iPhone 13 Pro i iPhone 13 Pro Max test

iPhone 13 Pro i iPhone 13 Pro Max test

Najbolje što Apple može da ponudi u svetu mobilnih telefona svakako su Pro modeli: predstavljamo vam recenziju iPhone 13 Pro i iPhone 13 Pro Max uređaja

  Sadržaj
   iPhone 13 Pro i iPhone 13 Pro Max test

   Pozitivne ocene

   • A15 Bionic čip podigao je performanse na još viši nivo
   • Autonomija, posebno kod Pro Max modela je zaista izvanredna
   • Konačno osvežavanje ekrana 120 Hz na iPhone uređajima
   • Unapređene kamere, fotografije i video još bolji
   • Cinematic režim snimanja video zapisa

   Negativne ocene

   • Kao i uvek – cena u Srbiji

   Mišljenja smo da je iPhone 13 zaista popravio sve što je „škripalo“ kod iPhone 12 modela, što posebno važi za Pro modele. Apple se potrudio da unapredi kameru, čipset, memoriju, bateriju, ekran i još ponešto, prećutno nam govoreći da je ovo iPhone 12 kakav je trebao da bude pre godinu dana

   Kategorija korisnika koji zaista vole Apple iPhone telefone uglavnom kupuje Pro modele, kako zbog bolje kamere, tako i zbog performansi, ekrana i po koje dodatne mogućnosti koju Apple obično ubaci kako bi razlika između modela „za narod“ i Pro bila opravdana. Prošle godine je iPhone 12 Pro bio najprodavaniji model od sva četiri, pa ne sumnjamo ni da će situacija biti mnogo drugačija ovoga puta. Sa druge strane, iPhone 13 Pro Max u svom imenu objašnjava ono što taj telefon jeste – maksimalni iPhone 13.

   I kao što ste videli u otpakivanju Apple je u potpunosti zadržao dizajn i dimenzije prethodne generacije, pa su sva četiri telefona za 0,3 mm deblja od iPhone 12 modela, imaju manji notch i drugačiji raspored kamera kod ne-Pro verzija. Dobili smo i nove boje i nešto drugačije nijanse, ali je to sad manje bitno.

   Dizajn i specifikacije

   Između Pro i ne-Pro modela, postoje još i dve upadljive vizuelne razlike. Naime, kućište Pro i Pro Max telefona je sjajno, dok su leđa matirana. Kod iPhone 13 i iPhone 13 Mini aluminijumski ram kućišta je matiran, a leđa su sjajna. Ono što ne možete da vidite već samo da osetite je da je ram slabijih modela napravljen od aluminijuma, dok je onaj kod Pro modela čelični, pa je i težina Pro modela ove godine prilično veća, kako u odnosu na prethodnu generaciju, tako i u odnosu na ne-Pro verzije.

   iPhone 13 i iPhone 13 Pro su po dimenzijama identični modeli, ali čim ih uzmete u ruku primetićete ozbiljnu razliku u težini od 30 grama, što nikako nije zanemarljivo. iPhone 13 Pro je od iPhone 12 Pro teži 15, a iPhone 13 Pro Max od iPhone 12 Pro Max 12 grama. Iako zvuči malo, priznaćemo da se oseti.

   Razlike između vizuelno dva najsličnija telefona, modela 13 i 13 Pro ogledaju se u trećoj kameri sa LiDAR senzorom, bateriji, ekranu sa osvežavanjem od 120 Hz i nešto većom svetlinom, GPU-om sa jezgrom više, 2 GB RAM-a više i opcijom skladišne memorije od 1 TB.

   U suštini, kao što iPhone 13 i iPhone 13 Mini dele identičan hardver u kućištu različitih dimenzija, ista je situacija sa iPhone 13 Pro i iPhone 13 Pro Max. Na ovaj način Apple je omogućio nekoliko diferencija korisnika: ukoliko volite telefone normalnih dimenzija imate iPhone 13 i iPhone 13 Pro, u zavisnosti od vaših potreba i finansijskih mogućnosti. Sa druge strane, korisnici koji vole kompaktne telefone imaju iPhone 13 Mini, dok je za one koji žele velike ekrane i jaku bateriju tu iPhone 13 Pro Max.

