive, detaljne, sa širokim dinamičkim rasponom i gotovo bez šuma, uprkos ograničenoj rezoluciji senzora. Detalji se lepo vide i u onim najnezgodnijim kadrovima – krošnjama drveća i travi, a uniformne površine poput neba nemaju problem sa šumom i lošim nijansiranim prelazima.
    
   Portretni režim takođe je jako dobar, a pomoćni senzor dubine je odličan za određivanje delova kadra koji treba da ostanu oštri. Slike su podjednako dobre kao u regularnom režimu fotografisanja, pa je topla preporuka da koristite portretni režim kad god vam se za to ukaže prilika.
    
   Noćni režim je automatski kod Apple telefona i pokreće se kada telefon proceni da u kadru nema dovoljno svetla. Ekspozicija se prilagođava količini svetla i to radi prilično dobro; iako postoji ručni režim, preporučujemo da kao pravi Apple korisnik sve prepustite automatici, jer to zaista dobro funkcioniše.
    
   A propo noćnog režima, slike u uslovima slabijeg svetla su jako dobre. Lepo balansirane i sa dosta detalja i redukovanim šumom. Dinamika kadra i kontrast su na visokom nivou, što je pohvalno. Čini se da Apple automatskim noćnim režimom podiže dinamički raspon i ekspoziciju što dovodi do malo atraktivnijih, življih slika, često i življim nego što to vaše oko vidi.

   Video snimci su i dalje mogući u 4K u 60 fps na svim kamerama i poseduju digitalnu stabilizaciju, nešto što Apple zove cinematic video stabilization, kao i Smart HDR opciju koja omogućava širi dinamički raspon i bolji kontrast video snimaka.
    
   Kvalitet snimaka kod iPhone 13 i 13 Mini je izuzetan, možda i najbolji koji smo videli na telefonima. Slika je žilet oštra i detaljna, a šuma bukvalno nema, sa pomenutim širokim dinamičkim rasponom i fantastičnim bojama. Stabilizacija odlično radi svoj posao, eliminišući nepotrebne kretnje kadra kada se vi kao onaj koji snima video pomerate.

   Širokougaona kamera ima svojih ograničenja, ali se u tim okvirima dobro snalazi. Kao i prošle godine, dobar je komplement glavnoj kameri, sa manje oštrine, ali sa veoma širokim kadrom od 120 stepeni. Noćni režim radi i ovde, ali zbog ograničenja senzora i sočiva, slike su mekane, sa primetnim šumom u najtamnijim delovima, ali sa iznenađujuće dobrim bojama.
    
   Snimci širokougaonom kamerom su takođe veoma dobri, i čini se da novi ISP u A15 radi bolji posao od onog u A14, jer je neverovatno da dve iste kamere daju različit kvalitet snimka. Naravno pričamo o širokougaonoj kameri u iPhone 12 i 12 Mini i njihovim parnjacima iz serije 13. Video snimci su oštri, bogati detaljima, opet sa širokom dinamikom kadra i preciznim bojama, otprilike čekiraju sve ono što želite od jednog dobrog video snimka. Odličan komplement glavnoj kameri, gotovo podjednako dobar.

   Selfi kamera je dobro poznata. Nudi dva nivoa zuma – punu 12 MP rezoluciju i 7 MP centralni krop kadra koji emulira optički zum. Interesantno je da su slike u uspravnom režimu podrazumevano zumirane na 7 MP, dok se u horizontali vraćaju na pun kadar. Taster na sredini donjeg dela služi za ručnu promenu širine kadra, i savetujemo da uvek birate širi kadar od 12 MP, jer je kvalitet jednostavno bolji.

   Slike su oštre, i veoma detaljne, dinamika kadra je jako široka, a boje lica izuzetno precizne. U portretnom režimu Face ID kamera pomaže pri određivanju dubine kadra i zamućenja pozadine i to radi mnogo bolje nego glavna kamera, pa je DOF (depth of field) efekat odličan i toplo ga preporučujemo.
    
   Cinematic režim, za razliku od drugih podrazumevano se snima u 1080p u 30 fps i kao što smo rekli, nije dostupan na širokougaonoj kameri. Promena fokusa se radi preko postojećeg AI algoritma i funkcioniše pristojno dobro, posebno jer se promene obavljaju u realnom vremenu.

