Nokia G10 test - ime i dalje ima snagu, a ostalo?

Nokia G10 test - ime i dalje ima snagu, a ostalo?

Evo i test jednog pristupačnijeg modela telefona koji pripada cenovnoj kategoriji od oko 150 evra. U pitanju je Nokia G10 mobilni telefon, da vidimo koliko može

  Sadržaj
   Nokia G10 test – ime i dalje ima snagu, a ostalo?

   Pozitivne ocene

   • Dobra autonomija
   • Android One na ovakvim telefonima unapređuje iskustvo upotrebe

   Negativne ocene

   • Punjenje 10W
   • 3 GB RAM-a
   • 32 GB prostora za podatke

   Nije lako oceniti najjeftinije telefone – naravno, svesni smo da po toj ceni ne mogu da pruže mnogo i onda se trudimo da ne budemo previše kritički nastrojeni. Pa ipak, Nokia G10 telefon je samo senka onoga što je ovaj brend nekada nudio korisnicima

   Nakon duže pauze, ponovo nam na test stiže jedan telefon kompanije HMD koja polaže pravo na korišćenje imena Nokia i ovog puta je reč o telefonu niže cenovne klase, namenjen kupcima koji ne žele ili ne mogu da potroše mnogo novca na kupovinu novog mobilnog uređaja. Za 17.999 dinara, ili 155e, Nokia G10 je model koji vam predstavljamo ovom prilikom.

   U turbulentnim vremenima hronične nestašice i problema u lancu snabdevanja, Nokia se nekako primirila i sada nastupa sa bazičnim modelom koji cilja nezahtevne korisnike – nudeći im model imena koji smo nedavno već videli kod drugog proizvođača – G10. Šta im to proizvođač čuvenog imena za pomenuti novčani iznos nudi i šta je u toj klasi uopšte moguće učiniti?

   Specifikacije

   Nokia G10 telefon pokreće MediaTek Helio G25 procesor predstavljen pre nekih godinu dana a može se videti u telefonima poput Moto E7 Power ili Redmi 9A. Ovaj čipset namenjen je klasi ultra jeftinih telefona pa u tom smislu treba biti vrlo razuman i pretpostaviti koliki nivo performansi se od njega može očekivati.

   Naročito kada ovakvoj recenziji pristupite nakon testiranja mnogobrojnih brzinski moćnijih modela. Četiri ne baš mlađana Cortex A53 jezgra na 2GHz i četiri na 1.5GHz nisu tu da bi se razmetala brzinom, već da kupcu ovakvog telefona omoguće upotrebljive performanse pri svakodnevnoj upotrebi.

   Ono što je međutim malo konkretniji problem testiranog modela jeste količina radne i skladišne memorije: svega 3 GB RAMa i 32 GB prostora za podatke od kojih realno na raspolaganju imate 19GB jer ostalo je zauzeo operativni sistem, u 2021 godini baš i ne ohrabruje.

   I vidi se to u realnom radu kada korisnik dođe sa nekog hardverski znatno snažnijeg telefona – ali da kažemo korektno u smislu svakodnevnih rutina poput gledanja web sadržaja, uobičajenih aplikacija i gledanja klipova na jutjubu. Ne ide baš sve tako brzo i glatko kao na konkretnijim i skupljim telefonima i taj osećaj jednostavno provejava dok koristite ovaj model, za svaku operaciju potreban je koji mikrodelić sekunde više. Ali, svakako da relaksirani Android One ima uticaj da sve radi korektno.

   Na konto toga, tu je Android 11 operativni sistem u svom Android One izdanju što podrazumeva odsustvo svih suvišnih aplikacija u sistemu – jedini uljez, da ga tako nazovemo jeste Netflix aplikacija koja dolazi preinstalirana na Nokia G10 modelu, sve ostale do jedne – jesu Google aplikacije.

   Ekran ovog telefona je naravno IPS tipa, dijagonale 6.52 inča i rezolucije 720×1600 – ono što nudi i ostatak konkurencije u klasi. Nemamo neke posebne impresije kojim bismo opisali kvalitet prikaza, toliko ćete od svakog proizvođača dobiti. Čini nam se samo da ćete u nekoj svakodnevnoj upotrebi morati da držite osvetljenje na nekih 70ak procenata da biste dobili dovoljno svetao prikaz na ekranu. Što se tiče prikaza na jako sunčanom danu, biće borba…

   Nokia G10 – dizajn

   Dizajn ovog telefona je u skladu sa njegovom namenom: korektan izgled telefona, neupadljiv ali i neupečatljiv. Naravno, sve je osim ekrana na ovom telefonu izrađeno od plastike a pohvalno je što poleđina telefona ima nekakvu sitnu teksturu na kojoj se ne vide tragovi prstiju: dakle burek proof. Poleđinom telefona dominira okrugli kamera sistem i centralno pozicionirani Nokia logo, još uvek magnet za one koji su nostalgičari i veličaju sve što je bilo nekada.

   Desna strana telefona namenjena je power tasteru sa senzorom otiska prsta koji radi solidno brzo, te popularnoj klackalici za zvuk koja ima onaj ne tako popularni luft gore-dole koji smo viđali i na telefonima visoke klase pa zašto to ne bi oprostili ultrajeftinom telefonu. Na levoj strani su Google asistent taster i fioka za dve sim kartice i posebno mesto za memorijsku. Gore, otvor mikrofona i 3.5mm džek što znači da je podržan i FM radio, na donjoj strani telefona drugi mikrofon, USB C port i otvor zvučnika koji jeste glasan ali ima i nekakav ne tako dobar, metalni prizvuk.
    
   Od konekcija uobičajeni set ali treba naglasiti da se ovim telefonom ne možete nakačiti na 5GHz-nu WiFi mrežu jer je ovaj telefon ne podržava i ne vidi, NFC takođe nije podržan a ni infrared koga doduše nudi sve manji broj proizvođača.

   Baterija

   Najveći adut ovog telefona je realno gledano baterija i njeno trajanje: Nokia G10 stiže sa baterijom od 5050 mAh i to bi zainteresovanima za nabavku ovog telefona trebalo da garantuje dva, u nekim situacijama kod manje aktivnih korisnika – i čitavih tri dana upotrebe obzirom da je ovo ipak telefon za korisnike sa nevelikim očekivanjima i pretpostavljamo – ne previše intenzivnom upotrebom.

   Naš uobičajeni test deset sati YouTube reprodukcije završio je sa preostalih 60 procenata kapaciteta baterije. Punjenje je podržano snagom 10W uz odgovarajući punjač koji stiže u pakovanju telefona. Od 0 do 100 posto, pa…potrajaće nekoliko sati. Taman preko noći…

   Kamere

   Kada su kamere u pitanju, Nokia G10 ima pomalo neobičnu selekciju, jer su pored prednje kamere od 8MP, na zadnjoj strani tu tri kamere, glavna od 13MP, kao i makro kamera od 2MP i senzor dubine, takođe od 2MP.

   Kažemo neobična, jer bismo po praktičnoj upotrebljivosti umesto makro kamere svakako više voleli ultraširoku koju znatno veći broj vlasnika telefona koristi, ali dobro – šta je tu je. Ovako, glavna kamera će sasvim sigurno za veliku većinu korisnika biti jedina koja će se koristiti na ovom telefonu, pa hajde da vidimo šta ona zapravo može.

   U moru modela od 48MP, odavno nismo videli neki drugi senzor na telefonu niže klase, iako je 13MP zapravo u rangu onoga što i 48MP senzori isporučuju nakon udruživanja piksela.

   Slike koje ovaj senzor pravi danju izgledaju sasvim dobro, sa prirodnim koloritom, iako možda malo manje zasićenim bojama u odnosu na ono na šta smo navikli na većini aktuelnih telefona. Dinamički opseg senzora nije baš impresivan, pa često nedostaje malo kontrasta ili kamera potpuno odseče detalje u najsvetlijim delovima scene, poput neba npr. kada je sunčan dan.

   Nivo detalja takođe nije na visokom nivou, ali Nokia to nadomešćuje primenom sharpness filtera koji daje utisak oštrine, naročito kada se gleda na ekranu telefona, a koji srećom nije preteran kako to često ume da bude slučaj.

   Noćne fotografije sa glavnog senzora su upotrebljive, jasne i sa dobrom redukcijom šuma, iako poput dnevnih fotografija, detalja baš i nema u izobilju.

   Što se videa tiče, glavni problem je Full HD rezolucija i relativno nizak bitrate, zbog koga je nivo detalja oskudan, iako je sam izgled praktično isti kao i kod dnevnih fotografija. Stabilizacija nije sjajna, ali je upotrebljiva i dovoljno ublažava trzaje u pokretu da snimak ne bude neprijatan za gledanje. Čak je i noćno video snimanje sasvim upotrebljivo i pored povećanog šuma i smanjenog nivoa detalja.
    
   Selfi kamera od 8MP je čak prijatno iznenađenje, sa vrlo dobrom oštrinom i koloritom koji vrlo podseća na ono što nudi i glavna kamera.

   Makro kamera, u pitanju je standardno rešenje sa fiksnim fokusom od 4cm, pa slikanje sitnih objekata baš neće biti lak zadatak. Moguće je napraviti upotrebljivu fotografiju, ali smo i dalje mišljenja da bi ultraširoka kamera bila daleko bolji izbor.

   Utisci

   I kada treba zaokružiti priču oko ovakvog jednog modela, nije lako doneti neke zaključke koji bi mogli biti previše inspirativni, jer u ovom cenovnom razredu je manje više sve veoma slično, iz koje god perspektive da se pozicioniramo kako bi realno sagledali Nokia G10 telefon. Jednostavno, industrijski standard… kada ubacite cenu koštanja svih elemenata ovog telefona i njegovu planiranu konačnu cenu u excel formulu, dobijate baš ovakav telefon – i tu ne može biti iznenađenja.

   Samo eventualno dizajn i ime proizvođača koje kupci preferiraju. Nokia ima sreću da njeno ime nije zaboravljeno u glavama mnogih i da ako kupac pored G10 gleda ostatak ponude, Nokia ima veliku šansu da baš njen model bude odabran.

   Nokia G10 je model za one koji od telefona ne očekuju mnogo, za one kojima je trajanje baterije primarna karakteristika, gde kamera nije neupotrebljiva i gde sve relativno glatko klizi zahvaljujući čistom operativnom sistemu. I iznad svega, da takav telefon ne košta mnogo, bilo u maloprodaji, bilo uz paket operatera gde će kupac proći uz minimalnu nadoknadu.

   Nokia G10 je upravo takav model, jel radi dovoljno brzo, ne štuca – ne štuca! Jel mu dobra baterija – jeste! Selfi solidan – sasvim, glavna – OK je. Nije skup – nije… za više od toga, moraćete da izdvojite još koji dinar.

   Ostani u toku

   Prijavi se na newsletter listu i jednom nedeljno cemo ti poslati email sa najnovijim testovima i vestima iz sveta tehnologije.

   Hvala!

   Uspešno ste se prijavili na na naš newsletter! Proverite vaš email nalog kako bi potvrdili prijavu.

   Možda vam se svidi