   Kao i kod slabijih modela, dimenzije i raspored konektora i tastera je identičan kao i kod prethodne generacije, pa se tu nećemo zadržavati, ako ste zaboravili ili se ne sećate, slobodno pogledajte naše prošlogodišnje testove na YouTube kanalu, jer smo tada bili vrlo detaljni.

   Ostatak paketa novih iPhone 13 Pro modela je vrlo interesantan. Apple se potrudio da unapredi kameru, čipset, memoriju, bateriju, ekran i još ponešto, prećutno nam govoreći da je ovo iPhone 12 kakav je trebao da bude pre godinu dana. Apple fanovi su konačno dobili brzo osvežavanje ekrana, doduše samo na Pro modelima, stavku koja je zaista bila neophodna, još pre dve generacije a dobili smo je tek sada.

   Ekran je praktično isti na Pro i ne-Pro modelima, malo svetliji i sa pomenutim duplo bržim osvežavanjem. Kada je u pitanju rezolucija, tu se nije mnogo promenilo, pa iPhone 13 Pro ima 2532×1170 piksela, a Pro Max 2778×1284 piksela.

   Sa druge strane, skok sa 6,1 na 6,7 inča dijagonale je više nego evidentan po dimenzijama, ali zahvaljujući rezoluciji koja prati odnos stranica i gustina piksela po inču je ostala gotovo ista, rezultujući identičnim prikazom na oba ekrana. Naravno, u pitanju je isti onaj Super Retina XDR OLED, sa HDR10 i Dolby Vision podrškom i Gorilla Glass slojem koji Apple zove keramička zaštita, preko koga se nalazi oleofobni premaz za manje zaprljan ekran tokom korišćenja.

   Apple A15 Bionic čipset je dobio ozbiljna unapređenja u odnosu na prethodnu generaciju: viši radni taktovi CPU jezgara, 27% više tranzistora i dodatno GPU jezgro. A15 čipset je izrađen u istom TSMC 5 nm proizvodnom procesu, pa suštinski predstavlja evolutivni korak prethodne generacije čipova, koji su bili prvi 5 nm čipovi koje Apple koristi. Pored brzine, Apple se više puta hvalio i boljom optimizacijom potrošnje, što je jedan od razloga zbog koga kompletna iPhone 13 serija ima bolju autonomiju baterije.

   Dok su iPhone 12 modeli imali identične čipove, Apple je odlučio da iPhone 13 Pro bude bolji i po još jednoj stavki – dodatnom GPU jezgru, koje iPhone 13 i iPhone 13 Mini nemaju. Pored toga Pro serija ima i 6 GB RAM-a i skladišne opcije u rasponu od 128 GB do 1 TB.
    
   U našem testu baterije nakon 10 sati reprodukcije, baterija je na iPhone 13 Pro pokazivala 43%, što je 6% više od ne-Pro modela, dok je kod Pro Max ostalo 69%, više nego dovoljno za celodnevno gledanje video materijala. Sa skoro 20% većom baterijom u odnosu na prošlogodišnji model i novim A15 čipom iPhone 13 Pro Max je novi šampion kada je u pitanju autonomija Apple telefona.

   Sa skoro 20% većom baterijom u odnosu na prošlogodišnji model i novim A15 čipom iPhone 13 Pro Max je novi šampion kada je u pitanju autonomija Apple telefona. I ne samo Apple telefona jer ako nas sećanje dobro služi, ovakav rezultat nismo u Android svetu videli ove godine.

   I ne samo Apple telefona jer ako nas sećanje dobro služi, ovakav rezultat nismo u Android svetu videli ove godine. Prevedeno u realne uslove, sa iPhone 13 Pro Max slobodno možete računati na puna dva dana autonomije, što je potpuno druga dimenzija upotrebljivosti. iPhone 13 Pro je ipak bolji od svog blizanca sa dve kamere, taman toliko da ne razmišljate da li će baterija da izgura ceo dan kombinovane upotrebe i nekoliko partija igara u pauzama.

   Kada su implementirane konekcije u pitanju, iPhone 13 modeli implementiraju sve što je potrebno jednom modernom telefonu: Wi-Fi 802.11ax, Bluetooth 5.0, popularne GPS sisteme geolociranja i NFC. Ono što Apple uporno odbija da implementira je brži žičani interfejs, koji je ostao na USB 2.0 standardu, koji je ekstremno spor u poređenju sa modernim USB 3.2 i Thunderbolt konekcijama. Iako ovo ne radite često, ukoliko imate model sa 512 GB ili 1 TB skladišnog prostora, prebacivanje podataka može da bude bolno sporo i da potraje i po nekoliko sati.
    
   U paketu ni uz jedan iPhone 13 ne dolazi punjač, već samo USB-C na Lightning kablić, pa ste primorani da, ukoliko nemate već iPhone 12 ili nameravate da telefon punite preko MacBook laptopa, kupite punjač. Treba imati na umu da iPhone 13 Pro podržava brzo punjenje od maksimalnih 23 W dok je to 27 W kod iPhone 13 Pro Max, kao i da oba modela za pola sata napune bateriju od 0 do 50%, što i nije neki rezultat kada uzmemo u obzir da se današnji mnogo jeftiniji telefoni pune od 0 do 100 za manje vremena.

   Cela iPhone 13 generacija dolazi sa iOS 15 operativnim sistemom, svežom, novom iteracijom prepoznatljivog sistema koji pokreće sve iPhone telefone. O novim stvarima smo pričali u videu o iPhone 13 i iPhone 13 Mini modelima, a u suštini, Apple je malo zaoblio ikonice, poruke, obaveštenja i tastere, dodatno sredio vidžete i pojedine aplikacije.

   Safari je dobio mogućnosti dodavanja ekstenzija i drugi sistem promene tabova, preko polja sa adresom, koje je sada podrazumevano na dnu ekrana, ali postoji opcija i da se vrati gore.
    
   Apple se potrudio da maksimalno iskoristi činjenicu da je i Neural Engine deo novog A15 Bionic čipa moćniji, i da su mašinsko učenje i veštačka inteligencija osnova mnogih aspekata rada telefona. Zato su iOS uvedene novine poput prepoznavanja i prevođenja teksta na slikama, prebacivanja glasa u tekst i još mnogo toga.

   Kamere

   Sa ukupno četiri kamere iPhone 13 Pro i iPhone 13 Pro Max imaju znatno napredniji sistem, i to ne samo zahvaljujući telefoto kameri. Iako možda na papiru deluje da su slične, sve kamere iPhone 13 Pro modela dobile su neko unapređenje.Ono što je ostalo isto za sve kamere je rezolucija od 12 MP. Kao i prošle godine nazad su tri kamere: glavna, širokougaona i telefoto, ali za razliku od ne-Pro modela koji koriste iste senzore i sočiva kao i prošlogodišnji modeli, sa dodatkom stabilizacije senzora, Apple je odlučio da Pro modeli moraju da zasluže svoje ime i na ovom polju. Idemo redom.

   Glavna kamera dobila je potpuno novi senzor, sa još većim pikselima od 1,9 µm, naspram dosadašnjih 1,7. Ukoliko zanemarimo Quad Bayer i slične metode spajanja piksela, ovo je senzor sa najkrupnijim pikselima na jednom telefonu. Kada se tome doda i otvor blende od visokih f/1.5, Apple ima sve preduslove da upije mnogo više svetla od bilo kog drugog telefona na tržištu. Žižna daljina glavnog senzora je 26 mm, što je prilično široko za glavnu kameru, ali na granici koja omogućava fotografije bez vidljive distorzije kadra.

   Širokougaona kamera ima žižnu daljinu od 13 mm, što joj omogućava da zahvati ugao od 120 stepeni. Ova kamera je takođe dobila makro funkcionalnost zahvaljujući faznom sistemu fokusiranja, ali je i veliko unapređenje uvedeno na polju blende koja je sada vrlo visokih f/1.8, prilično atipično za širokougaonu kameru. Kada se to uporedi sa širokougaonom kamerom na iPhone 13 i 13 Mini modelima koje imaju fiksni fokus i otvor blende od f/2.4, jasno vam je da će razlike biti velike.

   Telefoto kamera je dobila veći nivo zuma od 3x, naspram prošlogodišnjih 2,5x, ukoliko to iko može da primeti, ali po cenu otvora blende, koji je sa f/2.2 sada porastao na f/2.8, smanjujući količinu svetla koja može da padne na ovaj senzor.
    
   Tu je i dodatni TOF LiDAR senzor za mapiranje dubine kadra i pomoć pri portretnim fotografijama, još jedan element koji nećete naći kod modela koji nemaju Pro u nazivu.
    
   Glavna kamera po danu, očekivano pravi fantastične fotografije zahvaljujući odličnoj hardverskoj osnovi i novom čipu za obradu signala sa kamere u A15 Bionic čipu. Dinamika kadra je jako široka, podjednako dobra kao na Huawei telefonima visoke klase, a kada su detalji u pitanju, mislimo da je ovo plafon koji se može očekivati od slike rezolucije 12 MP. Slika je jako oštra, boje su mirnije i realnije nego na ne-Pro modelima, koji imaju tendenciju da krenu ka HDR spektru. Kao što smo očekivali, šuma nema ni u tragovima.
    
   Portretni režim može da koristi glavnu i telefoto kameru, a zahvaljujući TOF senzoru, odvajanje subjekta od pozadine je veoma precizno, osim u ekstremima sa poletelim pramenovima kose. Podrazumevano kamera koristi 3x uveličani telefoto kadar za portrete, što vas može iznenaditi. Kada prebacite na glavnu kameru dobićete mnogo bolje rezultate, otprilike kakve biste očekivali od glavne kamere sa zamućenom pozadinom: dobrim detaljima, širokom dinamikom kadra i preciznim tonovima boje lica. U prevodu: kad imate prilike i želite da istaknete subjekat u odnosu na pozadinu, portretni režim toplo preporučujemo.

   Kamen spoticanja svih kamera telefona su slike u izazovnim uslovima: kontrasnim i bez mnogo svetla. Apple se potrudio da smiraj dana ne utiče previše na kvalitet fotografija. Implementirani automatski noćni režim je precizan i dobro procenjuje dužinu ekspozicije potrebnu za dobre kadrove, pa preporučujemo da ga ne gasite, osim ako baš nećete da se igrate sa efektima.
     
   Kvalitet fotografija pri slabijem svetlu je jako dobar, a noćni režim pojačava najtamnije delove, uspešno osvetljavajući senke i tamne delove kadra koji inače ne bi bili vidljivi. Apple čini čuda sa prikazom boja, koje su precizne u svim režimima rada, mada nam se dešavalo da ponekad osvetljeni delovi budu topliji nego što to inače jesu. Delovi koji imaju dovoljno svetla su jako oštri, dok će se zbog manje agresivnog noćnog režima dešavati da u tamnijim mestima kadra detalji ne budu oštri kao što ste očekivali.
    
   Iako dobro radi svoj posao, možda ne bi bilo loše da Apple malo unapredi algoritam noćnog režima, koji na drugim flagship konkurentima ipak radi bolji posao.
    
   Ultra-široko sočivo ne može da postigne kvalitet glavne kamere, ali je dodatak sistema autofokusa dobrodošli dodatak koji omogućava kvalitetne široke fotografije. Dinamika je takođe jako dobra, boje su precizne, za nijansu ispod onih na glavnoj kameri, a kontrola distorzije na visokom nivou. Slike su mekše od onih sa glavne kamere i ponegde ima šuma, ali je za to krivac pre svega priroda ove kamere i ograničenje senzora od 12 MP.
    
   Kada priđete dovoljno blizu, iPhone 13 aktivira makro režim na širokouganoj kameri. Kao i sve druge makro kamere, kada priđete blizu, vi uglavnom zaklanjate izvor svetla, a makro fotografije izbliza bez mnogo svetla uglavnom budu mutnjikave i sa dosta šuma. Ovo ne znači da iPhone 13 pravi loše fotografije, već da morate da se potrudite i dobro osmislite kadar i da imate veoma mirnu ruku. Ovo poslednje je veoma bitno, jer na ovoj razdaljini mikro pokreti prave ozbiljne razlike, posebno na senzoru koji ne poseduje stabilizaciju.
    
   Kao i kod glavne, i ovde se noćni režim aktivira automatski, što je više nego potrebno za kameru ovog tipa. Kako ovaj režim nije previše agresivan, nemojte mnogo da očekujete. Viđali smo mnogo bolje kod mnogo jeftinijih telefona.

   Telefoto kamera je iznenađujuće dobra. Činjenica da ima dosta manji otvor blende utiče na količinu svetla u kadru, ali to po dobro sunčanom danu nikako ne utiče na kvalitet fotografija, koji je jako sličan slikama sa glavne kamere. Skok sa 2,5x na 3x nije velika razlika, ali se čini da je Apple konačno prešao granicu upotrebljivosti telefoto kamere koja nije tu samo da biste rekli da imate zum na kameri, već da on nečemu i služi.
    
   Rezultujuće fotografije su  jako dobre, oštre i sa puno detalja, i malo do nimalo šuma. Kontrast i dinamika kadra su jako dobri, a boje su odlično reprodukovane, kao na druge dve kamere, što je karakteristika koju niko ne radi tako dobro kao Apple.
    
   Portretni režim sa 3x zum kamerom je standardna opcija, ali ćete sa glavnom kamerom uvek dobiti bolje fotografije. Iako ima stabilizaciju, telefoto sočivo ipak ne može da obezbedi oštrinu, količinu detalja i kvalitet kao glavna kamera, pa ukoliko vam ne smeta da vidite više od lica subjekta, topla je preporuka da slikate glavnom kamerom. Sa druge strane, zum kamere omogućavaju bolju perspektivu portreta, zbog prirode sočiva, pa ćete sa njima dobiti prirodnije zamućenje u odnosu na one sa glavnom kamerom.
    
   U uslovima slabog svetla, iPhone 13 Pro telefoni će kombinovati zum i glavnu kameru u zavisnosti od količine svetla u kadru, što je trik kojima se služe skoro svi telefoni. Aktiviranje noćnog režima dosta popravlja kadar, pre svega po pitanju oštrine i detalja delova koji su osvetljeni.
    
   Selfi kamera je jedina koja se nije promenila još od iPhone 11 i to sa dobrim razlogom. U pitanju je 12 MP senzor, sa f/2.2 blendom, malo širi od glavne kamere (23 mm) sa Face ID kamerom koja pomaže da se bolje odredi dubina kadra kod portretnog režima na primer.
    
   Kao i kod modela bez Pro u nazivu, podrazumevani režim je kropovani zumirani kadar na 7 MP, koji se vraća u regularnu veličinu kada pritisnete dugme na sredini donjeg dela ekrana ili kada telefon okrenete u horizontalu. Da se ne ponavljamo već dve godine – selfiji su odlični, detaljni i oštri, sa dobrim bojama i jako dobrom separacijom subjekta od pozadine u portretnom režimu rada.
    
   Video snimci su, kao i kod iPhone 11 i 12 modela mogući u 4K u 60 fps i 1080p u 120 fps sa žiroskopskom stabilizacijom, nažalost, bez mogućnosti autofokusa.

   Sve kamere iPhone 13 serije mogu da snimaju video u 4K u 60 fps, što je mogućnost kojom se mali broj telefona može pohvaliti. Pored toga, sve kamere imaju pomenutu žiroskopsku (digitalnu) stabilizaciju koju je Apple krstio – „Cinematic video stabilisation“ i koja je stalno aktivna.
    
   Kada je kvalitet snimaka u pitanju i 4K u 30 i u 60 frejmova su odlični, pa ne morate birati snimke sa manjim brojem frejmova da biste dobili bolji kvalitet, kao što to uobičajeno biva. Detalja ima dosta, dinamika kadra je široka, a neželjenih efekata i šuma, nema ni u tragovima.
    
   Širokougaona kamera je podjednako dobra kao glavna, sa minimalnim penalima zbog svojih ograničenja, jedna od najboljih koje smo imali prilike da testiramo. Ni zum kamera ne zaostaje po pitanju kvaliteta. Sve je na mestu, skoro isto kao i sa glavnom kamerom, sa minimalnim razlikama u kvalitetu, za nijansu bolje od širokougaone kamere.

   Od ove godine, Cinematic režim na iPhone 13 podržava i automatsko menjanje fokusa kadra (rack fokus), tehniku koja se koristi u filmovima, a koja je dostupna u 1080p na svim kamerama osim širokougaone.

   Cinematic režim u suštini koristi dodatnu TOF kameru ili kako to Apple naziva Lidar senzor, odnosno Face ID kameru napred za određivanje dubine kadra i pravi dva snimka sa veštačkim zamućenjem svega što je van fokusa zahvaljujući mapi dubine kadra koju pravi druga kamera. Algoritam koji određuje koji deo kadra će se fokusirati radi dobro i ima nekoliko pravila koja poštuje poput prestanka fokusa kada subjekat okrene leđa ili kad neko drugi „ušeta“ u kadar pored statičnih subjekata


   Sve ovo iPhone radi u realnom vremenu za šta je u velikoj meri zadužen Neural Engine deo čipseta, a najbolja stvar Cinematic režima je činjenica da zahvaljujući zasebno sačuvane mape dubine kadra možete naknadno određivati fokus snimka korišćenjem nekih od Apple alata za obradu snimaka. Ovo znači da ukoliko želite da se igrate možete dobiti fantastične video snimke sa efektima dramatizacije koji se postižu promenom fokusa kadra sa jednog na drugog subjekta.

   I to nije sve… Apple je najavio i mogućnost snimanja video zapisa u ProRes formatu koji  za razlikuod H264 ili H265 nije kompresovani snimak: to znači i mnogo jednostavniji za rad u programima za obradu videa i sa boljim kvalitetom snimka naravno, da ne govorimo o rasponu mogućnosti color grejdinga i sve u svemu dobijanju boljih finalnih rezultata. Međutim, da bi ProRes snimanje moglo da funkcioniše, neophodan je IOS 15.1 koji je još uvek u beta fazi i očekuje se finalna verzija u narednih nekoliko nedelja: drugo, sve i da smo probali iOS 15.1 beta verziju, ne bismo ništa mogli da uradimo jer je neophodan iPhone 13 Pro ili Pro Max telefon sa najmanje 256GB prostora za podatke – a svi naši telefoni na testu su stigli sa 128GB skladištem.
    
   Sve rečeno za kamere funkcioniše isto i na iPhone 13 Pro i iPhone 13 Pro Max, pa je osim kapaciteta baterija jedina prava razlika između ova dva modela u veličini.

   Kad podvučemo crtu…

   Kao i svake godine, Apple je ponovo predstavio najbolji iPhone ikad. Tu nema dileme. Isto kao što nema dileme da ukoliko volite velike telefone, treba da odaberete iPhone 13 Pro Max, perjanicu Apple ponude. Međutim, ukoliko se pitate da li su sve stvari koje je Apple predstavio dovoljne da opravdaju novu generaciju, stvari se malo komplikuju.

   Na papiru, to možda ne izgleda tako – a ni sa vizuelne strane. Ovoga puta Apple se fokusirao na unapređenja iznutra. Novi procesor, nove unapređene kamere, brži ekran, veće baterije, više memorije, nove softverske mogućnosti prave dobar spisak prednosti u odnosu na prethodnu generaciju. Pro modeli nikada nisu bili više različiti od ne-Pro modela.

   Ako imate neki model iPhone 12 generacije, morate sebi da postavite pitanje da li vam je spisak unapređenja dovoljan razlog da pređete na novi telefon. Mi smo mišljenja da je iPhone 13 zaista popravio sve što je „škripalo“ kod iPhone 12 modela, što posebno važi za Pro modele.

   Sa druge strane njihova visoka cena teško da može da opravda promenu telefona svake godine, posebno kada novi telefoni zaista ne donose ništa revolucionarno. Dve godine su danas mera! iPhone 13 su odlična kupovina za sve vlasnike koji planiraju da zamene svoj iPhone X ili iPhone 11, ali ukoliko već imate neki od odličnih iPhone 12 modela (osim iPhone 12 mini), strpite se još jednu generaciju, taman će vam isteći ugovor kod operatera… a mi naravno uvek preporučujemo naše drugare iz Telenora jer podržavaju naš rad, prate i poštuju našu zajednicu. A uostalom, za sve ove godine samo su nam oni dali neotpakovane uređaje na test.

   U maloprodajama opet, cene su takve kakve jesu, dvestotinak evra više nego na onim tržištima gde je plata nekoliko puta viša nego ovde kod nas. Znate sve, godinama je tako, jednostavno ne možemo više o tome za ovu vrstu uređaja jer se ništa promeniti neće. To ostavljamo publici da komentariše: jedni će reći da nikako ne vredi, drugi da aposlutno opravdava svaki dinar.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi
   Dell G16 7630 (2023) test - brz i glomazan