   Ne možemo da kažemo da je detekcija subjekata savršena i da algoritam svoj posao obavlja onako kako ste vi to zamislili, ali su rezultati jako dobri, i što je najbolje, snimci se naknadno mogu menjati zarad željenih efekata. Primetili smo da kada subjekt u fokusu okrene lice od kamere algoritam odmah traži drugog subjekta ili drugi objekat koji izoštrava, a slična je situacija i sa statičnim subjektima kojima se pridružuje neko u kadru.

   Ukoliko imate vremena i volite da se igrate, Cinematic režim može biti nepresušan izvor zabave, posebno ako ste voljni da naknadno još malo čačkate snimke zarad boljih rezultata.

   Utisci

   Iako suštinski nije predstavio nove telefone, Apple se svojski potrudio da sredi stvari kod kojih je imalo prostora za unapređivanje i pride doda još pokoju novu opciju, da ne ispadne da novi telefoni nisu baš toliko novi. Naravno, i iOS 15 je još jedan faktor zbog kojeg iPhone 13 serija deluje drugačije od svojih prethodnika, i nemojte sumnjati, sve je to deo dobro osmišljenog Apple plana.

   iPhone 13 Mini je dobio stvar koja mu je najviše trebala – bolju bateriju i sada se konačno može reći da je u pitanju najbolji kompaktni telefon na svetu. Doduše, konkurencije skoro da i nema. Sva ostala unapređenja su manje-više marginalna i mala u poređenju sa baterijom sa kojom je ovaj telefon zaista funkcionalni uređaj uz koji ne morate stalno da nosite power bank u džepu od jakne.

   iPhone 13 sa druge strane nije imao problem sa baterijom, koja je bila korektna i unapređenje na ovom planu nije toliko primetno. Primetna je upotreba novog čipa za obradu signala slike, a nova stabilizacija senzora učinila je i iPhone 13 i iPhone 13 Mini fleksibilnijim od svojih prethodnika. A15 Bionic je doneo bolje performanse, ali, što je bitnije i bolju energetsku efikasnost, pa će vam telefoni sada duže raditi sa visokim performansama što je u igrama jako bitno.

   Da li je nekome bitno što je notch manji? Verovatno bi bilo, da je taj prostor iskorišćen za nešto pametno, ovako imate istu površinu neupotrebljivog ekrana, samo je manje crna. Od ove godine, kao po običaju, Apple je duplirao količinu skladišnog prostora, pa sada osnovni modeli umesto 64 GB kreću od 128, a Pro verzije su dobile opciju od 1 TB za one kojima to treba i imaju višak novca u novčaniku.
    
   Bez sumnje, Apple iPhone 13 Mini je najbolji kompaktni flagship na tržištu. Kvalitet izrade je izuzetan, dizajn je deja vu, ali ne u lošem smislu. Unapređeni su elementi koji su trebali biti unapređeni, a ono dobro je ostalo – dobro. Ako možete da prevalite visoku cenu po kojoj se ovaj model prodaje – nemojte da se razmišljate, u pitanju je izuzetan telefon, bez prave konkurencije na globalnom tržištu.

   Sa druge strane, iPhone 13 će uvek biti jeftinija verzija Pro modela, telefon za one koji nisu imali dovoljno novca za Pro. Sva unapređenja koja ima Mini, prisutna su i ovde i iPhone 13 predstavlja najjeftiniju a opet nikako jeftinu ulaznicu u iPhone 13 seriju telefona normalnih dimenzija. Dizajn je odličan, kvalitet neupitan, hardver dve godine ispred vremena, a kamere bolje od većine konkurenata.

   Za razliku od modela Mini, baterija je i kod prošlogodišnjeg modela bila dobra, a sada je još bolja. Da li vredi isprsiti se u Srbiji 100 evra više nego u ostatku sveta za telefon koji je 85% isti kao prošlogodišnji? Zavisi isključivo od vaših prioriteta. Ili strasti koja neretko anulira razum… i da li se nekako nategnuti još 300e do modela Pro? To samo vi znate.
    
   Još jednom bismo se zahvalili prijateljima iz Telenora koji su nam omogućili da ove telefone prvo otpakujemo a zatim i da ih komforno i na miru istestiramo: ne kao do sada što smo drugog dana imali pitanja, kada ćete da nam ih vratite. Naravno, sve iPhone 13 telefone možete pronaći kod ovog teleoperatera u ponudi – jer ako ste čvrsto rešili da posedujete novi iPhone 13, nekako je to lakše i jednostavnije uraditi u nekim koracima nego odjednom. Ovakav trošak odjednom, realno mogu da isprate samo oni sa debljim novčanikom pa ne treba ni da čudi ogroman udeo teleoperatera u prodaji mobilnih telefona, naročito onih skupljih.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi